rozpuszczamy z 6 łyżkami mleka i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce. I tak otrzymamy olbrzymią blachę diabelnie kuszącego ciasta. Miłośnicy czekolady i mleka w proszku będą w siódmym niebie. Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiwzględu na tak dużą ilość czasu rano, zrobiłam moje pierwsze śniadaniowe pierogi. Były na prawdę pyszne, w każdym pierogu czekała na mnie płynna czekolada i... jagody :P Po prostu niebo... nigdy nie myślałam, że pierogi mogły by mi tak zasmakować :P ~ Pierogi z jagodami, czekoladą, miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym + Inka ~ Składniki: 50g mąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody
Kuchenny Skrawek Niebazalewy (tymianek, majeranek, vegeta, papryka ostra Trochę zmodyfikowałam / ulepszyłam przepis na ciasto, dzięki czemu jest mniej tłuste, a nadal bardzo smaczne. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy ze sobą ba sprężysty placek. Ponieważ robię tartę wytrawną, do ciasta dodałam majeranek, który daje przyjemy posmak, a w dodatku ma właściwości ułatwiające trawienie (i działanie wiatropędne). Ciasto wykładamy na formę i dokładnie
Taste Of My Daysięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej!), to zapach świeżego pieczywa atakuje dosłownie na każdej ulicy. No cóż, nie wygram z nim, więc postanowiłam zaprzyjaźnić się z bagietkami, a jest to przyjemna
Kitchens Alphabetpieczenia- opakowanie cukru wanilinowego- szczypta soli- wg uznania - 2-4 tarte jabłka, szczypta cynamonu, rodzynki, orzechyDużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem, więc to naprawdę dobry interes ;) Zaczynamy!Dzień 0Staliśmy się posiadaczami zaczynu. Jeśli poprzednia osoba robiła Hermana zgodnie z procedurą z karteczki
Kulinarne zapędy KokosaZawsze mawiam, że MY, tzn. JA i mój M, (czytaj Mąż) nie jesteśmy "rybni";-) znaczy to, że najzwyczajniej w świecie nie przepadamy za rybim posmakiem, ba! nawet zapachem. To żeśmy się dobrali, no nie? A, że rybkę jeść trzeba, więc kombinuję jak mogę. Oto co wykombinowałam! Tadam!!! Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!"Powiem krótko: PYCHAAAA!!!Mówiąc dłużej;-) mój
Restauracyjka Literackadogodzę. Ostatecznie liczy się tylko to co ja myślę o samej sobie;-) HA! A no myślę sobie, Kochani, że w pieczeniu gofrów jestem FE-NO-ME-NAL-NA! Ba! WY-BI-TNA! A niech mnie! Nawet PER-FEK-CYJ-NA!!;-P Jest w tym i dobra wiadomość dla Was, ma się rozumieć, a no taka, iż przepisem na jakże wyborne
Restauracyjka Literackabądź kulki wykonywana z ciecierzycy i smażona na głębokim tłuszczu. W Restauracyjce Literackiej na głębokim tłuszczu nie smażymy NEVER!!!, więc to będzie wersja z piekarnika! Wariant, słowo daję, o niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie
Restauracyjka LiterackaWigilia , starodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże
Kulinarny karnet ChristopheraPiotra wraz ze smalcem Grażyny, który podbił ich serca. Oczywiście, nie mogło zabraknąć atrakcji. Już samo ognisko to wielka frajda, ale rejs po zmroku po Warcie... To dopiero! Ciemne niebo, szum wody, bzyczenie silnika łódki i frapujące rozmowy. Do tego łuna znad rozświetlonego miasta i wiatr we włosach. Po prostu jak z filmu!Taaak, nie ma to jak blogerzy
W kuchni Karmel-itkiPieczone buraczki są przepyszne :), a jak je podrasować kozim serem i orzeszkami piniowymi to już niebo w gębie! Składniki: 3 średnie buraczki czerwone mała czerwona cebula 10 dag sera koziego 2 łyżeczki orzechów pinii dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania 1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki
Apetyczna babeczkaktóre ,przyznam się szczerze, zobaczyłam po raz pierwszy na oczy i zapewniam , że to spotkanie było w moim życiu prawdziwym wydarzeniem i rewolucją. Dzięki nim , poznałam prawdziwe znaczenie powiedzenia „niebo w gębie”. Słodycze są firmowane hasłem „Wyprodukowane z pasją”, co jest gwarancją zaangażowania i troski jaką lubelscy cukiernicy wkładaja w proces tworzenia cukierków. Firma produkuje słodycze w oparciu o własne
Z Kuchni Do Kuchnikolejny rodzaj cukierków, które dostałam do testów od Fabryki Cukierków Pszczółka. Dzięki nim , poznałam prawdziwe znaczenie powiedzenia „niebo w gębie”. Słodycze są firmowane hasłem „Wyprodukowane z pasją”, co jest gwarancją zaangażowania i troski jaką lubelscy cukiernicy wkładaja w proces tworzenia cukierków. Firma produkuje słodycze w oparciu o własne, sprawdzone od lat, niepowtarzalne receptury, łącząc tradycję ze zmieniającymi się preferencjami smakowymi
Z Kuchni Do Kuchnipółtorakilogramowych opakowaniach. Jakże ja bym była szczęśliwa gdyby MALMA- kliknij i zobacz wprowadziła w obieg takie gramatury dla smakoszy. A jak wprowadzi PAPPADRELLE czy FARFALLE , to będę w 7 niebie... Ale wracając do naszego dania. Jest szybkie w przygotowaniu, bo o to się rozchodzi. Jest na sezon wiosna-lato. Wszystko zdążymy przygotować zanim się makaron ugotuje. Dodatkowo makaron ma być
Z Kuchni Do Kuchnipostanowiłam, ich nie dodawać. Chleb jest niesamowity, przepięknie pachnie już przy pieczeniu. Dużym wyzwaniem jest czekanie aż wystygnie... A potem, jak jest jeszcze leciutko ciepły smarujemy go odrobiną masła... Niebo w gębie ! Mój mąż zajadał go jeszcze z plasterkiem szynki, to też wspaniałe połączenie. Mój wpis dodaje również do Czekoladowego Tygodnia u Bei. Drożdżowy chleb na poolish
Kulinarne przygody Gatity