zaskoczyć swoich gości niebanalnym pomysłem na podanie drinka, mam coś w sam raz dla Was ;) Składniki: 4 łyżki cukru 3 łyżki wody czerwony barwnik 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego 100ml malibu lód Cukier umieszczamy w rondelku wraz z wodą na bardzo małym ogniu i powoli rozpuszczamy, często mieszając, aż powstanie gęsty syrop. Ja co jakiś czas zdejmowałam rondelek z gazu(...)rozpuści. Na koniec dodajemy barwnik (użyłam barwnika w proszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam na stronie https://niezlymlynek.blogspot.com
Czerwona PorzeczkaMalibu to jeden z moich ulubionych napojów alkoholowych i właśnie dlatego postanowiłam zrobić go samodzielnie. Likier wychodzi gęsty, delikatny i co najważniejsze smaczny. Idealny na spotkania w babskim gronie ;) Składniki na 1 litr: 1 szklanka spirytusu 200 g wiórek kokosowych 1 puszka mleka skondensowanego - słodkie 1/2 puszki mleka skondensowanego - niesłodzone 1,5 szklanki mleka 3,2% Przygotowanie: Do słoika wsypujemy(...)częścią wiórek, czyli 100g - tak samo odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki wlewamy do miski: odsączony spirytus i mleko oraz mleczka skondensowane - miksujemy i przelewamy do butelki. Przygotowane Malibu odstawiamy do lodówki na min. 2 dni. Zanim wlejesz likier do kieliszka wstrząśnij butelką. Uwaga: wiórki możemy zamrozić i wykorzystać w przyszłości do ciasta
Alutka-Gotujeszkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Zmiksować blenderem(...)papkę,dodać zmielone migdały,wiórki kokosowe,miód i malibu. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki orzecha włoskiego i każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce
Kolorowa kuchnia Elkidomu. Jest szybki w wykonaniu i nieziemsko pyszny. Gorąco polecam! :) Deser czekoladowy z mascarpone Składniki: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 100 g herbatników 1 kieliszek malibu Sposób wykonania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Herbatniki rozkruszamy na drobne kawałki. W pucharku/ szklance na przemian układamy(...)herbatniki, które nasączamy odrobiną malibu (około 1 łyżeczki), następnie krem i herbatniki. Smacznego
Smaki Nataliipołudniowej kawy. Polecam :) Trufle czekoladowo-kawowe Składniki: 2 opakowania ciastek maślanych 50g masła 4 łyżeczki kakao 1 łyżka mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki malibu Sposób wykonania: Masło rozpuszczamy wraz z 2 łyżeczkami kakao, mlekiem i kawą. Studzimy. Ciasteczka kruszymy (na pył), dodajemy ostudzone masło oraz malibu. Dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około
Smaki NataliiPuszysty, lekki blat bezowy udekorowany delikatnym kremem kokosowym przygotowanym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Z nasączonymi w rumie lub likierze malibu wiórkami kokosowymi. Z cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy. Tort jest dobrze wyważony(...)octu winnego szczypta soli KREM KOKOSOWY 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru pudru ANANASY W SYROPIE CUKROWYM 1 mały dojrzały ananas 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki soku z limonki 1 łyżka posiekanej mięty
cool and mintyherbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato. Składniki: 1l pełnego mleka 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 żółtka 4 łyżki Malibu ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego 200g masła 150g +50g wiórków kokosowych 500g herbatników Petit Beurre Sposób przygotowania: Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu
Pyry na Gazprzygotować dzień przed podaniem, ponieważ muszą być mocno schłodzone. Składniki na 18-20 kuleczek: 18-20 migdałów 2/3 szklanki cukru pudru 1 i 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki malibu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 1 szklanka wody szczypta soli Kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię. Prażyć do momentu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach(...)cała woda wyparuje to garnek zdjąć z ognia i przykryć pokrywką. Kaszę lekko ostudzić. Do miski wsypać wiórki kokosowe, letnią kaszę jaglaną, cukier puder i wlać olej kokosowy oraz malibu. Za pomocą miksera wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Musi utworzyć się zwarta i lekko lepka masa. Jeżeli według Was masa jest za mokra to dodajcie wiórki kokosowe. Migdały zalać wrzącą
Ugotowaćmnie Delfiko, ale lepszy byłby twarogowy mielony aż 3-tnie 3 jajka 150 g cukru 200 g mleka kokosowego 80 g wiórek kokosowych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu- niestety nie miałam biszkopty Piekłam we foremce w kształcie serca wkładanej w foremkę o średnicy(...)ułożyłam biszkopty, ale lepsze byłyby ciastka ciemne, kakaowe. Przygotowanie : Do mleka wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną zmiksować Wbijać pojedynczo jajka i miksować, dodać wiórki i wymieszać, jeśli mamy Malibu- wlać Na ułożone na dnie biszkopty wlewamy ostrożnie masę serową Pieczemy w temp. 170*C przez 75 min. Odstawiamy do dnia następnego do wystudzenia i dopiero wtedy polewamy czekoladą. Wierzch udekorowałam
Proste Potrawybudyniowo-maślaną z dodatkiem wiórków kokosowych, polane roztopioną białą czekoladą i udekorowane (a jakże!) wiórkami kokosowymi. Aby całość nie była zbyt mdła (a blaty suche) ciasto warto nasączyć likierem Malibu (w wersji dla dorosłych), który jeszcze podkreśli kokosową nutę kremu lub wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Ciasto z pewnością zadowoli wszystkich entuzjastów kokosa oraz wypieków przekładanych masą maślaną(...)szklanki mleka 180 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek wiórków kokosowych 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru Poncz: ok. 1/3 szklanki likieru Malibu lub 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z łyżeczką cukru i łyżeczką soku z cytryny Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżka masła wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Ciasto
MyCookBook.plNadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)). Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako składnik. Skłdniki : 10dkg wiórków kokosowych 8dkg cukru pudru 5dkg mleka w proszku 50 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki 36 % 50 g białej(...)czekolady 8dkg masła 2 łyżki likieru "Malibu" Wiórki kokosowe zmielić lub dowolnie rozdrobnić bardzo dokładnie, na miazgę. Do rondelka włożyć masło, mleko, cukier i czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia składników. Nie dopuścić do zagotowania. Dodać wiórki i dokładnie zmiksować. Naczynie z kremem wstawić do zimnej kąpieli wodnej z lodem i miksować do całkowitego przestudzenia. Do zimnej
Maślane ciasteczkoczas przygotowań dodając Konfitur-Fix. Porcja: 5 małych słoików Czas przygotowania: 2 dni Składniki: 1 kg dojrzałych moreli, 100 - 200 g cukru, 80 ml likieru Malibu, 1/2 cytryny, konfitur fix, 100 ml owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, pozostałych po wyrobie Crème de cassis (opcjonalnie). Deseczki MeryLu handmade Przygotowanie: Morele umyć, wypestkować, pokroić(...)przykrycia na małym ogniu przez godzinę, odstawić na noc. Następnego dnia owoce wymieszać z Konfitur-Fixem, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty ciągle mieszając. Minutę przed końcem gotowania dodać Malibu. Gorącą konfiturę lub część konfitury można wymieszać z macerowanymi owocami. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, wystudzić do góry dnem
SzczyptaSmaQChciałam sprawdzić czy połączenie likieru Canari z mlekiem da mi odpowiednik Malibu z mlekiem. I wiecie co? Napoje bardzo podobne, znacznie różniące się ceną, wiadomo, Malibu jest droższe od likieru, ale smakowo według mnie zbytnio się nie różni. Oczywiście nie jestem wybitną znawczynią smaków alkoholowych, ale dla mnie taki napój alkoholowy jest pyszny, a do tego mało pracochłonny. Próbowałam
Blondynka Gotujeśmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 2 opakowania galaretki cytrynowej 20 dag wafelków śmietankowych 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 opakowanie galaretki truskawkowej 3 łyżki cukru pudru 3/4 szklanki domowego malibu Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 3-4 łyżki mleka Do dekoracji: kandyzowane owoce pokrojone w kostkę Wykonanie: Biszkopt: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na 30-35 min. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Masa: Kremówkę ubijam z cukrem pudrem, dodaję malibu cały czas miksując. Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzątku, studzę i dodaję do masy śmietankowej po dwie łyżki mieszając łopatką . Wafelki śmietankowe kroję w drobną kostkę, wrzucam do masy, wymieszam
Ciasteczkowy Potwórlekkie i nieskomplikowane, a truskawki nadają świeżości- polecam wykorzystać drobne truskawki, takie na jeden kęs (zarówno i maliny również się sprawdzą w tym zestawieniu smaków). Biszkopt dodatkowo nasączyłam likierem Malibu, dla jeszcze większego podkreślenia smaku kokosa :))) Zachęcam Was do wypróbowania tegoż idealnego w smaku połączenia! :) Kokosowy biszkopt: * wiórki kokosowe- 60 g (lub gotowa mąka kokosowa) * cukier- 60 g * jajka(...)mąka ziemniaczana- 1 czubata łyżka Krem kokosowy: * mleko kokosowe- puszka (lub kremówka) * * mascarpone- 3 czubate * wiórki kokosowe- 3 łyżki * cukier- 1 łyżeczka Dodatkowo: * truskawki- około 100 g * likier kokosowy Malibu- 2 łyżki Kokosowy biszkopt: Piekarnik nagrzać na 160 stopni. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę i połączyć z mąką ziemniaczaną. Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę. Z żółtek
Kraina Miodem Płynącaokoło 30 minut. Składniki na masę serową: 250 g serka kremowego (użyłam sera w kostce, tylko 2 razy go zmieliłam); 110 g cukru; 300 ml kwaśnej śmietany; 2 łyżki Malibu ( nie jest konieczny); 300 ml mleka kokosowego z puszki; 40 g wiórek kokosowych; 35 g ( 1/4 szklanki) mąki ziemniaczanej; 3 jajka; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 170 o C. Ubić(...)razem ser, cukier, kwaśną śmietanę, Malibu, mleko kokosowe, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Następnie wbijać po jednym całym jajku, cały czas przy tym miksując. Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 1 do 1,5 godziny, dopóki ser nie będzie porządnie ścięty od góry (nie pieczemy do suchego patyczka). Upieczony sernik schłodzić przez trzy godziny
In my kitchenpudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować do spienienia się. Dodawać po 1 łyżce cukru i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Kolejne dodawać w momencie(...)wystudzonej ale ciągle płynnej żelatyny, dodać 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Taką masę przelać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ciągle miksując. Poncz: Zmieszać sok z limonki z malibu. Jeden blat ciasta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć ubitą śmietanę (zostawić 3/4 szklanki na dekorację). Następnie wyłożyć drugi blat. Nasączyć go pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier
CookYourselfbiałej czekolady, 120 ml śmietany kremówki, 1 duże jajo, 15 g cukru, 60 ml wody, 1 łyżeczka zielonej harmaty matcha, 1 płaska łyżeczka żelatyny, 2 łyżeczka Likieru Malibu, owoce do przybrania. Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuścić herbatę i wystudzić. Do zimnej dodać Malibu i rozpuścić w niej żelatynę. Ubić schłodzoną śmietanę. Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej (miskę
SzczyptaSmaQpopularnych pralinek. Z zewnątrz łudząco podobne do oryginału, w rzeczywistości bardziej słodkie jednak równie smaczne. Pralinki charakteryzuje aksamitny krem na bazie białej czekolady z dodatkiem śmietanki kremówki oraz malibu, którego serce stanowi podprażony migdał, a całość zdobią wiórki kokosowe. Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Składniki: (ok. 16-18 pralinek) 200 g dobrej jakości groszków białej czekolady (lub połamanej(...)czekolady) 90 ml śmietanki kremówki 30% łyżka malibu lub wódki ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) garść migdałów ok. 1/3 szklanki wiórek kokosowych Domowe Kokosowe Pralinki - a'la Raffaello - Sposób przygotowania: Śmietankę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy czekoladę, dodajemy alkohol i odrobinę ekstraktu. Energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie przelewamy do mniejszego naczynia. Całość umieszczamy
Słodka Stronaszczypta soli, masło klarowane do smażenia, listki mięty lub stewi do przybrania. Sos malinowo-kokosowy 300 g mrożonych malin, 100 ml likieru Malibu (lub 2 łyżki syropu kokosowego), 100 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1/2 łyżeczki kardamonu i/lub cynamonu, M iód do smaku (syrop z agawy(...)patelni rozgrzać masło, łyżką nakładać ciasto, smażyć placuszki na średnim ogniu rumieniąc na złoto z obydwu stron. W między czasie przygotować sos. Maliny zalać wodą i Malibu , dodać przyprawy, gotować bez przykrycia na małym ogniu do czasu, aż maliny zaczną się rozpadać. Gorące maliny przetrzeć przez sito, sos dosłodzić do smaku, dodać olej kokosowy i wymieszać
SzczyptaSmaQpewno potrzebujecie rumu i mleczka kokosowego. W różnych wersjach widziałam sok ananasowy lub sam ananas. Ja użyłam świeżego ananasa, a raczej rozmrożonego świeżego. Składniki: 50 ml Malibu (lub innego rumu) 50 ml mleczka kokosowego kilka plastrów ananasa lód Wykonanie: Ananasa miksujemy dodając Malibu i mleczko kokosowe. Przelewamy do szklanki wypełnionej w połowie lodem. Dekorujemy
Sto kolorów kuchniwiorkami kokosowymi i podane z jagodami i truskawkami sa naprawde idealnym deserem na gorace dni lata.Skladniki:350 g jogurtu greckiego100 g mleka kokosowego-gesta czesc4 lyzki cukru pudru1-2 lyzki malibu-opcjonalnie1-2 lyzki wiorkow kokosowychjagody i truskawki do przybraniaWykonanie:skladniki na lody umiescic na noc w lodowcejogurt wymieszac z kremem kokosowym i cukrem pudrem na malych obrotach miksera na gladka(...)mase.Mozna dodac lyzke malibu dla podkrecenia smakumase umiescic w maszynce do lodow i postepowac wg instrukcji lub od razu zapakowac do pojemnika i wstawic do zamrazarki.Jesli spedza noc w zamrazarce,wyjmij je 30 minut przed podaniem,by daly sie porcjowacUpraz wiorki kokosowe na suchej patelni bez tluszczulody podawaj z owocami i posypane wiorkami kokosowymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!okazji ajerkoniak. W tym roku postanowiłam spróbować czegoś innego - w końcu studiowałam Technologię Fermentacji i Napojów ;)Ze wszystkich drinków jakie do tej pory piłam, najbardziej smakuje mi malibu z mlekiem. Dlatego też w tegoroczne Boże Narodzenie będę popijać likier kokosowy. Choć nie jest on ani w konsystencji, ani w smaku podobny do malibu - w pełni zaspokaja moje kubki smakowe
W kuchni Katieśmietankową panna cottę z musem truskawkowo - czekoladowym. Do przygotowania panna cotty potrzebowałem: 250 ml kremowej śmietany 30%, 300 ml mleka pełnego (3,2%), 1 laski wanilii, 1 łyżki rumu malibu, 80 gram cukru trzcinowego, 3 łyżeczek żelatyny, 10 sztuk mrożonych truskawek, wody, masła, tabliczki mlecznej czekolady. Do niewielkiego rondla dodałem 250 ml kremowej śmietany 30% oraz taką samą ilość pełnego(...)zacząłem powoli podgrzewać na wolnym ogniu. Dodałem do rondla 80 gram cukru trzcinowego i całość dalej podgrzewałem, delikatnie mieszałem, aby cukier się rozpuścił. Do ciepłej śmietany dodałem łyżkę rumu malibu. Po roztopieniu się cukru delikatnie zwiększyłem ogień i całość nadal podgrzewałem, często mieszając, aby śmietana się nie przypaliła, doprowadzając ją do wrzenia. Całość gotowałem przez około minutę intensywnie mieszając
Wyprawy kulinarneskórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera, zalewamy(...)ostygnięcia, a nastepnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Jeśli lubicie „mokre babki” krótko przed podaniem można nasączyć je 1 ½ łyżki ponczu, u mnie mleko kokosowe zmieszane z Malibu. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z bitą śmietaną lub lodami ) Pomysł (sporo zmodyfikowany) z tej strony
Mia Cucina Sofietaproszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku(...)przez ok. 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem. Białą fasolę odsączamy z zalewy i bardzo dokładnie płuczemy. Wiórki blendujemy przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto
Poezja smakuprzykład Karaiby. Jest on również na liście IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów). Jeśli lubisz kokos ten drink jest na pewno dla Ciebie! Składniki: 50 ml białego rumu (najlepiej Malibu) 75 ml soku ananasowego 25 ml mleczka kokosowego lód plasterek ananasa do dekoracji Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem nalewamy rum oraz mleczko kokosowe i wszystko razem energicznie mieszamy. Następnie do szklanki
Drinkologiazagotować). Do śmietany wrzuciłem czekoladę, masło i wanilię. Wymieszałem aż powstał lśniący krem i na sam koniec dodałem rumu – w moim przypadku było to ulubione Malibu (ulubione – hehehe – napisał ten co nie pije alkoholu ). Odstawiłem krem aby stężał i wystygł. Kiedy krążki makaroników wystygły, poukładałem je w pary aby jakoś tak wyglądały w całości. Następnie na jeden
Kuchenne WariacjeLekki, delikatny i rozpływający się w ustach torcik truskawkowy z masą na bazie białej czekolady. Domieszka malibu nadaje całości charakteru co powoduje, że tym bardziej mamy ochotę sięgnąć po kolejny kawałek tego ciasta...Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrułyżka mąki tortowej3/4 szklanki mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa:600 ml śmietanki
Słodka Stronakażdy)100 g wiórków kokosowych75 g migdałów masa:500 ml mlekabudyń śmietankowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g masłacukier waniliowypolewa:75 g białej czekolady40 g masłałyżka mlekałyżka malibu (lub zastąpić kolejną łyżką mleka) 100 g cukru pudrudodatkowe ok. 50g wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie)Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać
Słodka Stronacukru)2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru180 g masłaok. 300 g ananasów z puszki + ok. 50 ml syropu spod ananasówPolewa czekoladowa:40 ml śmietanki kremówki 30%40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka malibu (lub wódki)ok. 2 łyżki wiórków kokosowych (do posypania)Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 21x28cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronaubijamy. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz dodajemy mascarpone i mieszamy dokładnie kilkoma szybkimi ruchami miksera. Gotowe! Nasączenie: woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin: ok. 500 g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/2 cytryny
Cooking Monstercukier – 100 g * maka pszenna – 1,5 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * masło – 150 g * kokos – 0,5 szkl * likier kokosowy Malibu – 2 łyżki * spirytus – 1 łyżka BEZA WŁOSKA: * drobny cukie – 1 szkl * woda – 1/4 szkl * białko – 3 szt * sol – 1 szczypta DO NASĄCZENIA: * słodka herbata DODATKOWO: * dżem
Ostra na Słodkojest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny • 1 szklanka malin
To co kochamkruchego białego, tutaj przepis 250 g kruchego kakaowego 500 g mango 200 g malin 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki 50 ml likieru malibu 2 łyżki soku z cytryny 50 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki 3 łyżki kokosowych wiórków Wsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier
codojedzeniaPrzekroić na dwie części. Masa kokosowa: 500 ml mleka 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 160 g masła 25 ml malibu 100 g makaronu Lubella kokardki 1 puszka mleka kokosowego 30 g cukru 50 g wiórków kokosowych Do rondelka wlać mleczko kokosowe, dodać 30 g cukru, zagotować. Do gotującego się mleczka
Domowa cukiernia Ewykupować kawy w dużych ziarenkach :) Ostatnia z kaw to Kolumbia o smaku marcepanu. Ciężko było mi się zdecydować, którą wybrać... oprócz marcepanu zainteresował mnie jeszcze rum, malibu i cuba libre (chociaż wszystkich jest w ofercie ponad 40!). Marcepanowa jest tak intensywna w smaku i zapachu, że już sobie wyobrażam, jak smakują te trzy wyżej wymienione! Bazę wszystkich kaw aromatyzowanych stanowi
Poranek na słodkoVoila, oto i on - pijany kokosowiec w nieco lżejszej wersji :) Znacie już to ciasto w innym wydaniu, dzisiaj mała odmiana :) Na biszkopcie, z pyszną kokosową masą z dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno
Domowa cukiernia EwyAbsolutnie wspaniałe połączenie smaku kokosa i ananasa! Owsianka w wydaniu Pinacolada jest niezwykle kremowa. Kremowa i słodka, dzięki mleczku kokosowemu. Myślę, że będzie świetna, aby rozpocząć dobry dzień! :) Owsianka Malibu na 1 porcję Potrzebujesz: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mleczka kokosowego 2 garści płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki wiórków kokosowych kawałki ananasa ( u mnie z zalewy
Kuchnia w Słońcu SkąpanaLikier kokosowy jest naprawdę wart wypróbowania, smakuje znakomicie :-) Idealny na kobiece spotkania, choć znam i mężczyzn- np. mój,którym przypadł do gustu. Z pewnością jest lepszy niż sklepowe malibu :-) Smacznego
Aromatyczne Podróżewanilii 2 pełne szklanki jagód (400 g) odrobina różowego barwnika spożywczego w paście lub w żelu /polecam taki NASĄCZENIE : 1 filiżanka zaparzonej czarnej herbaty + 4 łyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem
cool and mintytaki sam jak u mnie. Trzeba ratować się czymś zimnym i owocowym. Dzisiaj koktajl czy shake z dodatkiem lodów waniliowych. Przygotujcie nie tylko dla dzieci. Można dodać kilka kropel malibu i będzie też pyszny drink na wieczorne party. Składniki : * szklanka malin świeżych lub mrożonych * szklanka wody kokosowej * pół szklanki mleka kokosowego * 3-4 łyżki lodów waniliowych
Magiczne Życie Martymąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych
Na Ciasteczkowych Papierachbounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa: 1 tabliczka mlecznej
Malinowo w kuchnioddzielone żółtka od białek • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru • 5 czubatych łyżek mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie rum MALIBU Masa mascarpone: • 2/3 szklanki cukru pudru • 1 kg sera mascarpone • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej) oraz: • 1 słoiczek (250 g) konfitury truskawkowej • 500 g truskawek, pokrojonych
Moje Słodkie Piekiełkomasła, miękkiego ½ łyżeczki soli Nadzienie 1 białko 80 g cukru 100 g migdałów 300 ml śmietanki do ubijania + 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego, u mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku
codojedzeniamalinowe Domowa cukiernia Ewy - babeczki z kolą i kremem śmietanowym Słodkie okruszki... - małe szarlotki (muffinki) Smaczne przepisy - muffiny pomarańczowe Na ciasteczkowych papierach - Muffinki kokosowe z malibu Kulinarna Maniusia - Muffinki cytrynowe z czekoladą Ewa Czarnik - Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką W mojej kuchni - Muffinki czekoladowe Moje domowe kucharzenie - Muffinki kokosowo - kakaowe
Ewusiowe SmakiTruskawkowo-kokosowy deser :) Składniki ok 0,5 kg truskawek 1 serek homogenizowany waniliowy (400g) 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 kieliszek Malibu Sposób przygotowania 2 … Czytaj dalej Serniczek z truskawkami
czarrna od kuchniOpis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Triple Sec ( ja używam cointreau) Sposób wykonania: Na początek do naszego kieliszka nalewamy 1/3 likieru kawowego Kahlua Jako drugą warstwę naszego shota nalewamy 1/3 likieru irlandzkiego Baileys Ostatnia warstwa naszego shota to 1/3 likieru Triple
Drinkologiaszklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy 23-24 cm wykładamy jednym
Poezja smakubutelki i wkładamy do lodówki by się przegryzło. Tym razem zrobiłam z mleka kokosowego i zwykłego 3,2% pół na pół,likier wyszedł jeszcze bardziej kokosowy,co uwielbiam. Malibu zawsze robię z podwójnej porcji i zostaje mi dużo kokosu.Jak możemy go wykorzystać? Najprostszy sposób...kokos mieszamy z puszką mleka słodzonego skondensowanego i przekładamy wafle.Polecam, pyszności.Wstawię fotki jak kupię wafle
Niespełnione zdolności kulinarnePyszne, słodkie, a przede wszystkim banalne w przygotowaniu. Homemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;) Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie; Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy
Anioły w kuchniPyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru Malibu i obtoczyc w wiórkach kokosowych. Pycha;) Jeśli ktoś woli smak orzechowy, polecam wykorzystać w ten sam sposób krem Bueno, na który przepis znajdziesz tutaj Zamiast kokosu do obtoczenia użyć drobno pokrojonych
Maślane ciasteczkorezultacie kolor, spokojnie możecie wódkę zabarwić kilkoma kroplami słonecznie żółtego barwnika w żelu lub odrobiną barwnika w proszku. Nie zaszkodzi ;) Pyszna w drinku z mlekiem kokosowym i odrobiną rumu Malibu. SKŁADNIKI 1 dojrzały owoc mango, duży, około 400g 500ml dobrej wódki 2-3 łyżki cukru 6-8 dużych zielonych liści świeżej bazylii
Karo in the Kitchencukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami napój imbirowo cytrynowy na upalny wieczór - arbuz i wino poncz poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka z ogórków z koperkiem, na zimno, sorbet shake lodowo -truskawkowy sorbet melonowy
królestwo garówWEGAŃSKIE LODY TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE przepis autorski // ok. 500ml lodów (4-5 porcji) ~wegańska bita śmietana z TEGO PRZEPISU (klik) , bez dodatku cukru ~200g truskawek ~50g cukru pudru ~3 łyżki Malibu (lub innego alkoholu) Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy wg. zaleceń producenta. Pod koniec mrożenia dodajemy likier
chili & sugarSkładniki: 1 opakowanie biszkoptów do Tiramisu 250 gram mascarpone 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii kakao 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek Amaretto (ja dodałam Malibu) Zaparzoną kawę studzimy. Żółtka miksujemy z cukrem z dodatkiem wanilii aż uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie
Mango Papajarazem z paczką od Skworcu w ramach przedłużenia współpracy. Nie spodziewałam się, że paczka dojdzie tak szybko! Co się w niej znalazło? Kawy i herbaty kawa bananowa , kawa "malibu" , zielona herbata matcha , zielona herbata jaśminowa Przyprawy chili grys , nasi goreng , asafetyda , kumin mielony , harrisa Inne sproszkowany korzeń maca , młody jęczmień , mleko sojowe w proszku , ostropest mielony , erytrol , mąka
breakfast of dreamspieczony jogurt z herbatą matcha ; kawa malibu ~ bo zieleń to kolor nadziei, a mi teraz jej potrzeba, bo znowu wszystko się sypie... PRZEPIS /1 porcja/ ~350g jogurtu naturalnego ~jajko ~czubata łyżka mąki ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~2 łyżeczki zielonej herbaty matcha Rozgrzać piekarnik do 190*C. Wszystkie składniki wymieszać i przelać masę do foremki do zapiekania. Wstawić do piekarnika
breakfast of dreamsrazowy cynamonowy omlet biszkoptowy z gruszką i domowym masłem z orzechów włoskich ; kawa malibu
breakfast of dreamsomlet z mąki kokosowej z domowym dżemem wiśniowym i tahini ; kawa malibu ~ Dżem tym razem nie został zrobiony przeze mnie... Dostałam go od pani Basi :) Przepyszny. Uwielbiam domowe dżemy! ♥♥♥ Dodatkowo odkryłam nowe przepyszne połączenie - wiśnie i tahini! I drugi raz z rzędu omlet? Tak... Za długo żadnego omleta nie jadłam i teraz włączyła mi się "faza
breakfast of dreamsmigdałowy omlet owsiany z figami ; kawa malibu
breakfast of dreamsdyniowe placki z kawowym jogurtem* i jagodami goji ; zielona herbata jaśminowa ~ *jogurt naturalny + stevia + kawa malibu Pierwszy raz zrobiłam "zwykłe" placki dyniowe. Nie wiem czemu dopiero teraz...Ciągle kombinowałam z dynią i robiłam najróżniejsze wypieki i dania, a o tych plackach, których ciągle chciałam spróbować, zawsze zapomniałam... No ale "lepiej późno niż wcale" :) Miłego poniedziałku! Ja jak zwykle dzisiaj
breakfast of dreamskakaowe ciasto z mąki kokosowej z gruszką nadzianą domowym dżemem wiśniowym ; kawa malibu ~ Co to było za śniadanie! ♥,♥ Jedne z najlepszych ostatnio...Po takim nie straszne pięc godzin praktyk :) Czemu na tak długo zapomniałam o połączeniu maki kokosowej z kakao
breakfast of dreamskasza manna na mleku sojowym waniliowym z proszkiem maca , cynamonem i domowymi powidłami ; kawa malibu ~ Proste i rozgrzewające śniadanie. Tylko tego potrzebowałam tego ranka po nieprzespanej nocy... Proszek maca jem już drugi raz i coraz bardziej mi smakuje! A dodatkowo ma całą masę wartości odżywczych! :) Możecie kupić proszek np. TUTAJ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszy manny ~1 1/2 szklanki płynu
breakfast of dreamspokazuje to do lata coraz bliżej... :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków ryżowych Piątnica ~1 1/2 szklanki mleka lub pół na pół mleka z wodą ~2 łyżki kawy rozpuszczalnej Malibu (lub do smaku) ~cukier/stevia do smaku ~szczypta soli ~60g ricotty + ew. cukier/stevia w tym lyżeczka cukru z wanilią ~2 kostki gorzkiej czekolady Płatki gotujemy na mleku. Dodajemy kawę, sól, cukier/stevi
breakfast of dreamsTrunki domowej roboty są najlepsze . Najprzeróżniejsze nalewki owocowe czy też przepyszne likiery smakują wybornie. Domowe malibu robiłam już wielokrotnie , ale gdy natknęłam się na ten przepis (niestety nie zapisałam źródła ) też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków
Malinowa Kawiarenkamielonego 200 g mleka kokoswego (górna biała część z puszki) 150 g ksylitolu lub cukru 80 g wiórków kokosowych 3 jajka 3 łyżki Mondaminy lub mączki ziemniaczanej 4 łyżki Malibu Dodatkowo: 125 g śmietanki kokosowej lub kremówki 150 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wszystkie składniki na spód sernika wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szklanki kremówki, czyli słodkiej śmietanki- 30-36% 1,5 szklanki mleka 3,2% cukier do smaku, ale nie za dużo-ok. 1/3 szklanki 1 łyżka białego wina lub malibu owoce w syropie lub świeże Przygotowanie: żelatynę zalewamy dwiema łyżkami chłodnej wody. mleko i śmietankę wlać do rondelka, dosypać cukier oraz wanilię. Podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż rozpuści się
Luźna KuchniaKrem kokosowy: 200 ml śmietany kremówki 36 % 625 gram serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki syropu kokosowego bądź jak w oryginale Malibu Ponadto: 50 gram gorzkiej czekolady Wykonanie kremu: Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać do niej serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Kolejno do masy dodajemy cukier puder i mieszamy
Krakowskie smaki Anibiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazbiałek o temperaturze pokojowej 300g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżki cukru trzcinowego Łyżka białego octu winnego Szczypta soli Krem czekoladowy: 100g czekolady gorzkiej 30g masła 2 łyżki Malibu szczypta soli 200ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone Wiśnie w alkoholu (z nalewki) Orzechy włoskie, laskowe lub migdały (wg. uznania) Listki melisy do dekoracji Sposób przygotowania Blaty bezowe: Białka wlać
Pyry na Gazbajaderki w wersji orzechowej.Bajaderki kokosowe w białej czekoladzieSkładniki:350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub ananasowego50 g roztopionego masła5 łyżek Malibu lub innego alkoholu kokosowego½ szklanka wiórek kokosowych3 łyżki kakao3 łyżki kremu kokosowego* (opcjonalnie)1/3 szklanki płatków migdałowycharomat kokosowy lub migdałowyDo dekoracji:200 g białej czekoladywiórki kokosowepłatki migdałowe*krem znajdziecie w większych
Mania Gotowaniabiszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka i wykładamy na biszkopt. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia lub mielimy blenderem z dodatkiem Malibu i żółtek. Kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy miód, stewię, mąkę ziemniaczaną, kandyzowaną skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo jedno ubite na sztywno białko i mieszamy. Masę serową wykładamy na masę
Mango Papajaskladnikow prosto z lodowki,deser po prostu blyskawiczny.Skladniki na 2 duze pucharki:300 ml jogurtu greckiego3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej3 lyzki cukru pudru (lub miodu)1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego)4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowekulki arbuza,melona Gala i CantalupaWykonanie:Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielonego1 puszka mleka kokosowego bio (bez dodatkow E i zageszczaczy)4 jajka L1 budyn waniliowy+1 lyzka maki200 g cukru200-300 g czarnej jagody 2-3 lyzki Malibu-opcjonalnieWykonanie:ciasteczka pokruszyc w kielichu blendera lub przy pomocy walka w woreczku foliowym i polaczyc z maslem.Wylepic spod tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Uprzednio obrecz wysmarowac maslemser wymieszac mikserem razem z mlekiem kokosowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ostatnio Wam mówiłam , moim ulubionym ciastem zaraz po Rafaello z malibu jest Blondies – jaśniejsza siostra Brownie – czyli ciasto z dodatkiem masła orzechowego i białej czekolady. Nie potrafię poczekać aż wystygnie … znika prosto z piekarnika. Już od pierwszego kęsa zapominam o kaloriach .. dietach .. nie liczy się nic tylko obłędny smak , który wyczuwamy jeszcze przez długi czas po zjedzeniu.Spr
Ostra na SłodkoOstrzegam – będę zachwalać jak chyba nigdy dotąd! Tak jak do tej pory to RAFAELLO Z MALIBU było moim numerem 1 , tak teraz ma ono wielkiego konkurenta! Dawno nie jadłam tak pysznego ciasta!Zrobiłam je pierwszy raz , ale zachwytom nie było końca! Na stałe zagości w mojej kuchni … a Wam polecam je z całego serducha!A robi się
Ostra na Słodkonawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość ;)Jakiś czas temu robiłam już 2 wersje Rafaello ( obydwie bez pieczenia ) :- jedno na zimno – Rafaello- drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibuDziś mam dla Was kolejną jego wersję – tym razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem
Ostra na Słodkowiecie jestem ogromną wielbicielką kawy!Latte … z karmelem … z bitą śmietaną … kokosowa z lodami … taka z malibu i oprószona czekoladą – ajj – już na samą myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym
Ostra na Słodkotego, że jest w nim pół kilograma chałwy, nie jest słodki ponieważ nie dodałam do niego cukru, poza tym co w biszkopcie. Tort nasączyłam herbatą wymieszaną z Malibu. Zapewniam Was, e jest warty każdej kalorii, którą w sobie ma. A troszkę ich tam jest. Składniki: biszkopt (z tego przepisu ) 500 g chałwy 500 g mascarpone
Sto kolorów kuchnigorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier waniliowyPolewa czekoladowa:100 g czekolady gorzkiej50 g masłaniewielka ilość mlekaniewielka ilość malibu (opcjonalnie) Tort Kokosowy "Bounty" - Sposób przygotowania:Biszkopt:Czekoladę (40 g) ścieramy na tarce o małych oczkach.Tortownice (20 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronazmiksować. Następnie wsypać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Wszystko połączyć. Krem przed przełożeniem można włożyć na chwilę do lodówki aby łatwiej się go nakładało.Dodatkowo:120 ml amaretto lub malibu do nasączenia blatówwiórki kokosowe do posypaniapłatki migdałów do obłożeniaRafaello do dekoracji (użyłem 12 sztuk)Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 amaretto, a następnie wyłożyć 1/3 kremu
Food Squareniedzielne popołudnie. Nie narzekam - bardzo miło z ich strony. A ja jestem coraz lepsza w udawaniu zrozumienia dla tego ciut skomplikowanego języka. Najmłodsza Siostra C. próbowała upić mnie Malibu z colą - na szczęście bezskutecznie. Babcia C. z kolei bardzo dobrze się ze mną dogadała, bo była nauczycielką angielskiego (i niemieckiego, ale na tym gruncie czuję się niedużo pewniej niż
Pożeraczka, czyli raz adobrzewłoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito).Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru.Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQpracy kosztowała nas niebieska karuzela, uff. Jednak codziennie rano po przyjściu do salonu zaczynałam od pieczenia pysznych babeczek. Moje ulubione były o smaku kokosowo- limonkowym z dodatkiem malibu, z kremem przygotowanym na amerykańskim typie serka „cream cheese”, mniam… Szkoda, że ten serek jest prawie niedostępny w Polsce. Przygotowane babeczki ustawiałam na półeczkach w salonie, gdzie również można
Mała CukierenkaNastępnie naszą masę wkładamy jeszcze na około 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie formujemy kuleczki i obtaczamy w naszych wybranych posypkach. Nam najlepiej smakowały wiórka kokosowe pozostałość po Malibu;) Przechowujemy w lodówce.Smacznego
Anioły w kuchniOstatnio robiłam likier malibu i został mi cały słoiczek nasączonych alkoholem wiórek kokosowych. Wykorzystałam je do zrobienia rafaello.Składniki: 200 g białej czekolady, 50 ml kremówki, 30 g masła, migdały, 30 g wiórków kokosowych nasączonych alkoholem+ wiórki do obtoczenia Przygotowanie: Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 30 sekund. Po tym czasie zdejmujemy z migdałów skórki. Kremówkę przelewamy do rondelka
Aga w kuchniwanilią Kawa latte z cynamonem Kawa mrożona z lodem na patyku Kawa z waniliowym posmakiem Koktajl truskawkowo- bananowy Kompot z suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie
Aga w kuchniMimo że właśnie spadł śnieg i mam wrażenie małej apokalipsy, dzięki ananasowi mogłam się przez chwilę poczuć chociaż trochę wakacyjnie :) Być może trochę pomogło w tym pół butelki Malibu. Być może. Już w czerwcu
sama złodyczpodczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wstawiamy
kuchnia do kwadratusmaku truskawek , banana i kokosu :) PolecamZaczynamy :) Składniki na jednego drinka:30 ml malibu30 ml bacardi60 ml soku ananasowego60 ml truskawek- świeże lub mrozone60 ml mleka kokosowego1 bananlódWykonanie: Bacardi , Malibu i truskawki miksujemy razem. Nalewamy do szklanki typu highball.Teraz dajemy parę kostek lodu, mleko kokosowe, banan i sok ananasowy- miksujemy razem.Nalewamy powoli do miksu truskawkowego.Dekorujemy i gotowe:) Na zdrowie
Smaki Edytykrakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi migdałami.*ja czasami do masy dolewam troszkę Malibu
Olikowa kuchniazmiksowaniu pozostał ich kokosowy smak, lecz ich struktura nie była wyczuwalna podczas picia szejka rozleciały się na pył. Shake był pyszny. Następnym razem przygotuję sobie tym sposobem drinka Malibu, tylko muszę uzupełnić zapas białego rumu Aby przygotować Kokosowy shake (kokosowy szejk) dla 2 osób potrzebujemy: – 4 łyżki wiórków kokosowych – 200 ml zimnego mleka – 150 ml domowego kefiru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarzyć o wspaniałych wakacjach :)Zaczynamy: Składniki na jeden cocktail:60 ml rumu- ja użyłam Captain Morgan60 ml blue curacao60 ml Malibu120 ml souk ananasowegolódWykonanie:Kruszymy lód, dodajemy rum, Malibu, curacao, sok- mieszamy w shakerze. Przelewamy do cocktailowki. :)Gotowe :) Na zdrowie
Smaki Edytyidealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi sosami owocowymi, dowolnymi owocami. Sosy można przygotować również z dodatkiem alkoholu (np. rumu lub malibu).Dodatkowo sos truskawkowy: zmiksowane truskawki dosłodzone w zależności od upodobań. Moim zdaniem jest to najlepszy sos jaki można zrobić z truskawek:)Do przygotowania deseru najlepsze będą szklaneczki, miseczki lub foremki
Kraina Tysiąca Smakówwłasny ląd Choćby o te dziesięć godzin stąd" Lady Pank Muffinki a'la Bounty, zainspirowane konkursem u Domi. Muffinki są pyszne! Puszyste, wilgotne z delikatnie wyczuwalną nutką malibu. Z nadzieniem czy bez... właściwie obojętne:) Mogę jeść takie i takie... Może tylko polewy zrobiłabym podwójną porcję, więc jeśli byście się skusili, to polecam polewę razy dwa (po dwie łyżki
Kraina Tysiąca Smakówkrótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru)- 125 g serka mascarpone- likier kokosowy, malibu lub inny likier- cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek)- szklanka mrożonych truskawekPrzygotowanie:1. Do serka dodajemy wiórki i mieszając dolewamy
Kraina Tysiąca SmakówOkoło 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem aż będzie puszyste i kremowe, dodajemy wodę i ekstrakt. W innej miesce mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy
Mia Cucina Sofietadodatkiem limonki to jest to !!! Składniki : 100 g malin mrożonych 200 g śmietanki 30% 600 g jogurtu naturalnego 160 g cukru sok wyciśnięty z 1 limonki 1 łyżka malibu Wszystkie składniki przełożyć do blendera lub malaksera i dokładnie zmiksować. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją wskazań producenta. Smacznego
Zabawa smakiemoraz ryby z kawą, jak i jajek przygotowanych za pomocą "suvi" (piszę fonetycznie). Bawiliśmy się też ciekłym azotem, czego efektem były wyborne lody ananasowe z szampanem i kokosowe z malibu. Jak i malinowa pianka w postaci normalnej i zmrożonej. Ile temu wszystkiemu towarzyszyło śmiechu! Dawno się tak nie uśmiałam :] Atmosfera była niesamowicie przyjazna i luźna, każdy żartował, a co chwila
W kuchni Karmel-itki