słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:29/115)

Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) 135

SKŁADNIKI 400 g jabłek 350 g m ą ki pszennej   150 g oleju słonecznikowego 80 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 50 g suszonych śliwek **** INGREDIENTI 400 g di mele 350 g di farina 150 g di olio

La grande e la piccola cuoca
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 225

klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam

Kuchnia MagdaLeny
Muffiny imbirowe ze śliwkami 168

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka imbiru 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka miodu 2 jajka 300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Czerwień i błękit
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 106

pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić

Martyna Cooks
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 122

pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności

Martyna Cooks
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb z muesli (Pane al muesli) 130

płatków jęczmiennych 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli 7 g suszonych drożdży  250 ml letniej wody 50 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli **** INGREDIENTI 200 g di farina tipo 00 200 g di farina tipo 2 50 g di fiocchi d'avena 50 g di fiocchi

La grande e la piccola cuoca
Chleb słonecznikowy 206

Chleb słonecznikowy, a skąd taka nazwa ? ...ponieważ dodajemy aż  250 ml/ szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny

chleba naszego
Szarlotkowe muffinki ze słonecznikową kruszonką-pyszne i wilgotne 266

okazji mam dla Was przepis na coś co sprawi,że ten dzień będzie jeszcze milszy :) przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne muffinki o smaku szarlotki z pyszną słonecznikową kruszonką. Babeczki te robi się bardzo szybko,łatwo i przyjemnie .Są rewelacyjne,szczerze powiedziawszy mój najlepszy przepis na muffinki .Dodatek jabłek sprawia,że są cudownie wilgotne i długo świeże. A cynamon

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowe wegańskie ciasto marchewkowe 165

bezglutenowej, u mnie była to jaglana, może tez być owsiana lub gryczana 50-80 g cukru 1 duży banan 50 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego lub innego roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 30-50 g orzechów (włoskie, laskowe, pekan)/ można pominąć 30-50 g wiórków kokosowych/ można pominąć łyżeczka cynamonu łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli opcjonalnie można

greenscarf
Muffiny bananowe z chia 147

łyżeczka ekstrantu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki ziarem chia 20 dkg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego szczypta soli Banany jakich będziemy używać powinny być dobrze dojrzałe. Rozgnieść banany widelcem, przełożyć do miski. Do bananów dodać olej oraz wanilię. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem

mecooks
Puszysty omlet biszkoptowy z ajvarem, cukinią i żółtym serem 170

szczypta soli (solidna) Dodatkowo:     4 plastry cukinii + sól i pierz 3-4 łyżki pasty ajvar (polecam Rolnik ) żółty ser Ponadto: olej/masło do smażenia (u mnie olej słonecznikowy Woj-Len ) Plastry cukinii przekroić na pół i umieścić na rozgrzanej patelni. Cukinię delikatnie oprószyć solą z pieprzem i odczekać aż zmięknie - w międzyczasie obracając na drugą stronę. Przygotować omlet/y

Di gotuje
Ciasto ze śliwkami z pyszną chrupiącą kruszonką 200

Najlepsza jaką do tej pory robiłam w tym połączeniu. Zapraszam...    Składniki: mąka pszenna - 2,5 szklanki maślanka w temp. pokojowej- 1 szklanka cukier biały - 1 szklanka olej słonecznikowy - 0,5 szklanki jajka całe- 3 szt. proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki  soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki  kilka śliwek  KRUSZONKA ⅓ szkl. cukru białego tj. 66 gramów ⅓ szkl

Kubki smaku
SURÓWKA OBIADOWA Z PAPRYKI 148

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: większa papryka czerwona, większa papryka biała, duża garść posiekanego koperku, 1/2 łyżki oleju słonecznikowego, 1/2 łyżki oleju z papryką ostrą, bazylią i pomidorem. Przygotowanie: Papryki myję, oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Pokrojoną paprykę łączę z koperkiem i dwoma rodzajami oleju

JejKuchnia
MĄKI NATURALNIE BEZGLUTENOWE. JEDZ BEZ OBAW ;) 148

Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników, do wyrobu chałwy oraz jako panierka. Mąka słonecznikowa Ma smak i aromat charakterystyczny dla pestek słonecznika. Jest bogata w błonnik, białko, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe i żelazo. Zawiera witaminę

BezglutenowaIzabela
Surówka z kapusty, cukinii i papryki 142

cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku (cukier można zastąpić miodem) 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania