wersję z wiśniami pozostałymi z kompotu Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka roślinnego (u mnie było sojowe) 100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron) 1 tabliczka 100 g gorzkiej czekolady 1 banan 100 g cukru łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g truskawek Przygotowanie: Czekoladę rozpuść
greenscarfcukru 1 opakowanie cukru wanilinowego – 16 g, u mnie z prawdziwą wanilią 2 opakowania – 2 x 40 g budyniu waniliowego bez cukru, zamiennie także śmietankowy ½ szklanki oleju słonecznikowego, u mnie rzepakowy Nadzienie owocowe: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), u mnie 450 g mrożonego mixu: maliny, truskawki i czarna porzeczka cukier puder do oprószenia
Zasmakuj Kuchniciasto: - 2,5 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 jajka - 1 szklanka jogurtu naturalnego (ewentualnie maślanki) - 1 szklanka oleju (u mnie akurat olej słonecznikowy) owoce: - 4 łodygi rabarbaru (można dodać także parę truskawek) kruszonka: - 80 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru Forma: kwadratowa blacha (wymiar około 22x26) Przygotowanie: Oczywiście
Kuchnia co dniaSkładniki: (forma 24 cm): UWAGA- jaja muszą być w temperaturze pokojowej ▸4 jaja ▸3/4 szklanki cukru/słodzika ▸pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego ▸2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸700 g truskawek ▸cukier puder (u mnie zmielony słodzik) Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem/słodzikiem na puszysto. 2. Dodajemy do tego olej
Zdrowie i pysznie na talerzujajka – 2 łyżki mleka – pół szklanki mąki pszennej – 2-3 łyżki mąki kukurydzianej – sól, pieprz – 1/2 l oleju do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie : Kalmary pokrój na dość cienkie krążki, grubości 5-7 mm. W jednej misce wymieszaj jajka, mleko i spore szczypty soli oraz pieprzu. wszystko połącz. W drugiej misce połącz obie mąki
nietylkopasta.plNiżej dodatkowo podałam Wam linki do domowych tortilli (*) oraz pasty z ciecierzycy (**). Polecam. 1 placek tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat 1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże warzywa, np. ogórek, papryka Tortillę posmarować hummusem i równomiernie posypać mixem sałat. Następnie należy ułożyć tuńczyka odcedzonego z oleju
Di gotujenieocenionej dla zdrowej skóry witaminy E (aż 62% oleju rzepakowego to jednonienasycony kwas oleinowy, nazywany też omega-9 . Olej rzepakowy zawiera tylko 7% kwasów tłuszczowych nasyconych (oliwa 10%, olej słonecznikowy 14%, masło kokosowe aż 92%). Macie pomysł na szybkie danie z 5 składników z wykorzystaniem Lurpak Premium Miks ? Koniecznie zgłoście swoją potrawę do konkursu TUTAJ! SKŁADNIKI proporcje na 2 porcje
Karo in the Kitchenokazji zapraszam zachęcam do udziału w konkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk Składniki: (na 5 sztuk) 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g) 3 łyżki mąki kukurydzianej około 1/4 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 małe jajko sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia Przygotowanie: Do miseczki
Słodkie okruszkirukola z orzechową nutą oraz letnie borówki z wiosennymi kwiatami. Składniki: CIASTO: 90 g rukoli 1 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 100 g orzechów 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka CUKIER FIOŁKOWY: 3/4 szkl cukru 3/4 szklanki fiołków MASA: 250 g Palma firmy Bielmar 1 litr mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 płaskie
Kuchnia w oparachPopularne rodzaje tłuszczów roślinnych a cholesterol Słonecznik -owocem tej rośliny są niełupki, które dostarczają do 45% tłuszczu, z którego produkowany jest olej słonecznikowy. Zawiera w swoim składzie najwięcej wielonienasyconego kwasu linolowego z rodziny omega-6. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i na zimno do sałatek
kuron.com.plpołączeń. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g) 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej (czubate) sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 5 rzodkiewek Ponadto: masło/olej do smażenia Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, tuńczyka odcedzić z oleju, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a białko ubić
Di gotujekonkursie „Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie”. Szczegóły na stronie www.konkurstunczyk.eu #MasterTuńczyk Składniki: 1 tortilla pszenna 1 opakowanie lekkiego serka wiejskiego 150 g 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g) 2 duże liście sałaty sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek wiejski i tuńczyka (bez oleju). Całość doprawiamy
Słodkie okruszkiCiasto kruche: 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1,5 kostki masła 1 opakowanie cukru waniliowego ¾ szklanki cukru białego 3 szklanki mąki tortowej Masa serowa: ½ szklanki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka przyprawy do sernika z wanilią i kardamonem 1 pakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 3 jajka 1 kg twarogu Do dekoracji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mineralnych. Czekoladowe ciasto z cukinią Składniki na ciasto: 2 małe cukinie (340 g) 8 łyżek masła (115 g) Niecała szklanka drobnego cukru do wypieków (200 g) pół szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego (115 g) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 duże jajka pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (115 g) 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
KulinarneImpresje.pljajka 50 ml oleju 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 50g żółtego sera Ponadto: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes 1 kulka mozzarelli 1 pomidor Wierzch: żółty ser do posypania Jajka należy ubić do puszystości. Mieszając - dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Konsystencja powinna być jednolita oraz gładka
Di gotuje