słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:27/115)

Wegański i bezglutenowy makowiec z suchego maku #17 161

pamiętajcie, nigdy jej nie wylewajcie :-) Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje na keksówkę o rozmiarach 30-12cm mierząc od góry): 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + woda 1 szklanka oleju np. słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia zapach migdałowy schłodzona woda

Kawa z mlekiem
Pieczony dorsz z ziemniakami w pesto i surówką z kiszonej kapusty 126

zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu   0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka

Mienta blog
Świąteczny pasztet z żurawiną 159

jaglana i z sorgo- bezglutenowe obie) 1,2 litra przegotowanej (może być ciepła) wody 3-4 cebule (u mnie znalazła się jedna czosnkowa) 100 ml dobrej jakości oleju (rzepakowy, słonecznikowy) łyżka soli łyżka pieprzu (u mnie czerwony i czarny) łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czarnuszki Przygotowanie: Cebulę dosyć drobno poszatkuj i podsmaż na złoto na całym oleju (100 ml), a samym

greenscarf
Wątróbka z boczkiem w sosie cebulowym 145

chudych, za to efekt smakowy jest obłędny.  Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki cielęcej lub jagnięcej -1 średnia cebula -60 g boczku -20 g masła -1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub rzepakowego -4 łyżki mąki pszennej -500 ml bulionu mięsnego -2 łyżeczki keczupu -sól i pieprz Przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w paseczki lub nieduże kawałki. Obtoczyć

Zielona Kuchnia
Piernik z marchewką 271

łatwy , zdrowy i tani, a to wszystko czyni go atrakcyjnym i kuszącym ciastem, nieprawda?.. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka oleju słonecznikowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika skórka otarta z jednej pomarańczy Polewa : 100 g mlecznej czekolady

kgwjanczewo
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 193

occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie w czajniku opcji ugotowania wody o tej ciepłocie ugotujcie tradycyjnie i przestudźcie przez 3-4 minuty

nietylkopasta.pl
Gofry 133

około 9 szt.) 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 2-3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (bita śmietana, owoce, dżem, lemon crud, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

My sweet a life
Gofry kakaowe 206

szkl - 2 łyżki) 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 2-3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju słonecznikowego Dodatkowo: ulubione dodatki (np. bita śmietana, polewa czekoladowa) Przygotowanie: Rozgrzać gofrownicę. Żółtka utrzeć z cukrami, dodać mleko i wymieszać. następnie wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać

My sweet a life
SAŁATKA GRECKA W SEROWYM KOSZYCZKU 166

WINEGRET :  50 ml oleju wielkopolskiego, słonecznikowego do sałatek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Lekka sałatka z fetą i olejem słonecznikowym 117

moja propozycja na lekką i super zdrową sałatkę. Znajdziecie tutaj różne rodzaje sałat połączone ze świeżym pomidorem, serem feta i chrupiącym prażonym słonecznikiem. Całość przyprawiona jest aromatycznym olejem słonecznikowym, pieprzem i ziołami prowansalskimi.1 opakowanie mixu sałat z rukolą3 pomidorygarść pestek łuskanego słonecznika1 opakowanie sera fetaolej słonecznikowyzioła

Krokusowy Dom
Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty 172

się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Pyszny piernik na bazie czarnej herbaty Składniki. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju słonecznikowego 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego, prawdziwego miodu akacjowego) 1 szklanka mocno parzonej czarnej herbaty 1 szklanka cukru brązowego muscovado 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja

mecooks
Sernik z rosą 242

proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko Składniki na masę serową: 1 kg sera (ja użyłam drobno mielonego twarogu w kostce) 0,5 szklanki oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) 4 żółtka 200 ml śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 2 opakowania budyniu aromat waniliowy skórka pomarańczowa (domowa lub otarta z 1 pomarańczy) sok z połówki pomarańczy Składniki na bezę

Ciastkozercy
Pasta słonecznikowa z chrzanem 141

pastę np. z suszonymi pomidorami znajdziesz  tutaj . Ponieważ same zmiksowane nasionka są dosyć mdławe, przy domowej  produkcji chrzanu jego dodatek nasunął się sam. To najlepsza pasta słonecznikowa jaką wyprodukowałam. Bardzo polecam! Składniki: 200 g słonecznika sól, pieprz sok z cytryny chrzan tarty - 2 łyżki 4-6 łyżek wody Wykonanie: ziarna słonecznika namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej na całą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki schabowe z pastą pomidorowa baziółka (obiad w 15 minut) 172

przygotowaniu oraz naprawdę zachwycające w smaku! Polecam! 5-6 plastrów schabu sól, pieprz pasta pomidorowa baziółka Panierka: 1 jajko mąka pszenna bułka tarta Ponadto: olej do smażenia (u mnie słonecznikowy Woj-Len)   Każdy plaster schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa (nie za cienko) i oprószyć solą z pieprzem. Następnie wszystkie kotlety osobno posmarować pastą i ostrożnie zrolować

Di gotuje
Zupa krem z topinambura 120

ogródków, ozdabiając je małymi żółtymi kwiatkami. Teraz po latach nieobecności wraca do naszej kuchni. Ma specyficzny, ale przyjemny, słodkawy i lekko orzechowy smak. Ja wyczuwam w nim też słonecznikową nutę. Możemy go smażyć, dusić, piec i gotować. Jeśli go gotujemy, to zawsze z  dodatkiem mleka, bo to właśnie ono wydobywa z niego orzechowy posmak. Należy pamiętać, że w niskiej

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania