słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:33/115)

Kruche z malinami 512

najlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna

Różne smaki w kuchni
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 220

cukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy i słonecznikowy) utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników. Oczywiście można to robić mikserem. (jeśli masa zacznie się warzyć to nie należy

Ze smakiem bez glutenu
BABECZKI ZE SNICKERSAMI I TRUSKAWKAMI, MISS BABECZKI 203

typ750    (lub 225g pszennej) - 75g cukru (dałyśmy trzcinowy) - szczypta soli - 1 duże jajo - 150ml mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy , bezglutenowy) - 50ml oleju słonecznikowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki Mąkę, sól, proszek i cukier wymieszać w naczyniu. Odstawić. W drugim naczyniu rozbełtać jajko

Smaczne Zdrowe
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 346

prawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia

Kolizje Smaków
Salatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 173

pizza a potem deser deserów... mecz... ;) Sałatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 1/4 średniego arbuza 10 truskawek 80 g fety owczej garść posiekanych pistacji kilka listków mięty olej słonecznikowy nierafinowany lub inny ulubiony olej Truskawki i arbuza kroimy na kawałki podobnej wielkości. Dorzucamy posiekane pistacje i pokruszoną fetę. Skrapiamy olejem i dekorujemy listkami mięty. Sałatka jest najlepsza gdy składniki

Dzieje kuchennej Wiewióry
3 przepisy na wiosenne sałatki 189

suchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku SOS: 1 szklanka gęstego jogurtu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Jeżeli będziecie używać suchej ciecierzycy to trzeba ją najpierw namoczyć

Cooking for Emily
Sałatka Cezar – Caesar Salad 267

anchois z zalewy 1 duży ząbek czosnku 2 żółtka jajek M 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 3 łyżki drobno startego parmezanu sól pieprz ½ czerstwej bagietki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – bazylia, oregano, tymianek 2 małe sałaty rzymskie (15-20cm) lub jedna duża

Karo in the Kitchen
Aromatyczne, łatwe ciasto z rabarbarem 146

rabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny

greenscarf
Najłatwiejsze ziołowe kurczaczki na obiad lub do sałatki 218

kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu 1 łyżeczka suszonej bazylii Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu około 4 łyżki gotowego miksu oleju rzepakowego i słonecznikowego* około 3 łyżek wody *można użyć inny tłuszcz, ilość też należy dostosować do własnych upodobań Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym miksem tłuszczów

Słodkie okruszki
DIETA WEGETARIAŃSKA 183

źródło wapnia, a jajka to źródło białka 6. Nalezy używać tłuszczów roślinnych takich jak: olej rzepakowy i oliwa z oliwek do smażenia, a na zimno - olej lniany, kukurydziany, słonecznikowy i sojowy 7. Należy pić 2 litry wody dziennie oraz ziołowe i owocowe herbatki

Kuchnia MagdaLeny
Wegańskie cytrynowe ciasteczka z migdałami 255

otrębów pszennych lub dowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka roślinnego ( u mnie było to akurat ryżowo-kokosowe)   Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj

greenscarf
Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? 187

też być pół na pół) 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (około 50 g) łyżeczka soli olej do smażenia (ja najbardziej lubię smażyć na kokosowym rafinowanym, ale słonecznikowy lub rzepakowy tez będzie ok) Przygotowanie: Ziemniaki, obierz ze skórki, umyj o osusz po czym zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz

greenscarf
paluchy drożdżowe 331

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 żółtko kminek, czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki

Domowy Smak Jedzenia
Wołowina po burgundzku 127

pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić

Raj dla Podniebienia
Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym 226

średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż

greenscarf