słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:35/115)

Jak zrobić idealne wegańskie placki ziemniaczane? 162

też być pół na pół) 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki (około 50 g) łyżeczka soli olej do smażenia (ja najbardziej lubię smażyć na kokosowym rafinowanym, ale słonecznikowy lub rzepakowy tez będzie ok) Przygotowanie: Ziemniaki, obierz ze skórki, umyj o osusz po czym zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki umieść na sitku i odsącz

greenscarf
paluchy drożdżowe 314

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 żółtko kminek, czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki

Domowy Smak Jedzenia
Wołowina po burgundzku 111

pietruszka, 1 cebula, 1/4 selera 600g wołowiny 2 marchewki 300g pieczarek 1 cebula 1 por 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wina burgundzkiego (np. hermitrage) 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz cayenne 1 łyżka śmietany 18% Wykonanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą w naczyniu, wołowinę umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, umieścić w marynacie. Schłodzić przez noc. Ugotować bulion, przestudzić

Raj dla Podniebienia
Quiche ze szparagami w sosie beszamelowym 209

średnicy 26 cm opakowanie ciasta francuskiego pęczek 500 g szparagów 50 g orzechów włoskich sos beszamelowy: czubata łyżka rafinowanego oleju kokosowego (około 30 g)/ewentualnie 50 ml oleju słonecznikowego 40 g mąki pszennej 500 ml mleka sojowego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zacznij od przycięcia końcówek szparagów i ich obrania. Formę do pieczenia wyłóż

greenscarf
ZIEMNIACZANO – MARCHEWKOWE PLACUSZKI Z SZYNKĄ 267

jestem ciekawa czy mi wyjdzie. SKŁADNIKI : ziemniaki – 3 sztuki marchew – 3 sztuki cebula – 1 sztuka jajka – 2 sztuki mąka pszenna – 1 szklanka lubczyk suszony – 2 łyżeczki sól, pieprz olej słonecznikowy szynka – kilka plasterków żółty ser – kilka plasterków PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce. Dodać mąkę

kuchniabellissima.wordpress.com
Delikatnie imbirowe naleśniki z jabłkiem 136

głównie dla maluchów, Jeśli chcemy usmażyć ich więcej, wystarczy zwiększyć ilość produktów.  SKŁADNIKI: (porcja dla dwójki dzieci) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 duże jajko - 1 łyżka oleju słonecznikowego lub rzepakowego - 1 niepełna szklanka mleka - 2 łyżeczki syropu imbirowego - szczypta soli (u mnie różowa himalajska) - 1 duże jabłko - cukier puder - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka miodu (u mnie

Wielopokoleniowo
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 141

wypieków, czy aromaterapii. Olej tłoczony na zimno ma interesujące właściwości, z uwagi na co często znajduje zastosowanie w leczeniu, czy stanu umysłu. JAKIE OLEJE MOŻEMY WYCISKAĆ W DOMU? OLEJ SŁONECZNIKOWY: Ma wysoką zawartość lecytyny, która sprawia, że idealnie nadaje się do układu nerwowego. Zawiera także znaczne ilości witaminy A, D, E, a niektóre wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom

Ostra na Słodko
Sałatka szopska 308

się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. PRZEPIS : 3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli. Warzywa trzeba pokroić w niewielkie kawałki (z papryki usuwając nasiona), polać olejem lub oliwą, wymieszać

KUCHNIA POLSKA
Kawałek szczęścia, czyli ciasto z rabarbarem, orzechami z chrupiącą skórką 209

prostokątną) 300 g mąki pszennej 200 g mąki żytniej razowej (może być nawet typ 2000, własnie takiej użyłam) 250 ml mleka roślinnego (polecam tu sojowe) 100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy lub kokosowy) 350-400 g rabarbaru obranego i pokrojonego w 1 cm kawałki 200 g cukru (3 łyżki odłóż do dekoracji) 100 g orzechów, mogą być: włoskie, laskowe

greenscarf
Pieczone wysokobiałkowe gofry z musem z granatu 156

regularni W dzisiejszej propozycji pieczone gofry z dżemem na bazie granatu. Składniki: -> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej -> 1 miarka odżywki białkowej -> 1 szklanka mleka -> ¼ szklanki oleju ( słonecznikowy, kokosowy) -> 1 jajko -> Szczypta soli -> ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> Mus z owoców granatu -> Banan -> Jagody Wykonanie: Wszystko rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do 180C

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
domowy kopiec kreta 416

składniki na ciasto: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 200 ml oleju słonecznikowego 125 ml mleka 125 ml kwaśnego mleka (kefiru, maślanki) 2 jajka 40 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Jajka chwilkę miksujemy z cukrem, wlewamy mleko, kwaśne mleko oraz olej i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, proszek

Domowy Smak Jedzenia
Bezglutenowy makowiec bananowo-kokosowy 144

banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową skórkę i lekko brązowawy środek 4 duże lub 5 średnich jaj 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 g suchego, niemielonego maku 50 g wiórków kokosowych 170 g mąki ryżowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 6 czubatych łyżeczek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny

Ze smakiem bez glutenu
MARCEPANOWE MUFFINKI - NAJLEPSZE! 169

startej na tarce o dużych oczkach 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 3 łyżki cukru 2 jajka 200 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, przestudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym) płatki migdałów - do posypania Wykonanie:  Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym

Walijskie Pichcenie
Dania z kurczaka na majówkę 467

kilka listków mięty lub pietruszki, sól, pieprz, oliwa z oliwek oraz sok z jednej cytryny. Cydrowy majonez: 2 żółtka jajek, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 szklanki oleju roślinnego (słonecznikowy lub rzepakowy), 2 łyżeczki musztardy dijon, octu wytrawnego oraz cydru jabłkowego, sól oraz pieprz do smaku. Wykonanie: Pokrojone w talarki lub ósemki plasterki jabłka należy skropić sokiem z cytryny, ugotowane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania