słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:30/115)

Ciasto z budyniową pianką czyli jak zagospodarować sobie czas w okresie sesji,zaliczeń i deadlinów 134

pszennej, krupczatki w tym zaleca się jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej dla zwiększenia kruchości ciasta) Składniki na budyniową piankę: 3białka pół szklanki cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu 1/4szklanki oleju słonecznikowego bądź rzepakowego 40 gram proszku budyniowego śmietankowego bez cukru (przy zakupie opakowania budyniu sprawdź jego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki

U Fiolki
Placek z rabarbarem z zasadą sekretariatu w tle i czterema prawami jakimi rządzą się konsultacje na Uniwersytecie 121

kilograma mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy(łyżeczka) bądź ekstrakt waniliowy 3/4 szklanki cukru  3 jaja 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3laski rabarbaru szczypta soli Wykonanie: godzinę przed pieczeniem wyciągnij wszystkie składniki. Przypilnuj by miały temperaturę pokojową. 1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Odstawić. Pokrój w kostkę rabarbar

U Fiolki
Dahl z soczewicy a także recenzja książki Superfood... 178

łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżeczki ziaren kuminu 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki (można dodać też odrobinę chili) olej słonecznikowy 1 cebula 1 główka czosnku pół pęczka świeżej kolendry lub pietruszki kawałek imbiru (ok 3cm) 20 dag dyni 1 i 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 3 pomidory śmietana do podania Przygotowanie

Radość kipiąca uśmiechem.
kotlety schabowe z prawdziwkami... 174

większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem 3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Indyjskie chlebki Naan 177

jest bardzo dobra) łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja Przygotowanie: Niezależnie od czego czy używasz świeżych czy suszonych drożdży

greenscarf
Muffiny ze śliwkami 161

Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka L roztrzepane 100 g cukru do wypieków 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego śliwki (w oryginale 5 sztuk) u mnie więcej Dodatkowo: cukier demerara do posypania babeczek 1. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Do mokrych

kruche babeczki
Z cyklu: Domowe pieczywo - Serowe bułeczki z tapioki, bez glutenu (Panini al tapioca, senza glutine) 145

olio di semi di girasole 75 g di emmental 20 g di parmigiano 1 cucchiaino di sale 1 uovo PRZYGOTOWANIE W garnuszku zagotowujemy mleko z dodatkiem oleju słonecznikowego.  W misce mieszamy mąkę z tapioki z łyżeczką soli, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy zagotowane mleko z olejem. Ciasto w yrabiamy ok. 5 minut, odstawiamy do wystygnięcia

La grande e la piccola cuoca
Zupa z awokado 99

porządku na wiosnę... Zapraszam więc na zdrową zupę z awokado ;-) Składniki (1 porcja) -1 dojrzałe awokado -bulion (może być z kostki) -150 ml wody -pół małej cebuli -łyżeczka oleju słonecznikowego lub szafranowego -szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Przygotowanie Cebulę drobno posiekać. Dusić na oleju na małym ogniu ok. 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Awokado obrać, przekroić na pół

Zielona Kuchnia
Placki z kalafiora z curry z sosem jogurtowo-miętowym 134

zjadłam! ;-)  Składniki -1 kalafior -2 jajka -4 łyżki mąki -1 łyżeczka curry (łagodnej) -1 łyżeczka kurkumy -szczypta chilli -1 pęczek natki kolendry -1 pęczek natki pietruszki -sól -olej słonecznikowy do smażenia na sos -500ml jogurtu naturalnego -1 pęczek mięty -sok z 1/2 cytryny -sól Przygotowanie Kalafior ugotować do miękkości, pokroić w małe kawałki, wrzucić do miski. Dodać mąkę

Zielona Kuchnia
Bułki z suszonymi pomidorami i oliwkami 108

kilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych na słońcu w oleju słonecznikowym od formy PONTI) -15 g świeżych drożdży -łyżka miodu -1 szkl. ciepłej wody -garść posiekanej świeżej bazylii -3 łyżki oliwy po pomidorach -70g oliwek -mleko do posmarowania Przygotowanie Drożdże

Zielona Kuchnia
Ciasto kakaowe na kefirze 171

kefir naturalny - 400 ml jajka -2 szt olej słonecznikowy - 1/2 szkl cukier - 1 szklanka mąka pszenna - 2 szklanki soda - 2 łyżeczki kakao -4 łyżeczki dżem - 150 ml orzechy posiekane - 1 garść cukier puder jajka wbić do miski, dodać kefir, olej, dżem i cukier, wszystko razem zmiksować. Produkty suche: mąka, kakao i sodę połączyć i wymieszać razem, następnie dodać

Camilla w kuchni
Szybkie i łatwe wegańskie ciasto z owocami 178

już u mnie sobota z dużą blachą), więc wszyscy domownicy spragnieni byli cukru. Składniki na dużą prostokątną blachę: 500 g mąki pszennej 200 g cukru 250 ml oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 średnie banany łyżka cynamonu 1 kg owoców : brzoskwiń, jabłek, gruszek Przygotowanie: Zblenduj cukier (3 łyżki odłóż do posypania owoców i wierzchu

greenscarf
Muffinki graham z żółtymi śliwkami renklodami 147

różową himalajską) - 1 płaska łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka cukru cynamonowego - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej - 3 jaja - 1 szklanka mleka - 3/4 szklanki oleju słonecznikowego - 5 mocno dojrzałych żółtych śliwek W jednej misce łączę wszystkie suche składniki, w drugiej mieszam ze sobą olej, jaja i mleko, następnie całość łączę dokładnie ze sobą. Do papierowych foremek

Wielopokoleniowo
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 283

kurzu i opiłków pozostałych po szlifowaniu odlewu. Sól wysypujemy, a naczynie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.   Teraz je zaimpregnujemy – smarujemy naczynie warstwą oleju (rafinowany olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, arachidowy, ryżowy i kokosowy). Tak naszykowane naczynie wkładamy do góry dnem na kratkę piekarnika na środkowy poziom, pod spód wkładamy blachę z piekarnika i piekarnik rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Wieprzowina po chińsku 516

marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej kokosowy lub słonecznikowy sól biały pieprz Sos: sok z jednej cytryny 6 łyżek wody 10 łyżek sosu sojowego 5 łyżek brązowego cukru (można zastąpić białym) Polędwiczki przekroić wzdłuż a następnie pokroić

kuchnia doski

Proponowane wyszukiwania