słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:38/115)

Pasta z pietruszki i fasoli- bezglutenowa 196

Składniki : szklanka  suchej fasoli 50 dag ugotowanej lub upieczonej pietruszki lub pasternaku 2 łyżki oleju słonecznikowego kilka suszonych grzybków ( suszone przeze mnie osobiście) 1/2 pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz mielony ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy zatar 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 jagody jałowca, liść laurowy Przygotowanie : Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc, tak samo zrobić

Proste Potrawy
ŁOSOŚ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ 174

osób ● 4 filety z łososia ● 1 pęczek ziół (np. bazylia, kolendra, trybula, koper) ● 2 ząbki czosnku ● 50 g parmezanu ● 50 g bułki tartej ● 30 g masła lub margaryny ● olej słonecznikowy ● sól i pieprz   Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Umyj i osusz zioła, oberwij z nich listki, grubo posiekaj. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz, usuń

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Granola z owocami goji i żurawiny 187

przepis na pyszną granolę Mojej Mamy: Składniki: 700 g płatków owsianych 200 g migdałów 50 g sezamu 50 g nasion słonecznika owoce goji lub żurawiny 150 g dobrego oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno) 150 g miodu 150 ml soku jabłkowego lub wody 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: • w małym garnku podgrzać olej, sok, miód i cynamon. • w osobnej misce połączyć

Moja Mama Gotuje
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami 132

przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy) 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO bez fosforanów) 30-40 dag śliwek ( można dodać inne owoce np. morele, brzoskwini lub jabłka ) Przygotowanie

Moja Mama Gotuje
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 165

szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły)   2 jajka 1/2 szklanki oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno ale może być inny- nie oliwa z oliwek   200 g startej na tarce surowej dyni   1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów

Moja Mama Gotuje
Hummus z pieczonym czosnkiem i suszonymi pomidorami 122

cytryny 4 łyżki pasty z tahini 8-9 suszonych pomidorów w oliwie 3-4 łyżki wody z ugotowanej ciecierzycy lub czystej, zimnej wody 4 łyżki oliwy (u mnie olej słonecznikowy tłoczony na zimno) 1 łyżeczka sody sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeżeli masz suchą ciecierzycę, zalej ją wodą, dodaj sodę i zostaw na cała noc. Na drugi dzień zmień wodę

Moja Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 150

szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna lub mieszanka bezglutenowa: mąka ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 3/4 szklanki cukru brązowego  (może być zwykły) 3 jajka 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3  łyżeczki

Moja Mama Gotuje
Metoda „ssania oleju” 148

oleju, uważam za skuteczną i bardzo godną polecenia. BARDZO WAŻNE. Po pierwsze -  należy to robić regularnie . Po drugie -  używać oleju (ja stosuję kokosowy, ale można też używać słonecznikowego lub sezamowego) tylko i wyłącznie najwyższej jakości. Jak stosować? Wystarczy rano, na czczo, zaraz po przebudzeniu ssać  między zębami (nie płukać) 1 płaską łyżeczką oleju przez 15-20 minut

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 152

również doskonałym źródłem flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), charakteryzujących się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i antynowotworowymi. W lecie to moja faworytka, łatwa w przygotowaniu. Lekka, ale sycąca. Pyszna, o  lekko słonecznikowym smaku, stąd też często zastępuję nią ryż i kaszę. Niestety z  powodu dość wysokiej ceny stosuję ją nie tak często jakbym chciała. Kolejna propozycja na sałatkę z quinoą

Moja Mama Gotuje
Babeczki jogurtowe z truskawkami 133

dzieła!  Babeczki jogurtowe z truskawkami Składniki: 250 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych np.: ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej) 1 szklanka jogurtu naturalnego ⅓ szklanki dobrego oleju (np. słonecznikowy tłoczony na zimno) łyżka cukru wanilinowego ( 1 łyżeczka ekstratu z wanilii) 140 g cukru brązowego nierafinowanego 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Bio bez fosforanów) szczypta soli

Moja Mama Gotuje
Kurczak po marokańsku. 139

garść rodzynków Skworcu kilka listków kwiatu muszkatołowego Skworcu 2 liście laurowe Skworcu 1 nitka szafranu Skworcu pół łyżeczki mielonego imbiru Skworcu sól i pieprz do smaku 1 łyżka miodu słonecznikowego Skworcu Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy w ręczniku papierowym. W głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wlewamy oliwę a następnie układamy pałki. Smażymy je z obu stron około

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i porem 164

stołu 😊 Składniki: ok. 20-25 cm średniej grubości pora (jasna część) 1 średnia papryczka chili 5-6 średnich filetów śledziowych solonych 4 średnie ogórki kiszone  150 ml oleju słonecznikowego Śledzie wymoczyć z soli. Pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż, wypłukać dobrze pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić. Ogórki przekroić na tzw. ćwierćplasterki, czyli każdy ogórek wzdłuż

Codzienna kuchnia niecodzienna
GOFRY IDEALNE – CHRUPIĄCE I LEKKIE! 889

Koniecznie zobaczcie! PRZEPIS: SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 2 albo 3,2% – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * drobny cukier – 1 łyżka * olej słonecznikowy – 1/3 szkl * białko – 1 szt * żółtko – 1 szt * sol SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rozgrzewamy gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie z sobą miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite

Ostra na Słodko
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 218

wkładaj go do lodówki, bo trudno będzie go nakładać). Polewa Polewę przygotuj po schłodzeniu obłożonego tortu. W kąpieli wodnej rozpuść posiekaną czekoladę wraz z kremówką. Wlej łyżeczkę oleju (najlepiej słonecznikowego lub rzepakowego). Możesz również dodać odrobinę złotego barwnika. Odstaw aż osiągnie temperaturę pokojową. Powinna być gęsta, ale jeszcze lejąca. Najlepiej jej gęstość sprawdzić bezpośrednio na torcie. Przygotowanie tortu Ciasto podziel

Food Square

Proponowane wyszukiwania