słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:47/115)

Bezglutenowe babeczki ze śliwkami i orzechami 152

Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku do pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru 125 ml oleju słonecznikowego 320 g gęstego jogurtu 2 jajka 6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki 100 g posiekanych orzechów włoskich  cukier trzcinowy W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier i orzechy

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe muffiny ze śliwkami 117

Dolci Nutri free (klik) 70 g mąki gryczanej 8 g bezglutenowego proszku do pieczenia 10 g sody oczyszczonej 120 g drobnego cukru 125 ml oleju słonecznikowego 320 g gęstego jogurtu 2 jajka 6 dużych śliwek pokrojonych w kawałki cukier trzcinowy do posypania W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki (mix, mąkę, proszek, sodę, cukier), w drugim wszystkie mokre (jajka, olej

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczki z chia 202

mieszanki z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ Nutrifree 40 g chia 25 g świeżych drożdży 440 g letniej wody 6 g soli 20 g oliwy z oliwek olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj ściereczką

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe bułeczka z chia 131

Pane Fibra+ Nutrifree  40 g chia  25 g świeżych drożdży  440 g letniej wody  6 g soli  20 g oliwy z oliwek  olej słonecznikowy do posmarowania bułeczek  Drożdże rozpuść w wodzie. Mieszankę wymieszaj z chia i wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj energicznie. Dodaj sól i oliwę i wyrób gładkie, lśniące ciasto. Ciasto przykryj

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe muffiny z ananasem 200

mieszanki Mix per dolci Nutrifree  2/3 szklanki cukru  1 duże jajko  100 ml maślanki  80 ml syropu ananasowego (z puszki, po ananasach) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego  1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  3/4 łyżeczki sody oczyszczonej  250 g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki (waga

Kuchnia bezglutenowa
Muffinki z jeżynami 128

tych, którzy nie mają miksera dla fanów jeżyn dla tych, którzy nie mają pomysłu co zrobić z jeżynami, bo saute są dla nich byt kwaśne Składniki: 80ml oleju (najlepiej słonecznikowego) 200ml jogurtu naturalnego  50g serka mascarpone (jeśli nie mamy mascarpone można dać 250ml jogurtu) jajko 250g mąki pszennej 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody

Mania Wypiekania
Owocowo-owsiane batony i chrupiąca zielona soja od Artisan Grains :) 169

baton z nasionami chia i jagodami  rodzynki (30%) * daktyle (23%) * płatki owsiane (13%) * olej kokosowy * nasiona chia (5%) * proteinowe chrupki sojowe * mielone migdały * jagody (koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy) (3,5%) * pestki dyni * morele * koncentrat soku cytrynowego  * aromat  Pierwsze co poczułam po otwarciu opakowania to przesłodki, jagodowy aromat. W smaku baton jest bardzo słodki, z wyczuwalnym akcentem

Zdrowie na języku :P
Tarta z pomidoram i ziołami 151

wielu z Was rozsmakowało się w tartach różnego rodzaju, dlatego przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 200-220 g mąki pszennej 7-8 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 jajko (temperatura pokojowa) sól, pieprz, świeże zioła (np. w postaci bazylii, tymianku, rozmarynu) 6 łyżek wody Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy

Szybko Tanio Smacznie
Placek ze śliwkami i marchewką. 150

Składniki na dużą tortownicę: 250 g maki pszennej   500 g obranej marchewki   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody   3/4 szklanki oleju słonecznikowego   1 czubata łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu   1/2 szkl. cukru 1/4 szkl.  syropu klonowego   4 jajka   kilka kropli olejku waniliowego 15 śliwek węgierek Jajka ubijać z cukrem

Kubki smaku
Pasta chili-bardzo ostra!!! 157

Składniki: 1kg papryczki chili świeżej, (najlepsza jest z własnej działki); ½ szklanki octu winnego(jabłkowego); ½ szklanki koncentratu pomidorowego gęstego(czyli dobrej marki); ½ szklanki  oliwy  (może być również olej słonecznikowy); 1 łyżeczka soli; 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie:  Zanim zaczniesz- z ałóż rękawiczki!!!  Papryczkę przetnij wzdłuż na pół i oczyść tylko z nasion i ogonków, nie wycinaj

Swojskie jedzonko
Oleje tłoczone na zimno 156

poznałam właścicieli marki Sosta, mieli w ofercie tylko olej rzepakowy. I to był, a właściwie jest olej, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Teraz, oprócz rzepakowego są oleje lniany, słonecznikowy, konopny, z czarnuszki, ostropestu, kokosowy i mój ukochany dyniowy. Dzięki temu, że Sosta nie jest wielką fabryką, nadzór nad jakością i tym, co dostajemy finalnie, jest o wiele większy

ladykitchen
4 zdrowe i aromatyczne jogurtowe dipy/sosy 208

kupujesz w sklepie jest zazwyczaj robiony z najtańszych składników. Łyżka ma aż około 150kcal i 14g tłuszczu! Jajka to jajka w proszku, a olej to olej zwykle sojowy lub słonecznikowy. I jest to produkt wysokoprzetworzony. Teraz pomyśl, że do sałatek nie dajesz jednej łyżki majonezu, ale kilka. I pomimo tego, że masz w niej zdrowe warzywa, mięsko, sałatę, to powstaje

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Pełnoziarniste muffiny czekoladowe z malinami 158

otrębów jęczmiennych - 50g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka kefiru - 3 duże jajka - niepełna szklanka cukru trzcinowego ciemnego - niepełna szklanka oleju słonecznikowego - 100g czekolady posiekanej - szklanka opłukanych malin - cukier puder do posypania W pierwszym naczyni umieszczam mąkę, dodaję sól, otręby kakao, proszek i sodę i mieszam wszystko dokładnie. W drugim naczyniu mieszam jajka

I tu będę miała takie te
Biszkopt z mirabelkami 147

biszkoptowego.  Składniki: (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm) 5 jajek 350g mąki tortowej 240g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Łyżka octu spirytusowego Mirabelki Cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje

Pyry na Gaz
Ciasto z jeżynami na koniec lata 142

wody 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google

Patchwork

Proponowane wyszukiwania