czasopisma „Moje Gotowanie”. Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi (6 porcji) Składniki na sos majonezowy: 1 żółtko 1/2 szklanki oleju, użyłam słonecznikowego tłoczonego na zimno 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki octu z białego wina 100 g kwaśnej, gęstej śmietany 50 ml zalewy z korniszonów 1 szczypta
karmelowyciasto Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia BIO (opcjonalnie) 1 jajko 1 dojrzały banan pół szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao miód/agawa czekolada gorzka/posypka (opcjonalnie) Wszystkie składniki suche: mąki, proszek do pieczenia oraz kakao wymieszałam ze składnikami mokrymi: banan, jajko, olej, mleko, miód
nietadietaroku w Ogrodzie planujemy workową (miejską) uprawę ziemniaków 10 odmian, ciekawe co z tego wyjdzie ale jestem optymistką :) Ziemniaki po bombajsku 8 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach olej słonecznikowy 1 czubata łyżka ziaren czarnej gorczycy szczypta kminu rzymskiego 1 czubata łyżka kurkumy 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżka mieszanki garam masala szczypta chilli w płatkach 2-centymetrowy kawałek korzenia
Dzieje kuchennej Wiewiórymasażu, kremów i peelingów. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, a dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Do masażu należy zmieszać go z innym olejem roślinnym (np. słonecznikowym lub oliwą z oliwek) w proporcjach 1:2. Odmiany dyni Nie każdy zdaje sobie sprawę, że odmian dyni jest naprawdę sporo. Postanowiłam zgromadzić tu niektóre z nich
Smiling Shrimpduża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru. Wieprzowina z papryką WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem
peggiwkuchniblachę 25 x 35 Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru brązowego 4 jaja 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki oleju z avocado 2 łyżeczko sody spożywczej 3 łyżeczki cynamonu 2 szklanki drobno startej marchwi (ok. 5 dorodnych marchewek
peggiwkuchniSkładniki na blachę 25 x 35 6 jaj 1,5 szklanki cukru 3 łyżeczki sody spożywczej 1 cukier wanilinowy 3/4 szklanki oleju słonecznikowego 3 szklanki mąki pszennej 6-7 dużych jabłek antonówek 1 szklanka pokruszonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Białka jaj oddzielamy
peggiwkuchnifrytkami z marchewki. Do przygotowania potrawy wykorzystałam pomidory suszone, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Są to najwyżej jakości pomidory, suszone na słońcu w zalewie z oleju słonecznikowego. Pomidory suszone DAGOMA to idealny dodatek do potraw mięsnych, sosów i sałatek. Pomidory zachwyciły mnie swoim smakiem i zapachem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam również olej, którym były zalane pomidory. Pomidory
Tradycyjna kuchnia Kasihalibuta, po około 150-200g każdy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobno mielonego pieprzu – świetny będzie ziołowy lub biały 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub masła klarowanego do smażenia 45g masła 82% 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka drobnych kaparów odsączonych z zalewy sok z połowy cytryny
Karo in the KitchenSkładniki : 4 udka Składniki na marynatę: 2 5 ml miodu 4 łyżki musztardy dujon i tyle samo francuskiej 4 łyżki octu winnego - u mnie ryżowy 2 łyzki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie : Każde udko naciąć 3 równoległymi cięciami Składniki marynaty wymieszać, doprawić solą i pieprzem, mięso natrzeć marynatą, pozostawić na co najmniej godzinę Przygotowane udka włożyć
Proste Potrawypłaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka cukru półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku Przygotowanie Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawiele mniej tłuszczu maja w sobie! Jest to dobry kompromis, aby jeść frytki bez pozostawiania skutków ubocznych jak tycie w biodrach ;-) Składniki: 1 kg ziemniaków olej (słonecznikowy, z orzeszków ziemnych …) przyprawy ulubione Wykonanie Ziemniaki obrać i pokroić na frytki. Umieść je w garnku, zalać wodą i dodać trochę soli.Gotować na średnim
w mojej kuchnipestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego szczypioru sól do gotowania ZIELONY WINEGRET 150ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego /nie oliwy!/ 60ml octu z białego wina 2-3 średnie ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1/3 pęczka pietruszki (3-4 pełne łyżki posiekanej natki) 4 fileciki anchois 1 łyżeczka
Karo in the Kitchenjabłko ,obrane i pokrojone w kostkę 100g. 1 łyżka posiakanych orzechów włoskich 15 g 1 łyżka keczupu 10 g. 1/3 pojemnik jogurtu naturalnego 50 g. 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 5 g. 1 mała grahamka 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************** Sałatę opłukac i porwać.Pierś KURCZAKA pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać z jabłkiem polać przygotowanym sosem z jogurtu ,keczupu
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidokładniej paluszki rybne z dorsza. Pozdrawiam bardzo serdecznie i życzę wszystkim smacznego! :) Składniki: -filet z dorsza -sok z cytryny -mąka pszenna -bułka tarta -jajko -pieprz -sól -olej słonecznikowy Sposób przygotowania: Filet z ryby opłukać i osuszyć z wody. Pokroić w 2 cm. paski i skropić sokiem z cytryny. Do mąki pszennej dodać sól i pieprz. Wymieszać
Magia jedzenia.