słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:57/115)

Poranne nawyki - ssanie oleju (płukanie jamy ustnej) 173

rano, możecie to zrobić wieczorem przed spaniem pod warunkiem, że nie będziecie przed tym jedli przez 3-4 godziny. Nie martwcie się, olej nie powoduje żadnych odruchów wymiotnych (chociaż słonecznikowy mi nie pasował, chwilowo robię to rzepakowym). Podczas ssania może zmienić swoją konsystencję, a właściwie powinien zrobić się gęściejszy, ale nie przywiązujcie do tego zbyt wielkiej wagi, po prostu róbcie

Co na wege obiad?
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 296

być z kostki, wtedy 1,5kostki na tą ilość płynu) 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek

Karo in the Kitchen
Kasztanki, czyli mini-pączusie 153

mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 750) 20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 1 jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g cukru 3 łyżki oleju (słonecznikowego, rzepakowego lub z pestek winogron) 1 łyżka wódki/spirytusu sok z połowy cytryny Lukier: ok. 2 szklanki cukru pudru ok. 8-10 łyżek gorącej wody Dodatkowo: olej lub smalec

MyCookBook.pl
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 186

ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą i odsączoną fasolę oraz dodajemy pokrojone w średnią kostkę warzywa. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną świeżo mielonego

Szybko Tanio Smacznie
Najprostszy przepis na wegański tort urodzinowy 166

łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka sody 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (jeśli nie masz użyj innego o neutralnym smaku, np. ryżowego, z pestek winogron lub słonecznikowego) Krem kokosowy: 2 puszki mleka kokosowego (dobrej jakości, z dużą zawartością kokosa, minimum 80 %) schłodzone przez 1 dobę w lodówce 1 szklanka nerkowców namoczonych przez kilka godzin 1/3 szklanki zmielonego na puder

Roślinna - blog wegański
Włoski wieczór z Lidlem - KONKURS 173

zestawu: Makaron Cannelloni Włoskie ciasteczka sort. Spaghetti Tricolore HWG Oliwki Bella di Cerignola Sosy balsamiczne sort. Sos z pomidorów daktylowych sort. Sosy włoskie sort. Suszone pomidory w oleju słonecznikowym Filety z sardeli w oliwie z oliwek Konkurs trwa do 19.01.2016 r. do godziny 23.59 wyniki opublikuję 21.01.2016 r.  Zwycięzca będzie proszony o kontakt i przesłanie danych potrzebnych do wysyłki

Niezły Młynek
Pesto z suszonych pomidorów i nerkowców 175

jest to dziecinnie proste i dużo tańsze.  Składniki: około 150g makaronu tagliatelle 10 suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych w gorącej wodzie) 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego 30g orzechów nerkowca (mogą być wcześniej namoczone) mały ząbek czosnku 20g startego sera cheddar lub parmezanu sól listki bazylii Przygotowanie: Zaczynamy od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu i zaleceń producenta

Moja Micha
Korzenne ciasto jabłkowe z kubka 139

zdrowe. Jeśli wolimy wersję bezglutenową możemy użyć mąki migdałowej. Dodatek jabłka sprawia, że jest wilgotne i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: (na jeden kubek) 1 jajko 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie słonecznikowego) 2 łyżki miodu ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego średnie jabłko 3 łyżki mąki razowej lub migdałowej ½ łyżeczki cynamonu ¼ imbiru szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli opcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie

Pyry na Gaz
Kąski z kurczaka w panierce ze słonecznika 151

łyżce oleju  z przyprawami i odstawić na 30 min. Następnie zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w słoneczniku. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego zarumienienia się słonecznikowej panierki (uwaga, by nie przypalić!). Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 174

jednej patelni, pieczarki z cebulką z drugiej patelni, dorzucam pokrojone ogórki i papryki, dokładam 2 duże łyżki musztardy sarepskiej i 2 duże łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana, sojowa czy nawet bez śmietany całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Śledzie słodko-kwaśne 113

Kolejna wariacja śledziowa...po prostu uwielbiamy <3   Składniki 400 g filetów śledziowych 500 ml mleka 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 100 g świeżego ananasa 5 ziaren ziela angielskiego 2 ogórki kiszone 4 łyżki syropu klonowego   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Gofry przepis 1 152

Przepis pochodzi z "mojewypieki" Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Rozgrzać gofrownicę. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. Piec w gofrownicy

Kubki smaku
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1054

delikatnie czosnkowej panierce Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne ziemniaczki z piekarnika Zapiekane ciabetty faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki

Słodkie okruszki
Krewetki w panierce panko 834

mają śliczny czerwony kolor, dzięki olejowi jakiego użyłam do głębokiego smażenia. Jest to olej indyjski aromatyzowany chili, stąd jego czerwony kolor. Można do smażenia użyć jednak zwykłego rzepakowego lub słonecznikowego oleju rafinowanego. Panierka będzie miała wtedy naturalny lekko bursztynowy kolor. Nie czekać aż stanie się ciemno bursztynowa jak przy smażeniu kurczaka. SKŁADNIKI: opakowanie dużych krewetek kilka łyżek panierki panko

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kruche ciasto z pianką i malinami 161

przepłacać ? ) 1 opakowanie cukru wanilinowego (tu można pokusić się o cukier z prawdziwą wanilią ) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (może być najtańszy) Dodatkowo: około 0,5 kg malin - w zależności kto ile lubi  cukier puder do posypania  Wykonanie: Wysypujemy na stolnice lub jak kto woli do miski

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania