słodki, lekko wilgotny z nutą ananasa. Chociaż tak na prawdę można dodać do niego każdy owoc i za każdym razem smakuję równie obłędnie. Składniki : 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka sok z połowy cytryny 1/2 kg mąki pszennej 400 g jogurtu naturalnego ( najlepiej jogurty gęste - typu greckiego) 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki
Słodka Kraina Wypiekówtakie domowej roboty. Smalcu nie używamy, bo jest pochodzenia zwierzęcego i jest ciężkostrawny, ale i tak lepiej byłoby smażyć na smalcu niż na rafinowanym oleju roślinnym (np. rzepakowym czy słonecznikowym), który ma mnóstwo tłuszczy trans
Plate of Joysię połączyły i zaczęły kleić, nie musi to być gładka masa, wręcz przeciwnie, u mnie zostały spore kawałki słonecznika. Tortownicę wysypujemy cienko wiórkami kokosowymi, układamy na nich masę słonecznikową, dobrze ugniatamy, przykrywamy i chowamy do lodówki. Jabłka myjemy, przekrawamy jak nam wygodnie i trzemy na grubej tarce, dodajemy do nich rodzynki i chia. Jeśli nie mamy chia, jabłka musimy odsączyć
Co na wege obiad?Składniki: 300 g przesianej mąki pszennej szczypta soli szczypta cukru 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: około 300 g truskawek, przekrojonych na ćwairtki 1-2 łyżki cukru Dekoracja: kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego opcjonalnie: cynamon bądź cukier do posypania Przygotowanie: 1. Przygotować truskawki do nadzinia. Jesli robimy
KreatywnePinyPyszne, schłodzone pierogi z jagodami i zimną śmietaną :) Składniki: 300 g przesianej mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 200 ml ciepłej, przegotowanej wody Nadzienie: 300 g jagód łyżka cukru łyżka mąki pszennej Dekoracja: garstka świeżych jagód-na porcję kilka łyżek śmietany 18% bądź 30%- według uznania, bądź jogutru naturalnego Przygotowanie: 1. Przygotować nadzienie: Zmieszać jagody z cukrem
KreatywnePinyosób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 ser typu camembert 3 łyżki zesmażonych na maśle z tymiankiem pokrojonych w kostkę świeżych maślaków 1 jajko bułka tarta Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ W rondelku rozgrzewamy olej w ilości takiej by panierowany ser po zanurzeniu w nim pokrył się cały. 2/ Camembert kroimy na dwie równe części. W środku każdej z części wydrążamy
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 250g ryżu na risotto łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka kurkumy lub szafran 1 cytryna niepryskana ½ l bulionu Ryż cytrynowy Przygotowanie : 1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. 2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła) wrzuć ryż. 3 Dodaj łyżeczkę kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu
AZgotuj!łukanie olejem ? Codziennie rano, na czczo płuczę jamę ustną 1 łyżką oleju, przeciągając go między zębami. Ja stosuję do tego właśnie nierafinowany olej kokosowy, niektórzy mówią o oleju sezamowym, słonecznikowym czy oliwie z oliwek. Myślę, że wszystko się nada, ważne, żeby było tłoczone na zimno i możliwie organiczne. Może to trwać do 30 minut , ale 10 minut już jest dobrym
Corner With Recipesskładniki: 4 świeże brzoskwinie 250 g sera mascarpone 100 ml śmietanki 30% ok. 1/2 szkl orzechów włoskich olej słonecznikowy syrop klonowy parę świeżych listków mięty wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy ubitą śmietankę, posiekane orzechy oraz do smaku posiekane listki mięty, mieszamy i schładzamy w lodówce. Brzoskwinie myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie każdą połówkę smarujemy olejem i grillujemy
Domowy Smak Jedzeniaczosnku 1 mała ostra papryczka 1 nieduża cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii duża garść rukoli 100 g sera typu feta sól i pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek obrać, osobno pokroić. Papryczkę oczyścić z pestek i posiekać. Cukinię pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej
Pełny talerznasza kieszeń tak nie odczuje tego wydatku :) Składniki (na słoik ok 330 ml): - 2 pełne łyżeczki nasion chia, - surowe mleko roślinne (ja użyłam kokosowego, ale dobre będzie np migdałowe, słonecznikowe, - 1/2 mango, - opcjonalnie 2 - 3 truskawki świeże lub suszone, Wykonanie: Wsypać chia do słoika, zalać do połowy słoiczka mlekiem, dodać drobno pokrojone mango i truskawki, wymieszać dobrze. Gdy jeszcze brakuje
Co na wege obiad?owsianych 100 ml nasion słonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie
FitKotmięso: Kroimy pierś z kurczaka na kawałki ok. 2 cm. Wrzucamy do miski i przyprawiamy: 2-3 łyżki sosu sojowego 2-3 łyżki oleju (może być zwykły rzepakowy, czy słonecznikowy) 1 łyżka oleju sezamowego pół łyżeczki kurkumy (doda ładny kolor) suszona papryka trawa cytrynowa mieszanka przypraw chińskich wegeta Oczywiście przyprawić można inaczej, według uznania, całemu daniu smak nada makaron
KasiaiKrzysiu.plpostanowiłam go powtórzyć a upał sprzyjał daniom bezmięsnym. Danie nadal mi smakowało i powiem więcej dzieciom też, ot taki mały wyjątek od diety... Brokuły w słonecznikowym sosie 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente 1/2 szkl. słonecznika 1 łyżka masła 3/4 szkl. kwaśnej śmietany koperek do posypania Ziarna słonecznika prażymy na patelni bez tłuszczu
Dzieje kuchennej Wiewióry