słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:69/115)

Oryginalnie do makaronu 265

słodka papryka 40 g orzechów laskowych, uprażonych na patelni i pozbawionych skórki 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  2 łyżki oleju orzechowego 4 łyżki oleju kukurydzianego lub słonecznikowego 30-40 g drobno utartego parmezanu 3 łyżki posiekanej pietruszki Paprykę w całości podpiec w mocno nagrzanym piekarniku lub obsmażyć na łyżce oliwy na patelni tak, aby skórka lekko sczerniała

Kuchnia Prezydentowej
Muffiny ze śliwkami 184

śliwkami  Składniki: 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na połówki 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 2 cukry waniliowe (16g) 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy Nagrzałam piekarnik do 160° (piekłam z termoobiegiem, bez termoobiegu trzeba piec w temperaturze 180°). Składniki suche

Kuchnia Prezydentowej
Pieczarki zapiekane z czosnkiem (Champinones al ajillo) - Tapas 412

wypróbowania! :) Składniki: 250 g pieczarek 2 duże ząbki czosnku 6 niedużych liści laurowych lub 4 duże grubo zmielony pieprz (ok. 1 pełnej łyżeczki) sól oliwa z oliwek, lub olej słonecznikowy 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1. Czosnek pokroić w drobną kostkę (nie siekać!). Pieczarki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, duże przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości, rozłożyć do żaroodpornych glinianych

Kuchnia Prezydentowej
6. Chleb pszenny na zakwasie pszennym 151

godzin lub najlepiej całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe (rano): 300g mąki pszennej 630 lub zwykłej (np. typ 550) 5 g soli cały wcześniejszy zaczyn 10 ml oleju słonecznikowego                Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Będzie nieco zwarte. Wyrabiać ok. 5-10 minut. Uformować kulę

Kuchnia Prezydentowej
Chleb Kołodziej 259

ciepłym miejscu (np. w zamkniętej łazience na kaloryferze lub w jego bliskim sąsiedztwie) Rano - ciasto właściwe: cały zaczyn 300-350 g mąki orkiszowej (dałam typ 1050) 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 garści ziaren dyni 1 płaska łyżka cukru 5 g soli lekko roztrzepane białka jajka do posmarowania chleba 1. Łączymy dokładnie wszystkie składniki, mąkę dodając stopniowo - najpierw połowę, wyrabiamy

Kuchnia Prezydentowej
Chleb na żurku 137

jest świetna) 160 g mąki żytniej typ 1150 200-250 ml żurku ogrzanego do temperatury pokojowej(miałam swój) ciepła woda 1,5 łyżki soli morskiej 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 białka jaja  odrobina zimnej, przegotowanej wody 1. Do zakwasu delikatnie przesiewamy całą mąkę żytnią i 450 g mąki pszennej, delikatnie mieszamy, stopniowo dolewając żurek. Wyrabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki ze śliwkami (Porc aux pruneaux) 145

madery (lub innego kolorowego mocnego alkoholu, jeśli nie macie winiaku) 600 g polędwicy wieprzowej (o temperaturze pokojowej!) sól i pieprz do smaku 30 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 125 g creme fraiche lub creme double sok wyciśnięty z połówki cytryny 1. Włożyć śliwki do niewielkiego garnczka, zalać mieszaniną wody i 2-3 łyżkami alkoholu, podgrzewać bez przykrycia

Kuchnia Prezydentowej
Biała kiełbasa marynowana w ciemnym piwie 198

łyżki łagodnego miodu (jeśli ktoś lubi, może użyć intensywnego miodu, jak np. spadziowy czy gryczany, trzeba pamiętać jednak, że będzie później dość mocno wyczuwalny) 4-5 łyżek oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kukurydzianego 2 cebule pokrojone na niezbyt cienkie krążki 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1-2 gałązki rozmarynu 1 płaska łyżeczka

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto marchewkowe 340

Zarzekałam się też cukiniowego, na razie przestałam... :) A przepis pochodzi z fantastycznej książki, tej samej co docenione już przez Was stromboli . Składniki na blaszkę 26x24cm: 175 ml oleju słonecznikowego 175 cukru trzcinowego (dałam 50 g mniej) 3 rozbełtane jajka 175 g marchwi startej na drobnej tarce 80 g rodzynek 50 g grubo zmielonych orzechów włoskich skórka starta z jednej cytryny

Kuchnia Prezydentowej
Pomarańczowe muffiny z truskawkami 170

250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej skórki pomarańczowej 2 jajka 100 ml oleju słonecznikowego 250g maślanki lub kwaśnej, gęstej śmietany 10% cukier puder do posypania listki mięty do dekoracji 1. Truskawki (kilka ładnych sztuk odłożyć) umyć, odszypułkować i przekroić na połówki, całkiem duże owoce

Kuchnia Prezydentowej
Faszerowane ziemniaki na grilla. 13234

SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża  tymianek  koperek świeży  czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak  oliwa (olej słonecznikowy ) do posmarowania sok z cytryny (ok pól cytryny) sól wedle uznania  Ziemniaki wyszorować, umyć i je podgotować na lekko twardawe.Unikniemy wtedy długotrwałego pieczenia lub, surowego ziemniaka w środku. Gotowe, wystudzone

Basia w kuchni
Gulasz z podgrzybków 97

duszę z pozostałymi dodatkami około dwóch godzin bo u mnie w domu grzyby zawsze się długo gotowało. Smakuje znakomicie z dodatkiem świeżego pieczywa. Ja podałam go z domowym chlebem słonecznikowym. Sezon grzybowy w pełni, zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu. Przygotowałam go w ramach konkursu " „Pudliszki-pomidorowy zawrót głowy”.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Muffiny z marshmallow i białą czekoladą 210

łyżki) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 100 g białej czekolady 50 g pianek marshmallow 2 duże jajka 250 ml mleka 6 łyżek oleju słonecznikowego dodatkowo: odrobina cukru pudru do posypania Wykonanie: Pianki marshmallow pokroiłam w mniejsze kawałeczki. Przesypywałam je przy tym niewielką ilością cukru pudru, ponieważ przekrojona powierzchnia jest bardzo klejąca. Czekoladę posiekałam

Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą (z automatu i nie tylko) 205

łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka roztopionego masła 280 g mąki pszennej 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba:  Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki cynamonowe 178

soli  1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii (można zastąpić ziarenkami wydrążonymi z 1 laski wanilii)  1 duże jajko  3/4 szklanki mleka  1/4 szklanki oleju słonecznikowego  250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania