słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:63/115)

Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 268

słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy

Mia Cucina Sofieta
Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3) 146

wychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kto ugości moich gości?
Ciasto dyniowe z figami 123

kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru – opakowanie proszku do pieczenia – 1/3 filiżanki oleju słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer)   W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz mleko i całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej, cukier waniliowy, cukier i mieszamy

Szybko Tanio Smacznie
Suszone pomidory 200

suszyć można każdy rodzaj pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów. 1 łyżka octu na 3-4 kg pomidorów sól opcjonalnie ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek) opcjonalnie czosnek opcjonalnie papryczka chili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI 151

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder  A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie

Kuchnia w opałach
Masło słonecznikowe 137

Masło słonecznikowe jest bardzo popularne w USA, a w Polsce jest prawie nie znane :) Jest bardzo pyszne - zdecydowanie wpisuje się do księgi moich ulubionych smaków :) Masełko ma wspaniały aromat prażonych ziaren słonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas

Chocolate Muffin Blog
Salatka śniadaniowa 155

ogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie -  Oliwę , sól, paprykę,  sok  z  cytryny

Eli Gotowanie
Pasta brokułowa 248

sama piekę mięso na wędliny, ser kupuję twarogowy i robię z niego własne smakowe serki do smarowania (przepis tutaj KLIK ) i robię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję, tym razem brokułowo-serową, jedną z naszych ulubionych. Pasta brokułowa 1 duży brokuł 150g sera (feta, Philadelphia bądź zwykłego twarogu potraktowanego blenderem) ząbek

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drugie śniadanie do szkoły #1 213

tłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6   Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe

Atlas Smaków
Wytrawny puszysty omlet z pomidorami, serkiem feta oraz garścią zieleniny. 131

omlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje)   3 jajka  6 łyżek mąki  100 ml mleka  2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz  pomidorki  serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola  szczypiorek  masło do smażenia ok 3-4 łyżki

Basia w kuchni
Bułki z kapustą i pieczarkami. 173

znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży.   2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Surówka ze świeżych warzyw z pestkami dyni. 160

Składniki: 500g małych pomidorków, 200g rzodkiewki, pęczek szczypioru, 50g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy), sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa umyć. Rzodkiewkę pokroić w większą kostkę, pomidorki przekroić na cztery części, szczypiorek również pokroić (nie za drobno). Pestki dyni lekko uprażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek (uwaga, ponieważ mogą strzelać). Uprażone wyłożyć na ręczniki papierowe

W kuchni u Moniki
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką. 159

szklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto: 500g malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto

W kuchni u Moniki
Tortilla pszenno-żytnia 174

przeze mnie.   Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet drobiowy średni połowa świeżej papryki połowa pomidora 8 listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka

Kuchnia w czekoladzie
Chlebuś z żytniej mąki 116

moim stole. Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży ok 450 ml ciepłej przegotowanej wody 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 5 łyżek ziaren słonecznika ok 3 łyżki ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania