słodkiego groszku( u mnie mrożony) 1/2 pora 100 gr szynki gotowanej, pokrojonej w kostkę 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku( niestety nie miałam, zastąpiłam koperkiem) 1 łyżeczka oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy) sól, pieprz i warzywko do smaku Ryż gotujemy w osolonym wrzątku przez 10-12 minut, aż będzie lekko twardy. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Mrożony groszek gotujemy
Mia Cucina Sofietawychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kto ugości moich gości?kubek mleka bez laktozy (migdałowe) – 4 świeże figi – 1 cukier waniliowy – 2 płaskie łyżki cukru – opakowanie proszku do pieczenia – 1/3 filiżanki oleju słonecznikowego – 250-260 g mąki bezglutenowej (Schaer) W sporej misce umieszczamy pure z dyni, banana oraz mleko i całość miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy olej, cukier waniliowy, cukier i mieszamy
Szybko Tanio Smaczniesuszyć można każdy rodzaj pomidorów, nawet koktajlowe, chociaż najszybciej suszą się te z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci tj. lima lub bawole serca oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów. 1 łyżka octu na 3-4 kg pomidorów sól opcjonalnie ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek) opcjonalnie czosnek opcjonalnie papryczka chili
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru (drobnego) 60 g miodu 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju słonecznikowego śliwki cukier puder A jak to zrobić: Wszystkie składniki umieścić w misce. Przy pomocy rózgi, bardzo dokładnie je wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, co zapobiegnie
Kuchnia w opałachMasło słonecznikowe jest bardzo popularne w USA, a w Polsce jest prawie nie znane :) Jest bardzo pyszne - zdecydowanie wpisuje się do księgi moich ulubionych smaków :) Masełko ma wspaniały aromat prażonych ziaren słonecznika, jest lekko słone, troszkę słodkie - po prostu idealne. Słoiczek domowego wyrobu jest prawie trzy razy tańszy niż popularne masło orzechowe. Warto wiedzieć, że słonecznik zawiera tłuszcze nienasycone, potas
Chocolate Muffin Blogogórka (nie koniecznie , ja lubię takie zestawienie) 1/2 główki sałaty masłowej (może być inna ) 200 g fasoli szparagowej zielonej ( może być konserwowa ) kilka listków szpinaku 3 łyżki oliwy słonecznikowej 1 płaska łyżeczka papryki słotkiej sól do smaku sok z 1/2 cytryny lub limonki 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie - Oliwę , sól, paprykę, sok z cytryny
Eli Gotowaniesama piekę mięso na wędliny, ser kupuję twarogowy i robię z niego własne smakowe serki do smarowania (przepis tutaj KLIK ) i robię też własne pasty (np. jajeczną KLIK albo słonecznikową KLIK ). Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję, tym razem brokułowo-serową, jedną z naszych ulubionych. Pasta brokułowa 1 duży brokuł 150g sera (feta, Philadelphia bądź zwykłego twarogu potraktowanego blenderem) ząbek
Przepysznik - BLW i nie tylkotłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6 Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego bogatego w zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe
Atlas Smakówomlet z warzywami oraz ulubionym serkiem feta z dodatkiem "zieleniny " SKŁADNIKI :( na 2 porcje) 3 jajka 6 łyżek mąki 100 ml mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego (może być też inny) szczyptę soli świeżo zmielony pieprz pomidorki serek feta (lub inny nasz ulubiony) rukola szczypiorek masło do smażenia ok 3-4 łyżki
Basia w kuchniznalazłam na blogu Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży. 2. Farsz: słoik kapusty kiszonej 900g ( po odsączeniu 600g), 380g pieczarek, 2 cebule, sól, pieprz
W kuchni u MonikiSkładniki: 500g małych pomidorków, 200g rzodkiewki, pęczek szczypioru, 50g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy), sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa umyć. Rzodkiewkę pokroić w większą kostkę, pomidorki przekroić na cztery części, szczypiorek również pokroić (nie za drobno). Pestki dyni lekko uprażyć na dwóch łyżkach oliwy z oliwek (uwaga, ponieważ mogą strzelać). Uprażone wyłożyć na ręczniki papierowe
W kuchni u Monikiszklanka drobnego cukru, 16g cukru waniliowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g) - jeżeli jest tylko budyń z cukrem, użyć mniej drobnego cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Ponadto: 500g malin, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło pokroić w kostkę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Do składników dodać cukier puder, żółtka i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto
W kuchni u Monikiprzeze mnie. Składniki: 1 opakowanie Warzywa na patelnię z przyprawą włoską Hortex 1 szklanka mąki żytniej chlebowej 1 szklanka mąki pszennej+ 0.5 szkl. do podsypywania 1/4 szklanki oleju słonecznikowego pół łyżeczki soli 1/2 szklanki letniej wody (przegotowanej) 1 filet drobiowy średni połowa świeżej papryki połowa pomidora 8 listków sałaty 1 mały kubek jogurtu naturalnego light 5 ząbków czosnku łyżeczka
Kuchnia w czekoladziemoim stole. Składniki: 3 szklanki mąki żytniej 3 szklanki mąki pszennej 4 dkg drożdży ok 450 ml ciepłej przegotowanej wody 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego ok 5 łyżek ziaren słonecznika ok 3 łyżki ziaren dyni Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąki wsypać do dużej miski, dodać sól, olej i 3 łyżki słonecznika. Powoli wlewać
Kuchnia w czekoladzie