słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:49/115)

SAŁATKA Z OGÓRKÓW Z CZOSNKIEM Z KUCHNI CHIŃSKIEJ 108

Suanni Ban Huanggua Chiny,Syczuan. Najprostsza sałatka pod słońcem.Pyszna.   1 duży ogórek 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do sałatek(kujawski albo słonecznikowy) 1.5 łyżki oleju sezamowego sól ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ogórek kroimy wzdłuż na pół,usuwamy ziarna i miąższ,kroimy na plasterki o gr.1 cm.,solimy i zostawiamy na 30 min.Odciskamy lekko sok z ogórków,przekładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 177

trakcie smażenia sól nie wniknie do jego wnętrza. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, idealnym tłuszczem do smażenia steku będzie masło klarowane lub olej słonecznikowy. Patelnia grillowa powinna być bardzo dobrze natłuszczona, ponieważ tłuszcz uniemożliwi przywieranie mięsa do patelni. Po położeniu steku na patelnię nie ruszamy go – dzięki temu powstanie skorupka, która

Menmagazine
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą 178

obiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole             Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 kulka mozzarelli suszone pomidory (w oleju słonecznikowym) po 1 łyżeczce ziół: prowansalskich i suszonej bazylii 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz            Wykonanie: Polędwicę umyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża

Kuchnia u Krysi
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 195

gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko 2/3 szklanki cukru  1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo : dwie czerwone galaretki, 500-600 g malin Wykonanie:  Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Mąkę, kakao

Walijskie Pichcenie
Ośmiornica z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową i pesto pietruszkowym 145

młodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno sól do smaku * PRZYGOTOWANIE W garnku nastaw wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Ośmiornicę rozmroź i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij macki (najłatwiej zrobić to za pomocą nożyczek

Food Square
SAŁATKA Z AWOKADO I MELONA 197

upalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam! Przygotowanie 15 minut Dla 4 osób 2 melony 2 awokado 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 cytryna 100 g sałaty (np. strzępiastej lub innej)   Melony przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki. Z części z nich wykrój kulki specjalną

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wege pączki z dziurką z sosem truskawkowym 168

znalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka

My Culinary Art
Fasolowa sałatka z tuńczykiem 132

puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki

Monia miesza i gotuje
BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 143

pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności

Martyna Cooks
Muffinki z wiśniami 220

Uwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco

Ciastkozercy
Sałatka z brokułowo - słonecznikowa z fetą 353

niedawna moją sałatką numer jeden była tradycyjna sałatka jarzynowa, jednak sałatka brokułowo - słonecznikowa zdetronizowała ją absolutnie. Sos czosnkowy, warzywa, ser feta i chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować.       1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta

Jadło i czytadło
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 132

pastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić

Martyna Cooks
Muffiny z truskawkami 111

moich dwóch kuchennych faworytów: muffiny i truskawki! 40 min 12 szt. składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel esencji z wanilii szczypta soli ok. 15 truskawek wykonanie: Suche składniki, a więc: mąkę, proszek, cukier oraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu

Ania i Marcin gotują
Szpinakowe ciasto i śródmiejskie sentymenty 159

LEŚNY MECH" . Na ciasto  450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny  Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny

les mirabelles
Wilgotny piernik ekspresowy 159

Ciasto:  200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu  1 szklanka mleka  ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu  100 g sparzonych rodzynek

Smaki Natalii

Proponowane wyszukiwania