Suanni Ban Huanggua Chiny,Syczuan. Najprostsza sałatka pod słońcem.Pyszna. 1 duży ogórek 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do sałatek(kujawski albo słonecznikowy) 1.5 łyżki oleju sezamowego sól ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ogórek kroimy wzdłuż na pół,usuwamy ziarna i miąższ,kroimy na plasterki o gr.1 cm.,solimy i zostawiamy na 30 min.Odciskamy lekko sok z ogórków,przekładamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitrakcie smażenia sól nie wniknie do jego wnętrza. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia, idealnym tłuszczem do smażenia steku będzie masło klarowane lub olej słonecznikowy. Patelnia grillowa powinna być bardzo dobrze natłuszczona, ponieważ tłuszcz uniemożliwi przywieranie mięsa do patelni. Po położeniu steku na patelnię nie ruszamy go – dzięki temu powstanie skorupka, która
Menmagazineobiad spodoba się Wam i znajdzie się na niejednym świątecznym stole Składniki: 1 polędwica wieprzowa 1 kulka mozzarelli suszone pomidory (w oleju słonecznikowym) po 1 łyżeczce ziół: prowansalskich i suszonej bazylii 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Polędwicę umyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża
Kuchnia u Krysigorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 całe jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo : dwie czerwone galaretki, 500-600 g malin Wykonanie: Mleko podgrzewamy, do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Mąkę, kakao
Walijskie Pichceniemłodych ziemniaków 400 g zielonej fasolki szparagowej cząstki limonki lub cytryny Pesto: 1 natka pietruszki kilka listków mięty 4 ząbki czosnku 50 g nasion słonecznika 100 ml oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno sól do smaku * PRZYGOTOWANIE W garnku nastaw wodę i wrzuć wszystkie przyprawy. Ośmiornicę rozmroź i umyj pod bieżącą wodą. Odetnij macki (najłatwiej zrobić to za pomocą nożyczek
Food Squareupalne dni. A w dodatku pełna witamin. Szybka przystawka lub przekąska dla zagonionych mam, polecam! Przygotowanie 15 minut Dla 4 osób 2 melony 2 awokado 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 cytryna 100 g sałaty (np. strzępiastej lub innej) Melony przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój na ćwiartki i obierz ze skórki. Z części z nich wykrój kulki specjalną
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaznalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka
My Culinary Artpuszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki
Monia miesza i gotujepastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Buraki możesz upiec w folii albo ugotować na parze – ja gotuję na parze. W zależności
Martyna CooksUwielbiam robić muffinki, bo to takie ciastka nie-do-popsucia, w dodatku można śmiało żonglować składnikami i dalej wszystko świetnie smakuje: nie macie oleju kokosowego? można zastąpić go słonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco
Ciastkozercyniedawna moją sałatką numer jeden była tradycyjna sałatka jarzynowa, jednak sałatka brokułowo - słonecznikowa zdetronizowała ją absolutnie. Sos czosnkowy, warzywa, ser feta i chrupiące nasiona słonecznika fantastycznie się uzupełniają a sałatka znika w oka mgnieniu. Musicie ją wypróbować. 1 średni brokuł 2 pomidory 3-4 ogórki małosolne (ewentualnie surowe lub kiszone) 3/4 opakowania serka feta
Jadło i czytadłopastę tahini. Sezam wysyp na rozgrzaną patelnię i upraż go. Jak się zarumieni wysyp go na talerzyk/miskę, żeby ostygł. Jak ostygnie zmiksuj go blenderem z olejem bezsmakowym (rzepakowym, słonecznikowym) lub oliwą (ale raczej z olejem). Najwygodniej się to robi w wąskim, wysokim naczyniu. Teraz czas na pesto – jeśli chcesz możesz użyć kupnego, jeśli, tak jak ja, wolisz robić
Martyna Cooksmoich dwóch kuchennych faworytów: muffiny i truskawki! 40 min 12 szt. składniki : 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki jogurtu greckiego kilka kropel esencji z wanilii szczypta soli ok. 15 truskawek wykonanie: Suche składniki, a więc: mąkę, proszek, cukier oraz sól wymieszać. Jajka łączymy w osobnym naczyniu
Ania i Marcin gotująLEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny Na krem 250ml kremówki (30 lub 36 %) 125g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny
les mirabellesCiasto: 200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki) 2 i ½ szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki płynnego miodu 1 szklanka mleka ½ szklanki oleju słonecznikowego 3 duże jajka 1-2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek
Smaki Natalii