przepada za słodyczami, ale gdy raz skosztowała mojego wypieku, to tak jej posmakował, że poprosiła o dokładkę SKŁADNIKI : mąką pszenna – 1 szklanka – 200 gram cukier – ¾ szklanki – 150 gram olej słonecznikowy – ¾ szklanki – 150 ml jajka – 2 sztuki proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki buraki – 3 sztuki szpinak – 2 garście gruszki – 2 sztuki wiórki kokosowe – 4 łyżki cynamon – pół łyżeczki polewa
kuchniabellissima.wordpress.comzimnych mięs oraz przekąsek. Dzisiaj przedstawiam znakomity sos do zimnego bufetu, wędlin, pasztetów oraz do kanapek. Składniki: -3 łyżki płaskie musztardy -20 dag oleju sojowego lub słonecznikowego -10 dag korniszonów -kilka marynowanych grzybków -1 łyżka posiekanej rzeżuchy lub szczypiorku -2 jajka ugotowane na twardo -sól, cukier do smaku Żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę
Kulinarne przemysleniapojedyncze piersi kurczaka 20 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą testowaliśmy, to mix olejów wysokiej jakości (rzepakowego i słonecznikowego) faktycznie nie pryska podczas smażenia. Obsmażanie mięsa jak i wilgotnych warzyw nie niesie ze sobą spustoszenia i bałaganu. Dzięki temu było mniej sprzątania po naszym gotowaniu a curry przypadło
SzczyptaSmaQczęścią bezglutenowych produktów, które dostępne będą w Polsce dzięki Ekohurtownia.pl :) SPÓD DO PIZZY Składniki: woda, mąka ryżowa (21,8%), skrobia kukurydziana (21,8%), mąka gryczana, olej słonecznikowy, substancja zagęszczająca: guma guar, mąka z łubinu , surowy cukier trzcinowy, drożdże, sól morska, kwas cytrynowo-winowy, kwas cytrynowy Nie przepadam za takimi produktami, gdyż wolę pizzę w 100% wykonaną własnoręcznie. Aczkolwiek
Zdrowie na języku :Pciasta na chleb właśnie. Rama smak maślany nadaje się do smażenia jak i gotowania. Okazuje się, że także do pieczenia. Składa się z olejów roślinnych : rzepakowego i słonecznikowego. Może jednak ktoś też wpadnie na taki pomysł jak ja i upiecze chleb ale na pewno będzie miał inne produkty, tak więc jestem ciekawa co wymyśli. Muszę przyznać, że to był strzał
Ewa w kuchnimogłyby nie istnieć, ale bez zup świat byłby smutny. Zanim więc przejdziemy do przepisu wspomnę jeszcze, że "Rama Smaż jak szef kuchni" to miks olejów rzepakowych i słonecznikowych, dobrany tak, żeby smażyć w wysokich temperaturach bez żadnego pryskania. Powiem Wam, że całkiem dobrze nam się na tym smażyło. W dodatku posiada jeszcze jedną fajną cechę. Często, jak coś
Marder&Marder Manufacturekalafior 1 marchewka kawałek selera papryka czerwona 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 3 duże łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy pęczak 2 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego pieprz sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kaszę gotujemy w 1.5 litra wody,odcedzamy,wywar z gotowania zachowujemy.Marchewkę,seler,paprykę czyścimy i ścieramy na tarce z dużymi otworami.Cebulę oraz czosnek siekamy.W rondlu rozgrzewamy olej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipraskę. Chwilę jeszcze trzymamy na ogniu (ok. 2 minut) - doprawiamy pieprzem Następnie, tak przygotowanym szpinakiem, delikatnie ale "bogato" :) nadziewamy nasze kieszonki Na patelnię grillową wlewamy niewielką ilość oleju słonecznikowego (taki akurat miałam, choć lepszy jest rzepakowy), rozprowadzamy go pędzelkiem i smażymy na małym ogniu, na złoty kolor, z każdej strony, piersi z kurczaka Gdy piersi się smażą, przygotowujemy dip pietruszkowy
Szczęśliwa kuchniaszklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko 125 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 ml wrzącej wody Wsypujemy do miski wszystkie suche składniki. Jajko mieszamy z olejem i mlekiem, a następnie dodajemy do suchych składników i mieszamy przy
Cynamonowe szczęścieobranych ślimaków**, 2 ząbki czosnku, 150 ml białego wytrawnego wina, 300 ml mocnego bulionu, 1/3 natki pietruszki, 140 g niedużych pieczarek, 200 ml pomidorów krojonych z puszki, olej (najlepiej słonecznikowy) Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Opłukać zimną wodą, odstawić do ostudzenia. Ślimaki wyjąć ze skorupek. Można zostawić całe lub oddzielić wątróbkę
królestwo garówsłodyczy. Podsumowując, danie było bardzo pyszne, zdrowe i sycące, a ja cieszyłam się nim przez 3-4 dni :) Orzechy nerkowca i żurawina nerkowce (23%) * żurawina (13%) (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzeszki ziemne * orzechy * mąka ryżowa * skrobia kukurydziana * mielona cebula * bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka
Zdrowie na języku :Pskładniki: 560 g czerwonej kapusty 200 g kwaśnych jabłek 80 g cebuli 5 łyżek soku z pigwy lub cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego dobrej jakości lub konopnego sól, pieprz wykonanie: Kapustę siekamy, blanszujemy 2-3 min. w gorącej, osolonej wodze. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Domowy Smak Jedzeniasłodyczy powinni jednak przed spożyciem przeczytać skład. Pozostawia on bowiem wiele do życzenia. Już na drugim miejscu znajdujemy tłuszcz palmowy, zaraz za nim lecytynę sojową, później olej palmowy i słonecznikowy. Czekolada oczywiście jest słodzona rafinowanym cukrem i glukozą, których ilość jest z pewnością zatrważająca. Nie warto! Można przecież w warunkach domowych zrobić alternatywę takiej czekolady, która będzie przepyszna
Jeść, by żyć w zdrowiumajonezowy", ciasto naleśnikowe, guacamole, możecie wykorzystywać w innych przepisach lub odwzorować tę potrawę w zupełności, krok po kroku i mile zaskoczyć siebie, rodzinę, gości. Na szczególną uwagę zasługuje migdałowo - słonecznikowy sos a'la majonez, który cudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi się również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp. Najważniejsze w tym daniu
Jeść, by żyć w zdrowiu