Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki 130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjajka 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku garść startego sera (ok 70 g) - opcjonalnie sól, pieprz do smaku do smażenia: olej słonecznikowy albo kokosowy do podania: śmietana albo jogurt i szczypiorek Instructions Kalagior pokroić na różyczki. W garnku zagotować wodę - gotować kalafior ok 5 minut, następnie przelać zimną wodą i zostawić na durszlaku
Cooking for EmilyPyszne truskawki połączyłam z pożywnym. składniki: 2 garście porwanej sałaty 6-7 większych truskawek 1 nieduże awokado 1 garść słonecznika 40 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól, zioła do sałatek Składniki na dwa talerze. Na każdym talerzu ułożyć po garści porwanej sałaty ( u mnie masłowa i strzępiasta
Monia miesza i gotujeowoce sezonowe i np.rabarbar.Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. SKŁADNIKI szklanka cukru 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej szklanka kefiru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 oleju np.rzepakowego lub słonecznikowego 350g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego WYKONANIE Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ucieramy dokładnie.Następnie dodajemy kefir i olej.Miksujemy aż składniki się połączą.Dodajemy mąkę przesianą i proszek
Mała w garnku mieszanajlepiej prosto z lodówki ) 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru cukier wanilinowy 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka . Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę. Dzielimy na 2 części : jedna
Różne smaki w kuchnicukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy i słonecznikowy) utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników. Oczywiście można to robić mikserem. (jeśli masa zacznie się warzyć to nie należy
Ze smakiem bez glutenutyp750 (lub 225g pszennej) - 75g cukru (dałyśmy trzcinowy) - szczypta soli - 1 duże jajo - 150ml mleka - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy , bezglutenowy) - 50ml oleju słonecznikowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1-2 batoniki snickers (każdy po 58g) pokrojone na mniejsze kawałki Mąkę, sól, proszek i cukier wymieszać w naczyniu. Odstawić. W drugim naczyniu rozbełtać jajko
Smaczne Zdroweprawdziwy sztos ;) Czas przygotowania: 30 minut + 10 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Na naleśniki: 1 ½ szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka oleju słonecznikowego/rzepakowego + olej do smażenia Szczypta soli Na sos boloński: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka Puszka krojonych pomidorów ½ szklanki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy: świeżo mielona sól, oregano, bazylia
Kolizje Smakówpizza a potem deser deserów... mecz... ;) Sałatka z arbuza, truskawek, fety i pistacji 1/4 średniego arbuza 10 truskawek 80 g fety owczej garść posiekanych pistacji kilka listków mięty olej słonecznikowy nierafinowany lub inny ulubiony olej Truskawki i arbuza kroimy na kawałki podobnej wielkości. Dorzucamy posiekane pistacje i pokruszoną fetę. Skrapiamy olejem i dekorujemy listkami mięty. Sałatka jest najlepsza gdy składniki
Dzieje kuchennej Wiewiórysuchej ciecierzycy (albo dwie puszki gotowej) 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1/3 szklanki nasion słonecznika pół pęczka szczypiorku pół pęczka koperku SOS: 1 szklanka gęstego jogurtu 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Jeżeli będziecie używać suchej ciecierzycy to trzeba ją najpierw namoczyć
Cooking for Emilyanchois z zalewy 1 duży ząbek czosnku 2 żółtka jajek M 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki oliwy z oliwek 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 3 łyżki drobno startego parmezanu sól pieprz ½ czerstwej bagietki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – bazylia, oregano, tymianek 2 małe sałaty rzymskie (15-20cm) lub jedna duża
Karo in the Kitchenrabarbaru/agrestu/jabłek/gruszek 100 g orzechów (migdały, laskowe, włoskie) puszka 400 ml mleka kokosowego sok z jednej cytryny 120 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego (polecam do pieczenie słonecznikowy lub rzepakowy) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka cynamonu Przygotowanie: W misce zblenduj z gładką masę banany, całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, olej i sok z cytryny
greenscarfkurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka – polecam tą od Skworcu 1 łyżeczka suszonej bazylii Skworcu szczypta pieprzu ziołowego Skworcu około 4 łyżki gotowego miksu oleju rzepakowego i słonecznikowego* około 3 łyżek wody *można użyć inny tłuszcz, ilość też należy dostosować do własnych upodobań Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Przekładamy na patelnię z rozgrzanym miksem tłuszczów
Słodkie okruszkiźródło wapnia, a jajka to źródło białka 6. Nalezy używać tłuszczów roślinnych takich jak: olej rzepakowy i oliwa z oliwek do smażenia, a na zimno - olej lniany, kukurydziany, słonecznikowy i sojowy 7. Należy pić 2 litry wody dziennie oraz ziołowe i owocowe herbatki
Kuchnia MagdaLenyotrębów pszennych lub dowolnej maki razowej (typ 2000) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 banan 1 cytryna 50 g migdałów 100 g cukru 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) 100 ml mleka roślinnego ( u mnie było to akurat ryżowo-kokosowe) Przygotowanie: Na gładką masę zblenduj banana, olej, mleko i cukier. Cytrynę wyszoruj, potraktuj wrzątkiem, skórkę zetrzyj
greenscarf