pewnie dwa razy dłużej Składniki na 12-16 sztuk (blaszka 20×25 cm) 300 g płatków owsianych 150 g g oleju kokosowego/lub innego delikatnego w smaku oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy) 150 g cukru (u mnie był kokosowy) 50 g wiórków kokosowych 50 g płatków migdałowych 50 g suszonego mango podsumowując na 300 g płatków połowa to bajery, czyli dowolne
greenscarfCiasto właściwe: 275 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej 4 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli ( 12 g ) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy z oliwek 200 ml letniej wody cały zaczyn Wykonanie: Zaczyn: Składniki zaczynu wymieszać dokładnie w dość wysokim naczyniu, naczynie przykryć folią spożywczą ( ale niezbyt szczelnie; powinien pozostać niewielki
Opowieści z piekarnikaSkładniki: Ryż brązowy i czerwony fasolka szparagowa zielona groszek zielony mini marchewki bulion drobiowy/warzywny Kurczak: podudzia z kurczaka czosnek niedźwiedzi czosnek granulowany papryka słodka aromatyzowany czosnkiem i chilli olej słonecznikowy* Przygotowanie: Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, aż będzie ona klarowna. Nie ważne czy używacie ryżu w woreczkach, czy sypanego. Kurczaka również myję, osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym solę i obsypuję przyprawami
Karczma HonoriettyPapryka zielona Papryka żółta ( do tego dania wystarczy po kawałku każdej papryki, zobacz jak wykorzystać resztę papryki w sałatce tri colores ) Brokuł Ząbek czosnku Garść szpinaku 2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy extra vergine 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego Papryczka chili Szczypiorek z dymki Kiełki Przygotowanie: Krok
Niedzielny kucharzwymiary blachy: 40cmx24cm CIASTO: SKŁADNIKI: 3/4 szkl. oleju słonecznikowego 1/2 szkl. wody 1 szkl. cukru kryształu 4 łyżki kakao (powyższe składniki zagotować i odstawić do wystygnięcia) 5 jajek 1/2 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki SZYMANOWSKIEJ POLSKIE MŁYNY 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: 1. Białka oddzielić od żółtek. 2. Ubić białka z cukrem, dodać żółtka
Dziś Ja gotujeserem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec do smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być
mecooksDziś, czyli w niedzielę zabrałam się za świąteczne potrawy. Na pierwszy rzut poszedł pasztet, tym razem aromatyczny grzybowy. Poprzedni, czyli słonecznikowy z żurawiną stał sobie spokojnie w lodówce 2 tygodnie, dlatego też robię wcześniej i absolutnie nie mam zamiaru go mrozić. Mogę podpowiedzieć, po upieczeniu wystudzić i przechowywać w formie zawinięty w papier, ten który w którym się piekł, dlatego
greenscarfcałość gotujemy około 15 minut, na średnim ogniu, uważając żeby masa się przypaliła blaszkę w której piekł się biszkopt lub podobną wykładamy papierem do pieczenia , na którym rozsmarowujemy masę słonecznikową, wierzch wyrównujemy szpatułką pieczemy 10-15 minut do zezłocenia słonecznika , uważając przy tym aby się nie przypalił gotowy słonecznik, studzimy a następnie kruszymy na drobno, odstawiamy Krem maślano-kajmakowy: miękkie
Słodkie zapomnieniefasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? Mam dla Was rozwiązanie Poznajcie casserole z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad Polecam! Składniki: Cebulowe krążki: 1 duża cebula 1 szklanka
Lamarida.plconsigliarvelo di cuore! SKŁADNIKI Ciasto 150 g m ą ki pszennej 150 g m ą ki razowej 50 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 jaja Syrop 4 łyżki soku z mandarynek 1 łyżka miodu Krem 125 g serka philadelphia 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru **** INGREDIENTI Plumcake
La grande e la piccola cuocaBOUTNY 2. CZEKOLADOWE PRALINKI 3. CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 4. PIERNIKI Będę eksperymentowała z mąką kokosową z dodatkiem mleka kokosowego by zrobić lukier :) Wstępna proporcja do 5 łyżek mąki kokosowej i 2 łyżki mleka kokosowego. Efekty napewno opiszę. 5. JAGLANE RAFAELLO 6. MAKÓWKI
Szkrab Je Samjedną porcję do przekrojenia na połowę. (Musicie upiec dwa takie ciasta aby po przekrojeniu uzyskać cztery blaty) 3 jajka 1 szklanka cukru 150 ml mleka 130 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka pasty waniliowej 150 g maki 60 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki proszku sody Formy, lub tortownice wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno) Jajka roztrzepać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpyrek koniecznie sosik. Na liście moich ulubieńców jest koperkowy. Składniki: puszka mleka kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej łyżeczka pieprzu ziołowego łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego (słonecznikowy lub kokosowy rafinowany będzie tu najlepszy) pęczek koperku Przygotowanie: W rondelku rozgrzej olej, dodaj mąkę i smaż intensywnie mieszając 2-3 minuty- pilnuj, żeby nie przypalić. Tak wygląda gotowa zasmażka
greenscarfmąki kukurydzianej 50 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki jaglanej 50 g mąki ryżowej pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki jogurtu naturalnego cukier puder do posypania olej słonecznikowy do smażenia Wykonanie: 1. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 2. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. 3. Mieszamy
Kawa z mlekiemosobowa rodzina naje się do syta): 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy sok z jednej pomarańczy 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki cukru szczypta soli cukier waniliowy albo odrobina ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy. Stworzy się
Kawa z mlekiem