owsianka na mleku sojowym z otrębami, winogronem (także w środku) i masłem słonecznikowym~ Sama się sobie dziwie, że te fioletowe kuleczki wylądowały w dzisiejszej owsiance...Nie przepadam za winogronem, na blogu pojawił się może 2 razy? Ale jak dzisiaj spojrzałam na kiść winogron jakoś naszło mnie żeby dodać je owsianki... Cóż, smakowało
breakfast of dreamsjabłkowe wegańskie tofurniczki z patelni z konfiturą miętowe jabłuszko i masłem słonecznikowym~ Otworzyłam się przed kimś, opowiedziałam o sobie. Co z tego mam? Jeszcze większą świadomość, żeby nie ufać. I zawiedzenie. Smutek i samotność. W zamian za prawdę. Nie, nie nauczę się ufać ludziom, jeśli każdy będzie mnie wystawiał do wiatru, znowu sama zostałam
breakfast of dreamswegański bezglutenowy marchewkowy omlet z tofu podany z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Wczoraj miałam nieprzyjemny dzień...zaczynając od prawie godzinnego czekania w kolejce do lekarza po skierowania na badania, na owych badaniach - pobieraniu krwi - kończąc. Już pisałam, że nie zbyt dobrze znoszę ten zabieg, ale wczoraj...nie dość, że mam cienkie żyły i gęstą krew to jeszcze sama chciałam zrobić
breakfast of dreamsjabłko w wegańskim dyniowym cieście owsianym z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Dzięki temu, że poniedziałki zawsze mam wolne dzisiaj jeszcze nie poszłam do szkoły, jak pozostali uczniowie, którym skończyły się ferie. Jednak i tak muszę ten dzień poświęcić za naukę, bo w ferie jakoś nie mogłam się do tego zabrać, a na powitanie od jutra czekają mnie 4 sprawdziany... PRZEPIS
breakfast of dreamsChleb słonecznikowy na zakwasie... Pszenny, mocno najeżony słonecznikiem. Na zakwasie żytnim razowy. Idelany do codziennych kanapek. Po prostu pyszny! Składniki: Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu żytniego; 1 l letniej, przegotowanej wody; 500 g mąki pszennej razowej (typ 2000); Ciasto chlebowe: 300 - 400 g mąki psznnej razowej (typ 2000); 1 kg mąki pszennej (u mnie typ 650); 1 szklanka letniej, przegotowanej wody
Gospodyni Miejskadałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g brązowego cukru dark muscovado 150 ml oleju słonecznikowego 2 średnie jajka 100 g rodzynek (można dać mniej) 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich sok z 1/2 dużej pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka soku
Smaki Na Talerzuciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę i dodajemy miód
Cooking Monsterdałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 g brązowego cukru dark muscovado 150 ml oleju słonecznikowego 2 średnie jajka 100 g rodzynek (można dać mniej) 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich sok z 1/2 dużej pomarańczy + skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka soku
Smaki Na Talerzujabłkowy zapewne nie ostatni raz wykorzystany zostanie w potrawach. Składniki 600 g żołądków indyczych 1 l bulionu drobiowego bio 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 średnie cebule 200 g boczniaków 1 łyżka płynnego miodu 1 ząbek czosnku 4 łyżki sosu sojowego jasnego sól pieprz 2 twarde kwaśne jabłka 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku
R'n'G Kitchendokładam rybę na półkę środkowa. W czasie gdy dorsz i frytki się pieka przygotowuje surówkaę z świeżych warzyw, dodaje prażone pestki i nasiona oraz olej tłoczny na zimno lniany, słonecznikowy itd. Smacznego
Szkrab Je Samwieprzowych o grubości dwóch centymetrów każdy mleko 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soli 2 jajka 7 łyżek mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej smalec lub olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować tradycyjne schabowe wieprzowe . Schaby naciąć nacinakiem, włożyć do miski i zalać mlekiem. Mleko powinno dokładnie pokryć wszystkie schaby. Gotowe włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu
mecooksszklanka mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 jabłka + olej do smażenia (ja smażyłam na słonecznikowym, moja Babcia na maśle klarowanym – to dopiero jest wypas ;) Racuchy z jabłkami – jak to zrobić? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy mleko i jajko. Mieszamy drucianą trzepaczką
Ciastkozercycebule szalotki 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 2 jajka 1/8 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mąki gryczanej + 3 łyżki do obtoczenia kotlecików olej słonecznikowy do smażenia Sos: 25 dkg purée z dyni 300 ml wody 7 dkg serka topionego o smaku naturalnym 1/2 łyżeczka soli 1/6 łyżeczka pieprzu natka pietruszki Jak przygotować kotleciki dyniowo
mecooksmąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka szczypta soli 1 łyżeczka cukru kryształu 1 jajko 2 średnie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru pudru olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować racuchy z jabłkiem . Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę lub w bardzo cienkie plastry. Do miski wbić jajko. Dodać mleko, sól, cukier kryształ, mąkę oraz
mecooks