kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein, 2 łyżek miodu, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy(...)dodałem do mięsa. Całość zalałem siedmioma łyżkami sosu sojowego jasnego, dodałem dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszałem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Na zimnego woka wylałem 2 łyżki oleju słonecznikowego, a następnie dodałem do niego 4 pokrojone wzdłuż na ćwiartki szalotki oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość umieściłem na dużym ogniu i smażyłem przez około minutę uważając
Wyprawy kulinarnewarzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka dzielimy na ćwiartki. Wszystkie składniki mieszamy razem, posypujemy solą(...)świeżo zmielonym pieprzem, polewamy olejem słonecznikowym i posypujemy pokrojonym drobno koperkiem
Piekielna Kuchnia PatiPrzepisy na seler naciowy są jednymi z bardziej popularnych na blogu :) Surówki możecie znaleźć tutaj i tutaj a tu duszony seler :) Dzisiaj do obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć(...)mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy. Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować
Co na wege obiad?Lubella - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 1/2 puszki z kukurydzy - 3 łyżeczki kaparów - kilka czarnych oliwek - 4 suszone pomidor(z oliwy) - 200 g pomidorków koktajlowych(najlepiej mieszanka) - olej słonecznikowy - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego makaronu dodajemy dokładnie odciśniętego tuńczyka, odcedzoną kukurydzę, kapary, przekrojone na pół oliwki i pomidorki(...)koktajlowe. Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do makaronu. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Dodajemy oleju słonecznikowego i całość delikatnie mieszamy. Podajemy jako osobne danie lub sałatkę makaronową. Życzę smacznego
Kulinarne życierównież większą ilość na kilka dni. Składniki na około 80 sztuk: Ciasto: 600 g zwykłej pszennej mąki ½ łyżeczki soli 2 szklanki (400 ml) bardzo gorącej wody ¼ szklanki oleju słonecznikowego Farsz: 3 duże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 opakowanie (400g) czerwonej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku sól i pieprz do smaku Przygotowania oczywiście najlepiej
Roślinna - blog wegańskiPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 ząb ki czosnku sok z 1/2 cytryny garść pestek słonecz nika 1 łyżka oregano pieprz, sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy(...)naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem
Łycha smakówPotrzebne składniki: 6 ugotowanych buraków 1/2 opakowania tofu 2 łyżki oleju słonecznikowego sól ziołowa, pieprz 2 ząb ki czosnku sok z 1/2 cytryny cz arnuszka do posypania garść pestek słonecz nika Przygotowanie: Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki: buraki, tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek, sok z cytryny olej słonecznikowy , słonecznik i miksujemy na gładką masę. Pastę posyp
Łycha smakówDopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszny ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. Jak dla mnie idealne rozwiązanie zarówno na szybką przekąskę sylwestrową, czy po prostu chrupanie w domowym zaciszu przy ulubionej książce ;) Spróbujcie. Korzystając z okazji zapraszam Was do udziału(...)łyżeczki suszonej bazylii. Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem, próbując. Dip przekładamy do naczynia. Odstawiamy na około 15 minut. Podajemy wraz ze snakami orkiszowo-słonecznikowymi. Jemy zanurzając chrupiące snaki w dipie. Smacznego
Słodkie okruszkipoznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży(...)poznańskiej 100 g mąki żytniej typ 720 100 g maki pszennej typ 2000 28 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej'; document.write
moj przepis nałyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii 200 gr śmietany 30% (u mnie z Lidla(...)łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w ciepłej wodzie (pół szklanki) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1/4 szklanki mleka 90 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (6 łyżek) 80 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej 1/4 szklanki cukru 1 łyżka ajerkoniaku lub ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
moj przepis nawykonaniu. Źródło przepisu Moje Wypieki . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka (rozmiar L) 150 ml mleka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanka brązowego cukru lub 3/4 szklanki cukru białego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego 150 g mąki pszennej 60 g kakao pół łyżeczki sody(...)wrzątku 1 łyżka cukru pudru'; document.write(" "); Składniki na torcik o średnicy 20-23 cm Składniki na czekoladowe ciasto: 3 duże jajka (rozmiar L) 150 ml mleka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 szklanka brązowego cukru lub 3/4 szklanki cukru białego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu waniliowego 150 g mąki pszennej 60 g kakao pół łyżeczki
moj przepis nalistonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 szklanki mąki pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia'; document.write(" "); Składniki na 16 małych bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej(...)plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić na 15 min aż „ruszy”. Do dużej
moj przepis nabrązowego cukru czekoladowy piankowy pudding: 5 białek pół szklanki cukru brązowego szczypta sody oczyszczonej 30 g budyniu czekoladowego w proszku 1/4 łyżeczki octu winnego około 20-30 ml oleju słonecznikowego dodatkowo: cukier puder do posypania. Przygotowanie: ciasto: 1. Mąkę przesiać 2. Dodać pozostałe składniki, zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki(...)pudding: 1. Ubić białka na sztywno, 2. Dodać po łyżeczce cukru 3. Dodać pod koniec ubijania sodę oraz ocet 4. Dodać pomału proszek budyniowy 5. Dolać małą stróżka olej słonecznikowy 6. Wykładać na podpieczony spód jabłka: 1. Podsmażyć na patelni z cynamonem i cukrem aż zbrązowieją i utracą odrobinę wody, ostudzić 2. Nałożyć na piankę Piec: w temperaturze
KreatywnePinywykładamy je do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia.Jeden placek pieczemy przez ok 25- 30 minut w 180 st. C. Natomiast drugi podpiekamy przez ok 15 minut. Masa karmelowo - słonecznikowa: 150g ziaren słonecznika 1 łyżka miodu 1/2 szkl cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 50g masła Rozpuszczamy na patelni miód, cukier, masło i jogurt, następnie wsypujemy słonecznik i całość dokładnie mieszamy.Na(...)podpieczone ciasto wylewamy masę słonecznikową i wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20min. Słonecznik powinien nabrać miodowej barwy. Krem budyniowo-karmelowy: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 3 żółtka 200 g masła puszka masy krówkowej o smaku kawowym rum, spirytus 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Drugą mieszamy z obiema
Cynamonowe szczęścieprzepisie spotkacie kiszone cytryny, warto skorzystać z tej uproszczonej wersji. składniki 2 cytryny najlepiej nie woskowane 2 łyżka soli - łyżka soli na 1 cytrynę. 4 szklanki wody olej słonecznikowy przygotowanie Zagotować wodę z solą w małym rondelku. Cytryny wyszorować, ostrym nożem naciąć każdą cytrynę wzdłuż - zrobić po 8 nacięć. Włożyć nacięte cytryny do gotującej się wody, docisnąć(...)pół - zgodnie z nacięciami, usunąć cały miąższ - zostawić tylko skórki. podzielić każdą połówkę na mniejsze kawałki, takie jak nacięcia. Włożyć ciasno skórki do słoika, zalać olejem słonecznikowym tak aby skórki były całkowicie przykryte. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na cztery dni. Po tym czasie można już cytryn użyć do naszej potrawy. Takie cytryny możemy przechowywać w lodówce
Stare Gary