słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:20/115)

Cukinia w szybkiej marynacie 179

się ją błyskawicznie i jest pyszna i słodko-winna-mniam-polecam Składniki: 2 średnie cukinie 3 ząbki czosnku 1 łyżka miodu 2-3 łyżki octu 10 % 60 ml oleju słonecznikowego sól,pieprz 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Cukinię tniemy na długie cienkie plastry,solimy i przygotowujemy zalewę. Czosnek kroimy w plastry ,dodajemy miód,ocet,olej sól,pieprz do smaku

Swojskie jedzonko
Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami 173

którzy polubili ciasto ze szpinakiem. * SKŁADNIKI na 10-12 porcji Rolada szpinakowa leśny mech: 200 g świeżego szpinaku typu ' baby ' 3 jajka 150 g cukru 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru

Food Square
Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką 145

słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki pieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 jajka 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki lekkiego jogurtu 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem

Niedzielny kucharz
Ciasto z buraczków i czekolady 160

niedzielny poranek jeszcze przed śniadaniem. Przepis pochodzi z bloga Greenkitchenstories.com Składniki: 250 g (około 2 szklanki, czyi 2 średniej wielkości bulwy) tartych buraczków 100 g (2/3 szklanki) oleju słonecznikowego 125 ml (1/2 szklanki) miodu 50 g (1/2 tabliczki) czekolady 70 proc. połamanej na kawałki 3 jajka 375 g (1 ½ szklaki) mąki 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Olej

Niedzielny kucharz
Sałatka z mozzarellą, pomidorem i olejem lnianym 120

produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej lniany, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl

Simply Food
Klopsiki z jelenia w sosie z brandy 237

Czas przygotowania 1 hr Pulpeciki 400 g udźca z jelenia 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju słonecznikowego 25 g masła szczypta suszonego cząbru szczypta suszonego rozmarynu szczypta suszonego estragonu pieprz czarny sól Sos 350 g brązowych pieczarek 400 ml bulionu wołowego 150 ml brandy 150 ml kwaśnej

Wędrówki po kuchni
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami 122

naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej z pestek dyni, ale także rzepakowy, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, lniany, konopny, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl

Simply Food
Jagodzianki 131

mąki pszennej chlebowej 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 250 ml mleka 1 jajko 80 g masła, roztopionego (lub 60 ml oleju słonecznikowego) pół szklanki cukru 8 g cukru waniliowego Jagodowe nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi

Czerwień i błękit
Placek z agrestem i maślaną kruszonką 207

Idealne ciasto na słodki poczęstunek. Najlepsze zaraz po ostudzeniu. Tortownica 24 cm Ciasto: 2 duże jajka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka naturalnej maślanki ¼ szklanki oleju słonecznikowego ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z wanilią Dr.Oetker 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka obranego agrestu Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki masła 82% ½ szklanki cukru Sposób przygotowania: Do miski

Wanilia i Kardamon
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 131

ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki sałatki: 2 mini sałaty rzymskie, 2 jajka ugotowane na twardo, garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej, 10 pomidorków koktajlowych, puszka tuńczyka Princes w oleju słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego

JejKuchnia
Deser truskawkowo-kokosowy z granolą 183

mleka kokosowego (400g) Granola: 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki słonecznika łuskanego 3 łyżki płatków migdałowych 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki miodu naturalnego Szczypta cynamonu Sposób przygotowania : Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy truskawki z miodem i balsamico

Pyry na Gaz
Cytrynowe herbatniki 164

pudrze i umieszczamy je na blasze. Herbatniki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez oko\u0142o 20 minut. Gotowe! "]} Cytrynowe herbatniki Składniki 1 jajko 100 g cukru 100 g oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka i sok z połowy cytryny. 300 g mąki mąki 2 szkl. cukru pudru Sposób przygotowania Do dużej miski wbijamy jajko. Dodajemy cukier, olej

Mostek w kuchni
Muffiny nadziewane czereśniami 154

ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki oleju roślinnego (u mnie tym razem słonecznikowy) nadzienie: - wydrylowane świeże czereśnie Forma:  aluminiowa forma do muffinek + papilotki Przygotowanie: Wszystkie suche składniki na ciasto mieszam w jednej misce. W drugiej misie mieszam składniki mokre. Wszystko łączę

Kuchnia co dnia
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 132

PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka – 2 szt * pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko – ok. 1 l * cytryna * sól, pieprz DODATKOWO

Ostra na Słodko
” Pekinka ” , prosta , pyszna surówka 138

dużej ) 1 marchewka dość duża 1 papryka , preferuję cienkie spiczaste w typie Ramiro bo są bardziej chrupiące 1 pęczek świeżego koperku sos : 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego, pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka, granulowanego czosnku sól do smaku Kapustę cienko szatkujemy , przekładamy do miski . Paprykę pozbawiamy nasion , kroimy w kosteczkę

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania