matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru 1 łyżka pieprzu * Ilość octu zależna jest od kwaśności grzybków. Jeśli są mocno kwaśne, możemy całkowicie zrezygnować z dodawania octu. Filety śledziowe moczymy
Kuchnia od dwojgaświeże 5 dag, mleko letnie 1 szklanka, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 60-70 dag, sól - szczypta, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy Wielkopolski słonecznikowy 100 ml, maślanka 3/4 szklanki, dynia duszona 2 szklanki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie dynię obrać, zetrzeć na tarce grubsze oczka, do garnka dać z 4 łyżki wody
W Mojej Kuchni Lubięokoło 50 g (może być nawet opakowanie budyniu czekoladowego) Spód sernika: 200 g kruchych ciastek (u mnie były to te ) 50 g dowolnego delikatnego w smaku oleju roślinnego (kokosowy, słonecznikowy) Przygotowanie: Zaparz herbatę (200 ml wody) i namocz w niej pokrojone śliwki (minimum pół godziny, a im dłużej tym lepiej). W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. W dużej misce zblenduj
greenscarfpszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką
Domowy Smak Jedzeniatłuszczowych, poprzez ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego (np. tłustych wędlin, wieprzowiny, boczku, żółtego sera). Jednak nie należy ograniczać tłuszczów pochodzenia roślinnego; można zaproponować pacjentowi stosowanie np. oliwy, oleju lnianego lub słonecznikowego. W literaturze pojawiają się informacje o konieczności zwrócenia uwagi na podaż w diecie osób z nadczynnością tarczycy takich witamin, jak: witamina A (jej źródła to np. morele, śliwki suszone, dynia
Kulinarne Inspiracjepieczone w czterech osobnych foremkach. Można upiec w jednej tortownicy i następnie przekroić na trzy lub cztery części. Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanki cukru do wypieków 320 g mąki 130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukforemek: 200 g mąki pszennej, z czego 50 g może to być dowolna pełnoziarnista szczypta soli 2 duży banan 100 g dowolnego masła orzechowego 50 ml delikatnego oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 3-4 łyżki cukru 100 ml dowolnego mleka łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzeszków, w sumie dowolnych, może być nawet słonecznik (nerkowce słonecznik należałoby lekko
greenscarfszklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu 1 łyżka cukru wanilinowego 2 jaja 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła 1 i 1/3 szklanki mleka Do miski wrzucić wszystkie składniki suche. Wymieszać, dodać jajka, olej, mleko. Zmiksować. Smażyć w gofrownicy. Można podać z dżemem, nutellą, owocami, bitą
Olga Piecze i Gotujepszennej z czego 50 g to może być pełnoziarnista 200 g puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia) 150 g sosu toffi ( tu znajdziecie przepis ) 3 łyżki oleju roślinnego (słonecznikowego, rzepakowego lub płynnego kokosowego) 1 banan łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii/łyżeczka esencji waniliowej ( tu przepis na domową ) Przygotowanie: Mokre składniki czyli
greenscarfswojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości
Szkrab Je Samprzez ok. 15 min. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 650 ml mleka 4 żółtka (białka do pianki białkowej) 120 g oleju słonecznikowego 220 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie waniliowe lub śmietankowe wykonanie : Żółtka miksujemy z cukrem kryształem oraz z cukrem prawdziwą wanilią. Dodajemy ser, olej oraz mleko wymieszane z budyniami
Domowy Smak Jedzeniatrwa znacznie dłużej lub po prostu w rondelku z grubym dnem. Ja dla pewności, ze „zabiłam” wszelkie nieporządane bakterie smażyłam w rondelku z dodatkiem 2 łyżek oleju słonecznikowego. Należy smażyć z 10 minut, i cały czas mieszać, aby ser stał się idealnie kremowy i nie miał żadnych grudek. Gdy już był idealnej konsystencji dodałam łyżeczkę niekatywych płatków drożdżowych
greenscarfpuszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Papryki pokroić w drobną
Czerwień i błękitkształt paszczy potwora Wystarczy dodać zęby i potwornie pyszna i strasznie fajna przekąska gotowa Dzieciaki będą zachwycone – przynajmniej moje są Polecam! Składniki: jabłka masło orzechowe, migdałowe lub słonecznikowe (można zastąpić dżemem truskawkowym ) świeża cytryna domowa granola według tego przepisu nasiona chia mak płatki lub wiórki kokosowe migdały słupki Wykonanie: Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plastry z całości albo
Lamarida.plmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia
Czerwień i błękit