słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:32/115)

SAŁATKA Z ARBUZEM, AWOKADO I KREWETKAMI 167

osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz   Przygotowanie : Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 181

wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek  jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami

Food Square
Pesto z bobu z makaronem 189

Spróbowałam i zrobiłam. Wyszło niezwykle ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron

Kolizje Smaków
Tortille pszenne 154

ziołami a może i szpinakiem. Z podanej por cji wyszło mi 12 dość sporych placków.  3 szklanki mąki pszennej (użyłam uniwersalnej)  3/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka gorącej wody W misie miksera połączyć wszystkie produkty i zmiksować (używając końcówki w kształcie haka) do otrzymania gładkiego elastycznego i miękkiego ciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik cytrynowo – limonkowy 176

całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki kremówki 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru pudru sok i skórka otarta

Raj dla Podniebienia
Gofry idealne – przepis 160

Składniki: 2 jajka 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1,5 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju słonecznikowego   Białka oddzielam od żółtek. Do drugiej miski wrzucamy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, mleko, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej. Miksuję białka na sztywną pianę. Później mikser przekładam do drugiej miski – miksuję składniki

MojaQchnia.pl
Włoskie bułeczki ziołowe 146

mąki pszennej 15 g świeżych drożdży około 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około

PatiGotuje
Msemen- marokańskie naleśniki z polskim miodem 206

semoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki masła  1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy  100 g masła 4-5 łyżek miodu Masło podgrzać dodać miód i podgrzewać chwilę, aby smaki się połączyły. Wykonanie   Z podanych produktów zagniećcie  miękkie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Puszyste pankejki. Pancakes. 418

łyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól

Codziennik Kuchenny
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 261

średniej wielkości ząbki czosnku skórka otarta z 0,5 cytryny i 0,5 cytryny w plasterkach 2 łyżki soku z cytryny 90-100ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego

Karo in the Kitchen
Ciasto z jeżynami na koniec lata 129

opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie

Patchwork
Tort oreo z czekoladą i chrupiącą praliną orzechową. 533

Ciasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki   130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Placki z kalafiora 204

jajka 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku garść startego sera (ok 70 g) - opcjonalnie sól, pieprz do smaku do smażenia: olej słonecznikowy albo kokosowy do podania: śmietana albo jogurt i szczypiorek Instructions Kalagior pokroić na różyczki. W garnku zagotować wodę - gotować kalafior ok 5 minut, następnie przelać zimną wodą i zostawić na durszlaku

Cooking for Emily
Sałatka z truskawkami i awokado 181

Pyszne truskawki połączyłam z pożywnym. składniki: 2 garście porwanej sałaty 6-7 większych truskawek 1 nieduże awokado 1 garść słonecznika 40 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól, zioła do sałatek Składniki na dwa talerze. Na każdym talerzu ułożyć po garści porwanej sałaty ( u mnie masłowa i strzępiasta

Monia miesza i gotuje
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KEFIREM 201

owoce sezonowe i np.rabarbar.Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne.  SKŁADNIKI szklanka cukru 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej szklanka kefiru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 oleju np.rzepakowego lub słonecznikowego 350g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego WYKONANIE Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ucieramy dokładnie.Następnie dodajemy kefir i olej.Miksujemy aż składniki się połączą.Dodajemy mąkę przesianą i proszek

Mała w garnku miesza