osób : ● 16 surowych krewetek królewskich (lub langustynek) ● 2 awokado ● ½ arbuza ● 2 limonki (najlepiej ekologiczne) ● 3 cebulki dymki ● dwie gałązki mięty ● 1 łyżka miodu płynnego ● 3 łyżki oleju słonecznikowego lub z pestek z winogron ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● sól, pieprz Przygotowanie : Limonki umyj i osusz, z jednej limonki zetrzyj skórkę, następnie wyciśnij sok z dwóch limonek. Cebulki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi dodatkami. Ja polecam kombinację marynowanych papryczek jalapeño z oliwkami, czerwoną cebulą, czarnuszką i pomidorami lub świeżą paprykę z pomidorami, zielonym ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami
Food SquareSpróbowałam i zrobiłam. Wyszło niezwykle ;) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu + kilka do dekoracji 3/4 szklanki liści bazylii 4 łyżki oleju słonecznikowego 3 łyżki prażonych nasion słonecznika 3 łyżki tartego parmezanu Łyżka natki pietruszki Ząbek czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4 osób Nastawiamy wodę na makaron
Kolizje Smakówziołami a może i szpinakiem. Z podanej por cji wyszło mi 12 dość sporych placków. 3 szklanki mąki pszennej (użyłam uniwersalnej) 3/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka gorącej wody W misie miksera połączyć wszystkie produkty i zmiksować (używając końcówki w kształcie haka) do otrzymania gładkiego elastycznego i miękkiego ciasta. W razie potrzeby możecie dodać więcej
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcałkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego masa serowa 1 kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250 g serka ricotta 100 g śmietanki kremówki 5 jajek 1 i 1/2 szkl cukru pudru sok i skórka otarta
Raj dla PodniebieniaSkładniki: 2 jajka 2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1,5 łyżki cukru 1 szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju słonecznikowego Białka oddzielam od żółtek. Do drugiej miski wrzucamy pozostałe składniki: żółtka, mąkę, mleko, cukier, sól, proszek do pieczenia, olej. Miksuję białka na sztywną pianę. Później mikser przekładam do drugiej miski – miksuję składniki
MojaQchnia.plmąki pszennej 15 g świeżych drożdży około 150 ml mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około
PatiGotujesemoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki masła 1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy 100 g masła 4-5 łyżek miodu Masło podgrzać dodać miód i podgrzewać chwilę, aby smaki się połączyły. Wykonanie Z podanych produktów zagniećcie miękkie
Piekarz-Kucharz-Garkotłukłyżki cukru (ilość zależy od tego czy lubicie lekko słodkie placki czy słodkie) ½ łyżeczki soli 2 jajka ekologiczne 500 ml maślanki 1/8 kostki masła (25 g) 2 łyżki oleju (słonecznikowy lub rzepakowy) Przygotowanie: Do przygotowania ciasta na pankejki potrzebujesz dwóch misek. W jednej wymieszaj mąkę i sodę. W drugiej misce roztrzep jajka i dodać maślankę, cukier, cukier waniliowy i sól
Codziennik Kuchennyśredniej wielkości ząbki czosnku skórka otarta z 0,5 cytryny i 0,5 cytryny w plasterkach 2 łyżki soku z cytryny 90-100ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 1 niepełna łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Karo in the Kitchenopakowania budyniu śmietankowego bez cukru (3 x 35 gramów) 6 białek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka (lub nieco mniej) cukru 1/2 szklanki neutralnego oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego lub z pestek winogron) 500 gramów owoców (jeżyny, maliny) – mogą być mrożone Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie
PatchworkCiasto upiekłam w czterech tej samej wielkości foremkach.(20 cm) Możecie upiec jedno duże i przekroić na cztery części Przepis 6 dużych jajek 320 ml mleka 270 ml oleju słonecznikowego 1 i 2/3 szklanka cukru do wypieków 320 g mąki 130 g kakao 1 łyżeczkę sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii lub aromat waniliowy. W misce
Piekarz-Kucharz-Garkotłukjajka 1 łyżeczka śmietany albo jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pół pęczka posiekanego koperku garść startego sera (ok 70 g) - opcjonalnie sól, pieprz do smaku do smażenia: olej słonecznikowy albo kokosowy do podania: śmietana albo jogurt i szczypiorek Instructions Kalagior pokroić na różyczki. W garnku zagotować wodę - gotować kalafior ok 5 minut, następnie przelać zimną wodą i zostawić na durszlaku
Cooking for EmilyPyszne truskawki połączyłam z pożywnym. składniki: 2 garście porwanej sałaty 6-7 większych truskawek 1 nieduże awokado 1 garść słonecznika 40 g sera sałatkowego typu feta 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu sól, zioła do sałatek Składniki na dwa talerze. Na każdym talerzu ułożyć po garści porwanej sałaty ( u mnie masłowa i strzępiasta
Monia miesza i gotujeowoce sezonowe i np.rabarbar.Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne. SKŁADNIKI szklanka cukru 3 jajka 3 szklanki mąki pszennej szklanka kefiru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 oleju np.rzepakowego lub słonecznikowego 350g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego WYKONANIE Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ucieramy dokładnie.Następnie dodajemy kefir i olej.Miksujemy aż składniki się połączą.Dodajemy mąkę przesianą i proszek
Mała w garnku miesza