połączenie węglowodanów i białka, które razem stanowią optymalny posiłek po treningu. Owocowe smaki orzeźwią i odżywią Twój organizm! ENERGEO - ODŻYWCZA PORZECZKA daktyle * migdały * rodzynki sułtańskie (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy) * żurawina (żurawina, koncentrat soku jabłkowego, olej słonecznikowy) * proszek z czarnej porzeczki (skoncentrowany sok porzeczkowy, mączka kukurydziana) Baton energetyczny. Najlepszy przed i w trakcie intensywnego wysiłku. Batonik ładnie pachnie, naturalnie(...)cukry: 34,7 g tłuszcz: 12,5 g białko: 5,7 g REGENEO - ORZEŹWIAJĄCA POMARAŃCZA daktyle * migdały * nasiona słonecznika * koncentrat soku pomarańczowego * granulat pomarańczowy * rodzynki sułtańskie (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy) * proteiny grochowe * olejek pomarańczowy Baton proteinowy. Najlepszy po intensywnym wysiłku. Zawartość białka w batonie odpowiada jego ilości w dwóch kurzych jajkach. Wiedziałam, że pomarańczowe smaki mnie nie zawiodą. Baton
Zdrowie na języku :Ppieczonym kalafiorem ,jabłkiem i musem awokado 6 -8 filetów śledzia w oleju 2 nieduże kalafiory 3 -4 twarde winno – słodkie jabłka 100g masła 3 dojrzałe awokado 1 łyżka oleju słonecznikowego 3 łyżki oleju lnianego Sok z 1 cytryn 5 łyżek octu jabłkowego 3 łyżki cukru szczypta kurkumy 50ml wody Sól, pieprz, miód wasabi ewentualnie: listki rukwi wodnej, rukoli, pasternak Kalafiora(...)Rozgrzewamy piekarnik do 220C pieczemy kalafior 8- 10 minut do momentu gdy lekko chrupie, pachnie orzechowo i lekko zbrązowieje. Przerzucamy na sitko, studzimy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego, oprószamy łyżeczką cukru i na złoto smażymy obrane, pokrojone w ósemki kawałki jabłek. Do wąskiego wysokiego naczynia wrzucamy miąższ awokado, wasabi, sok z ½ cytryny, olej lniany, sól, pieprz i miód
karmelowyabym sięgnęłam po niego w przyszłości. WANILIA I GROSZKI CZEKOLADOWE migdały * masło z nerkowców * białko grochu * błonnik z cykorii * kawałki czekolady 10% (masa kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, emulgator - lecytyna słonecznikowa) * białko ryżu * ksylitol * masło kakaowe (6%) * nektar z agawy * koncentrat soku winogronowego * skrobia ryżowa * ekstrakt waniliowy (1%) * ekstrakt zielonej herbaty * sól morska * antyoksydant - witamina E Batonik pachnie bardzo słodko(...)chyba nie wybrałabym go ponownie. POMARAŃCZA I GROSZKI CZEKOLADOWE nerkowce (23%) * słód ryżu brązowego * białko ryżu * białko grochu * kawałki czekolady 10% (masa kakaowa, ksylitol, masło kakaowe, emulgator - lecytyna słonecznikowa) * ksylitol * błonnik z cykorii * masło kakaowe (6%) * kakao (4%) * koncentrat soku winogronowego * skrobia ryżowa * olejek pomarańczowy (0,25%) * ekstrakt zielonej herbaty * sól morska Bardzo lubię połączenie pomarańczy z czekoladą
Zdrowie na języku :Pbyło nawet, żeby surówki były dominującą częścią obiadu, to na prawdę popłaca. :) Ja dzisiaj proponuję bardzo łatwą surówkę ze świeżej białej kapusty z dodatkiem świeżego oleju słonecznikowego, który bardzo uprzyjemnia jedzenie tego cuda! Mamy tutaj taką naszą lokalną Olejarnię , za którą ręczę ręką! :P Potrzebujemy: pół główki małej białej kapusty 2 marchewki 1 jabłko 1 mała cebula(...)łyżeczka soli 3 łyżki zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni łyżka soku z cytryny pieprz, sól Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Cebulę kroimy
MamaOskarkaDziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na szybkie, pyszne ciasteczka słonecznikowe z żurawiną. Ciasteczka nie mają w składzie mąki, ani proszku do pieczenia. Takie małe słodkie smakołyki możecie zabrać ze sobą do pracy, na wycieczkę lub zjeść od tak np. podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu. Spróbujcie tych słonecznikowych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka(...)słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 2016-04-16 22:01:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories 0 Calories from Fat 0 % Daily Value * Total
Słodkie okruszkihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Oryginalny przepis opublikowany w " Mamuszka Od Lwowa do Baku " Przepis po moich modyfikacjach 2 bakłażany 2 łyżki oleju słonecznikowego 100 ml śmietany 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w długie paski 12 gałązek koperku sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz(...)cukinie 2 łyżki oleju słonecznikowego 8-10 łyżek dobrze odsączonego labnehu (tutaj przepis) lub innego sera np. koziego lub mozzarelli lub fety lub sera pleśniowego *** 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 papryczki chili pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w cienkie paski lub kilka suszonych pomidorów również pokrojonych w paski 12 gałązek koperku lub listków mięty lub bazylii lub kolendry
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasłodkich składników jest bardzo przyjemne i smaczne. Gładka konsystencja masy fantastycznie współgra z chrupiącym słonecznikiem. Przepis od cioci, którą pozdrawiam i dziękuję za możliwość podzielenia się przepisem :) Zapraszam! Ciasto słonecznikowe Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru (ja dałam trochę ponad połowę szklanki) 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 1 puszka mleka skondensowanego(...)gotową masę kajmakową 1 kostka masła 1 kostka margaryny Składniki na kruche słonecznikowe: 1/2 kostki masła 4 łyżki mleka 2-3 łyżki cukru 30 dag ziaren słonecznika Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut. Wyjąć, odstawić
Tagebuch po polskuopakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 niepełne szklanki mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła pół laski wanilii Blat kokosowy: 4 białka 4 łyżki cukru 40g wiórków kokosowych Masa słonecznikowa: 80g masła 3 łyżki cukru 15 cukru waniliowego 200g łuskanego słonecznika Sposób wykonania: Ciasto: Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy jajko, mleko, margarynę i wyrabiamy na równą masę. Pod koniec(...)części. Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem. Blat kokosowy: Białka ubijamy, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Pieczemy w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa słonecznikowa: Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukier i cukier waniliowy karmelizujemy na małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut
Pyry na Gazknajpkach na Lazurowym Wybrzeżu. Blenderem nigdy nie robimy majonezu tylko i wyłącznie z oliwy z oliwek! Jej cząsteczki nie są tak samo zbudowane jak cząsteczki oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Cząsteczka oliwy to kilka różnych smaków, w tym smak gorzki. Blendery których używamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet(...)Wasz majonez wyjdzie gorzki. I może się rozdzielić. Dlatego – jeśli chcecie kręcić klasyczny majonez, użyjcie bezpiecznej kombinacji obu tłuszczów w proporcji 2:1 – na dwie części oleju słonecznikowego lub rzepakowego jedna część oliwy. Dodaje dużo smaku, odrobinę koloru, ale majonez na samym oleju również się Wam uda. Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem
Karo in the Kitchenreguły najprostsze marynowane, same zielone albo mieszane – raz użyłem nadziewanych papryką i efekt był bardzo ciekawy. Suszone pomidory najlepiej kupić suche, a nie w zalewie z oleju słonecznikowego albo fałszywej oliwy z oliwek. Suche pomidory warto wymieszać wcześniej z łyżką wody i zostawić na chwilę, by zmiękły, a jak masz pomidory w oleju słonecznikowym, to je odsącz . Oliwki, pomidory(...)tego tańsze. Zależnie od jakości oliwy 100 g pesto będzie zawierać około 8 g tłuszczów omega-6 (a jak pomidory były w oleju słonecznikowym, to więcej) i tylko śladowe ilości roślinnych tłuszczów omega-3 – zachowaj więc umiar (czytaj więcej: Kwasy tłuszczowe omega-3, -6, -7 i -9 ). Pesto nie zawiera wiele węglowodanów, przez co wpisuje się w dietę niskowęglowodanową
PaleoSMAKbezrysiowania Zapomniałam, pisząc o słodyczach, opisać pyszność jaką jest ukraińska chałwa słonecznikowa! W Polsce po dokładnym rozeznaniu stwierdzam, że nie można kupić innej chałwy poza sezamową za którą ja nie przepadam - jest dla mnie za gorzka i pozostawia dziwny posmak w ustach :-/. Za to chałwa słonecznikowa - na Ukrainie dostępna w każdym sklepie - jest przepyszna! Istnieje dość sporo jej wariacji. Najpopularniejsza(...)jest waniliowa ale równie popularne są: z orzeszkami ziemnymi, moja ulubiona - z rodzynkami, kakaowa - nie próbowałam. Przeszukałam dokładnie kiedyś cała Delimę, Carrefour, Tesco, i Leclerc w poszukiwaniu tej słonecznikowej - najpyszniejszej - i nie znalazłam ani kawałeczka. Ani pakowanej, ani na wagę. Wszędzie ta okropna sezamowa. Dlaczego? Nie wiem, ale denerwuje mnie to. Jakbyście spotkali ją to obowiązkowo kupcie i spróbujcie
sierotka maRysia w kuchniokazje. Naprawdę warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI : Ciasto: 500g mąki , 200g masła , 2 jajka , 2 łyżki miodu , 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, Masa słonecznikowa: 100g masła , 2,5 łyżki miodu , 1 szklanka cukru, 200g słonecznika łuskanego, Masa budyniowa: 1 szklanka mleka , 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru kryształu, 1 żółtko(...)ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszki (wymiary 24x24cm). Piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa słonecznikowa: W garnuszku rozpuszczam masło. Dodaję słonecznik, cukier oraz miód. Mieszam i zagotowuję. Masę odstawiam na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Na ciasto wykładam masę
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryna (1 szt.) mąka pszenna (1/2 szklanki) mąka kukurydziana (1 szklanka) pieczarki (4 szt.) tofu wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski(...)Ugniatamy ciasto. Pieczarki myjemy, kroimy i smażymy. Tofu kroimy na małe kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy
Weganka gotujecieście. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jaj - 3 łyżki gotowanej wody - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - tabliczka gorzkiej czekolady Płyta słonecznikowa - pół kostki margaryny Kasi - 3 łyżki mleka - 1 szklanka cukru - 40 dag slonecznika łuskanego Krem - 1 puszka masy krówkowej - kajmak - 1 kostka masła Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka(...)Wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 - 20 min w temp. 180st. Kiedy biszkopt wystygnie dzielimy go na dwa placki. Płyta słonecznikowa: w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Wszystko zagotowujemy. Wsypujemy słonecznik i gotujemy przez około 5 - 15 min, aż w słonecznik wsiąknie tłuszcz. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem
Pan i Pani Smith w kuchniposiłek na świeżym powietrzu, ale nie tylko taki, co nie kończy się zdrowym, kuszącym ciastem? A to właśnie takowe było. W 100% wegańskie, bez glutenu, laktozy, jajek... Słonecznikowe na spodzie gryczanym z musem truskawkowym. Istna poezja! SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE /własny;/ spód: szklanka + czubata łyżka mąki gryczanej 1/3 szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy(...)Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. masa słonecznikowa: 150 g namoczonych przez noc, obranych ziaren słonecznika 1,5 szklanka mleka kokosowego 2 pełne łyżki mąki jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu sok z 1/2 cytryny Namoczone ziarna słonecznika płuczę, wsypuję
W kuchni Karmel-itki