obiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia
MamaOskarkałyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej kolendry kilka listków mięty 6 dkg bułki tartej 4 łyżki sezamu olej słonecznikowy do smażenia Sos: 2 łyżeczki tahini 200 gr jogurtu naturalnego zielona cebulka szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Jak przygotować wegetariańskiego falafela . Falafel : do blendera włożyć ciecierzycę, dodać przeciśnięty przez praskę(...)falafel z ciecierzycy. Falafel z sosem jogurtowym Użyłam ciecierzycy z puszki ale możecie także sami ugotować ciecierzycę. Musicie jednak pamiętać aby ją uprzednio namoczyć. Do smażenia używam zazwyczaj oleju słonecznikowego. Tak też było i tym razem. Olej rzepakowy ma bardzo intensywny zapach i ja osobiście za nim nie przepadam. Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet
mecookskurkumy Przepis tutaj - 1 łyżka oregano - 1 łyżka ziół prowansalskich - 1 łyżka słodkiej papryki - szczypta pieprzu cayenne - 3 liście laurowe - 1/2 szklanki zielonej soczewicy - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - świeża bazylia Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w kosteczke. Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebule i chwilę dusimy. W tym czasie(...)lekko rozgotowywac. Soczewice płuczemy na sitku, dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do czasu aż soczewica będzie miękka. Przed podaniem , po przestudzeniu, polewamy olejem słonecznikowym tłocznym na zimno oraz dodajemy listki świeżej bazyli
Szkrab Je SamHrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka 6 żółtek 12 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 2 dkg kakao 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml oleju słonecznikowego Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 20 dkg cukru pudru 3 dkg mąki ziemniaczanej 15 dkg mąki pszennej 1 łyżka octu 75 ml oleju słonecznikowego Masa budyniowa: 500 ml mleka
mecooksCiastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od Polskie młyny CIASTO : 300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Kulinarne Fantazje Marioliquesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g • piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g • woda wrząca 150 ml • olej słonecznikowy 50 g • sól 2 szczypty Sposób przygotowania Umyte i wysuszone piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, papryką
chefintheforestmieszanka oliwy i oleju? Blenderem nigdy nie robimy winegretu tylko i wyłącznie z oliwy z oliwek. Jej cząsteczki nie są tak samo zbudowane jak cząsteczki oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Cząsteczka oliwy to kilka różnych smaków, w tym smak gorzki. Blendery, których używamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli(...)czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku (ten użyty wcześniej do smarowania pieczywa) sól
Karo in the Kitchenkrem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni(...)wodą, solą i ewentualnie olejem. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i odłożonym słonecznikiem. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Smacznego! Artykuł Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfszklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku pół małej cebuli Makaron orzo gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)kawałek cebuli ścieramy na tarce, na tych ostrach które ścierają wszystko na mus. Przekładamy startą cebulę do słoika. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz skórkę, musztardę, miód, olej słonecznikowy i oliwę, sól i pieprz do smaku. Zakręcamy słoik dokładnie i dobrze wstrząsamy kilka razy, aby dressing się wymieszał i nabrał konsystencji emulsji. Wlewamy dressing do sałatki i dokładnie mieszamy
Smaczna StronaSkładniki : - 500 g świeżego szpinaku - 500 g czarnej cieciorki - 1 l mleka kokosowego Przepis tutaj - 4 średnie ziemniaki - 5 ząbków czosnku - pęczek koperku - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - czarny pieprz Przygotowanie : Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i przepłukujemy czysta wodą. Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy(...)miękkości. Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut. Blendujemy. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy
Szkrab Je Samgotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć(...)wodzie z solą i cukrem 6 minut. Po tym czasie wyjąć do zimnej wody, odcedzić, pokroić w 2 – 3 cm kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na oleju słonecznikowym (tym z puszki tuńczyka). Wlewamy śmietankę i gotujemy, do momentu zredukowania się płynu. Dorzucamy tuńczyka (odcedzonego z pozostałego oleju), szparagi, doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i krótko
Kierunekuchniamojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone podudzia. 1 kg podudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki do posypania Pieczone podudzia(...)kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię i lekko przyrumienić na małym ogniu. Dodać podudzia z kurczaka oraz olej słonecznikowy. Smażyć przez 5 minut aż skórka kurczaka delikatnie się zrumieni. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne, sól, pieprz oraz cebulę. Smażyć 3-4 minuty po czym dodać białe wino. Kontynuować smażenie do momentu aż połowa
mecooksocet probiotyczny np. . tutaj marchew 1,5-2 kg marchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr woda 0,5 szklanki (90 g) cukru 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny 2 łyżki sól 1 liść laurowy 1/3 szklanki(...)zapałki na tarce (lub na zwykłej dużej tarce). Obrać czosnek Wymieszaj bazylię, kolendrę, paprykę i kurkumę Do pociętej marchewki dodać mieszankę przypraw,przeciśnięty czosnek przez praskę. Dodać olej słonecznikowy (2 łyżki) i sól (2 łyżeczki). Wymieszać rękami i lekko zdusić, aby marchewka puściła sok. Wyciągnąć jeden liść (resztę pozostawiamy pod pokrywką) i wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę
w mojej kuchniChałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitosteroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu. Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód. Może
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!