słonecznikowe - 1716 przepisów (strona:7/115)

Sałatka z sałaty lodowej do obiadu 141

obiadu i nie tylko. Lekka, cudownie pachnąca słonecznikiem za sprawą dodania oleju słonecznikowego. Z pewnością sprawdzi się do dań z makaronem jak i ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia

MamaOskarka
Falafel z sosem jogurtowym 186

łyżeczki pieprzu 2 jajka 3 zielone cebulki mały pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka mielonej kolendry kilka listków mięty 6 dkg bułki tartej 4 łyżki sezamu olej słonecznikowy do smażenia Sos: 2 łyżeczki tahini 200 gr jogurtu naturalnego zielona cebulka szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Jak przygotować wegetariańskiego falafela . Falafel : do blendera włożyć ciecierzycę, dodać przeciśnięty przez praskę(...)falafel z ciecierzycy. Falafel z sosem jogurtowym Użyłam ciecierzycy z puszki ale możecie także sami ugotować ciecierzycę. Musicie jednak pamiętać aby ją uprzednio namoczyć. Do smażenia używam zazwyczaj oleju słonecznikowego. Tak też było i tym razem. Olej rzepakowy ma bardzo intensywny zapach i ja osobiście za nim nie przepadam. Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet

mecooks
Gulasz z cukini i pomidorów z soczewica 81

kurkumy  Przepis tutaj - 1 łyżka oregano - 1 łyżka ziół prowansalskich  - 1 łyżka słodkiej papryki - szczypta pieprzu cayenne - 3 liście laurowe - 1/2 szklanki zielonej soczewicy  - olej słonecznikowy tłoczny na zimno  - świeża bazylia Przygotowanie : Cebulę obieramy i kroimy w kosteczke.  Do garnka z grubym dnem wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cebule i chwilę dusimy. W tym czasie(...)lekko rozgotowywac.  Soczewice płuczemy na sitku, dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu, do czasu aż soczewica będzie miękka.  Przed podaniem , po przestudzeniu, polewamy olejem słonecznikowym tłocznym na zimno oraz dodajemy listki świeżej bazyli

Szkrab Je Sam
Ciasto puszysta Hrabina 332

Hrabina. Ciasto ciemne: 2 jajka 6 żółtek 12 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 2 dkg kakao 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml oleju słonecznikowego Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 20 dkg cukru pudru 3 dkg mąki ziemniaczanej 15 dkg mąki pszennej 1 łyżka octu 75 ml oleju słonecznikowego Masa budyniowa: 500 ml mleka

mecooks
RAJSKIE CIASTKA ZE SŁONECZNIKIEM 149

Ciastka słonecznikowe, jedne z pyszniejszych jakie jadłam, zwane również rajskimi. Cienkie ciasto na którym rozlana jest masa karmelowo- słonecznikowa. Ciasteczka są świetną słodką przekąską. Polecam. Do ciasteczek użyłam zdrowego słonecznika bio od  Polskie młyny CIASTO :   300 g maki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki

Kulinarne Fantazje Marioli
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 537

quesadilla • czerwona papryka 2 szt • fasola czerwona 100 g •  piersi z kurczaka 2 szt • papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g •  woda wrząca 150 ml • olej słonecznikowy 50 g • sól 2 szczypty Sposób przygotowania Umyte i wysuszone piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, papryką

chefintheforest
Pan bagnat – kanapka nicejska nadziewana sałatką z tuńczykiem 246

mieszanka oliwy i oleju? Blenderem nigdy nie robimy winegretu tylko i wyłącznie z oliwy z oliwek. Jej cząsteczki nie są tak samo zbudowane jak cząsteczki oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Cząsteczka oliwy to kilka różnych smaków, w tym smak gorzki. Blendery, których używamy w domu mają dla oliwy zbyt wysoką moc – przy wmiksowywaniu oliwy oddzielają te smaki od siebie. Nawet, jeśli(...)czarnych oliwek 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 łyżki natki pietruszki 10-12 listków bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy   SOS WINEGRET 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pełna łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny albo octu z białego wina ząbek czosnku (ten użyty wcześniej do smarowania pieczywa) sól

Karo in the Kitchen
Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem 119

krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni(...)wodą, solą i ewentualnie olejem. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i odłożonym słonecznikiem. Przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do 7 dni. Smacznego!         Artykuł Słonecznikowa pasta do chleba z koperkiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Sałatka z orzo, ogórkiem i fetą 153

szklanki czarnych oliwek sól i pieprz do smaku Na dressing: 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki musztardy łyżeczka miodu 3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku pół małej cebuli Makaron orzo gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną(...)kawałek cebuli ścieramy na tarce, na tych ostrach które ścierają wszystko na mus. Przekładamy startą cebulę do słoika. Dodajemy do niej sok z cytryny oraz skórkę, musztardę, miód, olej słonecznikowy i oliwę, sól i pieprz do smaku. Zakręcamy słoik dokładnie i dobrze wstrząsamy kilka razy, aby dressing się wymieszał i nabrał konsystencji emulsji. Wlewamy dressing do sałatki i dokładnie mieszamy

Smaczna Strona
Zupa szpinakowa na mleku kokosowym z czarną cieciorką 119

Składniki : - 500 g świeżego szpinaku - 500 g czarnej cieciorki - 1 l mleka kokosowego  Przepis tutaj - 4 średnie ziemniaki - 5 ząbków czosnku - pęczek koperku - olej słonecznikowy tłoczny na zimno - czarny pieprz Przygotowanie : Cieciorkę moczymy, najlepiej cala noc, następnie gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i  przepłukujemy czysta wodą. Szpinak kilkukrotnie płuczemy, odcinamy twarde łodygi. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy(...)miękkości. Dodajemy szpinak i czosnek przecisniety przez praske, gotujemy 5 minut. Blendujemy. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą. Dodajemy cieciorkę a do przestudzonej przed podaniem poszatkowany koperek i olej słonecznikowy

Szkrab Je Sam
Domowy makaron tagiatelle w sosie śmietanowym z tuńczykiem i szparagami 219

gotującej wody 1/3 szklanki zimnej wody 1 łyżka roztopionego masła szczypta soli Składniki na sos (na 4 porcje): 200 ml śmietanki 30 % 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (400 g) 0,5 kg zielonych szparag 1 cebula 3 łyżki posiekanego lubczyku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 łyżka cukru sól Przygotowanie: MAKARON TAGIATELLE Mąkę pszenną i żytnią zaparzyć(...)wodzie z solą i cukrem 6 minut. Po tym czasie wyjąć do zimnej wody, odcedzić, pokroić w 2 – 3 cm kawałki. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę szklimy na oleju słonecznikowym (tym z puszki tuńczyka). Wlewamy śmietankę i gotujemy, do momentu zredukowania się płynu. Dorzucamy tuńczyka (odcedzonego z pozostałego oleju), szparagi, doprawiamy posiekanym lubczykiem, solą i pieprzem. Całość mieszamy i krótko

Kierunekuchnia
Pieczone podudzia z kurczaka 254

mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone podudzia. 1 kg podudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki do posypania Pieczone podudzia(...)kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię i lekko przyrumienić na małym ogniu. Dodać podudzia z kurczaka oraz olej słonecznikowy. Smażyć przez 5 minut aż skórka kurczaka delikatnie się zrumieni. Następnie dodać pokrojone grzyby leśne, sól, pieprz oraz cebulę. Smażyć 3-4 minuty po czym dodać białe wino. Kontynuować smażenie do momentu aż połowa

mecooks
Marynowana kapusta z marchewka w stylu koreanskim 132

ocet probiotyczny np. . tutaj marchew 1,5-2 kg marchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr woda 0,5 szklanki (90 g) cukru 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny 2 łyżki sól 1 liść laurowy 1/3 szklanki(...)zapałki na tarce (lub na zwykłej dużej tarce). Obrać czosnek Wymieszaj bazylię, kolendrę, paprykę i kurkumę Do pociętej marchewki dodać mieszankę przypraw,przeciśnięty czosnek przez praskę. Dodać olej słonecznikowy (2 łyżki) i sól (2 łyżeczki). Wymieszać rękami i lekko zdusić, aby marchewka puściła sok. Wyciągnąć jeden liść (resztę pozostawiamy pod pokrywką) i wycinamy zgrubienie. Przeciąć liść na pół (ta połówkę

w mojej kuchni
Domowa chałwa słonecznikowa 196

Chałwa słonecznikowa to doskonała i zdrowa przekąska. Niepozorne pestki słonecznika kryją w sobie wiele składników odżywczych korzystnych  dla naszego zdrowia. To rewelacyjne źródło witaminy E i B6, fitosteroli, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, selenu, manganu. Jest tak pyszna, aż uzależniająca, a do tego przepis jest banalnie prosty. Chałwa słonecznikowa to tylko 2 składniki: ziarna słonecznika i miód. Może

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania