klasyka, do dań podawanych na zimno. Jest bardzo zdrowy o ile dodamy zamiast oleju słonecznikowego – olej rzepakowy lub lniany tłoczony na zimno. Wtedy sos jest bogaty w kwasy omega 3. Sos ma tak dobrane proporcje, że smakuje wyśmienicie. Wykonuje się go naprawdę szybko, ja używam tylko łyżki do mieszania, ale można użyć blendera. Sos winegret Drukuj Czas przygotowania
Apetyt na Zielonesezonowych owoców. Ja zdecydowałam się na rabarbar na którego teraz jest sezon. Serdecznie polecam, wypróbujcie bo naprawdę warto ! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka szklanka oleju słonecznikowego szklanka cukru 2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g białej czekolady 100 g wiórek kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 700 g rabarbaru dodatkowo: cukier puder
Krakowskie smaki Anitutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki) 200g śmietany 30% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Jajka
Tagebuch po polskusmaku szparagów oraz obowiązkowo bardzo dużo kremowego, migdałowego Składniki ciasta na pizzę: (ilość na 2 blachy pizzy) 600 g mąki pszennej ok. 350 ml wody 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soli 2 łyżki drożdży suszonych 2 ząbki czosnku Pozostałe składniki: Sos pomidorowy według mojego przepisu (link poniżej) 2 pęczki zielonych ugotowanych szparagów (wystarczy też jeden, ale ja lubię
Ale Prostenadal będzie zdrowe i pyszne mleko migdałowe ! Nie jest to lek na wszystkie bolączki, ale świetna alternatywa dla krowiego, sojowego czy ryżowego mleka. Dodatek oleju kokosowego lub lecytyny słonecznikowej/sojowej sprawi, że mleko będzie bardziej zbliżone do sklepowego tj. stanie się kremowe i delikatne. Dla mnie jednak wersja najprostsza jest najlepsza i taką też polecam. Składniki: Migdały – 100g (zależy
Blendmanporanki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren, drożdżami, cukrem, solą, olejem i 150ml ciepłej wody. Wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie
Tagebuch po polskuSkładniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 2 łyżki oleju słonecznikowego 300 ml letniej wody Mąki, cukier, sól i suche drożdże wymieszać (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn). Dodawać stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie
Kocham CzekoladęSkładniki (na tzw. „keksówkę” lub okrągłą foremkę na babki): – 2 szkl. mąki pszennej np. tortowej – 1 jajko – 12 łyżek oleju słonecznikowego – ½ szkl. cukru – 1 łyżeczka sody – 1 szkl. mleka – 6 czubatych łyżek masy kajmakowej gotowej lub otrzymanej po dwugodzinnym gotowaniu puszki skondensowanego, słodzonego mleka zanurzonej całkowicie w wodzie (uwaga puszki nie otwierać
Kocham CzekoladęSkładniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego aromat waniliowy odrobina margaryny do posypania formy cukier do posypania rabarbaru (około 3 łyżeczek) około 0,5 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła
Qchnia po prostupołączenie owoców , warzyw i mięsa daje wspaniałą ucztę na powietrzu. Polecam spróbujcie, będziecie zachwyceni. Składniki: 2 filety z kurczaka Marynata: 3 kiwi 1/2 szklanki oleju arachidowego-może być też słonecznikowy sól hawajska (zielona) do smaku pieprz grubo mielony do smaku Salsa z grillowanych warzyw: 1 papryka czerwona 1 papryka spiczasta biała 1 papryczka chili jalapeno 2 kiwi 2 łyżeczki oliwy
Wanilia i KardamonWłaśnie z tych listków można zrobić coś pysznego.) Składniki: 1 szklanka opłukanych listków naci marchwi (bez łodyżek) około 40-50 g twardego żółtego sera 50-70 ml oleju - użyłam słonecznikowego sól i pieprz do smaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych drobno orzechów - użyłam laskowych, ale mogą być każde, które lubicie Opłukaną i osuszoną natkę marchwi włożyć do malaksera
Codzienna kuchnia niecodziennasera feta do posypania GRECKI WINEGRET 3 łyżki octu z czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz
Karo in the Kitchensmaku) Szklanka orzechów włoskich 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej (Najlepiej domowej ) 6 jaj 3/4 szklanki oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego 3/4 szklanki cukru szczypta soli Krem: 100 g serka kremowego lub homogenizowanego 7-8 kopiastych łyżek cukru pudru 60 g masła 1 łyżka amaretto Kilka ładnych połówek orzechów
Kuchnia Łukaszacukru do wypieków 1 łyżka cukru z wanilią 2 duże jajka 50 g płynnego miodu lub golden syrupu 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego dodatkowo: śliwki ewentualnie cukier puder do posypania wierzchu Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cukry
Czary - gary w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki po pół krówki na każdą babeczkę posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty Wykonanie babeczek: Mąkę
Mania Wypiekania