Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii. Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia. Skrei - 1 płat, suszony koper włoski, 1/4 cedru – lub cytryna, sól, oliwa Cedr umyć, przeciąć na pół, wyjąć środek. Skórę z białym miąższem pokroić(...)półplasterki, zalać zimną wodą. Moczyć 48 godzin co jakiś czas zmieniając wodę. Oczywiście cedr przygotowujemy zanim kupimy rybę. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć kawałki cedru lub cytryny, następnie rybę, oprószyć koprem. Na wierzchu położyć resztę cedru lub cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej
królestwo garówpstrągi patroszone, 300 g pieczarek, 50 ml brandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy(...)smażyć do odparowania płynu. Wymieszać z posiekaną natką i żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem. Włożyć farsz do środka ryby. Grubą folię aluminiową złożyć na pół, posmarować masłem, położyć dwa plasterki cytryny, na nich rybę, na wierzchu ryby położyć plasterek masła. Rybę zawinąć w folię tak, aby nie mógł w trakcie grillowania wyciekać sos. Rybę ułożyć na grillu, grillować około
królestwo garówSzczupak, 12 owoców jałowca, 150 g kaszy gryczanej, 200 g cebuli, sól, pieprz, masło lub olej, Rybę oskrobać - skrobać w kierunku przeciwnym do ułożenia łusek. Można to robić łyżką, wówczas łusek nie musimy sprzątać w całej kuchni. Ostrym nożem rozciąć brzuch i wyjąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Można obciąć głowę – ja nie obcięłam. Można wyjąć kręgosłup – ja wyjęłam(...)Rybę lekko osolić, wewnątrz natrzeć rozgniecionym jałowcem. Kaszę ugotować na sypko - do garnka wsypać kaszę i wlać 1,5 raza tyle wody ile wynosi objętość kaszy, lekko osolić i dodać łyżkę masła, przykryć. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, nie odkrywać. Cebulę
królestwo garówświeżego pstrąga, miał to być filet ale okazało się, że mój filet ma ości. Efekt końcowy i tak był świetny, ale myślę, że danie to wyszło by lepiej gdyby ryba była bez ości. Do takiej ryby świetnie pasuje puree z ziemniaków . Składniki: 2 płaty pstrąga lub dowolny rybny filet mąka do opruszenia ryby sok z cytryny 1 kg świeżego szpinaku(...)duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany (u mnie 18%) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Rybę umyć, oczyścić, podzielić na mniejsze kawałki. Rybę doprawić solą pieprzem i cytryną a następnie opruszyć mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Szpinak umyć, oczyścić i osuszyć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić
Mama Gotujepyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina(...)lekko nożem i płatki chilli, aby oddały swój smak i aromat. Podsmażamy kilka minut na bardzo wolnym ogniu, czosnek nie może się przypalić. Teraz możemy zwiększyć ogień, aby usmażyć rybę. Zdejmujemy z patelni czosnek. Układamy filety na patelni skórką do dołu. Smażymy tak rybę przez 5-7 minut w zależności od grubości fileta. Przekładamy rybę na drugą stronę, dodajemy
Kulinarne InspiracjeMięso ryb jest źródłem pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. W porównaniu z mięsem zwierząt rzeźnych charakteryzuje się większą ilością fosforu, potasu i magnezu. Ryby, szczególnie morskie, są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu, a także doskonałym źródłem witamin. Dzięki swoim walorom zdrowotnym stanowią doskonałe uzupełnienie naszej diety. Oczywiście najzdrowsze są gotowane, pieczone, czy duszone, ale nic nie stoi na przeszkodzie(...)panierce sezamowej. Składniki: - 1 kg filetów ze swieżego dorsza - sok z ½ cytryny - 2 jajka - 2 łyżki wody (do jajek) - sól himalajska - pieprz cytrynowy - mąka tortowa (do panierowania ryby) - ok. 120g sezamu - oliwa do smażenia Płaty płuczemy i osuszamy recznikiem papierowym. Dzielimy na porcje, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Przykrywamy folią spożywczą
mojewypiekiinietylkoDelikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance . Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie pasuje do sosu. Danie na piątkowy obiad, ale nie tylko. Powinniśmy jeść ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu! Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy(...)pieprz, sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ziemniaki surówka z gotowanych buraczków Przygotowanie: Śmietanę rozcieńczamy w miseczce wodą, by była rzadka. Dodajemy łyżeczkę koperku , doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i oregano . Rybę kroimy na mniejsze porcje. Jeśli mamy trochę czasu, możemy zamoczyć rybę w sosie przed przygotowaniem. Następnie rybę podsmażamy chwilę na patelni z obu stron – jeśli mamy dobrą patelnię, smażymy
Za drzwiami kuchniVeracruz zostało założone przez Corteza i była to pierwsza hiszpańska osada na terenie obecnego Meksyku. Hiszpańskie wpływy można wyczuć również w rybie z Veracruz - jednym z najsłynniejszych dań meksykańskich z owocami morza. Tradycyjnie danie to przyrządza się z lucjana czerwonego, ale dopuszczalna jest zamianana inną rybę obiałym mięsie. Przepisów na pescado a la Veracruzana jest wiele. Do tego każdy(...)nich jest tym "jedynym właściwym". Moją inspiracją był Susany Osorio-Mrożek, która pochodzi właśnie z Veracruz. Składniki dla 4 osób: 2 filety białej ryby po ok. 200 g każdy (np. morszczuk, dorsz, mintaj, sola) 2 duże pomidory 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 50 g zielonych oliwek nadziewanych papryką 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka kaparów
Pełny talerzTradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce to klasyka wśród obiadowych menu niemal każdego domu. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, a przy tym bardzo smaczne oraz pełne wartości odżywczych (szczególnie jeśli podamy je z bukietem sałatek). Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Składniki: ok. 4-5 filetów z białej ryby sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy(...)ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka. Na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
Słodka StronaPrzynajmniej raz w tygodniu powinno się zjeść rybę. Przygotowałam ją na patelni grillowej z dodatkiem sosu cebulowo-szpinakowego. Jak dla mnie palce lizać! Bo kto powiedział, że ryba musi być nudna? 300 g okonia morskiego Przyprawa do ryb Sok z cytryny Pieprz Mąką pszenna Bułka tarta Olej Sos cebulowo-szpinakowy: 1 cebula 100 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku(...)Oliwa z oliwek 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki bulionu 1 łyżka soku z cytryny Sól do smaku Pieprz do smaku 1. Rybę dokładnie obieramy z łusek i myjemy. Nacinamy paseczki. Przyprawiamy przyprawą do ryb i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na chwilę do lodówki. 2. W misce mieszamy
VioletoweKucharzenieposiekanych pomidorów 1 1/2 łyżki curry w proszku 1 1/2 łyżki cukru lub miodu 3 łyżki octu z jabłek sól i pieprz do smaku dorsza (lub inna białej ryby) świeżej kolendry do dekoracji Wykonanie Wieczorem,oczyszczona i osuszona rybę posypujemy , solą i pieprzem i pozostawiamy na noc w lodówce.Następnego dnia przekładamy rybę na blachę, wyłożoną naoliwionym(...)papierem do pieczenia .Można gotować dorsza ,ale można też ,przyrządzić w piekarniku z para ,umieszczając pod blaszka z ryba, na dolnej półce ,pojemnik z wrzącą wodą w rozgrzanym piekarniku do 150ᵒ-155ᵒ C Pieczemy-gotujemy ryby 15 minut. Podczas ,gdy ryba się gotuje ,przyrządzamy sos. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy
w mojej kuchniwidokach cudownego morza. Ja dzisiaj proponuję danie nie do końca obiadowe, choć oczywiście można podać je na ciepło. Sos tysiąca wysp pasuje bowiem idealnie do grillowanych mięs, ryb, pieczonych ziemniaków czy frytek...Serdecznie polecam. Składniki: 4 świeże filety z dorsza bez skóry ( u mnie 80 dkg) 2 jajka mąka pszenna do panierowania przyprawa do ryb Kamis sól(...)pikantnego dobrego jakościowo ketchupu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i grubo zmielony pieprz do smaku kilka płatków chili opcjonalnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Przygotowanie: Rybę umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstawić pod przykryciem na godzinę do lodówki. Do miseczki wbić jajka
Gosia gotujeosób przygotowuje je na Wigilię. Ja, osobiście je uwielbiam i bardzo polecam, bo nie nazwa mnie przekonuje do konsumpcji, ale to co mam na talerzu. Składniki: 1 kg filetów ryby ( u mnie sola) 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule 150 g koncentratu pomidorowego, 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 goździki(...)ziarenek pieprzu, sól, pieprz, cukier...do smaku 1/2 szklanki wody olej do smażenia mąka 2 jajka Sposób przygotowania: Gdy ryba tak jak u mnie była mrożona, najpierw ją całkowicie odmrażamy , a następnie osuszamy papierowymi ręcznikami, lekko solimy W międzyczasie warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę
Gosia gotujeŁosoś jest tak wdzięczną rybą, że można przygotować go na naprawdę wiele sposobów. Dotychczas podawałem go z sosem chilli i z sosem z wina . Tym razem do podkreślenia smaku ryby wybrałem japoński sos teriyaki. Nazwa teriyaki pochodzi czasownika "teru", czyli "błyszczeć", a to wzięło się stąd, że sos błyszczy się dzięki wysokiej zawartości cukru. W składzie sosu(...)problemu można znaleźć w każdym większym sklepie. Przed użyciem dobrze jest dodać do niego nieco miodu, soku z cytryny i świeżego imbiru. Używa się go jako marynaty do ryb, pieczonego mięsa i różnego rodzaju potraw przyrządzanych na grillu. Można dodawać go także do smażonych, grillowanych i pieczonych warzyw. Składniki (dla 2 osób): ok. 400-500 g świeżego łososia 1 szklanka
W SMAKDawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca zawierają kwasy omega(...)wytwarzać) oraz witaminy A i D, które pozytywnie wpływają na stan naszej cery zmniejszają ryzyko nowotworów wpływają korzystnie na wzrok działają antydepresyjnie mają bardzo dobrze przyswajalne białko - białko ryb przyswaja się w 97 %, podczas gdy białko mięsa w 70-80% poprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne
Powiedz dietom nie