ryba - 22624 przepisów (strona:87/1509)

Wigilijny karp w miodowej galarecie 320

szklanki gotowego bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżka octu kilka ziaren pieprzu sól do smaku listki natki 1-2 ugotowane jajka-opcjonalnie do dekoracji cytryna WYKONANIE: Rybę oczyścić i pokroić w dzwonka a następnie na połówki usuwając kręgosłup.Jeśli mamy 2 małe karpie można pozostać pokrojony w dzwonka. Do gorącego bulionu dodać oczyszczony i przekrojony korzeń pietruszki, dodać kawałki ryby(...)dorzucić ziarna pieprzu i ew. sól do smaku. Rybę obgotowywać na małym ogniu aż będzie gotowa, nie doprowadzać bulionu do wrzenia. Ryba nie może się też rozgotować. Rybę wyłowić delikatnie z bulionu by nie połamała się a bulion odstawić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie a następnie dodać ją do odrobiny gorącej aby rozpuściła się. Rozpuszczoną żelatynę dodać do wystudzonego bulionu.Postawi

Sztuka gotowania w/g Samiry
Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy. 227

domów tyle tradycji świątecznych i tradycyjnych potraw. Jednak są takie, które pojawiają się w większości domów - jak właśnie karp smażony. Szczerze mówiąc ja zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie. W końcu większość życia spędziłam nad morzem ;) Jednak karp co roku obowiązkowo pojawia się na wigilijnym stole. Co zrobić, żeby był smaczny? Tego dowiecie się poniżej. Smażony karp. Tak po prostu. Najlepszy(...)mulisty' posmak i coś w tym jest. Jednak prawdą jest też, że jeżeli karp pochodzi z dobrej hodowli, to dobrze smakuje. Jeżeli nie macie pewności, co do pochodzenia ryby, jest kilka zabiegów pozwalających na pozbycie się (lub chociaż zniwelowanie) niechcianego posmaku. Składniki: 2 płaty świeżego karpia po ok. 450-500g lub 1kg karpia podzielonego na dzwonka sól pieprz (używam

Pełny talerz
Zupa rybno-warzywna 197

Zgodnie z obietnicą przedstawiamy propozycję przepisu na zupę na „prawdziwym” bulionie rybnym . Niewątpliwą jej zaletą jest możliwie wysoka zawartość „ryby w rybie” – jest ona bowiem od początku do końca najważniejszym składnikiem, a nie tylko„dodatkiem”. I to nawet jeśli weźmiemy pod uwagę całkiem sporą proporcję kolorowych świeżych warzyw, co zresztą znajduje odzwierciedlenie w tytule. Takie rybno-warzywne, a przy okazji(...)lekko pikantna zupa rybna ze świeżymi warzywami przygotowana na „prawdziwym” bulionie rybnym. Wyjątkowy smak z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 500g dorsza (ew. innej ulubionej ryby o małej liczbie ości) 2l bulionu rybnego 1 mała czerwona papryka (200g) 1 mała marchewka (100g) 200g brokuła 200g kalafiora 1 średni pomidor (150g) 1/4 łyżeczki chili (ostrożnie!) sól

Kulinarna Pokusa
Sprawianie Karpia - Krok po Kroku 8553

mnie przyniesienie ze sklepu już nieżywego (proszę aby w sklepie pozbawili go życia, bo jednego roku kiedy byłam zmuszona zabić to stworzenie kosztowało mnie to wiele łez). Sprawianiem ryby od kilku lat zajmuję się osobiście i nie będę ściemniać, to nie jest ulubione zajęcie. Moment odcinania głowy i wyjmowanie wnętrzności jest dla mnie bardzo trudny, wtedy nie wiem czemu przeżywam(...)bardzo, a kiedy wyciągam wnętrzności zawsze odwracam głowę. Jeszcze ta adrenalina kiedy czuję reagujące nerwy ryby, wtedy dla mnie jest bardzo nieprzyjemnie. Ja przeżywam, a asystujący mi Młody zwykle ma niezły ubaw, choć zawsze stoi czujny i dba o to aby mi podać nóż, albo ręczniki. Poprzednie lata radziłam sobie dobrze zaostrzonym nożem typu santoku i moim 28 centymetrowym nożem

Blondynka Gotuje
Dorada z "szalonej" wody 145

dodatkami. Podobno była to jedna z ulubionych potraw słynnego Totò- wspaniałego aktora, komika, kompozytora, pisarza i poety pochodzącego z... no skąd? :) Do szaleństw z doradą przygotujcie: 2 oczyszczone ryby, najlepiej w całości, moje miały po około 350- 400 g 500 g pomidorków cherry pół pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku niewielką szczyptę płatków chili sól olej(...)białego wina 300-400 ml wody lub bulionu rybnego Ilość płynu zależy od wielkości ryb i naczynia, w którym będziemy je przyrządzać.  Na szerokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju i podsmażamy czosnek. Gdy ten się zrumieni- dodajemy chili, następnie pokrojone na pół pomidorki i chwilę podsmażamy. Ryby delikatnie solimy, także w środku, i układamy na pomidorkach na patelni

Pichceniomania
Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) 172

Dorada w wersji świątecznej, pieczona w sosie pomarańczowo-limonkowym, aromatyzowana cynamonem, imbirem oraz goździkami. Upieczona ryba jest delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Idealna propozycja dla smakoszy ryb. Smacznego! **** L’orata in versione natalizia viene cucinata in un succo di arancia e lime a cui aggiungere cannella, zenzero e chiodi di garofano: il pesce ne beneficerà acquistando delicatezza e aroma(...)arance 2 lime 50 g di mirtilli rossi 4 chiodi di garofano 1/2 cucchiaino di cannella 1/2 cucchiaino di zenzero rosmarino  sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy.  Każ dą  rybę nadziewamy plasterkiem pomarańczy, limonki, 2 goździkami i gałązką rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem.   Przygotowujemy

La grande e la piccola cuoca
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 155

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba powinna być doprawiona solą i pieprzem. Smażyć na ostrym ogniu, szybko. Ryba ma się lekko przesmażyć, a nie rozgotować. Nie pozwolić, żeby się rozpadła. Ona jeszcze trochę dojdzie w zalewie. Włożyć usmażoną rybę(...)patelnię trochę wody przeznaczonej do zalewy, zagotować i wymieszać.   Zalewa – do garnka dodać wszystkie składniki zalewy, dodać obsmażoną cebulkę i gotować 2 minuty. Następnie wylać zalewę do ryby. Przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenie. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Wszystko musi się zgrać

Kuchnia Pokoleń
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 198

Ryba przygotowana w pergaminie, to idealny sposób na przygotowanie wilgotnej i aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki(...)stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne niż tradycyjnie smażony w tłuszczu karp. Można zapiec w całości, lub w kawałkach. Składniki: ryba słodkowodna o wadze około 1 kg 20 dag pieczarek kilka gałązek świeżych ziół - natka pietruszki czosnek granulowany natka pietruszki tłuszcz do podsmażenia grzybów cytryna sól i pieprz Wykonanie: Pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 286

Dzisiaj piątek… Pewnie w większości domów na obiad będzie ryba A może się mylę i ludzie pomału odbiegają od tego zwyczaju..? Pamiętam jak kiedyś moja mama miała menu na cały tydzień i często powielały się schematy. Teraz czasy się zmieniają. W dodatku mamy o wiele łatwiejszy dostęp do produktów ze wszystkich stron świata i nie raz można kosztować wszelkiego(...)typu różności. Z resztą ja sama zaczęłam gotować niestandardowo, ale czasem lubię powracać do tradycji! Dlatego dzisiaj w moim domu na obiad jest ryba i już! SKŁADNIKI : filet z dorsza – 4 płaty ziemniaki – 6 sztuk jajko – 1 sztuka natka pietruszki – pół pęczka kurkuma przyprawa do ryb limonka – 1 sztuka oliwa z oliwy marchewka – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com
Sandacz smażony 177

Sandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżne strefy Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i bardzo smaczne. płaty sandacza ze skórą, masło, sól, papier do pieczenia, Płaty ryby oczyścić, wyciągnąć ości, umyć, osuszyć. Pokroić w paski szerokości około 5-6 cm. Dno patelni wyłożyć papierem do pieczenia – dzięki temu(...)ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Karmazyn na mozzarelli z melanżem dodatków w winegrecie - roodbaars 170

Dziś gości u mnie na stole wyborny Karmazyn. To jedna z tych ryb, która zalicza się do szlachetnych. I choć w całości zachwyca swoim pięknym czerwonym kolorem i wyglądem z ostrymi kolcami na grzbiecie, to podawana jest w formie wykrojonych filetów. Zresztą chyba w Polsce trudno kupić ją w całości jako świeżą rybę. Mieszkając w Holandii kupisz ją bez najmniejszego(...)dodatkami, tak jak dzisiaj. Tutaj link - jak wyfiletować Karmazyna SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 filety z Mintaja (hol.- roodbaars) sól i pieprz do smaku 1 łyżka mąki do oprószenia ryby olej do smażenia (kilka łyżek) 2 plastry z kabaczka wykrojone wzdłuż 100 g surowego ryżu - mix dzikiego, brązowego, jaśminowego i burgul 2 kulki sera mozzarella na winegret + dodatki: 2 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony z pieprzem cytrynowym łosoś z kuleczkami ziemniaczanymi i pesto z rukoli 226

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Przygotowanie pysznej ryby na obiad, którą chętnie zjedzą i Ci duzi i Ci mali to wyzwanie niejednej z Mam. Dostarczenie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prace organizmu jest często nie lada wyzwaniem(...)zwłaszcza w przypadku tych młodszych. Sposobem może być ciekawe podanie ryby. Pobawmy się zatem w kolory – różowy filet z łososia z zielonym pesto z rukoli i cytryną podane z chrupiącymi i rumianymi kuleczkami ziemniaczanymi. Zaletą tego połączenia jest sposób pieczenia, ponieważ i rybę i kuleczki pieczemy w tej samej temperaturze w tym samym czasie, a w międzyczasie przygotowujemy pesto

ChilliJemy
Filety z mintaja w złotej panierce 213

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto pamiętać(...)taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: - posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się; - używać dobrego oleju lub masła klarowanego; - rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; - odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku

Zasmakuj Kuchni
Ryba w zalewie octowej 175

ViolaPassion Po prostu  ryba w occie. Pochodzę z Mazur ,a tam ryba jest na pierwszym miejscu. Składniki: około 1 kg Ryby - dowolna ale o białym mięsie Ja lubię szczupaka i pstrąga w takiej postaci. Mąka olej sól cytrynowa  i jajko do panierki Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody 3 ziela angielskie 2 większe(...)liście laurowe 2 łyżka cukru Gramatura jest  różna ponieważ od nas zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju  z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka wlewamy ocet,wodę i mieszamy

Viola cooks with passion

Proponowane wyszukiwania