ryba - 22624 przepisów (strona:82/1509)

Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem 123

votes ) Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem , to fajny przepis na piątkowy obiad dla tych co przestrzegają postu . Lub po prostu odmiana od dań mięsnych i ukłon w stronę kuchni wegetariańskiej Łatwy , przepis na pyszną rybę , nadają się do niego wszystkie rodzaje filetów Jak to stwierdził mój starszy syn , w tym daniu można przemycić(...)smaku . Obkładamy kawałkami masła . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem , do czasu, aż się mocno przyrumienią , wtedy są gotowe . Jak już będą gotowe , układamy na nich rybę , na jej wierzchu układamy szpinak , ser i wkładamy do piekarnika na około 15- 20 minut w temperaturę 190 C z termoobiegiem . Jak ryba się zetnie danie jest gotowe Serwujemy

Ogrodnik w podróży
Wtorek: Łosoś w musztardowej glazurze 106

zrobić. Całą robotę bierze na siebie mega łatwa glazura. Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Jak usmażyć łososia? Zadanie jest na pozór proste, gdyż jest to ryba bardzo łatwa do przygotowania. Z drugiej jednak strony, jak każda ryba wymaga odpowiedniego przyprawienia a z doborem odpowiednich przypraw sprawa nie jest już tak prosta. My znaleźliśmy patent(...)oczkach. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce i dużych oczkach razem ze skórką. Wymieszaj z marchewką. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Krok 4 Następnie przygotuj łososia. Rybę osusz ręcznikiem papierowym, podziel na 5 kawałki. Posól i popieprz (płaska łyżeczka soli i pieprzu). Włóż do miseczki 2 łyżki musztardy, dodaj 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszaj aż do powstania

Niedzielny kucharz
Ryba w majonezowo , koperkowej , chrupkiej panierce 141

Ryba w majonezowo, koperkowej , chrupkiej panierce Ryba w majonezowo koperkowej panierce to prawdziwy wynalazek , na skale koła . Zrobiłam tak z ” bani” czyli po prostu zaciągnęłam z głowy pomysł , bazujący trochę na kurczaku w majonezie . Kurak jest pyszny i soczysty , czemu by nie ryba ? Spróbowałam i wyszło , znakomite , a nawet genialne . Taki prosty przepis a naprawdę cieszy , tym bardziej(...)specjalnie nie protestował nad obiadem . Czasami brak pomysłu na obiad rodzi najlepsze pomysły … Spróbujcie i oceńcie sami , ja szczerze polecam ! składniki na 4 osoby : 2 duże filety dowolnej ryby ( miałam akurat mirunę ) 4 łyżki majonezu 2 jajka suszony lub świeży siekany koperek granulowany czosnek ( nie może być świeży bo jest zbyt ostry i zdominuje delikatną rybę ) sok z cytryny

Ogrodnik w podróży
Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym 122

Choć preferuję ryby filetowane to od czasu do czasu lubię przyrządzić również rybę pieczoną w całości. Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym, odrobiną czosnku i płatków chili a obok pieczone różyczki kalafiora i brokuła o maślanym, delikatnym smaku to dobra propozycja na obiad lub kolację. Serdecznie polecam :) Składniki: 2 średnie pstrągi sól, pieprz, płatki chili 2 ząbki czosnku(...)łyżki miękkiego masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 plasterki cytryny Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć rybę w kilku miejscach. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku. W miseczce wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków chili. Zostawić dwie łyżeczki maślanej pasty do posmarowania pstrąga

Kocham..lubię..gotuję..
Łosoś pieczony ze szparagami 125

Łatwe Liczba porcji : 2   Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcecie upiec rybę na grilu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw. Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego(...)miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce

Niedzielny kucharz
Kotlety rybne 173

dojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety, to w tej wersji podam jej także rybę. I sukces - zamiana mięsa na rybę wizualnie nie została(...)zauważona ;) Oczywiście w smaku ryba jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku

My simple kitchen
Grillowany lin pachnący koperkiem i tymiankiem 134

Delikatna ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu. Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Składniki: 2 świeże wypatroszone liny 6 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 1/2 pęczka tymianku 4 łyżki soku z cytryny(...)łyżek oleju przyprawa do ryb sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pomysł na letni obiad - dorada na parze i lekka sałatka z bobu 172

czuć się lekko, ja stawiam w tym czasie na proste posiłki, nieskomplikowane połączenia i sprawdzone smaki. To, że jestem rybożercą to już wiecie dawno, także chyba kolejny pomysł na rybę -Was nie dziwi ;-). Ale tym razem, dawno nie widziana u mnie dorada i fajny pomysł na sałatkę z bobem.  Bób zazwyczaj każdy z nas kupuje, gotuje w osolonej wodzie(...)się tutaj na blogu, teraz kiedy mam trochę mniej pracy, przemycić, jak najwięcej takich przepisów, które pojawią się u mnie na co dzień  w kuchni.  Dorada to ryba dość delikatna, ma stosunkowo mało ości i po wyjęciu szkieletu w gruncie rzeczy można ją jeść spokojnie. Dlatego jeśli nie lubisz grzebać w rybce i wydłubywać z niej co chwilę

SMYKWKUCHNI
Dorsz na wiosennych warzywach 172

Dorsz to bardzo popularna w Szkocji ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować  dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób(...)właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatek do mojej rybyRyba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam!  Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby:  2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka

Codzienne Gotowanie
Łosoś pieczony ze szparagami 111

trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcecie upiec rybę na grilu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw. Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego(...)miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce

Niedzielny kucharz
Łosoś pieczony z sosem z suszonych pomidorów. Przepis krok po kroku 127

początku zwróć uwagę czy łosoś nie ma pozostawionych łusek i ości. Podziel filet na dwa równe kawałki. Piekarnik rozgrzej 220°C.   Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Imbir obierz, pokrój w słupki. Czosnek przekrój na połówki, chilli posiekaj w plasterki. Obłóż łososia składnikami, obtocz w oliwie, skrop sokiem z cytryny(...)Łosoś pacyficzny   Do dzisiejszego dania wykorzystałem dzikiego łososia. Jest to łosoś pacyficzny z łowiska w okolicy Alaski, posiada certyfikat MSC oznacza, że ryba pochodzi ze stabilnego i dobrze zarządzanego łowiska. Dlatego jego kolor jest tak intensywny a smak bardzo wyraźny i czysty. W połączeniu z sosem

kuron.com.pl
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 149

stylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej(...)puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki oliwek bez pestek garść liści bazylii natka pietruszki mąka do obtoczenia ryby sól pieprz oregano przyprawa do ryb  Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać

Obiad gotowy
Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami 197

Dziś zapraszam Was na prosty obiad dla wszystkich miłośników ryb, złożony z iście śródziemnomorskich smaków. Livorno to portowe miasto położone w Toskanii we Włoszech, które słynie ze specjalnej metody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla(...)pieprz szczypta cukru opcjonalnie - chilli w płatkach do smaku  500-600 g filetów z dorsza (można zamienić na tilapię lub flądrę) 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby  kieliszek białego wina (choć spotkałam się też z przepisami, gdzie używano czerwonego, najlepiej z Toskanii :)) Przygotowanie dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami: 1. Na patelnię wlej 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba zapiekana w piekarniku 162

Ryba zapiekana w piekarniku Najlepszy sposób na przygotowanie ryby to zapiec ją w piekarniku, ale tak aby miała chrupiącą powierzchnię. Najlepiej do tego celu nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą pod spód Posypać bułką tartą i pokropić olejem Zapiekać w temperaturze 150°C aż do uzyskania złotego koloru SMACZNEGO

zielonacukinka

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję