ryba - 22624 przepisów (strona:78/1509)

Kotlety rybne z mięsem 177

mojej kuchni często mają miejsce i może to nieskromnie zabrzmi ” zawsze wychodzi pysznie ” ! ;) Tak było i tym razem , kiedy to postanowiłam połączyć rybę z mięsem ( tak – rybę z mięsem! ) Wyszły przepyszne kotlety , którymi zajadała się cała rodzina! Takie rybno – mięsne kotlety są też fantastycznym pomysłem jako wkładka do burgera! Gwarantuję , że posmakują! SKŁADNIKI: ( 6 szt. ) - filety(...)duże jajko – 1 szt. - bułka tarta – 0,5 szklanki - mąka – 10 dag - natka pietruszki – 1 pęczek - sól ziołowa - pieprz - olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ryby myjemy , oczyszczamy z ości , gotujemy ok. 5 minut , a następnie rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone mieszamy z rybą. Dodajemy jajko , bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą ziołową i pieprzem

Ostra na Słodko
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 474

szczypiorkiem garść świeżej posiekanej natki kolendry tabasco, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw. Umieść pozostałą marynatę wraz z papryką w głębokiej patelni(...)Gotuj przez ok 8-10 minut, aż papryka zmięknie. Następnie wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj i dodaj sos rybny, ostrygowy i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, po czym włóż rybę tak by była rozłożona w 1 warstwie i gotuj przez 10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Wmieszaj kolendrę i posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem. Dopraw solą, pieprzem

karmelowy
Domowe Paluszki Rybne 200

rezygnując z tego pomysłu na obiad można paluszki rybne przygotować samemu. Na pewno będą zdrowsze i możliwe, że smaczniejsze.  Domowe Paluszki Rybne - Składniki : 450 g filetów z białej ryby 2 ugotowane ziemniaki (ok. 200 g) 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszki manny(...)duże jajko pieprz vegeta  koperek pietruszka bazylia (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) Domowe Paluszki Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy, dodajemy rozgniecione ziemniaki, bułkę tartą, kaszkę, jajko, dodajemy ok. pół łyżeczki vegety, po szczypcie przypraw (opcjonalnie przyprawę do ryb) i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy paluszki o szerokości ok. 14 x 4 cm (paluszki zmniejszą się podczas

Słodka Strona
Nuggetsy Rybne 216

wersja jest oczywiście tworzona z kurczaka, jednak dlaczego nie zrobić jej w wersji rybnej...  Ryba w takiej postaci zasmakuje nawet tym którzy za nimi nie przepadają, a i maluchom będzie łatwiej "przemycić" rybkę na obiad. Nuggetsy Rybne - Składniki: 3-4 filety z białej ryby  vegeta koperek suszony pieprz panierka: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki(...)bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka olej do smażenia Nuggetsy -  Sposób przygotowania: Ryby pokroić w nieregularną dużą kostkę i i każdy kawałek pokryc przyprawami.  Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka.  Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej

Słodka Strona
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 215

filety dorszowe zrobiły się baaardzo cieniutkie :-(  Nie wiem ile razy ta ryba była glazurowana?!  Postanowiłam więc filety zmielić i zrobić z nich pulpeciki rybne. I tym sposobem użyliśmy rybki, chociaż w trochę innej postaci. Użyłam do nich: 1kg filetów z dorsza mała cebula przyprawa do ryb majeranek sol pieprz odciśnięta kajzerka przecier pomidorowy z bazylią i oregano(...)Wykonanie: Filety kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulą o wcześniej namoczoną w mleku kajzerką. Masę rybną przyprawiamy przyprawą do ryb, majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Dobrze mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Ręką zwilżoną w zimnej wodzie formujemy z masy klopsiki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy przecierem pomidorowym - ja miałam

Walijskie Pichcenie
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 288

gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać  tylko jeden gatunek, albo podać je osobno, 6. ryba wędzona. Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać(...)chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery -  po 3 dag z każdego asortymentu  na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka rybna 204

www.facebook.com/Iglotex Zapiekanka rybna SKŁADNIKI: filet panga - 1,30 kg pieczarki - 1,20 kg włoszczyzna paski mrożona - 1,5 torebki ( 675 g) IGLOTEX wegeta przyprawa do ryb sól i pieprz tłuszcz do smażenia ser żółty - 200 g keczup Panierka: jajka - 3 szt bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Rybę rozmrozić osuszyć papierowym ręcznikiem.  Następnie pokroić na kawałki, posypać przyprawą do ryb, odstawić(...)godz.  Jajka wybić do miski dodać sól i pieprz, roztrzepać widelcem.  Rybę panierować w jajku, bułce tartej.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rybę na złoty kolor.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry, udusić na tłuszczu do odparowania wody.  Doprawić do smaku pieczarki wegetą.  Warzywa udusić z wegetą na tłuszczu.  Do naczynia żaroodpornego nałożyć

Kuchnia Danusi
Sałatka rybna na święta 2273

Wczoraj wybrałam się na rynek. Mam tam taką swoją ulubioną budkę z rybami, w której filety sprzedają faktycznie bez glazury. Jak rozmrażam filety u nich zakupione to właściwie tyle samo ryby mi zostaje co było przed rozmrożeniem. Nie to co w przypadku filetów zakupionych w super- hiper- marketach. A więc kupiłam filety z Miruny i na święta będę robiła sałatkę(...)rybną, niektórzy znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól

Co w głowie piszczy
Domowe Sushi krok po kroku 300

terenie dzisiejszych Chin. Pod koniec II wieku naszej ery w słowniku powstałym na terenie Chin, po raz pierwszy pojawia się wzmianka o sushi. Potrawą, a raczej sposobem konserwowania ryb, który zapoczątkował popularny dziś przysmak było Nare-sushi. Były to solone ryby przekładane warstwami gotowanego ryżu, pozostawiano je na okres od jednego do trzech lat, do całkowitego sfermentowania. Zjadano tylko rybę(...)ocet ryżowy do jego zakwaszania. Tak przygotowane danie było gotowe do jedzenia już następnego dnia. Jedną z ostatnich form ewolucji sushi był Hako-sushi. Były to cienkie plastry świeżej ryby ułożone na warstwie zakwaszonego ryżu, przygniecione deseczką i pokrojone na małe, prostokątne porcje, gotowe do jedzenia po kilku godzinach. W ten sposób proces, który służył konserwowaniu i przechowywaniu ryb, przekształcił

Mania Gotowania
Ekspresowa pieczona ryba z warzywami. Danie, które robi się samo :) 60

Proste, szybkie, zdrowe i pyszne dania są zawsze mile widziane, prawda? I właśnie taka jest ekspresowa pieczona ryba z warzywami. Danie, które dosłownie robi się samo! Myślę, że po przygotowaniu i spróbowaniu tego posiłku już nikt z Was nie znajdzie wymówki na zdrowe odżywianie! Serdecznie zapraszam A jeszcze tutaj przy okazji przypominam lekturę nt. cennych kwasów omega-3, których(...)rybkach nie brakuje. Ekspresowa pieczona ryba z warzywami Składniki (2 porcje): filet z dorsza, 300g (lub inna ulubiona ryba), 450g mieszanki mrożonych warzyw, łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka soku z cytryny: przyprawy: szczypta soli, czarnego pieprzu, słodkiej papryki, płatków chilli , suszonego oregano i bazylii. Sposób przygotowania Najpierw podziel rybę na mniejsze kawałki i włóż do naczynia żaroodpornego. Następnie wokół ryby

Natka Pietruszki
Łosoś w koperku z patelni 60

Uwielbiam takie nieskomplikowane, a jednocześnie smaczne dania na obiad. Perfekcyjny łosoś na obiad za każdym razem! Łosoś na obiad to jedno z moich ulubionych dań. To wszechstronna i smaczna ryba, która świetnie komponuje się z różnorodnymi dodatkami, tworząc wyjątkowy posiłek, idealny na każdą porę roku. Szczególnie wiosną i latem, uwielbiam przygotowywać łososia w koprze, smażonego na patelni. Delikatny smak łososia(...)roku. Można je ugotować na parze, upiec lub ugrillować. Szparagi wprowadzają do dania nie tylko wyśmienity smak, ale także cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Dlaczego Łosoś? Ryba na obiad to zdrowie i smak w jednym daniu. Tłuste ryby jak łosoś zawierają zdrowe kwasy omega-3 oraz mnóstwo wysoko wartościowego białka. Poza tym łosoś zawiera mnóstwo witamin rozpuszczalnych

codojedzenia
Świąteczny bulion z klopsikami rybnymi 70

grzybowa? W niektórych domach ani jedno, ani drugie, bo na wigilijnym stole króluje zupa rybna! Najczęściej przygotowywana na pozostałościach po filetowaniu karpia, gęsta, czasem zabielana śmietaną, podawana z kawałkami ryb. Ile domów, tyle sposobów na przygotowanie tej wyjątkowej, wyczekanej w świąteczny wieczór. U mnie od zawsze króluje grzybowa z grzybowymi uszkami ale dziś przychodzę z wariacją na temat zupy rybnej(...)Lekki bulion rybny z rybnymi klopsikami, które możecie również przyrządzić z ryb, które pozostaną po wigilii :) Aromatyczna, prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna, nasyci i rozgrzeje, dzięki dodatkowi sporej ilości pieprzu i imbiru. Do tego garść świeżych ziół do podania i można rozkoszować się pyszną, lekką rybną zupą pełną warzyw i pękatych klopsików, które dodają jej wyjątkowości i dumnie wypinają

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Dorsz w nachos z chrupiącą surówką – rybka dla dzieci i nie tylko 83

dzieciaki nadwrażliwe na gluten, nabiał, czy jajko także mogły skorzystać. Dorsza w nachosach kochają nie tylko dzieci – nachosy chili super się sprawdzą dla nieco starszych. Kolorowe warzywa i ryba – nie jest to ulubione danie większości dzieci. Jednak podane w atrakcyjny sposób z pewnością zachęcą do spróbowania. Zimowa surówka, z koralowcową serią barw, przekonuje swoją wyjątkową chrupkością (oj, musi(...)wiemy, że rybka pływa. Morska przygoda przed nami. Kto wykorzysta ten patent w kuchni? Składniki – dorsz w nachos: ok. 500-600 g filetów z dorsza (lub innej białej ryby np.: halibuta) kukurydziane chipsy typu nachos/tortilla – ja używam niearomatyzowanych – solonych, ale mogą być serowe (ok. 1,5-2 szklanki pokruszonych) niepełne 0,5 szklanki mąki ryżowej (lub pszennej

Poezja smaku
Dorsz pieczony w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami 76

Dorsz pieczony. Dorsz pieczony Dorsz pieczony z czosnkiem, cytryną i ziołami to wyjątkowo smaczne danie, które idealnie łączy świeżość ryby z aromatami ziół i kremowym, maślanym sosem. Dorsz to ryba, która z łatwością wpisuje się w kategorię elegancji i delikatności. Przepis na dorsza pieczonego z czosnkiem, cytryną i ziołami, to potrawa, która wydobywa z tej ryby pełnię smaku, podkreślając(...)naturalną świeżość. Dorsz pieczony to także potrawa, która jest idealna na specjalne okazje i równie doskonała na codzienny obiad. Dorsz z piekarnika Dorsz to ryba o delikatnym smaku, która stanowi doskonałą bazę dla wielu pysznych dań. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów na przyrządzenie dorsza jest pieczenie w piekarniku. Dzisiaj podzielę się przepisem na dorsza z piekarnika, który jest

Moja Książka Kucharska
HALIBUT W JAJECZNEJ PANIERCE (keto, bez glutenu i laktozy, redukcja) 92

Oceń ten przepis Bardzo lubię ryby i każdego gorąco zachęcam do ich spożywania. Niewątpliwie stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów omega-3. Ponadto znajdują się w nich witaminy A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w białko i składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Staram się serwować ryby na różne(...)idealny! Wystarczą odpowiednie dodatki pod indywidualne makro i posiłek gotowy. Doskonale sprawdzi się nie tylko na keto, ale też jako pomysł na rodzinny obiad. Dzieci wręcz uwielbiają tak przygotowaną rybę! Polecam także moje inne przepisy na ryby ! Składniki – halibut w jajecznej panierce 680 g filetu z halibuta (4 x 170 g) 2 jajka 40 g oliwy z oliwek

Ola la LCHF