ryba - 22624 przepisów (strona:96/1509)

Dorsz po helsku. Bardzo prosty przepis na pyszny obiad z rybą 142

często robimy. Dorsz po helsku – właśnie tak nazywała się ta potrwa w menu małej restauracji w pobliży portu w Helu. To bardzo proste, a zarazem niezwykle pyszne połączenie ryby, masła, koperku i ziemniaków. Samo dobro… Przepis na dorsza po helsku Składniki: około pół kilograma fileta z dorsza podzielonego na 3-4 porcje, pół kostki masła, pęczek świeżego koperku(...)ćwiartki cytryny, mąką pszenna do panierowania, sól, pieprz. Jak zrobić dorsza po helsku? Porcje ryby oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Ziemniaki obierz, pokrój na grube plastry lub na połówki i ugotuj w osolonej wodzie. Masło rozgrzej na patelni (najlepiej z grubym dnem), rybę smaż z każdej strony przez około 3 minuty – ogień nie może być zbyt duży

Kulinarna Polska
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 109

wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie alkoholu. Jakie składniki odżywcze? Żywność śródziemnomorska to: Nie jest to dieta niskotłuszczowa, ale tłuszcz pochodzi w niewielkim stopniu(...)tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze, w tym witaminy E i C, karotenoidy

ProstePesto.pl
Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce 91

Tołpyga w złocistej kukurydziano-sezamowej panierce to propozycja nie tylko dla osób lubiących ryby, ale także dla tych, którzy unikają glutenu. Nam do gustu przypadła panierka, która pozostała przyjemnie chrupiąca, a przy tym nie wchłonęła dużo oleju. Wewnątrz niej ryba pozostała wilgotna i delikatna. Taki prosty obiad, a jakże smaczny. Składniki na tołpygę w kukurydziano-sezamowej panierce(...)usunąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Płatki kukurydziane zmielić, dodać sezam, wymieszać. Wysypać na talerz. Jajko wbić na płaski talerz, rozkłócić. Mąkę kukurydzianą wsypać na drugi talerz. Kawałki ryby lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i kukurydziano-sezamowej panierce. Na patelni rozgrzać olej, położyć tołpygę, smażyć na złoty kolor ok. 15 minut (dokładny czas zależy od grubości ryby

niecodziennikpary
Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem. Pyszny i szybki obiad z rybą w roli głównej. PRZEPIS 333

Mamy dla was niezawodny przepis na pysznego łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem. W ten sposób możesz przyrządzić też filety z innych ryb. W kuchni nie spędzisz dużo czasu, a efekt jest rewelacyjny. Przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem Składniki: trzy porcje fileta z łososia lub innej ryby, mąka do panierowania, 1 cebula(...)ząbki czosnku, około 150 gramów szpinaku mrożonego w liściach, 200 ml śmietanki kremówki, sól, pieprz, olej, Zrób tak: kawałki ryby obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju, zdejmij z patelni i odłóż, na tym samym tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę razem z czosnkiem, dodaj rozmrożony szpinak, mieszając trzymaj na ogniu kilka minut, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem

Kulinarna Polska
Sandacz pieczony z porami 90

Upiekłam dzisiaj rybę. Miałam ochotę na jakieś warzywa, w zamrażarce były tylko pory, sandacz wylądował więc w porach. Pory zostały przyprawione gruzińską przyprawą  chmeli suneli. Jest świetna. Tak przyprawione pory smakowały mi bardzo. Mój mąż twierdzi natomiast, że były nieco zbyt intensywne do delikatnej ryby, ale i tak zjadł wszystko ze smakiem. Jeżeli nie macie chmeli suneli - nie martwcie(...)Trzeba je podgotować przez 10 minut aż lekko zmiękną, pokroi w ćwiartki lub połówki, wymieszać z oliwą, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika ok 30 minut przed wstawieniem ryby. Dzięki temu będziemy mogli zjadać sandacza z pięknie upieczonymi, gorącymi ziemniakami. Polecam! Sandacz pieczony z porami  - przepis składniki ( 2 porcje )  2 filety sandacza ze skórą- każdy

Stare Gary
Zupa rybna wigilijna – kuchnia podkarpacka 83

wigilijna - kuchnia podkarpacka Chociaż Podkarpacie położone jest najdalej jak tylko się da od Bałtyku i niemal równie daleko od mazurskich jezior, wśród regionalnych dań znajdziemy tu również potrawy z ryb. Dania rybne popularne są szczególnie w miejscowościach, których życie związane było niegdyś z przepływającą w pobliżu dużą rzeką. Pod tym względem jedną z najważniejszych dla mieszkańców Podkarpacia rzek był(...)swoje plony w Polskę. Jednak rzeka nie tylko dawała pracę, ale i strawę, dlatego na stołach ludności zamieszkałej na brzegach Sanu i innych większych rzek nie brakowało dań z ryb słodkowodnych. Podatny grunt znalazła tu również tradycyjna kuchnia kresowa przyniesiona przez przesiedleńców i repatriantów ze Wschodu, w której ryba była ważnym składnikiem, pełniącym często funkcję obrzędową. Być może takie właśnie

Trzeci talerz
Paprykarz powrót do PRL-lu 83

wiesz, że pomysł na paprykarz, zrodził się w głowach pracowników laboratoriom PPDiUR w Gryf ze Szczecina, którzy usłyszeli o afrykańskiej potrawie od technologów z polskich statków-chłodni, którzy łowili ryby u wybrzeży Afryki i tam jedli w portach potrawę z ryżu, ryby i papryczki pima. W skład paprykarza wchodziły, kawałki ryby m.in. gowik, który był pozyskiwany z krojenia zamrożonych bloków(...)lodu, w których były transportowane ryby, pulpy pomidorowej sprowadzanej z Bułgarii i Węgier oraz afrykańskiej papryki pima, warzyw i przypraw. Paprykarz miał wysokie normy jakości w swoich początkach, musiało znajdować się w nich 50% mięsa ryb. Paprykarz był eksportowany do 32 krajów, a w Kolumbii, był nawet podrabiany i sprzedawany dalej pod inną nazwą. Kiedy Ludową Polskę dopadł kryzys

RafalCook
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 127

rybnych będą zachwyceni! Dorsz w cieście paprykowym Składniki na 1 filet: 1 filet z dorsza (waga ok. 220 g) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do przyprawienia ryby Ciasto paprykowe: 1 duże jajko 1 i ¾ łyżki mąki pszennej lub 1 czubata łyżka (18 g) 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duża łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej(...)ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem, z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny, dzielimy nasz filet na mniejsze kawałki (u Agaty 5 kawałków). Wszystkie składniki

KulinarneImpresje.pl
Jak filetować karpia? 107

filetować karpia? Poznacie także zacną inicjatywę jaką jest marka „Nasi Rybacy” . Myślę, że okres przedświąteczny to idealny moment, aby opowiedzieć Wam trochę o szlachetnej rybie jaką jest karp. I dlaczego hasło „Cudze chwalicie swego nie znacie”, w sferze jedzenia jest bardzo ważne.   Nasi Rybacy- Jak filetować karpia? Marka Nasi Rybacy powstała w 2013 roku zrzeszając(...)znajdujące się na terenie całego kraju. Jej celem jest wzmocnienie sprzedaży bezpośredniej prowadzonej przez gospodarstwa rybackie współpracujące z rekomendowanymi punktami partnerskimi , do których należą sklepy, hotele, restauracje. Punkty sprzedaży ryb oznaczone znakiem Nasi Rybacy to miejsca, w których spełniona jest obietnica świeżych ryb oraz gwarancji pochodzenia i tradycyjnych metod wytwarzania. W XXI wieku, w dobie globalizacji gdzie produkty z drugiego

kuron.com.pl
Ryba pieczona w dzwonkach. Pysznie i łatwo przyrządzisz tak niemal każdy gatunek. PRZEPIS 126

Niekiedy zdarza się, że w nasze ręce trafiają całe ryby – sklep akurat miał świeżą dostawę, więc żal było nie kupić albo zaprzyjaźniony wędkarz postanowił podzielić się swoją zdobyczą. Wtedy bardzo często sięgamy po niezawodny przepis na rybę pieczoną w dzwonkach z czosnkiem i cytryną. Mało pracy, super efekt, o to właśnie chodzi! Przepis na rybę pieczoną w dzwonkach Składniki(...)średniej wielkości ryby wypatroszone, oczyszczone i pozbawione głowy (może być na przykład pstrąg, dorada, karp, dorsz, u nas tym razem makrela), 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa lub ojej. Zrób tak: rybę pokrój w około 3-4 cm kawałki i oprósz solą oraz pieprzem, cebulę i cytrynę pokrój w ćwiartki, każdy ząbek czosnku przekrój

Kulinarna Polska
Placuszki na kefirze z duszoną śliwką, sosem z białem czekolady i malinowym mascarpone 97

Zupełnie nie na temat.  Ostatnio doznałam wielkiego szoku, kiedy okazało się, że moja mama nie lubi ryb. Właściwie ponad dwadzieścia lat żyłam z błędnym przekonaniem. Gdyby pytanie w Milionerach, to o najwyższej wartości, brzmiało "Jaką rybę lubi Twoja mama?" i powiedzmy, że odpowiedź C by brzmiała "Nie lubi ryb" to wykluczyłabym ją jako pierwszą i przegrałabym milion(...)domu pojawia się od wielkiego dzwonu, jednak zawsze kiedy tylko ma okazję gotuje swoim rodzicom same smaczne rzeczy i jej wyznanie, a właściwie taty.. "mama nie lubi ryb". Nagle przewertowałam dwadzieścia parę lat swojego życia i zdałam sobie sprawę, że ryby bywały na naszym stole, jednak niezbyt często, co znaczyło tylko jedno. Ona nie jest ich fanką

Mango Papaja
Smażona ryba i zestaw surówek 131

Smażona ryba i zestaw surówek , to mój pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzisiejsza wersja ryby jest niebywale prosta. Jeśli szukacie pomysłu na inną, bardziej chrupiącą panierkę polecam Wam sprawdzić ten przepis – ryba w kukurydzianej panierce   Do ryby najczęściej podaję zestaw ulubionych surówek. U nas są nimi: kapusta kiszona , buraczki , i prosta surówka z kiszonych ogórków . Ale możecie(...)oczywiście podać smażoną rybę z innymi dodatkami. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad zajrzyjcie do zakładki „Obiadu”. Miłego dnia moi drodzy i… smacznego Składniki: mrożone płaty z mintaja (4 płaty) 4 czubate łyżki mąki pszennej – użyłam luksusową PZZ Białystok 2 jajka przyprawy: słodka czerwona papryka, świeżo mielony czarny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Płaty

Słodkie okruszki
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 111

Galette z rybą , szparagami i pieczarkami Galette robiłam dzisiaj pierwszy raz . Troszkę się denerwowałam , czy aby mi się nie rozjedzie w piekarniku , więc włożyłam w papierowe kondoniki dla pewności Okazało się jednak że niepotrzebnie panikowałam , utrzymała fason doskonale , sama i do tego ładnie się „zawinęła ” do środka Galette od tarty i kiszu różni się przede wszystkim(...)upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie smaczne na gorąco

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania