Kambodżańska Sałatka z zielonego ogórka, wędzonej ryby, krewetek, bekonu, papryki, szalotki i przepysznego dresingu, a wszystko w ziołach i prażonych orzeszkach ziemnych, oczywiście musi być pyszna. Nhoam Trasak – Gnoam Trasak – Gnoam Tra-Sakk, to w języku kambodżańskim określenie ogórka. Oczywiście ogórek jest idealny latem i w letnich sałatkach, który dzięki wysokiej zawartości wody przez dość długo czas pozostaje(...)Pierwszy to oczywiście składniki, które ciężko dostać u nas. Drugi…nie ma oczywiście jednego przepisu na sałatkę z ogórkiem w Kambodży, jest ich tyle, ilu kucharzy ją przyrządza. Ryba, krewetki, boczek sprawiają, że jest to bardzo sycąca sałatka całoroczna, tak jak wyżej pisałem sałatka grecka, czy też Sałatka Cezar – przepis TUTAJ – lub Sałatka Lyonnaise – przepis TUTAJ
RafalCookDziś zapraszam na aromatyczną grillowaną doradę. Taka rybka to szybki i prosty sposób na pyszny obiad. Ja rybę podałam z grillowanymi warzywami, polecam! Składniki: 2 dorady 2 łyżki masła masło klarowane 1 cytryna 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyszczam, myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Lekko nacinam skórę z dwóch stron. Czosnek(...)pietruszkę siekam. Do miękkiego masła dodaję czosnek oraz pietruszkę . Rybę nacieram wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Do środka ryby wkładam masło. Patelnię smaruję masłem klarowanym. Rybę smażę na rozgrzanej grillowanej patelni, po 7-8 minut z każdej strony. Smacznego
magiczna kuchnia KasiJeżeli szukacie pomysłu na rybę lub na niewielką ilość ryby, która miałaby nakarmić więcej osób, albo też po prostu na pyszny obiad, to to jest właściwy adres :) Przed Państwem pieczone klopsiki rybne moszczące się na pierzynce z soczystych warzyw. Aromatyczne i absolutnie przepyszne z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie. Jednorodna i delikatna tekstura klopsików na pewno przypadnie do gustu(...)słodycz pieczonych pomidorów, papryki i cukini dopełni całości. Do tego jeszcze trochę malańkich ale jakze charakternych kaparów wzbgacających smak swoją kwaskowatą słonością, która wspaniale odnajduje się w towarzystwie ryby. Choć lista składników może wydawać się długa, to w rzeczywistości jest to bardzo proste i łatwe w przygotowaniu danie, które przyjemnie połaskocze Wasze podniebienie. A zatem, miksujcie rybę i krócie warzywa
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPstrąg tęczowy łososiowy z kaparami . Można tak przyrządzić pstrąga, łososia lub troć. Płat ryby oczyścić. Skórkę oczyścić z łusek, wyciągnąć ości. Opłukać, osuszyć. Pokroić na w miarę równe kawałki. Na patelni rozgrzać 50 g masła z 2 łyżkami oliwy. Kłaść rybę na patelni skórą do dołu. Oprószyć rybę solą (gdy leży już na patelni). Smażyć około 3 – 4 minut(...)skórka się zrumieni. Odwrócić rybę skórką do góry i smażyć około 1,5 minuty. Zdjąć rybę z ognia i trzymać w cieple. Na pozostałe na patelni masło wrzucić kapary i przesmażyć. Dodać skórkę cytrynową oraz sok z cytryny, zamieszać i chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i cukrem. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Na talerzu ułożyć rybę i polać sosem
królestwo garówDziś polecam Wam szybciutki obiadek. Miruna , troszkę warzyw i gotowe! Lekko i zdrowo Miruna to jedna tych ryby, która stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Powinny ją jeść osoby, które mają problemy z układem krążenia, a także kobiety w ciąży. Miruna to ryba niemal idealna. Jest niskokaloryczna (100g ryby(...)zaledwie 88 kcal), ma delikatne mięso bogate w białko. Mimo że nie należy do tłustych ryb to dorównuje im zawartością kwasów tłuszczowych omega. Mają one korzystny wpływ na układ krążenia oraz nerwowy. Kwasy omega regulują poziom cholesterolu, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają przepływ krwi oraz chronią przed tworzeniem groźnych dla zdrowia zakrzepów. Co nam trzeba? na 2 osoby, pół kg filetów
LatosiowydomBałtykiem rybka smakuje wyjątkowo. Bardzo zatęskniliśmy za tym klimatem, więc postanowiliśmy zrobić taką w naszej kuchni. Najważniejsza poza samą rybą jest lekka panierka składająca się tylko z dwóch składników. Wychodzi identycznie jak w smażalni. Przepis na rybkę jak ze smażalni nad morzem Składniki: Filety z białej ryby morskiej – najlepszy będzie dorsz, jajka, mąka pszenna, olej do smażenia, sól(...)zrobić rybkę jak ze smażalni? Filety osusz papierowym ręcznikiem, jeśli używasz ryby mrożonej, pozwól jej spokojnie odtajać w temperaturze otoczenia. Jeśli filety są duże, pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą. Na patelni rozgrzej sporo oleju – rybę najlepiej smażyć na głębokim tłuszczu. Przygotuj dwie miseczki: do jednej wsyp mąkę pszenną, w drugiej rozbełtaj jaja. Kawałki ryby najpierw obtaczaj w mące
Kulinarna PolskaGrill elektryczny jest bardzo przydatny głównie zimową porą, kiedy to pogoda nie sprzyja tradycyjnemu grillowaniu. Tak przyrządzona ryba jest soczysta i lekkostrawna. Filet z suma idealnie nadaje się do takiego sposobu przyrządzania. Ma zwarte, białe i delikatne mięso. Z tego też powodu nie wymaga używania dużej ilości przypraw. Wystarczy jak godzinę poleży w aromatycznej kąpieli. Składniki: -filet suma(...)Marynata: -6 łyżek oleju rzepakowego -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka soli -1 łyżeczka przyprawy do ryb ( u mnie firmy Borniak ) -gałązka świeżego tymianku Składniki marynaty dobrze zmiksować, dodać listki tymianku, polać filet suma i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed włożeniem do grilla ryba powinna mieć temperaturę pokojową, a marynatę należy zachować. Sałatka
Kulinarne przemysleniaDość mocno przekręcony przepis na rybę z grila. Pstrąg grilowany w całości jest faszerowany…. chorizo. Jeśli nie masz chorizo możesz użyć dobrej kiełbasy. Będzie super. Czas : 15 minut Poziom trudności : Dość łatwe Pstrąg to nie jest moja ryba pierwszego wyboru, generalnie wolę inne, no ale na bezrybiu pstrąg też może być. Skąd te obiekcje? Ano stąd, że znam smak(...)zewnątrz posmaruj go przed grilowaniem olejem. Wtedy skórka nie będzie przywierać do grila. Griluj na mocnym ogniu – ja używałem kawałków drewna jabłonowego, nie węgla i momentami pod rybą palił się żywy ogień. Do pstrąga zrobiłem grilowaną fasolkę szparagową (połóż je na kratce i krótko griluj na intensywnym ogniu) i ziemniaki, wcześniej ugotowane i podpieczone na grilu. Polecam te przepis
Niedzielny kucharzPasta z piklinga. Pasta ze śledzia wędzonego. Wiele osób myśli, że pikling to nazwa ryby, są w błędzie, gdyż pikling to nazwa handlowa wędzonego śledzia, który jest wędzony w całości, z głową i wnętrznościami, dzięki czemu ma bardzo intensywny smak. Pikling jest bardzo popularny w kuchni niemieckiej, ale również w Polsce, w Wielkiej Brytanii, w Holandii oraz w krajach skandynawskich(...)Odkąd mieszkamy w portowym mieście, w każdą niedzielę jedziemy na targ rybny, gdzie kupujemy u rybaków pakiet różnych ryb wędzonych, w którym zawsze znajduje się wędzony pikling. Pikling, czyli śledź wędzony w całości, z którego robię pyszną pastę na kanapki. To kolejna nasza propozycja na: pasty do kanapek . Wiele osób po powrocie ze sklepu odkrywa, że wędzony pikling, którego właśnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś przy piątku przychodzę do Was z bardzo fajny przepisem z rybą w roli głównej. A ponieważ w mojej kuchni zawsze rządzi sezonowość, w związku z tym, jako dodatek do ryby przygotowałam sałatkę z młodymi ziemiankami i bobem. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie naszym kulinarnym bohaterem jest turbot. Postanowiłam zrobić z niego pulpety z koperkiem, wyszły bardzo(...)przepis na rybne pulpety z sałatką z ziemniaków i bobu i serdecznie Wasz zachęcam do przygotowania tego dania. Turbot - naturalnie bałtycki Turbot ( cophthalmus maximus) , zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują
Kulinarne przygody GatityRyb jemy bardzo mało i choć wiem, że nie ma się czym chwalić, to prawda jest taka, że dobra ryba kosztuje więcej niż kurczak, wieprzowina itd. Jak mam kupić te wszystkie pangi itp to wolę nie jeść. Wybór zazwyczaj pada na mirunę bez skóry, bo nie dość że naprawdę smaczna, to jeszcze nie ma ości, a przy dzieciach jest(...)bardzo wygodne rozwiązanie kiedy nie muszę siedzieć i sama ich wybierać. Zamarzyło mi się jednak podać rybę inaczej niż zwykle i powiem nieskromnie, że nawet mi się to udało, bo pomysł z makaronem i kruszonką mi jak najbardziej smakował. Składniki dla 3-4 osób: 1 bardzo duża miruna bez skóry lub 2 mniejsze 200g świeżego szpinaku 2 łyżki masła
Kuchnia w czekoladzieMiks sałat z rybą i cukinią to szybki pomysł na lekką, zdrową i pożywną sałatkę na kolację. Propozycja świetnie sprawdzi się również w dietach oraz na detoksie. Sprawdź przepis: Szybka i pyszna sałatka Caprese Składniki ( 1 porcja) garść miksu sałat (dowolny) 150 g ryby (np. miruna, dorsz) oliwa sok z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz 100g cukinii szczypta(...)oregano kromka pieczywa razowego kolendra Miks sałat z rybą i cukinią – przepis Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną kolendrę. Zostawiamy na ok. 10 minut, a następnie pieczemy przez ok. 15 minut w 180 st. C. Cukinię marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano i grillujemy na patelni grillowej, albo na grillu elektrycznym . Pieczywo możemy podpiec
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnek, chrzan i wasabi, to główni bohaterowie tego dnia. W kuchni Naturalnie Bałtyckie też nie może zabraknąć pikantnych smaków, więc specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was zdecydowanie charakterną rybę. Marynowany śledź na ostro z chili będzie idealną przekąską nie tylko 16-tego stycznia, ale także w każdą sobotę Karnawału. Koniecznie też przygotujcie go na tzw. śledzika, czyli na Ostatki(...)Marynowany śledź na ostro z chili Śledź - najpopularniejsza ryba w Polsce W naszych domach króluje nie tylko na wigilijnych stołach lub w dni postne. Zajadamy się śledziami również na co dzień, statystycznie na osobę spożywamy rocznie ponad 2 kg. Są zdrowe i pełne wartości odżywczych, a przy tym w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Śledzie to ryby pelagiczne
Kulinarne przygody Gatity