ryba - 22624 przepisów (strona:105/1509)

Pieczona ryba cytrynowa 98

Czyż ta rybka nie wygląda apetycznie i iście wiosennie? Delikatna w smaku, pieczona ryba cytrynowa. Szybka w przygotowaniu, soczysta z nutą cytryny. Podana z sypkim ryżem oraz posypana dużą ilością natki pietruszki – niebo w gębie. Do swojego przepisu użyłam delikatną w smaku tilapię, która w tym przepisie idealnie się sprawdza. Do przepisu można wykorzystać każdą białą rybę, ważne żeby(...)startą skórkę z cytryny oraz dodajemy sól do smaku. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ją z wierzchu, smakowym masłem i delikatnie pieprzymy. Pieczemy ok 20 minut. Ryba po tym czasie powinna być już gotowa oraz powinien powstać pyszny cytrynowy sos. Jeśli ryba będzie się za szybko rumienić z wierzchu należy ją przykryć folią aluminiową i kontrolować, żeby ryba

CookYourself
Ciasto naleśnikowe do ryb 121

Ciasto naleśnikowe do panierowania ryb jest bardzo smacznym zamiennikiem paniery tradycyjnej. Zazwyczaj smażąc rybę używam do tego jajka i mąki. Tym razem skusiłam się na usmażenie w cieście naleśnikowym. Ryba zachowuje swoją soczystość, wystarczy tylko dopilnować by usmażyła się na złoty kolor. Ryby świeże, jakie najczęściej jadamy w domu to karp, szczupak, czasami sandacze. Gotowe … Czytaj dalej Ciasto naleśnikowe(...)ryb Artykuł Ciasto naleśnikowe do ryb pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i górą kopru 115

wpłynęła na moje niżej opisane gotowanie, było zwyczajne wyjście na bazar z Agnieszką i Gosią. Szłyśmy alejką w poszukiwaniu ciekawych produktów, kiedy to przed naszymi oczami wyrosło stoisko z rybami. Skrzynki z wędzonkami, obok góry lodu i świeżych rybich ciał. Wędzona makrela - nasza ulubienica to klasyczny już zakup, ale tym razem patrzył na nas łosoś o pięknym różowym mięsie. Poprosiłyśmy(...)dzwonki tak, żeby przygotować sobie smaczny obiad. Nie wzięłyśmy pod uwagę różnic w kwestii znaczeniowej i praktycznej słowa "dzwonek". Dla nas - dzwonek łososia to przekrój w poprzek ryby o grubości ok 2-3 centymetrów. Dla Pana z tasakiem - każdy z nich miał jakieś 5-7 cm - w zależności od tego jak nóż poleciał, z zaznaczeniem, że ważne jest, żeby

Gary Bez dna
Łosoś w jogurtowej panierce / Salmon in a yogurt cover 128

piątek to ryba A jak ryba to łosoś w jogurtowej panierce! When it’s Friday there has to be fish And when it is fish it has to be salmon in a yogurt cover! Print Recipe Łosoś w jogurtowej panierce (No Ratings Yet) Loading... Obiad, Kolacja, Ryby By MartynaCooks – Serves: 1 Prep Time: 10 min. – Cooking Time(...)łyżki (30g) ✔masło klarowane - 1 łyżeczka (5g) ✔kasza pęczak - 1 porcja (50g) ✔warzywa - pomidorki koktajlowe, szczypiorek/kolendra ✔przyprawy - pieprz, sól Instructions 1 Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2 Rybę przyprawiamy i obtaczamy w jogurcie, następnie w mące i ponownie w jogurcie i mące. 3 Smażymy na patelni na rozgrzanym maśle. 4 Podajemy z pomidorkami i kolendrą, smacznego! Nutrition

Martyna Cooks
ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 161

Kolejny świąteczny przepis - tym razem śledziki marynowane w oleju z suszonymi pomidorami . Śledzie z suszonymi pomidorami są banalne w przygotowaniu, niebanalne w smaku. Jeśli lubicie ryby w oliwie, z ciekawymi dodatkami, ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dla wzmocnienia smaku dodałam łyżeczkę musztardy i posiekaną natkę pietruszki. Chciałam przygotować także jakieś śledzie na słodko. Może z suszoną śliwką(...)stylu dijon 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki Jak przygotować? Filety śledziowe zalewam zimną wodą na 15 minut i odcedzam. Powtarzam tę czynność 2-3 razy, aby wypłukać z ryb nadmiar soli. Kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, sparzam we wrzątku przez około 2 minuty. Następnie odcedzam, studzę i suszę. Kroję w plasterki.  Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki

W kuchni Karmel-itki
Ryba po japońsku 48873

Ryby po chińsku” (zobacz przepis tutaj – klik) podchodziłam dość niepewnie, o tyle „Ryba po japońsku” skradła moje serce od razu. Zrobiłam ją po raz pierwszy na zeszłoroczne Święta i w tym roku również planuję ją wykonać. Jeśli nie na Boże Narodzenie, to na Sylwestra. Ryba po japońsku smakuje wyśmienicie i z pewnością ją polubicie. Cudownie przeplatają(...)się w niej słodko-kwaśne smaki. Ryba po japońsku to doskonała propozycja zarówno na Święta, jak i inne rodzinne uroczystości. Polecam bardzo, nie zawiedziecie się. Dodatkowo fajną opcją na świąteczny stół jest karp z pieczarkami pod ciastem francuskim. Brzmi nietypowo? To nowa forma podania karpia, który przecież tak bardzo kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Farsz jest mielony

Smaki Na Talerzu
Ryba po Japońsku 145

Ryba po japońsku to przepyszna rybna przystawka która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale i również będzie bardzo smaczną przekąską na imprezie czy kolacji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg filetów rybnych ( może być mintaj, morszczuk itp.) 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 duży słoik papryki konserwowej 4 duże cebule Składniki na ciasto do panierowania ryby : 1 szklanka mąki(...)dość cienkie paski a cebulę w pół plastry, Następnie robimy ciasto do panierowania : mąkę i jajka rozklepujemy widelcem dolewając wodę, ( ciasto musi być dość gęste aby oblepiło filety), rybę maczamy/panierujemy w cieście i smażymy na patelni rumiano z obu stron, Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pokrojonych warzyw, na warzywa układamy usmażoną rybę którą przykrywamy pozostałą połową warzyw, Składniki

Blog kulinarny S9.PL
Ryba w cieście i zalewie octowej 159

Ryby w zalewie octowej to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet na obiad. Super opcja na imprezę i warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym. 600 gramów filetów z ryby sól pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe 130 gramów mąki pszennej 180 ml. mleka 1 jajko(...)garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i  zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące. Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto. Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy

Andzia Pichci
Jesienny dorsz z jarmużem i dynią 147

Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.   30 dkg polędwicy z dorsza 25 dkg dyni 1 bakłażan 40 dkg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki tymianek 1 łyżka masła(...)olej rzepakowy Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam

wesoła kuchnia
Kotlety rybne 143

córeczka jest mięsożercą, a szczególnie kotletożercą, to taki kotlet rybny, to świetny sposób na przemycenie młodej damie rybki Dodatkowy plus, wiemy co jemy i kotlety robimy z ulubionego rodzaju ryby. Zakupiłam więc mrożone filety z dorsza. Pozostała kwestia ich rozdrobnienia. Można je zmielić w maszynce do mięsa, ale ja nie mam tyle czasu ani chęci Dlatego chwilkę filety gotowałam(...)potem w kilka sekund rozdrobnić je widelcem. Reszta składników, to czysta improwizacja. Czas gotowania ryby zależy od grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca, bez problemu można było rozdzielić mięso. U mnie jako dodatek do środka kotletów to podsmażona cebulka, moczona bułka i natka oraz koperek. Ale następnym razem, dodam posiekane drobno gotowane warzywka. Przemyt zdrowych składników odbędzie się

Mieszam w Garnku
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 188

Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką

Korniszonki
Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) 153

Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się(...)uroczysty dzień święta, które trwa kilka dni. Tak jak u nas w sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych

Niedzielny kucharz
Śledzie smażone 226

Śledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na śledzie(...)Piotrek jest wygodny, tuszki śledzia też można kupić, ale on nie lubi wybierać ości. Z tych filetów przygotowuję śledzie smażone i marynowane. Ostatnio podawałam Wam mój sprawdzony sposób na rybę smażoną , filety śledzia smażymy tak samo jak inne ryby. To prosty przepis na smażone ryby. Najszybciej usmażysz śledzia bałtyckiego gdy jest bez ości tzw. filet ze śledzia. Doprawiamy go tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po ukraińsku 199

Ryba po ukraińsku Pyszna ryba z piekarnika po ukraińsku . Nie wiem czy to przepis tradycyjny , niemniej jednak w jednej z restauracji ,można było zjeść takowe cudo . Pyszna , prosta i naprawdę inna niż zwykła smażona z patelni . Polecam , doskonała odmiana od klasycznej pozycji . Jest to danie które powinno gościć na naszych stołach nie tylko w piątek Nadaje się do niego niemal(...)Można też pomęczyć się nożem , ale tak jest szybciej Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i rumienimy na nim warzywa doprawione ostrą papryką , cukrem , czosnkiem i solą do smaku . Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej lekko przesmarowanej masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na wierzchu każdego fileta kładziemy warstwę warzyw i paski serka topionego o smaku cheddar . Wkładamy do nagrzanego

Ogrodnik w podróży