makaron z - 4500 przepisów (strona:115/300)

Kokardeczki według Blondyneczki :) 177

kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka(...)papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam

Blondynka Gotuje
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 296

syty obiadek a i owszem! :) Pene z kapustą piekińską i kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:) Składniki: 400 g makaronu pene podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek) sól, pieprz, curry oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente. Filet(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Spaghetti a’la carbonara 217

wiele ciekawsze niż beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat.  Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki(...)posypania (starłam kawałek ok 10-12 dag) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. usmażyć na odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić

Fabryka pomysłów
Makaron z tuńczykiem i listkami szpinaku 207

Składniki 150 g makaronu penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju garść listków szpinaku sól, pieprz szczypta oregano łyżeczka octu jabłkowego cebula kilka suszonych pomidorów Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Dodać tuńczyka, przyprawy i rozdrobnione suszone pomidory.  Na końcu wmieszać ugotowany makaron i posypać listkami

Gaździnka warzy
Lekka sałatka z makaronem i kurczakiem 167

bardzo mi zasmakowała. Uwielbiam takie połączenie smaków. Możemy ją również przygotować na różne uroczystości rodzinne lub święta, ładnie się prezentuje na stole. Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 gram makaronu Treccia Green Spoon 50 gram rukoli 1 owoc mango 50 gram suszonej żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy(...)małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odsączamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rukolę płuczemy, osuszamy. Na dużym talerzu lub półmisku układamy ukolę, makaron

Bajeczna Kuchnia
Brukselki z boczkiem i makaronem orkiszowym 168

Brukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek  sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego

nietadieta
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 175

aromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :).  Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki ale w moim osiedlowym markecie nie było, a robić samej się nie chciało, więc zastąpiłam je ślimaczkami od Lubelli i okazało się, że również pasowały idealnie), jeśli(...)pyszna, a do tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków   1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella   przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski i zalewamy

Cynamonowe szczęście
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 204

już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu – ramen, Shōyu-ramen i Miso-ramen(...)szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone

Ostra na Słodko
Herbaciane placki z makaronem shirataki. 127

HERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Pierś z kaczki z makaronem ryżowym 147

Przepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki  100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet z kaczki smażymy na suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu

R'n'G Kitchen
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 184

Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do osobnego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy(...)Wsypujemy makaron świderki i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na ewentualne mniejsze cząstki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy powoli ok. 1/2 szklanki wywaru i mieszamy, aby śmietana się zahartowała. Następnie dolewamy ją do zupy cały czas mieszając

MyCookBook.pl
Moje #kuchenneskarby - Zakupy w sklepie z produktami arabskimi 213

zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous). Te wszystkie określenia odnoszą się do makaronu z pszenicy durum w kształcie małych perełek. Od tradycyjnego kuskusu różni się nie tylko wielkością ziaren zrobionych z semoliny i mąki, ale także sposobem przygotowania - podobnie jak inne makarony, moghrabieh gotuje(...)się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania, wielkością kuleczek i podobno

Chilli Czosnek i Oliwa
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 203

całości ) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1 gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek ( 2 cm ) świeżego imbiru sól do smaku szczypta mielonej kolendry ( ziaren mielonych ) 1 opakowanie makaronu chińskiego, taki jak do zupek chińskich (suszonego lub 1/2 dużej paczki) 1 łyżka pasty sojowej miso , czerwonej 2 łyżki , jasnego , sosu sojowego pęczek szczypiorku – dymki do posypania Korpusy płukamy(...)miso i sosem sojowym- te, dodamy na koniec ) , solimy do smaku . Gotujemy jeszcze około 8-10 minut. Wyłączamy i wybieramy łyżką cedzakową, warzywa na talerz . W między czasie , przygotowujemy makaron- najlepiej postępujemy jak w przepisie na opakowaniu , bo czasy i sposoby , u różnych producentów nieco się różnią ( mój zalewało się wrzątkiem na 5 minut i był gotowy ) . Odcedzamy i układamy

Ogrodnik w podróży
Mr. pork swims 249

oleju kokosowego 1 łyżka przyprawy pięciu smaków 1 papryczka chili szczypta chili cayenne 4-5 cm pora 1 marchewka/pietruszka i kawałek selera 1 cebulka szczypiorkowa 1 opakowanie makaronu   chińskiego Vermicelli szczypta soli Przygotowanie: Mięsko posiekać w bardzo drobne paseczki. Posypać przyprawami (sól + pięć smaków+ chili  cayenne ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto cebulkę z papryczką(...)selerem.  Do bulionu wlewamy mięsko, dolewamy wody na patelnię, aby odzyskać cały smak pozostałego sosu, wszystko mieszamy w bulionie. Zagotowujemy, wrzucamy posiekanego pora, wyciskamy pół limonki. Makaron zalewamy wrzątkiem, po 2-3 min odsączamy. Do miseczki układamy garść makaronu, zalewamy bulionem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Gorąco plecam! Enjoy

Lajtkraft food intolerance