makaron z - 4500 przepisów (strona:115/300)

Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 225

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsaSkładniki: 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika(...)dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką.  Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły.  Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z pulpecikami 156

jesienią kojarzą mi się mocno warzywne sosy oraz mięso. Robi się chłodniej, więc chyba dlatego mam ochotę na "cięższe" jedzenie. Przepis na ten makaron był efektem przeglądania zapasów z lodówki. Sycące danie dla kilku osób.  Składniki /dla 4 osób/: opakowanie makaronu spaghetti kilka lisków bazylii Pulpety: 400 g mięsa mielonego (wołowego/wieprzowego/drobiowego) 1/2 cebuli 1 jajko 3 łyżki bułki(...)pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, aż do czasu powstania sosu. Dodać śmietanę i wymieszać. Na koniec zblendować, by uzyskać gładki sos. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Połączyć z sosem i pulpecikami i podgrzać

Pasja Smaku
Pennne w sosie serowym 168

400g. makaronu rurki (penne) 4 różyczki brokułów Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego, ale może być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości(...)wlewamy śmietanę i chwile gotujemy… Dodajemy groszek i brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy do smaku i natkę pietruszki Smacznego

NaKońcuJęzyka
Spaghetti z pesto z bazylii... 121

pół opakowania makaronu spaghetti  kilka łodyżek bazylii ale same listki 4 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek  2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu Liście bazylii , słonecznik, czosnek i oliwę rozdrabniamy w blenderze jesli mam to dość opornie idzie to dodajemy więcej oliwy...wtedy zdecydowanie blender będzie chciał z nami współpracować... makaron gotujemy.... Makaron mieszamy z pesto i posypujemy

NaKońcuJęzyka
Penne z tuńczykiem i pistacjami 167

dziś dzień chyba tuńczykowy ;) najpierw sałatka teraz obiad ale wyszło super.... 200 gram makaronu penne pól puszki tuńczyka w oleju garść pistacji pół szklanki przecieru z pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera Makaron gotujemy według przepisu....ja użyłam woku ale zwykły garnek również sie sprawdzi....a więc przecier i czosnek podgrzewamy, następnie dodajemy makaron, tuńczyka i ser doprawiamy

NaKońcuJęzyka
Tagliatelle z fetą i szpinakiem 169

łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli  sól60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki")do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku.2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki(...)typu feta.   3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy.4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia. 5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :) Kaloryczność:całość (z makaronem) - ok. 490 kcalsam sos - ok. 275 kcalSmacznego

Malowane smakiem
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 242

porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju  i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem(...)minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino

My Culinary Art
Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli 152

Składniki:  4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla)  1 mała cukinia  150 g pieczarek  1 cebula  3 szczypty suszonego cząbru  sól, pieprz do smaku  5 łyżek oliwy z oliwek z białych trufli  Przygotowanie:  Umyte pieczarki i cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę.  Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu(...)oliwie z oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 679

Aksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty lasagne wkładamy do miski lub formy, w której będziemy zapiekać lasagne i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wyciągamy i odkładamy pojedynczo obok na deskę lub blat

Nerds Kitchen
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 315

słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki(...)Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty dolewamy bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco mąki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy

Kolizje Smaków
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 206

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki czosnku  oliwa z oliwek  1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru  2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach  2 łyżki sosu Pecorino(...)dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną.  W tym czasie gotujemy makaron.  Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania

Moja smaczna kuchnia
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 150

Składniki:  100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  szczypta chili z cayenne  sól, pieprz do smaku  oliwa z oliwek  do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie(...)oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień.  Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 379

zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki  lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka(...)jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie).    Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem

Fabryka pomysłów
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 281

głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła(...)zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła. Dwa płaty lasagne, stanowiącą podstawę namaczamy ok.5 minut we wrzątku ( tak aby nie stykały się ze sobą i nie skleiły) - zapobiegnie to twardości makaronu i odkładamy je na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (góra-dół) lub 160*C (termoobieg). Sporządzamy beszamel: w garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, bardzo stopniowo dodajemy mąkę cały

Symfonia Smaków
Sałatka makaronowa z surimi 239

Składniki:1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe5-7 paluszków surimi4 łyżki kukurydzy1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu greckiegosok z 1/2 cytryny2 łyżki siekanej miętysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.Paluszki surimi pokroić w plastry.Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.Przygotować sos:Majonez, jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania