Składniki:1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella600 g filetu z indyka200 ml śmietanki słodkiej 18%100 ml wina białego wytrawnego3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek3 pełne łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego1 łyżka posiekanej kolendry sólpieprzWykonanie:Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć(...)zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje.Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić.Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego
kolorowotorcikowoprzecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę. Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.)Zapiekanki:350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku150g pieczarek pokrojonych w plasterki1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych1 opakowanie (200g(...)pietruszki drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sólna wierzch: 1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone
Symfonia Smakówjesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując dania, jakie przyrządzał sam Paulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię(...)osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION
W kuchni Karmel-itkikurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki ok. 250 śmietanki kremówki 30% Wykonanie: W jednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka(...)papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam
Blondynka Gotujesyty obiadek a i owszem! :) Pene z kapustą piekińską i kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:) Składniki: 400 g makaronu pene podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek) sól, pieprz, curry oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente. Filet(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławiele ciekawsze niż beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat. Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki(...)posypania (starłam kawałek ok 10-12 dag) Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg instrukcji na opakowaniu. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. usmażyć na odrobinie oleju. Wlać 100 ml śmietanki. Chwilę dusimy. Następnie w miseczce za pomocą trzepaczki wymieszać 100 ml śmietanki, 1 jajko, żółtka i 3 łyżki startego sera żółtego. Wylać na patelnię. Doprawić
Fabryka pomysłówSkładniki 150 g makaronu penne - pełne ziarno puszka tuńczyka w oleju garść listków szpinaku sól, pieprz szczypta oregano łyżeczka octu jabłkowego cebula kilka suszonych pomidorów Przygotowanie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego. Dodać tuńczyka, przyprawy i rozdrobnione suszone pomidory. Na końcu wmieszać ugotowany makaron i posypać listkami
Gaździnka warzykapustę z grzybami i suszonymi śliwkami mama podawała z panierowanymi filetami z ryby. Ja najczęściej podaję ją do kaszanki, pieczonego lub duszonego schabu, ale również lubimy wymieszaną z ugotowanym makaronem Składniki: 250 g makaronu - świderki, fale, krótkie wstążki lub łazanki 500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką) garść suszonych borowików lub podgrzybków 50 g śliwek kalifornijskich lub suszonych(...)jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić i docukrzyć. W czasie duszenia kapusty ugotować w osolonym wrzątku makaron. Odcedzić i wymieszać z gorącą kapustą. Można również podać do ryby wigilijnej
Czerwień i błękitbardzo mi zasmakowała. Uwielbiam takie połączenie smaków. Możemy ją również przygotować na różne uroczystości rodzinne lub święta, ładnie się prezentuje na stole. Składniki: 1 pierś z kurczaka 100 gram makaronu Treccia Green Spoon 50 gram rukoli 1 owoc mango 50 gram suszonej żurawiny Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sos miodowy: 100 ml. oleju rzepakowego Green Spoon 2 łyżeczki musztardy(...)małe kawałki, oprószamy przyprawą do kurczaka, wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odsączamy na ręczniku papierowym, pozostawiamy do ostudzenia. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rukolę płuczemy, osuszamy. Na dużym talerzu lub półmisku układamy ukolę, makaron
Bajeczna Kuchniawrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów brokułów i kalafiora, marchewka 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula(...)smażenia 1,5 łyżki bułki tartej do posypania (opcjonalnie) sos: szklanka bulionu szklanka mleka 5 dag masła ząbek czosnku pokrojony w drobną kosteczkę 1/4 szklanki mąki pszennej Przygotowanie: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, na maśle klarowanym zeszklij drobno posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, uniesie się piękny zapach, następnie dodaj i duś na średnim
Zasmakuj KuchniBrukselki z boczkiem i makaronem Składniki: 500 g świeżych brukselek kilka plasterków boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól papryka mielona Brukselkę i makaron ugotowałam w lekko osolonej wodzie (oczywiście osobno ;)). Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulę, czosnek i boczek. Dodałam sól, paprykę i ugotowaną brukselkę. Do tego makaron i smacznego
nietadietaaromatyczny wywar z grzybów i do tego łazanki, a do tego podczas warsztatów Pan Maciej podlał to wszystko wiśniówką :). Ja dziś chcę Wam zaproponować właśnie zupę grzybową z makaronem (miały być łazanki ale w moim osiedlowym markecie nie było, a robić samej się nie chciało, więc zastąpiłam je ślimaczkami od Lubelli i okazało się, że również pasowały idealnie), jeśli(...)pyszna, a do tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków 1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej przez całą noc. Następnie cedzimy, kroimy w paski i zalewamy
Cynamonowe szczęściejuż zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu – ramen, Shōyu-ramen i Miso-ramen(...)szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, obsmażamy mięso wieprzowe z każdej strony. Dodajemy mięso drobiowe, kilka ziarenek pieprzu, płatki bonito, pokrojoną grubo cebulę, pokrojony w plasterki imbir, glony kombu, pokrojone
Ostra na SłodkoHERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym
Poranek na słodko