makaron z - 4500 przepisów (strona:114/300)

Spaghetti z pesto z bazylii... 138

pół opakowania makaronu spaghetti  kilka łodyżek bazylii ale same listki 4 łyżki nasion słonecznika oliwa z oliwek  2 ząbki czosnku 3 łyżki parmezanu Liście bazylii , słonecznik, czosnek i oliwę rozdrabniamy w blenderze jesli mam to dość opornie idzie to dodajemy więcej oliwy...wtedy zdecydowanie blender będzie chciał z nami współpracować... makaron gotujemy.... Makaron mieszamy z pesto i posypujemy

NaKońcuJęzyka
Penne z tuńczykiem i pistacjami 187

dziś dzień chyba tuńczykowy ;) najpierw sałatka teraz obiad ale wyszło super.... 200 gram makaronu penne pól puszki tuńczyka w oleju garść pistacji pół szklanki przecieru z pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki startego sera Makaron gotujemy według przepisu....ja użyłam woku ale zwykły garnek również sie sprawdzi....a więc przecier i czosnek podgrzewamy, następnie dodajemy makaron, tuńczyka i ser doprawiamy

NaKońcuJęzyka
Tagliatelle z fetą i szpinakiem 183

łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli  sól60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki")do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g)Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku.2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki(...)typu feta.   3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy.4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia. 5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe :) Kaloryczność:całość (z makaronem) - ok. 490 kcalsam sos - ok. 275 kcalSmacznego

Malowane smakiem
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 266

porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju  i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem(...)minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. 3. Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino

My Culinary Art
Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli 170

Składniki:  4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla)  1 mała cukinia  150 g pieczarek  1 cebula  3 szczypty suszonego cząbru  sól, pieprz do smaku  5 łyżek oliwy z oliwek z białych trufli  Przygotowanie:  Umyte pieczarki i cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę.  Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu(...)oliwie z oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 706

Aksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)nieco gęstszą niż na naleśniki, ale na tyle rzadką aby łatwo było nim polewać nam kolejne warstwy. Jeśli jest za gęsty, dolejcie trochę zimnego mleka i dokładnie wymieszajcie. 5. MAKARON (5 min): > płaty lasagne wkładamy do miski lub formy, w której będziemy zapiekać lasagne i zalewamy wrzątkiem. Po dwóch minutach wyciągamy i odkładamy pojedynczo obok na deskę lub blat

Nerds Kitchen
Gulasz curry z kurczakiem i groszkiem 333

słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, szczypta kurkumy, świeżo mielony pieprz, sól *Groszek konserwowy z gotowaną marchewką można zastąpić mrożonym groszkiem z marchewką ** Makaron jako dodatek do gulaszu Cebulą bardzo drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu w garnku z grubym dnem. Czosnek przeciskamy przez praskę do garnka. Podsmażamy chwilkę pilnując by składniki(...)Jeśli gulasz będzie zbyt gęsty dolewamy bulionu, jeśli za wodnisty to można dodać jeszcze nieco mąki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Dusimy około 10 minut. W osobnym garnku gotujemy ulubiony makaron. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy groszek i marchewkę. Nie można dodać ich zbyt wcześnie bo się rozpadną (jeśli mamy mrożony groszek to postępujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy

Kolizje Smaków
Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino 222

Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorinoSkładniki: (porcja dla 1 osoby)  4 gniazdka makaronu tagliatelle  150 g mielonej wieprzowiny  4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych  2 ząbki czosnku  oliwa z oliwek  1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru  2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach  2 łyżki sosu Pecorino(...)dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną.  W tym czasie gotujemy makaron.  Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 2 minutach makaron przekładamy na talerze do podania

Moja smaczna kuchnia
Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą 171

Składniki:  100g makaronu mini penne rigate  średniej wielkości cukinia  1/2 szklanki opłukanej z zalewy i osączonej czerwonej fasoli z puszki  ząbek czosnku  łyżeczka suszonego oregano  szczypta chili z cayenne  sól, pieprz do smaku  oliwa z oliwek  do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki  Przygotowanie:  Makaron gotujemy zgodnie(...)oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili z cayenne, mieszamy, a gdy cukinia będzie al dente gasimy płomień.  Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 401

zapiekankę makaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki  lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka(...)jajko Sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie).    Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem

Fabryka pomysłów
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 304

głównej... a tymczasem zapraszamy do zapoznania się z przepisem (i późniejszego sporządzenia!). Składniki: - dla 4 osób na kwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła(...)zapiekania natłuszczamy dość grubą warstwą masła. Dwa płaty lasagne, stanowiącą podstawę namaczamy ok.5 minut we wrzątku ( tak aby nie stykały się ze sobą i nie skleiły) - zapobiegnie to twardości makaronu i odkładamy je na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (góra-dół) lub 160*C (termoobieg). Sporządzamy beszamel: w garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, bardzo stopniowo dodajemy mąkę cały

Symfonia Smaków
Sałatka makaronowa z surimi 255

Składniki:1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe5-7 paluszków surimi4 łyżki kukurydzy1 łyżka majonezu1 łyżka jogurtu greckiegosok z 1/2 cytryny2 łyżki siekanej miętysól, pieprzWykonanie:Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić.Paluszki surimi pokroić w plastry.Makaron połączyć z kukurydzą i surimi.Przygotować sos:Majonez, jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać

kolorowotorcikowo
Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 304

Składniki:1 opakowanie makaronu Pappardelle Lubella600 g filetu z indyka200 ml śmietanki słodkiej 18%100 ml wina białego wytrawnego3 łyżeczki kaparów 2 łyżki oliwy z oliwek3 pełne łyżki musztardy sarepskiej1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 łyżka startego sera dojrzewającego1 łyżka posiekanej kolendry sólpieprzWykonanie:Mięso z indyka umyć, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojony filet - usmażyć(...)zalać winem - poczekać aż alkohol odparuje.Wlać śmietankę, dodać musztardę, miód i ser - wszystkie składniki dobrze rozprowadzić.Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 286

przecież zawsze takie być! Dlatego dzisiaj serwujemy jej wersję lżejszą, taką w sam raz na późniejszą porę.  Zapraszamy! (; Składniki ( na 2 formy o średnicy ok 23cm.)Zapiekanki:350g makaronu typu kolanka lub krótkie rurki2 małe cebule lub 1 średnia - pokrojona w piórka2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku150g pieczarek pokrojonych w plasterki1 opakowanie (200g) mrożonych, obranych krewetek kotajlowych1 opakowanie (200g(...)pietruszki drobno posiekanej, suszony tymianek, oregano, papryka słodka, szczypta pieprzu kajeńskiego, odrobina starej gałki muszkatołowej, świeżo zmielony pieprz, sólna wierzch:  1 kulka mozarelli startej na grubych oczkach Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Po odcedzeniu dodajemy do niego masło i mieszamy aż do dokładnego połączenia. Odstawiamy na bok.  Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wykładamy na nią pokrojone

Symfonia Smaków
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 208

jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując dania, jakie przyrządzał sam Paulo Cozza! Jednym z nich był właśnie prezentowany dziś makaron. Kasia przyrządziła go niedługo po całym wydarzeniu, a ja, szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię(...)osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu nie mam żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:  BULION

W kuchni Karmel-itki