sałatce posmakujemy majonezowo-śmietankowego kremu ze szczypiorkiem i chrzanem w towarzystwie świeżego szpinaku, kukurydzy, pomidora a także fety z mleka owczego i koziego. Nie kupujcie pseudo fety - szkoda zdrowia a poza tym zepsuje Wam całą resztę smaków. Polecam sałatkę na wielkanocny stół jak i na co dzień! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek(...)Garść świeżego szpinaku 1/3 pęczku szczypiorku Kukurydza konserwowa bez GMO 4 plastry pomidora (Najlepiej malinowego) 25g sera feta z mleka owczego i koziego Majonez Śmietana 30% tł Płatki migdałowe Chrzan tarty w słoiczku Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie studzimy 2/ Umyty szpinak rozkładamy równomiernie na talerzu, nakładamy dookoła nacięte
Kuchnia PROzdrowotnasalt ½ ts baking powder 2 glasses flour oil 2 large bunches of kale (7-8 cups chopped kale) oil 4-5 cloves of garlic 1 and ½ package of feta pepper Mix soft butter with yoghurt, salt and baking powder in a bowl. Gradually add flour and knead the dough. It should be quite greasy but shouldn’t stick(...)finely chop. Heat oil in a frying pan. Add finely chopped garlic, fry for a short while. Next add kale and fry for a few more minutes. Add chopped feta, season with pepper and stir. And an interesting idea for a pizza stuffing (according to Da Grasso - a chain of Polish pizza bars): fresh tomatoes, rucola, smoked cheese. Delicious
Qlinarnie i Qlinarniezapasów. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła goraca woda Składniki na farsz: 0,5 kg świeżych liści szpinaku 1 opakowanie sera feta 30% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła pieprz, sól do smaku gałka muszkatołowa Dodatkowo: kilka kawałków fety szczypiorek świeże listki szpinaku skwareczki z boczku Sposób przygotowania(...)zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane skwareczkami z kawałkami sera feta, szczypiorkiem i listkami szpinaku. Smacznego
Gosia gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 30 g masła 220 ml mleka 1 jajko 270 g sera typu feta 150 g czarnych oliwek 2 ząbki czosnku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na małej patelni rozpuszczamy masło, odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misie mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz(...)miksera jajko z mlekiem. Do misy z mąką dolewamy małymi porcjami masę mleczno-jajeczną i miksujemy na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodajemy porcjami pokruszony ser feta, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło - miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy posiekane na mniejsze kawałki oliwki i czosnek. Dokładnie mieszamy. Napełniamy
W kuchni KatieJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej konsystencji i nuta świeżego tymianku z jego charakterystycznym posmakiem a to skroplone kilkoma kroplami limonki do podkręcenia smaku .... seksownie ... niech każdy sam jeśli ma ochotę sobie sprawdzi(...)użyłam 550) 3/4 szklanki wrzącej wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy
Basia w kuchniburaku. Burak niepozorne warzywo a jakie możliwości przedstawie na blogu kilka propozycji. Dziś pokarzę jak tartę z burakami, fetą i szpinakiem. Słodki burak połączony z czerwoną cebulą, słona feta okraszona szpinakiem z nutą tymianku . Myślę, że złamię największego przeciwnika buraka. Zrobienie tarty nie jest mocno skomplikowane więc myślę, że każdy sobie z tym poradzi bez problemu. SKŁADNIKI : ( porcja(...)jest jeszcze potrzeba doprawiam i odstawiam - na podpieczoną tartę nakładam nasze buraki, kruszę fetę, posypuję umytym szpinakiem bez łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem - zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem
Basia w kuchniposiekana ostra papryka chili - wg uznania 2 dymki, pokrojone (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku, posiekane 60 ml greckiego alkoholu Ouzo 2 łyżka świeżego koperku lub pietruszki, posiekane 200g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego(...)Teraz można oderwać główki i ogonki i ponownie wrzucić krewetki na patelnię. Wlać sos pomidorowy i delikatnie wymieszać z krewetkami . Posypać pokrojonym w kostkę serem feta, Przykryć i gotować jeszcze przez 3-4 minuty, aż feta lekko roztopi. Jeżeli robimy pojedyncze porcje, rozdzielamy sos pomidorowy z krewetkami pomiędzy naczynia do zapiekania, posypujemy fetą
Stare Garywyzwania na Kreatywne Gotowanie ( konkurs organizowany przez Przyślij Przepis ). Zadaniem było przyrządzic danie z użyciem TYLKO I WYŁĄCZNIE 4 GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW , wśród których miało byc udko z kurczaka , ser feta , marchew i 1 dowolnie wybrany składnik ( przyprawy się nie liczą ). Uwielbiam takie wyzwania! Myślałam , myślałam i wymyśliłam! Chciałam by było to coś niezwykle oryginalnego … pomysłowego a zarazem smacznego(...)minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego. Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej. Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku. Na podsypanym mąką blacie
Ostra na SłodkoBiała część pora; 200 g pieczarek; 1 ząbek czosnku; 125 ml mleka; 125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 2 jaja; 1/2 natki pietruszki; 100 g sera feta; 1 łyżeczka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Kaszę gryczaną włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżeczki masła i gotować przez(...)wyłożyć kaszę gryczaną. Do miseczki wbić jaja i roztrzepać. Dodać śmietanę, mleko, posiekaną natkę pietruszki (odrobinę pozostawić do dekoracji), sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Mieszanką zalać dokładnie kaszę gryczaną. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę i posypać nią zapiekanką po wierzchu. Zapiekankę zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około
Gospodyni Miejskajest pożądane. Pod koniec redukowania sosu dodałem posiekaną natkę pietruszki, pozostawiając kilka całych listków do dekoracji. Wydrążone pomidory lekko przyprawiłem wewnątrz świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Ser feta pokroiłem w plasterki. Nałożyłem do każdego pomidora po łyżce farszu z mięsa kurczaka i pomidorów. Następnie włożyłem do nich po plasterku sera feta. Na ser następnie włożyłem farsz(...)tworzył niewielką wypukłość ponad brzegami wydrążonego pomidora. Na wierzchu umieściłem po drugim plasterku sera feta. Na wierzch położyłem odkrojone górne części pomidorów. Całość dość obficie skropiłem oliwą - około 1 łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką
Wyprawy kulinarnerestauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło? 1. Ser Feta Uwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje wiele rodzajów/odmian fety różniących się choćby teksturą i intensywnością słonego smaku - od kremowych i lekko słonych, przypominających nasz biały ser, po mocno słone(...)czytałam, że ta różnorodność może brać się z rodzaju mleka użytego do wyrobu sera oraz z czasu jego dojrzewania. Szkoda, że u nas nie jest dostępnych tyle rodzajów fety. 2. Greckie ciasta Przed wyjazdem do Grecji nie wiedziałam nic na temat ich ciast. No, może słyszałam o baklavie, ale raczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona
Chilli Czosnek i OliwaFarsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście ru koli do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie: W dość sporej(...)innym tłuszczem. Kolejno rozwałkowujemy ciasto na cienką grubość ok.1-1,5cm. Dzielimy na osiem równych części i wylepiamy formy. Finalnie na ciasto wykładamy składniki, posypujemy startym serem, oprószamy serem feta i zalewamy „polewą” jajeczną. Pieczemy od 25 do 30min. Po wyjęciu z piekarnika pizzerinki przybieramy liśćmi rukoli lub innymi preferowanymi świeżymi ziołami. Smacznego
Symfonia Smakówpomidorami i feta skladniki: ciasto 250 g maki pszennej 100g masla plaska lyzeczka proszku do pieczenia sol 4-5 lyzek wody nadzienie: 400g pomidorkow koktajlowych 300g sera feta 3 jajka swieza bazylia pieprz czarny, swiezo mielony wykonanie: Make wymieszac z proskizm do pieczenia i 0,5 lyzeczki soli. Do maki dodajmey platki masla oraz wode i zagniatamy jednolite(...)forme do tart (26-28 cm) nasmarowana tluszczem. Odstawiamy na 30 minut do lodowki. Po tym czasie na ciescie ukladamy pomidorki przekrojone na pol, przecieta strona ku gorze. Ser feta kruszymy na kawalki i mieszamy go z jajkami oraz pieprzem. Gotowa mase wylewamy na pomidorki. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 50 minut. Przed podaniem
Przysmaki Karolkicebule czerwone 15 dkg sera feta 4 łyżki tartego żółtego sera 1/6 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczka soli Jak przygotować papryki nadziewane cebulą i fetą . Papryki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wyjąć gniazda nasienne. Do nadziewania użyjemy trzech papryk. Czwartą paprykę po rozkrojeniu i wyciągnięciu ziaren pokroić w paski, włożyć na patelnię i dodać krojoną(...)mięsnych. Papryka nadziewana serem i cebulą Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując faszerowane papryki. Papryka nadziewana serem i cebulą Nie dodałam do farszu dużej ilości soli dlatego, iż ser feta jest słony i dodając więcej soli łatwo przesolić farsz. Czerwoną cebulę zastąpić możemy cebulą szalotką. Nie używałabym innego rodzaju cebuli poza tymi dwoma, gdyż pozostałe cebule są w smaku
mecooksprzygotowania placków z cukinii będziecie potrzebować: 2 średniej wielkości cukinii 3 dużych lub 4 małych jajek 60 g mąki ryżowej ok. 60 g płatków jaglanych pół kostki sera feta 6 suszonych pomidorów (ja używam takich w zalewie) 2 ząbków czosnku przypraw – u mnie są to: sól himalajska, cząber suszony , pieprz ziołowy, słodka papryka, kminek mielony Będziecie również potrzebować papieru(...)Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. 2. Startą cukinię solimy, przekładamy na sitko i pozostawiamy na ok. 15 minut, aby puściła wodę. 3. Ser feta blendujemy lub miksujemy z czosnkiem i suszonymi pomidorami. Ja dodaję również nieco zalewy z pomidorów. 4. Jajka wybijamy do miski i dobrze roztrzepujemy np. przy pomocy widelca lub rózgi
Okiem Blondynki by McBlondi