feta - 6903 przepisów (strona:44/461)

Tarta szpinakowa 131

szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej kilka łyżek zimnej wody Składniki na farsz : opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około(...)minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy nim foremkę, podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180 °C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-szpinakową i układamy

Słodka Strefa
Sałatka z fetą i nie tylko 128

pieczarkami Składniki feta słoiczek czarnych oliwek 0,5 kg pieczarek opakowanie słonecznika łuskanego 3 ząbki czosnku koperek natka pietruszki majonez Obgotować krótko pieczarki i pokroić na plasterki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w cieniutkie plasterki. Uprażyć słonecznik, czosnek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. I gotowe :)). Smacznego. Artykuł Sałatka z fetą i nie tylko pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI 114

szkl ulubionych świeżych ziół : u mnie szczypiorek, pietruszka i mięta DODATKOWO masło do wysmarowania blaszki sezam W średniej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i przyprawy oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszanki jogurtowo-jajecznej. Dodać posiekane zioła i niedbale wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać sezamem. Wyłożyć ciasto(...)blaszki, wyrównać wierzch i posypać sezamem po wierzchu. Piec przez 40-50 minut ( do suchego patyczka ) w 175 st. Artykuł CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z razowym kuskusem z cukinią i serem feta 240

listki świeżej bazylii. Do dania polecam duszony schab. 2 porcje 20 minut Sałatka: 100 g razowego kuskusu – Polecam ten: Kuskus razowy 1 mała cukinia 100 g sera feta garść liści świeżej bazylii pieprz Duszony schab: 2 kawałki schabu 3 szalotki pieprz, sól, słodka papryka olej kokosowy – U nas ze sklepu naturo.pl: Olej kokosowy Kuskus zalewamy wodą(...)przykryła całą kaszę. Czekamy aż napęcznieje. Cukinię posolić, odstawić na kwadrans i odcedzić z wody, która wyciekła. Usmażyć na oleju kokosowym. Cukinię dodać do kuskus. Ser feta rozdrobnić w palach. Doprawić pieprzem. Posypać bazylią. Schab posolić, popieprzyć i posypać czerwoną papryką. Podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony po około 3 minuty. Dodać pokrojoną cebulkę. Zalać wodą i dusić

Ania i Marcin gotują
Frittata z brokułami i serem 141

szybkie do zrobienia. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["ok. 200g r\u00f3\u017cyczek broku\u0142a\r","2 ma\u0142e czerwone cebulki\r","2 z\u0105bki czosnku\r","ok. 70g sera feta\r","ok. 70g drobno tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","kilka pomidorkow koktajlowych\r","6 du\u017cych jajek\r","3 \u0142y\u017cki \u015bmietany\r","3 \u0142y\u017cki mleka(...)momentu uzyskania jasnozielonego koloru brokuła, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy czosnek oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do formy. Fetę kroimy w małą kostkę i dorzucamy ją do brokułów. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz mleko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masą zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy pokrojone

Mostek w kuchni
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 118

zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie(...)patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Neapolitańskie roladki drobiowe 249

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 3 porcje : 3 pojedyncze piersi z kurczaka 3 łyżeczki zielonego pesto 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 kostki fety pieprz do smaku 2 łyżki masła do obsmażenia folia strecz do żywności nie dodajemy soli gdyż feta jest słona Filety z piersi rozklepujemy bardzo cienko , warto to robić(...)przez woreczek , wtedy się nie rozpadną . Na każdej rozklepanej piersi z kurczaka , rozsmarowujemy łyżeczkę pesto , sypiemy posiekanym szczypiorkiem , układamy równą ilość pokruszonej fety i na koniec doprawiamy pieprzem . Zwijamy w rulonik , a następnie zawijamy w folię , robiąc tzw cukierek , końce mocno skręcamy i dodatkowo owijamy ,żeby się nie rozpadały . W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia , zmniejszamy mocno

Ogrodnik w podróży
Greckie pierożki ze szpinakiem i serem feta 143

możemy kupić  gotowe ciasto, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Podobnym daniem w kuchni greckiej jest spanakopita, czyli lazania z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Lazania jest równie pyszna, ale pierożki świetnie sprawdzą się jako imprezowa zakąska. Podawałam je z sosem słodkie chili. Były bardzo smaczne i niesamowicie chrupiące... Składniki: nadzienie: szpinak 200 g, cebula(...)pół szt, ser feta 100 g, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: ciasto filo 270 g, masło 120 g, Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następne podsmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy do momentu aż odparuje wodę. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek

kulinarne odsłony pati
Bezglutenowe kotlety gryczane 113

smak był bogaty i zachęcający do pałaszowania:-) Składniki - ok. 20 sporej wielkości kotletów 500 g kaszy gryczanej niepalonej, nieugotowanej 200 g sera feta - prawdziwego, nie serów sałatkowych typu feta 5 jaj 6 łyżek mąki bezglutenowej - można używać wyłącznie skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub ich mieszanki średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka pęczek natki pietruszki sól pieprz olej(...)smażenia Kaszę ugotować wg przepisu - 2 szkl wody na 1 szklankę kaszy. Wodę zagotować, na wrzątek wsypać kaszę. Zwykle wodę solę, teraz nie soliłam ze względu na późniejszy dodatek fety. Po wsypaniu kaszy przykręcić ogień, żeby lekko pyrkała. Kiedy wchłonie wodę a na wierzchu będzie widać małe kratery, wyłączyć gaz, przykryć i odstawić do całkowitego wchłonięcia wody. Zawsze gotuję

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z pieczonych buraków z pesto pistacjowym i serem 156

możecie sięgnąć po tak naprawdę dowolny ser o wyrazistym smaku, jak np. ser z niebieską pleśnią, feta, ser kozi. Ja akurat miałam w domu kozi ser a'la feta, który sprawdził się w tej recepturze na szóstkę. Mój Mąż stwierdził, że jest to jedna z najlepszych sałatek, jakie przygotowałam. Nawet lepsza, od tej sałatki z buraków z gorgonzolą(...)dekoracji), 3 ząbki czosnku, 100 g wyłuskanych pistacji, sól i pieprz do smaku, sok z 1/2 cytryny, oliwa) garść wyłuskanych pistacji 100 g ulubionego wyrazistego sera, u mnie kozia feta, ale może też być zwykła feta, gorgonzola, ser kozi Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków: Zacznij od upieczenia buraków. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z buraków odetnij korzonki

Chilli Czosnek i Oliwa
Horiatiki - grecka wiejska sałatka 165

na wierzchu. I choć nasza spolszczona wersja z sałatą jest również smaczna, to jednak dziś postawiłam na oryginalny przepis. Grecka wiejska sałatka urzeka smakiem soczystych dojrzałych warzyw, słonej fety, esencjonalnej oliwy. Podaję ją z białym pieczywem, żeby można było maczać go w powstałym z warzyw sosie aż do ostatniej kropelki... Tak się składa, że teraz w sklepach Lidl(...)trwa Tydzień Grecki, warto więc zaopatrzyć się w aromatyczną oliwę, dorodne oliwki kalamon, oryginalną fetę i zajadając sałatkę horiatiki choć na chwilę przenieść się do słonecznej Grecji:) Składniki: 3 duże pomidory 2 średniej wielkości ogórki gruntowe 1 duża zielona papryka 1 czerwona cebula pół szklanki oliwek kalamata (kalamon) 5-6 łyżek greckiej oliwy sól morska oregano Pomidory pokroić w ósemki

Obiad gotowy
Focaccia z rozmarynem 253

ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru ok. 6 łyżek oliwy z oliwek świeży rozmaryn opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mąki(...)ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru ok. 6 łyżek oliwy z oliwek świeży rozmaryn opcjonalne dodatki: oliwki, feta, pomidorki koktajlowe lub suszone pomidory, sól w płatkach do podania: dobrej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia'; document.write(" "); Do ok. 80 ml ciepłej wody (1/3 szklanki) wsypujemy drożdże

Poezja smaku
LAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA 128

przygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :) Polecam ! ------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona bazylia oliwa z oliwek  natka pietruszki(...)ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek oraz ugotowane wcześniej łazanki - podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krok 3. Przygotowujemy kopczyk : ser feta kroimy na 8 plastrów, na blaszce do pieczenia rozkładamy 4 plastry pomidorów, posypujemy bazylią, na to układamy po plasterku sera feta, przykrywamy kolejnymi plastrami pomidorów, oprószamy bazylią, nakładamy kolejny

Moja Książka Kucharska
Sałatka brokułowa z migdałami (warstwowa) 395

cudna:-)... Ps. sos czosnkowy można również zrobić wyłącznie na bazie jogurtu... wtedy będzie to dietetyczne danie. Składniki na 6 osób: 3 brokuły 3/4 puszki kukurydzy 150 - 200 g sera feta sos czosnkowy według uznania ( np z tego przepisu klik ) 2 pęczki rzodkiewek ok. 150 g migdałów w płatkach Wykonanie: Przygotowujemy sos czosnkowy ( tutaj przepis - klik ). Na suchej patelni lekko(...)Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (tak aby były półtwarde, nie rozpadające się). Następnie studzimy. Brokuły układamy w naczyniu następnie na nie wysypujemy kukurydzę. Kolejną warstwą jest pokruszona feta (najlepiej ta prawdziwa krusząca się - nie jest tak słona), jeżeli nie znajdziemy takiej bierzemy ser typu feta i kroimy w drobną kostkę. Fetę polewamy sosem czosnkowym. Następnie

IMPRESJA SMAKU
Focaccia z serem feta i oliwkami 175

mąki  10 g świeżych drożdży 3/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 10-12 oliwek zielonych 70 g sera feta 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Następnie wsypać cukieri sól - wymieszać. Wlać pozostałą wodę, wsypać mąkę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką(...)odstawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość ). W międzyczasie pokroić oliwki oraz rozkruszyć ser feta. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, za pomocą dłoni uformować  placek grubości około 2 cm. Najlepiej przełożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozciągać,aż uzyska pożądany kształt i grubość. Placek drożdżowym posypać ziołami, następnie ułożyć oliwki, wciskając je nieco w ciasto

kolorowotorcikowo