mogłabym przygotować i z wielką chęcią zjeść;)! Ostatecznie, ponieważ nie mogłam się do końca zdecydować, zrobiłam dwie sałatki…:) Jedna z nich to sałatka ziemniaczana z dodatkiem szpinaku i fety oraz kurczaka. Ja podałam ją z sosem sezamowym. A przepis na drugą już wkrótce…:)! Sałatka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: 750 g małych ziemniaków 1 pierś z kurczaka(...)wycisnąć obrany czosnek i pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażyć na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać szpinak i doprawić pieprzem i szczyptą soli (ale minimalnie bo feta jest słona). Mieszać 1-2 minuty aż szpinak zwiotczeje. Po przestudzeniu trzeba go odcisnąć. 4. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać. Ziemniaki, kurczaka, szpinak i pokruszoną fetę również wymieszać
UgotujmyTo.plsmaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam! SKŁADNIKI: 200 g kaszy kuskus 80 g fety 70 g siekanych migdałów 7 pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek (mogą być zielone) 5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwona garść siekanego szczypiorku 1 łyżka masła (użyłam ekologicznego(...)masła. Teraz przełóż do kaszy podsmażoną paprykę wraz z pozostałą po smażeniu oliwą z oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak kaszy. Całość posyp szczypiorkiem. Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyJednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii 100-150 g fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej(...)Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Podduszoną cukinię miksujemy na gładką masę. Przekładamy ponownie na patelnię i dodajemy pokruszoną fetę. Chwilę razem podsmażamy tak, aby feta dokładnie połączyła się z cukinią. Doprawiamy tymiankiem i ewentualnie dodajemy oliwki. Sos mieszamy z makaronem i podajemy natychmiast
Sto kolorów kuchniogonkami można przechowywać dłużej. Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita . W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną (jak ta hortopita ze szczawiem i botwiną ), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :) Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację(...)pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj
Chilli Czosnek i Oliwaszparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też(...)mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
Kulinarne przygody Gatitypierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki(...)umieszczamy w garnku z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do zagotowania: na większym ogniu bez przykrycia, po zagotowaniu: na mniejszym ogniu już pod przykryciem) Ser feta rozgniatamy w miseczce widelcem - odstawiamy na bok. Umyty i osuszony boczek kroimy w drobną kostkę - usuwając warstwę skóry. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w drobną kosteczkę
Symfonia Smakówposiekanej na niewielkie kawałki 1 duży pomidor posiekany na talarki półksiężyce 1/2 dużego zielonego ogórka posiekanego na talarki półksiężyce 1/2 czerwonej papryki posiekanej w kostkę lub cienkie paseczki posiekana feta 1 czerwona cebula pokrojona na półksiężyce garść czarnych oliwek koperek i szczypiorek posiekany do posypania świeżo zmielony pieprz słodka i ostra papryka mielona, kolendra, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk(...)cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przesmaż krótko z obu stron na niedużej ilości oleju, wystudź. Na talerzach układaj sałatę i warzywa, dodaj fetę i krążki cebuli. Posyp koperkiem i szczypiorkiem. Polej oliwą jeśli chcesz. Sos jogurtowo-czosnkowy przygotujesz w prosty sposób: wymieszaj 1/2 szklanki jogurtu z 2 lub 3 ząbkami czosnku, dodaj bazylię suszoną, oregano
Zasmakuj Kuchnilubiana, sałatka z serem feta. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Pyszna sałatka w greckim stylu. Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych pomidorów i słonej fety. Całość dopełnia pyszny sos* . Artykuł Sałatka z fetą pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkiosuszyć, nie obierać ze skórki , pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaserka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :) Składniki: 1 brokuł 20 pomidorków koktajlowych 200 g sera typu feta 6 ząbków czosnku 220 jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cukru łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał(...)minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą. Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem. Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić. Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej
Taste Therapymacie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny(...)dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich
Pyza i SurówkaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu 5 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego " document.write(" "); Sposób(...)skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, pieprz. function load
CoolinarniePLbazylią - gotowane na parze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 2 duże piersi kurczaka 140g sera feta kilka suszonych pomidorów z zalewy świeża bazylia sól pieprz suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, usuwamy tłuszcz i błony. Każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety (najlepiej kładąc(...)nóż). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Ja używam piętrowego parowaru, gotując jednocześnie brokuły i ziemniaczki
Moje Kuchenne Rewelacjeżółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy(...)około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacje