lubiana, sałatka z serem feta. To bomba witaminowa, którą możemy przyrządzić już w kilka minut. Pyszna sałatka w greckim stylu. Chrupiąca sałata z dodatkiem aromatycznych pomidorów i słonej fety. Całość dopełnia pyszny sos* . Artykuł Sałatka z fetą pochodzi z serwisu Fit Food Brunetki
Fit Food Brunetkiosuszyć, nie obierać ze skórki , pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)stanowią obligatoryjnego składnika sałatki greckiej. Ogórka, w sałatce greckiej, powinno być o 1/3 mniej niż pomidorów. Podstawą dobrej sałatki greckiej jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i ser feta. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaserka typu feta i podrasowana ostrością czosnkowego sosu. Wszystko to bardzo dobrze ze sobą koresponduje i smakuje :) Składniki: 1 brokuł 20 pomidorków koktajlowych 200 g sera typu feta 6 ząbków czosnku 220 jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki cukru łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Przygotowanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, ponieważ warto aby miał(...)minut, a następnie hartujemy je przelewając na sitku zimną wodą. Pomidorki koktajlowe, w zależności od wielkości kroimy na pół lub w ćwiartki. Mieszamy razem z brokułem. Następnie dodajemy ser feta. Warto użyć takiego, który jest już pokrojony w kostkę, lub takiego znajdującego się na tacce - który łatwo nam będzie w ładną kostkę pokroić. Przed samym podaniem polewamy sałatkę wcześniej
Taste Therapymacie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem Składniki (na 6 muffinów) ok. 200 g dyni 1 papryka 3 garści świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 3 jajka 2 ząbki czosnku pieprz i sól Muffiny(...)dynią, papryką fetą i szpinakiem Wykonanie Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej. Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich
Pyza i SurówkaDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci(...)Seal "Istanbul" :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :) Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii "Turcja od kuchni". Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki masła klarowanego listonic_name = "Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "5 liści jarmużu 5 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki sera typu feta 1 mała czerwona cebula 3 łyżki soku z cytryny przyprawy tymianek, bazylia, sól, pieprz, czerwona papryka sos balsamiczny malinowy (zakupiony w lidlu) 0,5 łyżeczki masła klarowanego " document.write(" "); Sposób(...)skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy ok 3 minut. Przyprawiamy, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe i smażymy jeszcze ok 1 minuty. Sałatkę zdejmujemy z ognia układamu na talerzu posypujemy serem feta i polewamy malinowym dipem. Jeśli nie mamy gotowego możemy przyrządzić go sami: 1 łyżka soku malinowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, pieprz. function load
CoolinarniePLbazylią - gotowane na parze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 2 duże piersi kurczaka 140g sera feta kilka suszonych pomidorów z zalewy świeża bazylia sól pieprz suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, usuwamy tłuszcz i błony. Każdą pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety (najlepiej kładąc(...)nóż). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki i spinamy wykałaczkami. Gotujemy na parze przez około pół godziny. Ja używam piętrowego parowaru, gotując jednocześnie brokuły i ziemniaczki
Moje Kuchenne Rewelacjeżółtko sól, pieprz Do wersji z szynką 4 plasterki szynki 4 plasterki sera żółtego Wersja ze szpinakiem i fetą 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta łyżeczka śmietany oliwa PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i czyścimy z błon i tłuszczu . Przekrawamy je w poprzek i lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Ciasta francuskie dzielimy(...)około 5 nacięć). Na połowę kładziemy plasterek szynki i sera. Na pozostałe 4 farsz ze szpinaku i fety : - podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, dodajemy szpinak, a następnie fetę i śmietanę. Doprawiamy pieprzem. Naprzemiennie zawijamy paski ciasta. Smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut
Moje Kuchenne Rewelacjełyżki majonezu 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie (u mnie z młynka) sól, pieprz Oczyszczoną sałatkę dzielimy na mniejsze kawałki (można posiekać nożem). Ser feta kroimy w kostkę. Migdały zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie wodę odlewamy, a migdały pozbawiamy skórki. Następnie prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Odstawiamy. Majonez łączymy(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Na dno szklanej salaterki wykładamy część sałaty lodowej. Rozprowadzamy na niej połowę sosu. Posypujemy połową pokrojonej fety oraz połową żurawiny. Wykładamy kolejną porcję sałaty. Rozprowadzamy resztę sosu. Rozkładamy pozostały ser, żurawinę oraz migdały. W wersji „codziennej” składniki można wrzucić do miski i wymieszać wszystko
Smaki Na Talerzuzamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy Sól, pieprz 1 jajko(...)posiekany koperek, cebulę dymkę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta i ricottą/mascarpone/serkiem białym. Próbujemy farsz i ewentualnie doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nakładamy farsz na cały trójkąt, pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy
Czarnawisienkaburaków się skuszą. Na 2 duże porcje. SKŁADNIKI 1 opakowanie miksu sałat 1 duży pomidor 1 duży ugotowany burak 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 100 g sera feta 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka mieszanki ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, mieszankę ziół i wymieszać(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę, pomidor i buraka pokroić na mniejsze kawałki. Na dwa duże talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidor, buraka i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę polać dipem i podawać od razu
Passions hobbies lifemożesz ją też zastąpić kaszą jaglaną) Garść rukoli lub ziół Porcja fety (plaster) Nasiona słonecznika (łyżka) Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety. Przepłucz komosę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie(...)miękka. Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować. Smacznego! Artykuł Menu na dzień 1638 kcal pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzawokado, rukolą i moim ulubionym serem feta. Do tego jest idealna do zabrania ze sobą do pracy. Wystarczy sałatkę z ... Czytaj dalej Sałatka z truskawkami i serem feta Artykuł Sałatka z truskawkami i serem feta pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink Envelope