zamrażarki. Zamiast koperku możesz dodać świeżą miętę lub pietruszkę. Składniki na 1 blaszkę rożków: 350 g ciasta francuskiego (1 duże opakowanie) 300 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 3 łyżki ricotty 2 ząbki czosnku 1 garść koperku 1 garść posiekanej cebuli dymki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy Sól, pieprz 1 jajko(...)posiekany koperek, cebulę dymkę, czosnek i przyprawy. Podsmażamy przez 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta i ricottą/mascarpone/serkiem białym. Próbujemy farsz i ewentualnie doprawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nakładamy farsz na cały trójkąt, pozostawiając wolne boki. Na wierzchu układamy drugi trójkąt i przyciskamy
Czarnawisienkaburaków się skuszą. Na 2 duże porcje. SKŁADNIKI 1 opakowanie miksu sałat 1 duży pomidor 1 duży ugotowany burak 1 średnia czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 100 g sera feta 2 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka mieszanki ziół sałatkowych WYKONANIE Do garnuszka wlać oliwę, dodać ocet balsamiczny, mieszankę ziół i wymieszać(...)Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę, pomidor i buraka pokroić na mniejsze kawałki. Na dwa duże talerze nałożyć najpierw miks sałat, następnie cebulę, paprykę, pomidor, buraka i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę polać dipem i podawać od razu
Passions hobbies lifemożesz ją też zastąpić kaszą jaglaną) Garść rukoli lub ziół Porcja fety (plaster) Nasiona słonecznika (łyżka) Tę kolację przygotujesz w mniej niż 10 minut. Połączenie arbuz, prosciutto i feta jest genialne, ale jeśli chcesz żeby danie było mniej kaloryczne – zrezygnuj z fety. Przepłucz komosę pod zimną wodą, przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem i gotuj aż będzie(...)miękka. Pokrój arbuza i fetę w kostkę, pomidorki przekrój na połówki, a prosciutto w paski. Przełóż do dużej misy, dodaj rukolę i przestudzoną kaszę. Skrop dresingiem i wymieszaj. Podawaj sałatkę posypaną nasionami lub pokruszonymi orzechami. Jeśli zamiast komosy wybierzesz kaszę jaglaną – podpowiadamy jak ją ugotować. Smacznego! Artykuł Menu na dzień 1638 kcal pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzawokado, rukolą i moim ulubionym serem feta. Do tego jest idealna do zabrania ze sobą do pracy. Wystarczy sałatkę z ... Czytaj dalej Sałatka z truskawkami i serem feta Artykuł Sałatka z truskawkami i serem feta pochodzi z serwisu Pink Envelope - Proste przepisy
Pink Envelopeuwielbiam proste, lekkie i zdrowe rzeczy - ta sałatka taka właśnie jest! Składniki: 1 opakowanie mixu sałat 1 pomidor Garść pomidorków koktajlowych 1 papryka 1/2 ogórka 1/2 kostki sera feta Garść winogron Garść świeżej bazylii Garść świeżej mięty Garść świeżej natki pietruszki 1/2 opakowania Vegeta Natur do sałatek i dipów 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Paprykę, ogórka(...)feta, winogrona, pomidora i pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę/plastry. Ocet, oliwę i Vegetę Natur do sałatek i dipów mieszamy w szklance. Wszystkie składniki mieszamy. (wpis konkursowy
Czarnawisienkamiski. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 4. Pokrojone warzywa dodajemy do roszponki. 2. Następnie kroimy ogórka kwaszonego, pomidory suszone, ser feta i przekładamy do miski. Dodajemy całe oliwki. 3. Do salaterki wlewamy 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych (wykorzystuje olej po pomidorach suszonych z żurawiną) dodaję musztardę, miód i najważniejszy składnik(...)dostępny w sklepach Makro, Selgros, Auchan, Carrefour, Delikatesy Centrum). Całość dokładnie mieszamy i dodajemy do sałatki. Sałatkę najlepiej wymieszać przed podaniem. Gotowe… Smacznego!!! Artykuł Sałatka z roszponki, fety i pomidorów suszonych. Idealna na grilla. pochodzi z serwisu
karolgotujetruskawkami i szparagami Sałatka z truskawkami i szparagami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów ok 10 truskawek 2 garści listków szpinaku 2 pomidory malinowe pokruszony ser feta oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól pieprz kolendra lub inne świeże zioła Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki, szparagi gotujemy na parze al dente. Od razu przelewamy zimna wodą(...)Pomidory kroimy w plastry, truskawki na ćwiartki. W misce układamy listki szpinaku, pomidory, truskawki i szparagi. Posypujemy serem feta. W szklance mieszamy ocet, oliwę i przyprawy, gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy ziołami. Podajemy od razu
Kulinarne przygody Gatityświeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese 2-3 tablespoons Greek yogurt pepper, herbs Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szpinak umyj, osusz, urwij co grubsze łodyżki. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij(...)dorzuć szpinak i duś wszystko na małym ogniu aż szpinak straci swoją objętość. Dorzuć na patelnię jogurt wymieszany z fetą pokrojoną w kawałki i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Duś i mieszaj aż na patelni będzie jednolity, gęsty “sos”. Rozłóż powstałą masę równomiernie na dnie patelni, ostrożnie wbij na jej wierzch jajka, tak, żeby żółtka się nie rozlały. Posyp
Martyna Cookspokrojone w drobną kostkę pomidory i całość pieprzymy i dodajemy Vegetę, dusimy pod przykryciem z 10-15 minut podlewając woda z pod gotowania makaronu. 3. Następnie wkruszamy większą połowę fety, dodajemy kwaśną śmietanę i szczyptę gałki. Smażymy jeszcze chwilkę i próbujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku. Podajemy makaron z wymieszany z sosem lub z sosem na wierzchu i kawałkami(...)fety. Smacznego ! Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI 110 g makaronu kokardki 1 miks sałat 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonego ogórka 6 oliwek zielonych 6 oliwek czarnych 100 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka soku z cytryny 1/2 opakowania przyprawy Vegeta Natur do greckiej sałatki 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów WYKONANIE(...)nałożyć miks sałat, dodać makaron i lekko wymieszać. Następnie dodać paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, pomidorki koktajlowe i oliwki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną w piórka i ser feta pokrojony w kostkę. Tak przygotowaną sałatkę polać przygotowanym dipem. Podawać od razu. #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Passions hobbies lifepraktyczne i idealne do kruchych wypieków. Do greckiej tarty dodałam oryginalny grecki ser owczy typu feta. Ten ser nie rozpuszcza się pod wpływem temperatury jak to robi zwykła feta. No i zioła… Oregano i tymianek podkreśliły smak tarty. Lubię piec wytrawne tarty zwłaszcza te bezmięsne jak tarta brokułowa z pieczarkami czy tarta z burakami i botwiną(...)łyżka wody, zimnej Nadzienie do tarty 200 g zielonej cukinii 15 oliwek kalamata 15 zielonych oliwek 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 100 g greckiego owczego sera typu feta 30 g żółtego sera 3 jajka 250 śmietany lub mleka ½ łyżeczki suszonego oregano 3 gałązki świeżego tymianku Z mąki i masła zrób kruszonkę, najlepiej za pomocą malaksera. Kiedy masło
codojedzeniaDziś chciałabym zaproponować coś wytrawnego. Ciasto francuskie nadziewane farszem ze szpinaku, szynki, ricotty i niebieskiego sera, podane z sosem na bazie sera feta, jogurtu greckiego i mięty. Danie to świetnie sprawdzi się jako przystawka lub na danie główne czy kolację, może być serwowane na zimno lub na ciepło, w obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Danie świetnie nadaje się na przyjęcia(...)wówczas nie ma znaczenia jaki szpinak kupimy. Ja robiłam z podwójnej porcji, czyli upiekłam dwa warkocze, wykorzystałam przy tym całe opakowanie szpinaku oraz całe 250 gr opakowanie ricotty. Sos feta: 200 gr jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 3 gałązki świeżej mięty (około 10-15 cm długości) jak nie ma mięty można dać koperek lub pietruszkę 100 gr sera feta
moj przepis nawody. Na koniec wyłącz ogień, odkryj pokrywkę i zostaw potrawę na 10 minut. Podawaj posypaną pestkami dyni, koperkiem, z dodatkiem cząstek cytryny. Papryki faszerowane ryżem, pieczarkami i fetą Najbardziej znane są papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym. Ja pokazuję Wam wegetariańską wersję tego dania, z dodatkiem pieczarek. Lubię przekroić papryki na pół, ponieważ w ten sposób prezentują się(...)czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli, a pieczarki zbrązowieją i zmniejsza objętość. W misce wymieszaj ryż i cebulę z pieczarkami, dodaj posiekane zioła oraz pokruszoną fetę. Całość dopraw pieprzem i odrobiną soli. Papryki przekrój na pół i usuń z nich nasiona oraz białe błonki. Nafaszeruj je wcześniej przygotowanym farszem. Przecier pomidory wlej do naczynia żaroodpornego. Dodaj
Chilli Czosnek i Oliwapuszka pomidorów bez skórki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 / 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Nadzienie: 100 g sera feta 50 g mozzarelli 1 / 2 czerwonej cebuli 10-12 czarnych oliwek 1 mały pomidor (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Wodę lekko podgrzać(...)chwilę podsmażać dla uwolnienia aromatów. Wlać pomidory z puszki, smażyć, aż woda odparuje, a sos stanie się gęsty. Doprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku, odstawić do przestygnięcia. Nadzienie: Fetę pokroić w kostkę, mozzarellę i oliwki odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pomidor umyć, pokroić w plasterki. Wykonanie Blat oprószyć mąką, wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować
niecodziennikpary