kości poprzez witaminę C. Ja za eksperymentowałam i dodałam ją do kurczaka, dopasowała się super :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z kurczaka suszona miechunka Helio Natura ser feta orzechy nerkowca opakowanie boczku w plasterkach sól himalajska pieprz Filety z kurczaka nadcinam, rozkładam i rozbijam. Oprószam solą i pieprzem. Ser feta kroję w paski. Na koniec rozbitego(...)fileta układam po kolei: miechunkę (kilka owoców), następnie orzechy, kolejny rząd to feta. Zawijam jak roladę, owijam plastrami boczku. Przekładam do naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku w 180 stopniach około 35 - 40 minut. Podaję z kaszą, pieczonymi ziemniaczkami, ulubioną surówką :-). Smacznego
kruche babeczkisuchych drożdży (ja użyłam jedno opakowanie, 7g) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka roztopionego masła Farsz: 125 g sera mozzarella 200 g sera typu feta pieprz 1 żółtko 1 łyżeczka roztopionego masła Dodatkowo: 3-4 jajka kilka plasterków masła Do odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do połączenia(...)drożdże oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski, delikatnie posypujemy mąką i odkładamy przykryte ściereczką na około godzinę, do podrośnięcia. W tym czasie fetę kruszymy na drobno, dodajemy startą mozarellę, żółtko oraz masło. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), mieszamy. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy
Smaki Na Talerzuprzypadku pasować będzie filet z indyka. A przyrządzić je można następująco: INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- SKŁADNIKI: - 1 średniej wielkości filet z indyka - 1 opakowanie mrożonego szpinaku - pół kostki sera feta (ok 125- 150g) - 6-8 suszonych pomidorów w oleju - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany - mała papryczka chili lub szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) - oliwa z oliwek - przyprawy- sól, pieprz(...)się rozmrozi, a następnie odparuje z niego nadmiar wody. 3. Dodajemy do szpinaku bardzo drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek, pokrojony drobno i rozbity widelcem ser feta oraz posiekane drobno suszone pomidory wraz z odrobiną oliwy. Dodajemy szczyptę bazylii, odrobinę soli i pieprzu, ew. dodatkowo czosnku suszonego. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy dodać nieco bardzo drobno posiekanej
Aromatyczne Podróżełyżka oregano 1 łyżka bazylii (suszonej lub świeżej) Dodatki: 70 g szynki 100 g papryki 30 g cebuli 12 szt. czarnych oliwek 70 g szpinaku (mrożonego) 130 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 120 g sera żółtego Przygotowanie: Farsz szpinakowy: Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę. Dodać kostki szpinaku – smażyć do momentu rozmrożenia(...)szpinaku. Do większej miski wrzucić pokrojoną w kostkę fetę, dodać szpinak, pokrojone oliwki i wymieszać. Farsz z szynki: Pokroić szynkę, paprykę i oliwki na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski, dodać 40 g startego sera i wszystko wymieszać. Ciasto: W jednym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami
KuchniaWeDwoje.plidealna na drugie śniadanie lub jako posiłek do pracy. Składniki na 2 porcje: 1/2 główki sałaty, np. masłowej 1 pierś z kurczaka połowa dojrzałego mango 100 g sera feta 2 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki sosu słodkie chili 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz odrobina oleju Pierś umyć, osuszyć, pokroić w grubsze paski(...)grillową) rozgrzać z niewielką ilością tłuszczu i usmażyć kawałki kurczaka. Sałatę umyć, osuszyć i rozerwać na mniejsze części. Z mango obrać skórkę i pokroić owoc na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerze (bądź do miski) przełożyć sałatę, następnie mango, ser feta, a na sam koniec dodać pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Przed podaniem
Ugotowaćnaleśników z szpinakiem i serem feta? Mała alternatywa dla tradycyjnych dań Wigilijnych, prosta w zrobieniu i bardzo smaczna. Składniki na około 10 porcji: 10 naleśników 120 g sera feta 250g świeżego szpinaku trochę tartego sera Naleśniki muszą być cienkie, smażone na mniejszej patelni lekko zarumienione. Ja szpinak zazwyczaj robię na parze przez około 10 minut(...)odparowania wody w garnku. Pamiętać należy o tym, żeby nie gotować go zbyt długo bo się zrobi brzydki i brązowy. Przełożyć do miseczki, dodać rozkruszony drobno ser feta. Przyprawić papryką ostrą, słodką, pieprzem, czosnkiem do smaku. Można też dodać małe pół drobno posiekanej cebuli. Nie solić, pamiętajmy, że ser feta jest słonawy wystarczająco. Zawijać farsz w naleśniki
Delusional Trineszczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej. Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli pozbawiona pestek oliwa 250 g kukurydzy z puszki Bonduelle 200 g fety 1/2 pęczka koperku łyżeczka suszonej mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego(...)przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw, choć dodatek soli nie powinien być potrzebny, bo feta jest dość słona. Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep
Chilli Czosnek i Oliwasałatkę z serem feta. W tradycyjnym wydaniu jadłam ją bez żurawiny i pestek słonecznika, ale ostatnio zmodyfikowaliśmy ją wspólnie z sąsiadami. Wyszła przepysznie. Składniki na sałatkę z serem feta (4 porcje): 3 pomidory 1 duży ogórek kostka półtłustego sera feta 3 liście sałaty (lodowej) pestki słonecznika żurawina bazylia oregano zioła prowansalskie olej lub oliwka sok z cytryny(...)łyżka) Pomidory i ser feta pokroić w kostkę, a ogórek w paski i później ćwiartki. Potargać liście sałaty na średniej wielkości kawałki. Przyprawić i wymieszać. Dodać do smaku pestki słonecznika i żurawinę. Polać olejem lub oliwką oraz sokiem z cytryny. Wymieszać
Karola gotujenaleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy (2 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu i 1 ząbek czosnku) Na samym początku przygotować ciasto(...)całość zalać wodą. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy wyparuje większość płynu to szpinak przyprawić odrobiną soli i pieprzem. Wymieszać. Na sam koniec dodać pokruszony ser feta. Na usmażone naleśniki wyłożyć farsz szpinakowy. Całość zawinąć. Podawać z sosem czosnkowym. Przygotowywanie farszu szpinakowego z dodatkiem sera feta
Ugotowaćzawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje swoją obecnością w środku. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki(...)czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego oregano • pęczek natki pietruszki • 200 g sera feta – oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny, bo jest mazisty i miękki • olej do smażenia Wykonanie: • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia
To co kochamIdealne śniadanie w formie puszystej rolady szpinakowej z dodatkiem roztartej fety i polskich leśnych maślaków. Kolejna propozycja na danie z dbałością. Dziś niedziela, więc oczywiście trzeba zadbać aby śniadanie było wyjątkowe, przygotowane idealnie. Musi być też pięknie podane. Przy dzisiejszej pogodzie niedziela jest taka bardzo leniwa, powolna. Wiadomo, że śniadanie to podstawa i fundament całego naszego dnia(...)ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie oleju. Wbijamy jajka, smażymy do momentu ich całkowitego ścięcia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser feta ugniatamy widelcem z posiekaną natką pietruszki. Roladę rozwijamy, wierzch smarujemy serem feta. Następnie rozkładamy na całości usmażone grzyby. Ciasno zwijamy w rulon. Kroimy w plastry. Roladę możemy podać
VioletoweKucharzenieząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym(...)sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkipomidorowy z fetą jest wyjątkowo aromatyczny dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Najpierw szklimy cebulę na maśle dodając do niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych(...)koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem. Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj, tak by feta się ładnie rozpuściła łącząc się z cebulą. Pod koniec dodaj puszkę pomidorów i 2 łyżki wody. Makaron ugotuj al dente w osolonej
Zasmakuj Kuchnizawsze wychodzą chrupkie, bo cukinia w dalszym ciągu puszcza wodę. I nic tu nie pomoże sypanie mąki – za dużo mąki to twarde, niesmaczne placki. Do masy wkruszamy ser feta, całości dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy bardzo niewielką ilość oleju – wystarczą 2-3 łyżki. Nakładamy porcje ciasta łyżką, placki rozsmarowujemy na grubość około 5-7mm i smażmy na średnim(...)olej. Placki najprzyjemniej smakują z jogurtowym sosem tzatziki, ale można je podać i z samym greckim jogurtem. Danie to moja wariacja na temat Kolokithokeftedes – greckich placuszków z cukinii z fetą i ziołami. Greckie placki zamiast surowych ziemniaków mają w składzie ziemniaki ugotowane i bułkę tartą, fetę i żółty ser. Są formowane przed smażeniem i smażone w głębokim tłuszczu. U mnie
Karo in the Kitchenformę o średnicy 26 cm: 2 młode cukinie (wagowo ok. 0,8 kg) 1 biała część pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka (duże) 200 g sera feta 3 łyżki mleka ewentualnie 1-2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanego koperku gałka muszkatołowa sól, pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić(...)oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do miękkości warzyw. Z cukinii odcisnąć sok. Do miski przesypać cukinię oraz podsmażone warzywa. Jajka wbić do miseczki, wlać mleko i roztrzepać. Ser feta pokroić w kostkę. Do miski z warzywami wlać jajka, wsypać koperek i dodać ser feta. Całość doprawić pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Jeżeli masa wydaje się Wam zbyt
Ugotować