Pasta kanapkowa przygotowana ze składników które najczęściej mamy pod ręką. Z perfekcyjnie ugotowanymi jajkami ( z zachowaniem wilgotnego, miękkiego żółtka), z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą. Do tego odrobina sosu majonezowego oraz dużo posiekanej pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz. Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem(...)się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka 2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka fety sól i świeżo zmielony czarny pieprz
cool and mintytemperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką. Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym(...)zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. SZPINAK : Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej
cool and mintysię z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również(...)świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem
Moja Delicjajest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 jajko Zaczynamy od szpinaku bo musi nam wystygnąć. Na rozgrzaną patelnię(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki i nacinamy w choinkę ale tak żeby po środku zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta i łososia
Piekielna Kuchnia Patisię ładny pęczek rzodkiewek, to zachęcam, nie wyrzucajcie listków! A tu mój przepis na poğaça ze szpinakiem i fetą sprzed 2 lat i więcej informacji na temat pogaca jako takich. Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety Składniki / na 12 bułeczek: 3 łyżeczki świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka (u mnie roślinnego(...)ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotuj nadzienie. Liście rzodkiewki dobrze umyj, posiekaj i połącz z pokruszonym serem feta. Posmakuj nadzienia i ewentualnie je dopraw solą, pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta
Chilli Czosnek i Oliwaniepozorne warzywo musiał wymyśleć ktoś przebiegły, bo powstają z niego niesamowicie dobre placki czy ciasta. Placki świetnie chrupią, jest w nich wyczuwalna nutka i cebulki i czosnku i fety, czyli tego, co tygryski u nas w domu lubią najbardziej. Robiąc te placki należy pamiętać o dokładnym odciśnięciu cukinii, gdyż w przeciwnym razie placki będą się rozpadać. Na patelnię(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 2 spore marchewki 1 jajko 2 łyżki śmietany 12% 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 mała cebulka 2 gałązki natki 1/2 opakowania fety sól, pieprz do smaku sos pół opakowania serka naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie Cukinię myjemy i ścieramy na tarce. Lekko solimy
Mieszam w Garnkuoliwie. Gdy się chwilę przesmaży dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt dużo, bo pamiętajmy, że feta i oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki (kilka zostawiamy do dekoracji wierzchu zapiekanki). Próbujemy(...)dente i odcedzamy. Mieszamy go z uduszonym mięsem i przekładmy stopniowo do naczynia do zapiekania na zmianę z pokrojonym bakłażanem i pokruszona fetą (ale nie dużo, bo większość fety zostawiamy na posypanie zapiekanki). Na wierzchu układamy kawałki bakłażana, pozostawione wcześnije oliwki i posypujemy pokruszoną fetą. Jeśli mamy śweży tymianek to dodajmy kilka gałązek na wierzch
Simple Dishjędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makaron chiński ze szpinakiem i fetą Składniki: opakowanie makaronu chińskiego 300 gram szpinaku mrożonego liściastego 3/4 kostki sera typu feta 2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz gałka muszkatołowa, imbir w proszku, ostra papryka Makaron chiński(...)szpinakiem i fetą Wykonanie: W czajniku nastawiamy wodę. Będzie nam potrzebna do makaronu i do szpinaku. Następnie podgrzewamy oliwę na patelni i wyciskamy przez praskę czosnek. Wrzucamy wszystkie przyprawy, żeby wydobyć z nich aromat. Podsmażamy krótko, żeby nie przypalić czosnku, gdyż robi się wtedy gorzki. Wrzucamy na patelnie zamrożony szpinak i podlewamy troszkę przegotowaną wodą. Dusimy pod przykryciem aż się
Pyza i SurówkaMuffinki mięsno-ryżowe z fetą to świetny pomysł na wykorzystanie farszu, który nam pozostał np. z przygotowania gołąbków. Tak właśnie było w moim przypadku... zrobiłam za dużo farszu do faszerowanych patisonów więc postanowiłam upiec go z dodatkiem fety w kokilkach i był to strzał w dziesiątkę. Polecam wszystkim, którzy nie lubią zadymki kuchennej związanej z smażeniem mielonych(...)cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej do wysmarowania kokilek Wykonanie Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników. Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa
Kuchnia z widokiem na ogródkurczak ładnie się zrumienił. W międzyczasie ugotuj ryż po persku (kliknij w link) czyli z szafranem i berberysem oraz przygotuj sałatkę z przepisu poniżej: Sałatka z jogurtu i fety 250 ml greckiego jogurtu 100 g sera feta, u mnie owcza 2 łyżki posiekanej mięty, liście 1 łyżka oliwy Pokrój drobno liście pieprzowej mięty. Jeśli masz zwykłą miętę możesz(...)równie dobrze zastosować. Pokrusz fetę lub zgnieć widelcem, dodaj jogurt, miętę, oliwę i wymieszaj. Feta jest dosyć słona, więc tej sałatki nie potrzeba solić
codojedzeniabatatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył. I tak było pysznie! Gnocchi z pieczarkami i feta Składniki: 1 batat średniej wielkości, około 350 g 250 g ricotta lub twarogu 2 duże jajka 30 g utartego parmezanu 1 łyżeczka soli 400 – 450 g mąki , ewentualnie(...)łyżki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki świeżego tymianku, drobno pokrojonego 2 łyżeczki rozmarynu, drobno pokrojonego 3 łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel
codojedzeniaminut to doskonały czas by zrobić proste a zarazem wykwintnie podane danie. Oto rożki z białej papryki nadziane trójkolorowym makaronem fusilli z sosem z sera feta o smaku ziół prowansalskich. Ze świeżą bazylią w środku i plastrami pomidora malinowego. Papryka ugotowana na parze jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna, świetnie komponuje się ze smakiem fety, ziół i świeżo(...)Paprykę z odciętą górą i z usuniętym gniazdem nasiennym gotujemy na parze ok. 15 minut, odstawiamy do ostudzenia. 2/ Na patelni podgrzewamy śmietankę w której rozpuszczamy rozdrobniony ser feta. Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia ciągle podgrzewając. Doprawiamy pieprzem. 3/ Do powstałego sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Nadziewamy ugotowane papryczki makaronem z sosem przekładając go świeżą bazylią
Kuchnia PROzdrowotnamocno odpłynąłem od „oryginału”, to jednak zdaniem osób, które miały okazję posmakować osiągnięty efekt, jest on co najmniej zadowalający. W pewnym skrócie, to propozycja dla miłośników jajek, łososia i fety. Sałatka jest bardzo łatwa w przygotowaniu, nie wymaga ono zbyt wiele czasu, a użyte składniki są łatwo dostępne. Dlatego ta kolorowa i bardzo apetyczna przystawka nada się bardzo dobrze(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki 100g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w gotowych plastrach, ale niekoniecznie) 4 duże (L) jajka duża garść poszarpanych kolorowych sałat 8-10 pomidorków koktajlowych 100g fety 1 mała czerwona cebula 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ostrożnie, inne składniki już ją zawierają!) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny
Kulinarna Pokusałatwy splot wykonany z ciasta. Poniżej znajdziecie zdjęcie ze szczegółami wykonania :) Gorąco polecam :) Składniki : 8 kawałków kurczaka sól pieprz 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 kostka sera feta 1 opakowanie ciasta francuskiego roztrzepane jajko Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać czosnek i szpinak. Smażyć 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na 8 części. Mięso(...)umyć, osuszyć i pokroić na kawałki 10 cm. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć delikatnie kawałki mięsa. Odłożyć. Ser feta pokroić na grube plastry. Ciasto francuskie rozłożyć na blacie. Przekroić wzdłuż i wszerz, tworząc 4 prostokąty. Dzieląc tak dwa opakowania ciasta otrzymamy 8 prostokątów. Na środku każdego płata ułożyć jedną część szpinaku, następnie plaster
Chocolate Muffin Blogzastąpiłam nimi świeży szpinak 1 łyżeczka suszonego tymianku - w oryginalnym przepisie był świeży, ale akurat nie miałam 1 łyżeczka suszonego rozmarynu - tego świeżego u mnie było brak 80g sera feta - rozkruszyć na mniejsze kawałki 60g żółtego sera [z ciastem łącznie 120g] - starty na grubych oczkach tarki - oryginał sugerował parmezan, ale nie posiadałam w lodówce CIASTO: 300g mąki pszennej(...)ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe, zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek zlepić zakładając do środka brzegi i tworząc podłużny bochenek. Przewrócić na druga stronę "szwem" do dołu - w ten sposób
Grunt to przepis!