smaku 2-3 łyżki posiekanego koperku 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku 2 małe jajka sól, pieprz Jak zrobić jęczmienne kulki z burakiem i fetą? Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przełożyć do większej miski i ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pokruszony lub starty na tarce(...)połączyły się z pozostałymi składnikami. Formować niewielkie kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jęczmienne kulki z burakiem i fetą piec przez około 30 minut, lub do czasu aż będą przyrumienione. Kulki z kaszy jęczmiennej z burakiem można jeść na ciepło lub na zimno z ulubiona sałatą i sosem czosnkowym
Codzienne GotowanieSałatka z fasolą Jaś, burakami i serem feta Fasola i ser feta lub kozi to super połączenie, które świetnie sprawdza się w różnych sałatkach. Te składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków(...)Sałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki
Korniszonkioliwą i sokiem z cytryny. No już dawno nic lepszego nie jadłam. Szkoda, że z racji ciąży nie mogłam użyć jakiegoś mocniejszego w smaku sera (w domyśle pleśniowego), ale feta też dała nieźle radę. Do tej sałatki można też użyć ostrego w smaku koziego sera albo też delikatnej i nienarzucającej się mozzarelli. Wybór należy do Was. Składniki sałatki(...)porcję : garść rukoli świeża figa 1/2 twardej gruszki (u mnie konferencja) 25g sera feta 2 orzechy włoskie Dressing na 2 porcje: 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka octu balsamicznego pół łyżki miodu sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rukolę bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mało się mówi o tym, że niedomyta rukola także
DietologWsyp na patelnię z kurkami bób i wymieszaj, podgrzewaj przez 2 min. i zdejmij z ognia. 4. Przełóż farsz na podpieczone spody quiche'y, posyp każdy pokruszonym serem feta i porzeczkami. 5. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę i dopraw odrobiną soli i pieprzu - wymieszaj dokładnie. 6. Zalej równomiernie masą jajeczną quiche i piecz(...)salt Stuffing: 1 medium onion 2 large cloves of garlic 1 teaspoon of dried oregano 200g chanterelles 3 tablespoons vegetable oil 300g boiled and peeled broad beans 30g feta cheese a handful of red currants 2 eggs 4 tablespoons of sour cream 1 heaped spoon of chopped parsley salt and pepper to taste Method: Crust: 1. Knead
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobicie, to już nie znikną z Waszej kuchni! Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni(...)około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze
Analiza SmakuSkładniki: około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta lub a’la feta 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 5-6 pomidorów suszonych z zalewy łyżka masła klarowanego czosnek granulowany lub świeży pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią(...)tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Później doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Na jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Następnie mięso ściśle zwijamy. Później boki rolady spinamy wykałaczkami. Całość zawijamy w plastry boczku. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy
PatiGotujeżółtko 1 łyżka kwaśniej śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli ŚRODEK 1 pęczek szpragów 1 pęczek dymki 1 łyżka oliwy 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 100 g sera feta sól, pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć(...)piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw). Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Fetę pokruszyć. Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut
Cooking for Emilypokojowej) 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco(...)cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva Ulteriore 300 g di asparagi verdi 200 g di feta 3-4 cucchiai di pesto di basilico PRZYGOTOWANIE Focaccia W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. W misce mieszamy mąkę
La grande e la piccola cuocasłonecznika, zresztą bardzo zdrowe. Na 2 duże porcje obiadowe. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 150 g sera feta garść kiełek słonecznika około 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej WYKONANIE Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć(...)papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i wymieszać. Do głębokich talerzy nakładać kolejno miks sałat, paprykę, rzodkiewki i ser feta i ponownie miks sałat i pozostałe dodatki, zaś wierzch posypać kiełkami
Passions hobbies liferyżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem(...)serem i szczypiorkiem Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami
Kulinarne Przebojejakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – sałatka z kozim serem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z pieczoną dynią i serem feta PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g dyni piżmowej lub hokkaido – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczka musztardy dijon – 100 g sera feta – pół świeżego awokado – świeże listki bazylii – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. Wstaw
nietylkopasta.plwyrazistymi w smaku dodatkami - serem feta i suszonymi pomidorami. Cukinia jest warzywem raczej neutralnym w smaku, więc dobór dodatków i odpowiednie doprawienie są tutaj sprawą kluczową. Feta świetnie się sprawdziła w tej roli nadając słonego akcentu. Aromat suszonych pomidorów, czosnku i użytych przypraw dopełniły całości :) Placki wyszły lekkie, ale pożywne. Świetnie smakują zarówno na ciepło(...)zimno. Jako dodatek do placków podałam pastę z pieczonej papryki . PLACKI Z CUKINII Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Czas przygotowania 40 minut Z podanych składników wyszło 12 sporych placków Duża cukinia 3 małe/2 duże jajka 40 g mąki owsianej (zmielone płatki owsianej) Duża garść płatków owsianych Ser feta (ilość dostosujcie wg gustu, pożądanego poziomu słoności
HealthyCreationsnastępnie smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, do zrumienienia. Studzimy. --> Brokuła dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (3-4 minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. --> Sos czosnkowy: --> W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy(...)mieszamy. --> Wykonanie: --> W dużej, najlepiej bezbarwnej salaterce układamy warstwowo wg kolejności: --> -brokuł --> -pomidory --> -kurczak --> -kukurydza --> -ser feta --> -sos czosnkowy --> -słonecznik --> Smacznego Post Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta GotujePasta z pieczonych buraków z serem feta Ostatnio przejadły nam się wszystkie możliwe wędliny sklepowe, tak więc na blogu powstaje nowa kategoria. Pasta z pieczonych buraków z serem feta, w tej właśnie nowej kategorii jako pierwsza. Pasty do chleba mogą być różne, w najbliższym czasie zarzucę Was kilkoma nowymi przepisami na nie. Pomysł na zmianę składników(...)buraków, szybko w przygotowaniu jeśli mamy blender, jeśli nie, to możemy buraczki zetrzeć na tarce ( drobne oczka) i wymieszać i też będzie pysznie ! Pasta z pieczonych buraków z serem feta 5 niedużych buraczków 1/4 kostki sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz 1 łyżka nasion słonecznika ( + 1 mała łyżeczka do posypania pasty ) Buraczki umyłam, ułożyłam
Kuchnia na wzgórzu