feta - 6903 przepisów (strona:35/461)

Sałatka z brokułami, serem feta, batatem i brązowym ryżem 176

która jest doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację. Składniki Ilość porcji: 4 Brązowy ryż – 100 g Brokuł – 150 g Mix sałat – 120 g Ser feta – 150 g Batat – 100 g Suszona żurawina – 50 g Ocet winny Ząbek czosnku Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Bataty obierz i pokrój(...)posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Wyjmij z piekarnika warzywa i poczekaj, aż wystygną. Na koniec wrzuć do dużej miski upieczone brokuły i bataty, dodaj mix sałat, brązowy ryż, ser feta i suszoną żurawinę. Polej wszystko sosem winegret i wymieszaj. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 035,3 kcal Białko: 39,5 g Tłuszcze: 37,1 g Węglowodany

ale Pysznie
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, MANGO I PIECZONĄ DYNIĄ 158

każdego... Dla mnie bomba! Składniki: ok. 200 g miksu sałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny(...)studzimy.  Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Mango obieramy i również kroimy w kostkę. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Sałatę myjemy, osuszamy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Dodajemy usmażonego

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka profesorskoł (Zapiekanka profesorska) 178

wiela 15 lubicie miysa) mogecie dać tyż dlo lepszego smaku trocha wyndzōnki 16 (15-20 dkg) 1 cebula 2 mańsze 17 cukinie 5-6 tōmatōw 18 syr feta 2-4 zōmbki czosku pieprz (abo korzynie) ze dwie łeżki zielōw prowansalskich Na sōm przōd 19 podpiyczcie na patelni pokrōny 20 wōszt i wyndzōnka. Jak sie już trocha przibrōnołci(...)wosach… ale po ślōnsku to przeca co inkszego ) na dōł wiynkszego naczynia żaroodpornego abo brytfanki. Tōmaty ôbiercie ze skōrōw i pokrejcie na szajby 26 . Tak samo cukinia i feta (żeby tyn syr sie nōm lepi krajało, to mogecie go na chwila wciepńōńć do zamrażalki). I potyn we tym naczyniu żaroodpornym ukłołdejcie na wōszcie (jak na ôbrozku 27 ) szajba

Chop w kuchni
Sałatka z fetą, pomidorami, papryką i ogórkiem 218

, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka  kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny i oliwa(...)części. Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Placuszki z cukinii 135

postanowiłam zrobić placuszki. Bardzo dobre, chrupiące i nawet mój mąż nie przepadający za cukinią zajadał się nimi. :)  Przepis:  Składniki: (27 placuszków) 3 małe cukinie 200 g sera feta 3 jajka 4 łyżki mąki 200 ml kwaśnej śmietany  pęczek szczypiorku sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, czosnek granulowany, zioła prowansalskie. Wykonanie:   1. Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy(...)minimum 10 min.  2. Gdy cukinia już poleży, odciskamy cały nadmiar wody, możemy do tego użyć gazy.  3. Dokładnie odciśnięta cukinię łączymy z mąką,serem feta i jajkami doprawiając ziołami, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Ale pamiętajmy, że już sam ser feta jest dość słony.  4. Gdy wszystkie składniki już połączymy, na patelni

Mój pomysł na
Sałatka z brokułem i fetą 166

3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą - przepis: Brokuła gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej zahartować go zimną wodą. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Do miseczki dodajemy różyczki brokuła, makaron, odsączoną czerwoną(...)fasolę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojoną w kostkę fetę i całość mieszamy z sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego i ziół prowansalskich. Wierzch sałatki posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Przepisy na sałatki z brokułem: Sałatka z tortellini i brokułem Sałatka makaronowa z brokułem Sałatka brokułowa z kurczakiem Post Sałatka z brokułem i fetą pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Figi w szynce parmeńskiej 164

grillu lub po prostu w piekarniku. Figi w szynce parmeńskiej: 1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 duża, świeża figa na osobę 1 plaster(...)szynki dojrzewającej na każdą figę (np. parmeńskiej, serrano, szwarcwaldzkiej) ser typu feta lub ewentualnie ser kozi (wg preferencji) miód (ewentualnie syrop klonowy) grubo mielony pieprz'; document.write(" "); Figi nacinamy na krzyż, ale nie przecinamy do samego końca. Lekko rozchylamy boki, uważając, aby owoce się nie rozpadły. W środek rozkruszamy ser – ja użyłam słonawej fety, ale znakomicie sprawdzi się

Poezja smaku
Jak przygotować kwiaty cukinii? Kwiaty cukinii w cieście piwnym (krok po kroku) 211

pszenną) duża szczypta soli duża szczypta proszku do pieczenia 10-12 łyżek lekkiego jasnego piwa (u mnie piwo pszeniczne) - możesz zamienić na wodę gazowaną na nadzienie: 200 g sera feta (możesz zastąpić ricottą, wtedy dodaj do nadzienia szczyptę soli) garść świeżych liści bazylii (lub koperku, szczypiorku) ponadto: 12 kwiatów cukinii (ja miałam 6 męskich i 6 żeńskich) olej(...)jest za gęste, dodaj do niego więcej piwa. Odstaw ciasto na 20 min. (czyli czas przygotowania reszty składników). 2. Przygotuj nadzienie. Fetę przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Bazylię (lub inne zioła) drobno posiekaj i dodaj do fety. Wymieszaj. 3. Teraz zabierz się za kwiaty. Kwiaty cukinii oczyść z zabrudzeń, następnie delikatnie rozchyl każdy kwiat i odetnij pręcik przy

Chilli Czosnek i Oliwa
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 146

się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również(...)świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Moja Delicja
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 162

Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie sera feta light 3 jajka 4 łyżki płatków jaglanych 100 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych Odcinamy(...)różyczki brokuła od łodygi i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minut. Odcedzamy i ostawiamy. Ser feta kroimy w kostkę. W misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy

My Chcemy Jeść
PASTA JAJECZNA 139

Pasta kanapkowa przygotowana ze składników które najczęściej mamy pod ręką. Z perfekcyjnie ugotowanymi jajkami ( z zachowaniem wilgotnego, miękkiego żółtka), z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami i pokruszoną fetą. Do tego odrobina sosu majonezowego oraz dużo posiekanej pietruszki i świeżo zmielony czarny pieprz.   Podałam ją na połówkach opieczonej pełnoziarnistej bułki. Przed podaniem skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam różowym pieprzem(...)się zarówno na weekendowe śniadanie, jak i na wielkanocny stół.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 jajka  2 suszone pomidorki ze słoiczka / pokrojone w drobną kostkę 1 łyżka pokruszonej fety 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS MAJONEZOWY 2 łyżeczki majonezu 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka fety sól i świeżo zmielony czarny pieprz

cool and minty
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 252

temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie wyrabiamy ręką.  Z farszu formujemy 6-8 małych, podłużnych klopsików. Każdy zawijamy w plasterek szynki parmeńskiej i układamy w naczyniu żaroodpornym(...)zanurzając delikatnie w sosie. 50 g sera feta kroimy w plastry lub kruszymy i układamy pomiędzy roladkami. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.  SZPINAK : Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek i posmażamy cały czas meszając przez około 1 minutę. Dodajemy szpinak i smażymy na dużej

cool and minty
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 151

się z Wami nimi wszystkimi nie podzieliłam :( Postaram się to nadrobić, zaczynając od dzisiejszego przepisu. Dzisiaj bowiem polecam grillowane zielone szparagi z upieczonymi, słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi i pokruszoną fetą. Do tego dania najlepiej wybierać najcieńsze zielone szparagi, najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również(...)świeżo mielony czarny pieprz Piec około 15 minut , aż szparagi będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Moja Delicja
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 217

jest to idealny przepis na smaczny i zdrowy obiadek. Składniki 350-400 g łososia bez skóry (lub dwa kawałki po 150-200 g) opakowanie mrożonego szpinaku 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki śmietany 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku sok z cytryny do smaku 1 jajko Zaczynamy od szpinaku bo musi nam wystygnąć. Na rozgrzaną patelnię(...)skrapiamy sokiem z cytryny. Ciasto francuskie dzielimy na dwa kawałki i nacinamy w choinkę ale tak żeby po środku zostało nie poprzekrawane miejsce na nasz kawałek rybki. Ser feta kroimy w 0,5 cm plastry (lub kruszymy jak kto lubi albo jak komu szybciej). Na środku ciasta francuskiego nakładamy przestudzony szpinak na to ser feta i łososia

Piekielna Kuchnia Pati
Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety 131

się ładny pęczek rzodkiewek, to zachęcam, nie wyrzucajcie listków! A tu mój przepis na poğaça ze szpinakiem i fetą sprzed 2 lat i więcej informacji na temat pogaca jako takich.  Bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety Składniki / na 12 bułeczek: 3 łyżeczki świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka (u mnie roślinnego(...)ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na ok. godzinę, aż ciasto podwoi objętość.  W tym czasie przygotuj nadzienie. Liście rzodkiewki dobrze umyj, posiekaj i połącz z pokruszonym serem feta. Posmakuj nadzienia i ewentualnie je dopraw solą, pieprzem, chilli w płatkach. Wyrośnięte ciasto uderz kilka razy dłonią, aby je odpowietrzyć. Podziel je na 12 części. Weź kawałek ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania