awokado, który zawierający mnóstwo witamin i dostarczy nam energii na cały dzień. Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 60g świeżego szpinaku 60g tuńczyka w sosie własnym 60g sera feta 1/2 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Szpinak, umyć, osuszyć, a czosnek obrać i drobno posiekać. Następnie na rozgrzanej 1 łyżce masła przesmażyć(...)czosnek i szpinak przez około 1-2 minuty. 2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w plasterki, tuńczyka odsączyć z zalewy, a ser feta pokroić w kostkę. 3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem. 4. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni
Szalona Kuchnia Ewelinyświetnie. Zamiast białej kapusty użyłam kapusty czerwonej, a moje gołąbki zyskały oryginalną fioletową barwę i intrygujący wygląd. Farsz powstał dość spontanicznie – użyłam do niego tylko dwóch składników sera feta i soczewicy, bo akurat miałam. No i sos powstał z boczniaków, które leżały w lodówce i nie miałam na nie pomysłu. Znaczy miałam, ale potem się rozmyśliłam(...)dobrze mogłyby to być pieczarki. Lubicie takie eksperymenty? Ja wprost uwielbiam! Składniki na 4 porcje : niewielka główka czerwonej kapusty (a w zasadzie 8 liści) 200g czerwonej soczewicy 100g sera feta 200g boczniaków 1 czerwona cebula łyżka oliwy łyżka śmietany 12% 2 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku Z kapusty zdjąć wierzchnie 2-3 liście, główkę wrzucić do dużego
Dietologposypane tartym parmezanem oraz natką pietruszki. To najlepsze dodatki do ich okraszenia. Polecam Ci także przepisy: – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z SOCZEWICĄ Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie(...)instrukcją na opakowaniu. Zadbaj o to aby nie była rozgotowana tylko ziarna były w całości. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój pomidory na mniejsze kawałki i pokrusz w dłoniach fetę (dobrej jakości ser feta będzie się idealnie kruszył a nie „maślił” w rękach). Do przygotowanych składników dodaj ugotowaną i przestudzoną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszaj. Oliwa
nietylkopasta.plpszennej ¾ szklanki letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę. Ciasto rozwałkowujemy na pięć prostokątów o wymiarach 25x15cm. Na każdym rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulką, parówkę, ser żółty i ser feta. Ciasto zawijamy
VioletoweKucharzenieświeżych 260 ml mleka lekko ciepłego 3/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Farsz : 100 g fety 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczki tymianku szczypta czarnego pieprzu Ponadto : 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant 1 łyżka czarnego(...)oraz dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na koło o średnicy 20 cm. 5. Farsz: czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą dodajemy do fety i dodajemy przyprawy : tymianek,pieprz. Mieszamy. Paprykę myjemy i usuwamy białe błony ewentualnie pestki. Kroimy na drobną kostkę. Łączymy paprykę z fetą odstawiamy. 5.Na jedną połowę koła
vaniliowoczekoladowaporcje 50 g makaronu soba 1 mała cukinia 150 g wędzonego łososia garść wloskich orzechów 3 dorodne liście jarmużu kolorowa sałata 10 pomidorów koktajlowych 1 awokado 100 g sera feta 2 łyżki oliwy 1 łyżka utartego parmezanu Ugotuj soba w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wydrąż awokado i rozgnieć widelcem. Rozgnieć feta(...)oliwą. Przyrządź spaghetti z cukinii używając veggie spiralizator. Włóż cukinię do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 1 minutę. Dodaj cukiniowe spaghetti do makaronu i wymieszaj z awokado- feta pastą. Ułóż makaron na misce. Następnie zaaranżuj w misce plastry łososia, pokrojone pomidorki, sałatę i jarmuż. Całość posyp orzechami, utartym parmezanem i udekoruj cytryną. Spara Spara Spara Spara The post
codojedzeniacytrynowo-miodowym. 3 porcje: 150 g suchej komosy ryżowej papryka żółta papryka czerwona łyżka oliwy łyżka tymianku łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej bazylii sól i pieprz 100 g fety sos: łyżka oliwy łyżka jasnego miodu 2 łyżki soku z cytryny Komosę płuczemy i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę(...)natłuszczonej patelni grillowej smażymy paprykę i doprawiamy ją posiekanymi ziołami. Składniki na sos dokladnie mieszamy. Ugotowaną komosę nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy gotową paprykę, pokruszony ser feta, a całość polewamy sosem. Smacznego :) Artykuł Komosa z grillowaną papryką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcebula czerwona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki 1 mały słoiczek czarnych oliwek garść pomidorków koktajlowych 1 opakowanie sera feta Sos czosnkowo-musztardowy: około 100 ml oliwy 3 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 mały ząbek czosnku Sos majonezowy: 3 łyżki(...)osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym
Smaki Na TalerzuDrukuj Prep time 20 min Cook time 35 min Total time 55 min Letni uniwersalny placek z mąki gryczanej - w środku cukinia, szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone oraz feta. Idealny do wszelkich modyfikacji Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 2 szklanki mleka ( owsiane, ryżowe lub krowie) 4 jajka ¾ szklanki mąki gryczanej ½ szklanki mąki owsianej ¾ łyżeczki soli(...)szpinaku ok 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki
Cooking for Emilyszczypta soli szczypta gałki muszkatołowej kilka łyżek zimnej wody Składniki na farsz : opakowanie świeżych liści szpinaku baby lub mrożonego 3 duże jajka 150 ml śmietanki 30 % pół opakowania sera feta 4 łyżki drobno startego sera np.Grana Padano kilka ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Masło trzemy na tarce. Ciasto wkładamy na około(...)minut do lodówki. Szpinak płuczemy zimną wodą i dusimy na patelni tak aby stracił objętość. W misce mieszamy wszystkie składniki na farsz oprócz sera feta. Ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3 cm i wypełniamy nim foremkę, podpiekamy w piekarniku przez 10-15 minut w 180 °C. Na podpieczony spód wylewamy masę jajeczno-szpinakową i układamy
Słodka Strefapieczarkami Składniki feta słoiczek czarnych oliwek 0,5 kg pieczarek opakowanie słonecznika łuskanego 3 ząbki czosnku koperek natka pietruszki majonez Obgotować krótko pieczarki i pokroić na plasterki. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w cieniutkie plasterki. Uprażyć słonecznik, czosnek, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. I gotowe :)). Smacznego. Artykuł Sałatka z fetą i nie tylko pochodzi
Pieguskowa Kuchniaszkl ulubionych świeżych ziół : u mnie szczypiorek, pietruszka i mięta DODATKOWO masło do wysmarowania blaszki sezam W średniej misce wymieszać jogurt, olej, jajka i przyprawy oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mieszanki jogurtowo-jajecznej. Dodać posiekane zioła i niedbale wymieszać łyżką. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać sezamem. Wyłożyć ciasto(...)blaszki, wyrównać wierzch i posypać sezamem po wierzchu. Piec przez 40-50 minut ( do suchego patyczka ) w 175 st. Artykuł CHLEBEK Z FETĄ I ZIOŁAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnialistki świeżej bazylii. Do dania polecam duszony schab. 2 porcje 20 minut Sałatka: 100 g razowego kuskusu – Polecam ten: Kuskus razowy 1 mała cukinia 100 g sera feta garść liści świeżej bazylii pieprz Duszony schab: 2 kawałki schabu 3 szalotki pieprz, sól, słodka papryka olej kokosowy – U nas ze sklepu naturo.pl: Olej kokosowy Kuskus zalewamy wodą(...)przykryła całą kaszę. Czekamy aż napęcznieje. Cukinię posolić, odstawić na kwadrans i odcedzić z wody, która wyciekła. Usmażyć na oleju kokosowym. Cukinię dodać do kuskus. Ser feta rozdrobnić w palach. Doprawić pieprzem. Posypać bazylią. Schab posolić, popieprzyć i posypać czerwoną papryką. Podsmażyć na dużym ogniu z każdej strony po około 3 minuty. Dodać pokrojoną cebulkę. Zalać wodą i dusić
Ania i Marcin gotująszybkie do zrobienia. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["ok. 200g r\u00f3\u017cyczek broku\u0142a\r","2 ma\u0142e czerwone cebulki\r","2 z\u0105bki czosnku\r","ok. 70g sera feta\r","ok. 70g drobno tartego sera \u017c\u00f3\u0142tego\r","kilka pomidorkow koktajlowych\r","6 du\u017cych jajek\r","3 \u0142y\u017cki \u015bmietany\r","3 \u0142y\u017cki mleka(...)momentu uzyskania jasnozielonego koloru brokuła, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy czosnek oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do formy. Fetę kroimy w małą kostkę i dorzucamy ją do brokułów. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz mleko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masą zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy pokrojone
Mostek w kuchnizainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę na różne okazje. Można je przygotować z mrożonym szpinakiem, najlepiej jeśli będzie(...)patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulkę z czosnkiem. Dodaj posiekane zielone części dymki i pokrojone liście szpinaku. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż wyparuje woda. Dopraw solą (z umiarem, ponieważ feta jest już słona) i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia. Fetę pokrusz nad patelnią, dodaj pietruszkę, koperek i jajka, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż tortownicę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska