mała cebula czerwona 15 dkg sera feta Pieczone papryczki Jak przygotować faszerowane papryczki. Papryczki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Z papryczek usunąć ziarna. Do miseczki włożyć ser feta i pokruszyć go widelcem. Dodać pokrojone w mała kostkę suszone pomidory, drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz jedną papryczkę pokrojoną w małe paski. Wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na połówki papryczek, delikatnie(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podawać na zimno lub na ciepło jako przystawkę. Pieczone papryczki O czym warto pamiętać przygotowując papryczki nadziewane fetą. Najlepsze do zapieczenia w powyżej podany sposób są papryczki, które są dość cienkie i długie. Jak dla mnie te średnio pikantne smakują najlepiej ale jeśli jesteście fanami bardzo pikantnego jedzenia
mecookssera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i 😊 Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1 owoc granatu 1 gruszka - użyłam mojej ulubionej Konferencji 150 g sera feta 100 g szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej Jak zrobić sałatkę? Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki(...)feta pokroić w niedużą kostkę. Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki same wypadną. Trzeba jednak robić to dość energicznie. Na półmisku układać ananas, gruszkę, kawałki szynki i ser feta. Na końcu obsypać pestkami granatu. Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Smaki komponują się ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennaplackach owsianych. Czego można chcieć więcej? Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem na puszystych placuszkach owsianych, które nie dość że są zdrowe, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu. Kotleciki można traktować jako(...)serem feta Fit pancakes na bazie płatków owsianych Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Smacznego! Artykuł Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkaniewielką ilością sera feta. Dietetyczne placki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu: wystarczy zetrzeć cukinię, pokroić dodatki, zamiast mąki dodać płatki owsiane i zapiec z dodatkiem sera fety. No i tyle. Nie martwcie się, że zapiekane placki nie będą tak samo smaczne jak te smażone – dzięki fecie oraz aromatycznemu oregano placuszki wyjdą niesamowicie chrupiące(...)Disney’a? Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał Artykuł Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestkacytryny i polałam miodem. Sałatkę najlepiej przygotować chwilę przed podaniem, ponieważ arbuz bardzo szybko puszcza sok. Składniki na 2 porcje: 350 g miąższu z arbuza 1/2 opakowania sera feta (125 g) 1 łyżka płynnego miodu odrobina soku z cytryny świeża mięta Miąższ z arbuza i ser feta pokroić w kostkę. Listki świeżej mięty drobno posiekać. Na talerze(...)ułożyć kostki arbuza, następnie na to położyć kostki fety. Wierzch sałatki posypać posiekanymi listkami mięty. Całość polać miodem i skropić sokiem z cytryny
Ugotowaćpokruszone ser feta raz troche ziarenek siemienia. Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą . składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 200 g sera feta 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 duże jajka 4-5 łyżek mąki pszennej sól,pieprz olej do smażenia, u mnie rzepakowy Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć(...)cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał. Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lnianę, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością
Monia miesza i gotujemała cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku ok. 150 g sera feta bułka tarta do obtoczenia kotletów Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić(...)przestygnięcia. Ser feta pokroić w niewielkie prostokąty. W dużej misce wymieszać dokładnie mięso z posiekaną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, odciśniętą z wody kajzerką oraz przyprawą. Z niewielkiej ilości mięsa uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety i łyżeczkę szpinaku. Wierzch przykryć mniejszym placuszkiem z mięsa, zlepić dokładnie brzegi. Każdy kotlet
Simply Foodmąki pszennej tortowej 125 g masła 2 żółtka pół łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 dość duży brokuł 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 3 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego(...)lekko zrumienić na oleju. W naczyniu roztrzepać jajka, dodać śmietanę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ( z solą należy uważać, gdyż ser feta jest słony ). Na podpieczonym i przestudzonym spodzie ułożyć brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną. Można ułożyć na wierzchu kilka plastrów pomidora i/lub posypać startym
Opowieści z piekarnikamnie była świetnym letnim obiadem - bez żadnych dodatków. Serio. Składniki: 4 czerwone papryki (najlepiej szpiczaste) 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki pokruszonej fety sól i świeżo zmielony pieprz natka pietruszki Wykonanie: Papryki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około(...)talerzu lub w misce. Polać oliwą i skropić octem. Czosnek drobno posiekać lub pokroić w bardzo cienkie (prześwitujące) plasterki i posypać nim papryki. Dodać pokruszoną fetę, dużą ilość natki pietruszki i świeżo zmielony pieprz. Jeśli feta jest dostatecznie słona, nie trzeba dodawać soli
zadanie-gotowaniewięcej na długość ok 40 cm i szerokość ok 20 cm. Na cieście rozprowadzić koncentrat, zostawiając ok 4 cm wolne z jednego z dłuższych brzegów, posypać oregano, posiekaną drobno fetą, pomidorami suszonymi i oliwkami oraz bazylią. Zawinąć ciasto w rulon, zaczynając od posmarowanego brzegu. Pokroić ciasto na 12 równych kawałków, przełożyć do papierków na muffinki. Ostawić na 30 minut. Nagrzać(...)piekarnik do 190 stopni. Wierzch babeczek można posypać orzeszkami piniowymi. Piec ok 20 minut. 3.5.3251 Artykuł Zawijane bułeczki drożdżowe z pomidorami i fetą pochodzi z serwisu Cooking for Emily
Cooking for Emilyktórego trzeba korzystać ile wlezie. A jak sezon to wiadomo - fasolka szparagowa. Tym razem w towarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy(...)niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze kawałki. Fasolkę gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika
Kardamonovydelikatniejsze liście. Ewentualnie duże można porwać lub pokroić. Szpinak wrzucić do miski lub wyłożyć na talerz a następnie dodać sól, pieprz i wymieszane wybrane tłuszcze. Całość dokładnie wymieszać. Ser feta odsączyć z wody i pokroić w kostkę lub po prostu pokruszyć. Na szpinak wyłożyć ser oraz maliny. Sałatkę opcjonalnie posypać ulubionymi orzechami i ziarnami. Całość opcjonalnie skropić octem balsamicznym(...)Sałatka ze szpinakiem, fetą i malinami ma u mnie wiele wariacji i zamiast malin używam też innych owoców jak truskawki, arbuz czy gruszka. Spróbujcie koniecznie i pamiętajcie o tym, że po adaptacji dietę należy periodyzować i optymalizować ilość spożywanych makroskładników. Latem w godzinach dopołudniowych, na świeżym powietrzu „bezpieczna” pula węglowodanów rośnie. — BTW całości: 435 g, 889 kcal
Ola la LCHFmiękkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką i wałkuj na blat. Nadzienie: - duża paczka liści szpinaku - 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła - 5 łyżek serka koziego - 2 łyżki sera fety - 2 ząbki czosnku - łyżeczka mąki Na oliwie zeszklij czosnek, dodaj szpinak i całość przesmaż. Dodaj ser kozi i ser feta, Poczekaj aż sos się zredukuje. Dodaj łyżeczkę mąki(...)migdałów i pokruszony w dłoni miąższ z jednej kromki chleba. Pod koniec smażenia dodajemy kilka listków bazylii. Całość rumienimy na patelni. Polewamy obficie gotowe ravioli, posypujemy odrobiną fety lub serka koziego wedle uznania. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIpyszne sałatki znajdziecie tutaj. Składniki: 30 g krewetek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano, może być suszone 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny Garść pomidorków koktajlowych Ser feta Przygotowanie: Krok 1 Rozetrzyj ząbek czosnku z odrobiną soli na pastę – używając płaskiej strony noża rozcieraj posiekany ząbek o deskę do krojenia. Wymieszaj z łyżką oliwy i oregano(...)minut. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy usmaż krewetki – smaż po 2 min z każdej strony. Podawaj krewetki z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i pokruszonym serem feta. Smacznego! Artykuł Nieoczywista sałatka z fetą i krewetkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpolędwiczka Wtorek: Linguini w sosie cytrynowym Środa: Sałatka z arbuza, fety i pomidorków Czwartek: Sałatka z młodych ziemniaków, bobu i fasolki szparagowej Piątek: Krewetki z pomidorkami i serem feta Jak gotowaliśmy Wszystkie dania są proste w przygotowaniu i oryginalne w smaku. Jest tu kilka niespodzianek i nieoczywistości kulinarnych. Nadspodziewanie smaczny jest makaron w sosie cytrynowym, potrawa składająca się(...)kilku zaledwie składników, które każdy ma w lodówce. Efekt to delikatnie cytrynowa, lekka ale sycąca pasta. Niespodzianką jest też soczysta, słodko-kwaśna sałatka z arbuzem i fetą, tak prosta do zrobienia, że bardziej nie można. Feta wystąpiła jeszcze raz w duecie z krewetką. Dzięki temu spożytkowaliśmy cały serek, który w końcu taki tani nie jest. Sałatka z fetą
Niedzielny kucharz