feta - 6903 przepisów (strona:40/461)

Panierowane pierogi z ciasta parzonego 138

końca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem. Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu.  Pierś z kurczaka drobno siekamy, dodajemy do niej pokruszoną fetę.  Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz kindziuk, którego również kroimy w kosteczkę. Zarumienione dodajemy do pokrojonego kurczaka oraz pokruszonej fety i ugniatamy widelcem na papkę. Doprawiamy solą(...)pieprzem, pamiętając, że feta jest już dosyć słona. Ciasto parzone posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi ( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy

MamaOskarka
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta. 205

Bardzo lubię szpinak, nie ważne czy świeży, czy mrożony. Dodatkowo jeśli jest połączony z serem feta to już w ogóle jestem wniebowzięta :) Czasami oprócz fety, dodaję jeszcze ser żółty. Tym razem tak właśnie zrobiłam :) Polecam Wam na szybki, ale pyszny obiad, oczywiście jeśli lubicie szpinak :) Składniki: Naleśniki: 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej(...)szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać w misce i odstawić około na pół godziny. Następnie smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Na patelni roztopić masło, wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć

Agusiowe smakołyki
Sałatka z pekinki i kurczaka z prażonymi migdałami 377

godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4   pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta   z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa 2o dag sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4   ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić(...)lodówki aby mięso naszło przyprawami.  Przełożyć na patelnię usmażyć do miękkości, wystudzić. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory   i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w   grubszą kostkę. Migdały zrumienić na suchej   patelni na złocisto. Uważać aby nie spalić. Przygotować sos czosnkowy:  Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez

Wanilia i Kardamon
4- SKŁADNIKOWA SZYBKA SAŁATKA Z BROKUŁEM I SEREM FETA 99

spotkania z przyjaciółmi, sylwestra, a także na każdą inną okazję lub tak po prostu dla rodziny :) Polecam bardzo, bo jest tego warta :) Składniki: * 1 większy brokuł * 1 kostka sera fety * 1 łyżka majonezu * 2 łyżki łuskanego słonecznika (użyłam  Radix-bis ) * opcjonalnie sól do gotowania brokuła Wykonanie(...)Brokuł podzielić na mniejsze różyczki ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, aby nie był rozgotowany. Ugotowany wylać na durszlak, wystudzić. Od ugotowanego brokuła odkroić "nóżki" drobno pokroić. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone "nóżki" brokuła, ser feta i majonez, wymieszać. Na środku talerza wyłożyć górkę sałatki z sera fety. Wokoło ułożyć kwiaty

Zrób to smacznie
Sałatka grecka 147

części i dodać do sałatki tuż przed podaniem, gdyż pod wpływem oliwy szybko miękną i tracą na wyglądzie. Dodać również przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Ser feta można podać również w plastrach, kładąc je na wierzch każdej porcji sałatki. Sałatkę po dodaniu pomidorów wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą(...)feta jest dość słony, można więc soli nie dodawać wcale.  Przed podaniem skropić oliwą i octem winnym. Zobacz również: sałatka brokułowa z fasolką szparagową

Kuchcik gotuje
SAŁATKA GRECKA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 254

grecka (4 porcje): 400 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka) 180 g dojrzałych pomidorów 180 g ogórków 80 g czerwonej cebuli 150 g czarnych oliwek 300 g sera feta (patrz skład!) Składniki na sos: 50 ml (5 łyżek) oliwy z oliwek extra vergine lub 50 ml mixu tłuszczu np. oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika(...)Ogórki umyć, można też obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oliwki odsączyć z zalewy i użyć w całości lub pokroić. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Wszystkie warzywa oraz ser dodać do sałaty. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać by ser nie rozpadł się. Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki, czyli

Ola la LCHF
Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą 150

pizzach. Całość: Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta. Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut. Gotowe posypujemy rukolą. Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą - świetny pomysł na obiad, kolację lub po prostu przekąskę, która(...)szklanka czosnek - 2-3 ząbki oreagno - 1 duża szyczpta bazylia świeża - 2 łyżki, posiekanej sól, pieprz cukier - szczypta Dodatkowo: mozzarella - 125g, startej pieczarki - kilka sztuk, pokrojonych w plastry ser feta - ok. 70g, pokruszonej pomidory koktajlowe - garść, posiekanych rukola - garść Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę

Pogotujmy.pl
Pieczone papryczki 160

mała cebula czerwona 15 dkg sera feta Pieczone papryczki Jak przygotować faszerowane papryczki. Papryczki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Z papryczek usunąć ziarna. Do miseczki włożyć ser feta i pokruszyć go widelcem. Dodać pokrojone w mała kostkę suszone pomidory, drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz jedną papryczkę pokrojoną w małe paski. Wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na połówki papryczek, delikatnie(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podawać na zimno lub na ciepło jako przystawkę. Pieczone papryczki O czym warto pamiętać przygotowując papryczki nadziewane fetą. Najlepsze do zapieczenia w powyżej podany sposób są papryczki, które są dość cienkie i długie. Jak dla mnie te średnio pikantne smakują najlepiej ale jeśli jesteście fanami bardzo pikantnego jedzenia

mecooks
Sałatka z ananasem, gruszką, szynką szwarcwaldzką, fetą i granatem - idealne połączenie smaków 140

sera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i 😊 Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1 owoc granatu 1 gruszka - użyłam mojej ulubionej Konferencji 150 g sera feta 100 g szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej Jak zrobić sałatkę? Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki(...)feta pokroić w niedużą kostkę. Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki same wypadną. Trzeba jednak robić to dość energicznie.  Na półmisku układać ananas, gruszkę, kawałki szynki i ser feta. Na końcu obsypać pestkami granatu.  Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Smaki komponują się ze sobą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta 159

plackach owsianych. Czego można chcieć więcej? Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem na puszystych placuszkach owsianych, które nie dość że są zdrowe, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu. Kotleciki można traktować jako(...)serem feta Fit pancakes na bazie płatków owsianych Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Smacznego!   Artykuł Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta 165

niewielką ilością sera feta. Dietetyczne placki z cukinii są bardzo proste w przygotowaniu: wystarczy zetrzeć cukinię, pokroić dodatki, zamiast mąki dodać płatki owsiane i zapiec z dodatkiem sera fety. No i tyle. Nie martwcie się, że zapiekane placki nie będą tak samo smaczne jak te smażone – dzięki fecie oraz aromatycznemu oregano placuszki wyjdą niesamowicie chrupiące(...)Disney’a? Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Makaron z cukinią, pomidorem i fasolką – idealny na upał     Artykuł Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta pochodzi z serwisu A to pestka

A to pestka
Sałatka - arbuz z fetą i miętą 180

cytryny i polałam miodem. Sałatkę najlepiej przygotować chwilę przed podaniem, ponieważ arbuz bardzo szybko puszcza sok.  Składniki na 2 porcje: 350 g miąższu z arbuza 1/2 opakowania sera feta (125 g) 1 łyżka płynnego miodu odrobina soku z cytryny świeża mięta Miąższ z arbuza i ser feta pokroić w kostkę. Listki świeżej mięty drobno posiekać. Na talerze(...)ułożyć kostki arbuza, następnie na to położyć kostki fety. Wierzch sałatki posypać posiekanymi listkami mięty. Całość polać miodem i skropić sokiem z cytryny

Ugotować
Placki z cukinii z fetą 153

pokruszone ser feta raz troche ziarenek siemienia. Gotowe placki podałam z dipem ogórkowym z miętą . składniki: 1 kg młodej cukinii, u mnie żółta i zielona 200 g sera feta 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 2 duże jajka 4-5 łyżek mąki pszennej sól,pieprz olej do smażenia, u mnie rzepakowy Cukinię dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć(...)cukinię lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok godzinę aby sok ociekał. Potem cukinie odcisnąć dokładnie z soku. Do odciśniętej cukinii dodać jajka, siemię lnianę, pokruszony ser feta. Całość dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić solą i pieprzem, z solą ostrożnie bo cukinia była wcześniej solona i ser feta też jest słonawy. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 157

mała cebula 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku ok. 150 g sera feta bułka tarta do obtoczenia kotletów   Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić(...)przestygnięcia. Ser feta pokroić w niewielkie prostokąty.   W dużej misce wymieszać dokładnie mięso z  posiekaną w drobną kostkę cebulą, jajkiem, odciśniętą z wody kajzerką oraz przyprawą. Z niewielkiej ilości mięsa uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety i łyżeczkę szpinaku. Wierzch przykryć mniejszym placuszkiem z mięsa, zlepić dokładnie brzegi. Każdy kotlet

Simply Food
Tarta z brokułem i serem feta 164

mąki pszennej tortowej 125 g masła 2 żółtka pół łyżeczki soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: 1 dość duży brokuł 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 3 jajka 100 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% pół łyżeczki ziół prowansalskich sól i pieprz olej do smażenia opcjonalnie - kilka plastrów pomidora opcjonalnie - około 150 g startego żółtego(...)lekko zrumienić na oleju. W naczyniu roztrzepać jajka, dodać śmietanę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ( z solą należy uważać, gdyż ser feta jest słony ). Na podpieczonym i przestudzonym spodzie ułożyć brokuła oraz pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną. Można ułożyć na wierzchu kilka plastrów pomidora i/lub posypać startym

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania