kolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek(...)ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić i odparować. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Fetę pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik
KUCHARNIAwyrwą nie wiedzieć kiedy, gdy tylko spróbujecie pierwszej porcji pęczaku z fetą, czerwonymi pomarańczami i szalotkowym vinaigrette. Uwielbiam ten stan, gdy dania smakują jak najpiękniejsza poezja. Ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych wierszy. Szalotkowe vinaigrette splata się cudownie z krwistym sokiem z pomarańczy. Ostrość kremowej fety i jędrne ziarna pęczaku wydają się tylko czekać(...)zanurzyć się w tych pysznych sokach i nigdy nie wyjść z objęć pomarańczy. Dla mnie ideał. PĘCZAK Z FETĄ, CZERWONYMI POMARAŃCZAMI I SZALOTKOWYM VINAIGRETTE /proporcje na 3 osoby/ 1 szklanka pęczaku 2 czerwone pomarańcze kostka fety Na vinaigrette 2 szalotki 1 ząbek czosnku świeżo mielony czarny pieprz - do smaku 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu jabłkowego
KUCHARNIArazem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary(...)tagliuzzato - cubetti di formaggio si trasforma in grumi irregolari brunito , mentre le vecchie formaggio si scioglie e agosto cambiano solo le texture zapiekanki.na ogni fetta piatto centimetro di feta può położyć.oryginalny fornitura di Internet plus miei integrazioni .SMACZNEGO
w mojej kuchnifeta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową. LISTA ZAKUPÓW: makaron conchiglioni szpinak 250 gram ser feta puszka krojonych pomidorów 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 82 % 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz(...)cayenne PRZEPIS: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojone 3 ząbki czosnku. Następnie pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy odrobinę sera do przystrojenia. Pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, oregano. W razie potrzeby solimy, ale pamiętajmy, że ser jest już słony. 3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy
Mój Smak na Życiesycący omlet z dodatkiem szpinaku. Omlet ze szpinakiem i serem feta Składniki: Omlet: 3 jajka 1 łyżka wody sól, pieprz 1 łyżka masła Nadzienie: 50 g sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora 2 łyżki startego parmezanu pieprz oliwa do smażenia rukola Przygotowanie: Liście(...)szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do momentu odparowania całej wody. Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniafety to świetna alternatywa dla zwykłych placków , a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka(...)octu jabłkowego WYKONANIE Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie
Zofiana. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej wody farsz 4 średni buraki oliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne) 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę(...)Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta
Magiczna kuchnia Dariisię do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru suszonego Pieprz czarny Sól Himalajska Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, kroimy paprykę w paski i przekładamy na małą blaszkę do pieczenia(...)było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć 2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy ją z ugotowanym makaronem, dodajemy orzeszki oraz ser feta. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnazapraszam Was na sałatkę, tym razem według przepisu mojej siostry Dori. Smakuje bardzo fajnie, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :) Składniki: 1 brokuł 4 jajka 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 kostka fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy(...)pomidory kroimy w kostkę. 4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy). 5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników. 6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę. 7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Animogłabym przygotować i z wielką chęcią zjeść;)! Ostatecznie, ponieważ nie mogłam się do końca zdecydować, zrobiłam dwie sałatki…:) Jedna z nich to sałatka ziemniaczana z dodatkiem szpinaku i fety oraz kurczaka. Ja podałam ją z sosem sezamowym. A przepis na drugą już wkrótce…:)! Sałatka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: 750 g małych ziemniaków 1 pierś z kurczaka(...)wycisnąć obrany czosnek i pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażyć na małym ogniu uważając, żeby nie przypalić czosnku. Dodać szpinak i doprawić pieprzem i szczyptą soli (ale minimalnie bo feta jest słona). Mieszać 1-2 minuty aż szpinak zwiotczeje. Po przestudzeniu trzeba go odcisnąć. 4. Wszystkie składniki dressingu dobrze wymieszać. Ziemniaki, kurczaka, szpinak i pokruszoną fetę również wymieszać
UgotujmyTo.plsmaków, a szczególnej chrupkości nadają jej uprażone uprzednio na złoto siekane migdały. Sałatka bardzo smakowała nawet moim Dzieciom, dlatego szczerze ją polecam! SKŁADNIKI: 200 g kaszy kuskus 80 g fety 70 g siekanych migdałów 7 pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek (mogą być zielone) 5 mini papryczek kolorowych lub jedna duża czerwona garść siekanego szczypiorku 1 łyżka masła (użyłam ekologicznego(...)masła. Teraz przełóż do kaszy podsmażoną paprykę wraz z pozostałą po smażeniu oliwą z oliwek, dodaj pokrojoną fetę, oliwki, pomidorki oraz posiekane migdały. Całość dobrze wymieszaj. Pod wpływem ciepła feta zacznie się powoli roztapiać, dając wspaniały posmak kaszy. Całość posyp szczypiorkiem. Gotowe danie można podawać jako pyszny, ciepły, samodzielny posiłek lub po wystudzeniu jako sałatkę. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyogonkami można przechowywać dłużej. Dynia nie należy do klasycznych nadzień do spanakopita . W Grecji spotkacie się z pites wypełnionym różnoraką zieleniną (jak ta hortopita ze szczawiem i botwiną ), fetą, porem czy cukinią. Dlatego dzisiejszy przepis potraktujcie jako moja autorską wariację na temat :) Moje ślimaczki na pewno urzekną Was ślicznym kształtem, chrupiącym ciastem i pysznym, pomarańczowo-zielonym nadzieniem. Mam rację(...)pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj
Chilli Czosnek i Oliwaszparagi w nowej dla mnie odsłonie, czyli w tercecie: pesto, szparagi i feta. Do tej pory byłam zwolenniczką tradycyjnej pizzy, ale właśnie... użyłam czasu przeszłego... Delikatne szparagi, słona feta i wytrawne pesto, to jest to ! Do mojej pizzy użyłam pesto z natki pietruszki i orzeszków , ale może też być pesto z rukoli z bazylią czy też(...)mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki
Kulinarne przygody Gatitypierogów przed upieczeniem Farsz: 2 duże ziemniaki 2 średniej wielkości buraki 4 ząbki czosnku 300g boczku 1-3 łyżki masła do smażenia pół natki pietruszki pół opakowania sera feta pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól morska świeżo zmielony pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietanki 36% (opcjonalnie) 0,5 łyżki(...)umieszczamy w garnku z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy do miękkości (do zagotowania: na większym ogniu bez przykrycia, po zagotowaniu: na mniejszym ogniu już pod przykryciem) Ser feta rozgniatamy w miseczce widelcem - odstawiamy na bok. Umyty i osuszony boczek kroimy w drobną kostkę - usuwając warstwę skóry. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w drobną kosteczkę
Symfonia Smakówposiekanej na niewielkie kawałki 1 duży pomidor posiekany na talarki półksiężyce 1/2 dużego zielonego ogórka posiekanego na talarki półksiężyce 1/2 czerwonej papryki posiekanej w kostkę lub cienkie paseczki posiekana feta 1 czerwona cebula pokrojona na półksiężyce garść czarnych oliwek koperek i szczypiorek posiekany do posypania świeżo zmielony pieprz słodka i ostra papryka mielona, kolendra, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk(...)cytryny, odstaw na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie przesmaż krótko z obu stron na niedużej ilości oleju, wystudź. Na talerzach układaj sałatę i warzywa, dodaj fetę i krążki cebuli. Posyp koperkiem i szczypiorkiem. Polej oliwą jeśli chcesz. Sos jogurtowo-czosnkowy przygotujesz w prosty sposób: wymieszaj 1/2 szklanki jogurtu z 2 lub 3 ząbkami czosnku, dodaj bazylię suszoną, oregano
Zasmakuj Kuchni