majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze różyczki. Fasolkę szparagową na mniejsze kawałki. Warzywa gotujemy w delikatnie osolonej wodzie(...)miękkości. Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora oraz ser feta kroimy w kosteczkę, ogórka w pół plastry. Wszystkie warzywa, kurczaka oraz ser feta mieszamy ze sobą, polewamy sosem z keczupu, majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku
VioletoweKucharzeniePaprykę można faszerować w sumie wszystkim. U mnie w domu najpopularniejsza jest wersja z mięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki(...)sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni
Gosia gotujebaking powder 1 teaspoon salt 1 teaspoon ground black pepper 1 teaspoon herbes de Provence 30 g unsalted butter 220 ml whole milk 1 egg 270 g feta cheese 150 g black olives 2 cloves of garlic METHOD: Melt the butter in a saucepan, seat aside to cool. Put the flour, baking powder, salt, ground black(...)milk and egg together. Then slowly pour liquid into the flour mixture, and beat with a hand-held electric whisk until all the ingredients are well mixed. Add the feta cheese in a small portions and mix to combine. Chop the olives and garlic into small pieces. Add the olives and garlic to the mixture and mix to combine
W kuchni Katiewrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień. W miedzy czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i mieszamy(...)makaronem, aby dobrze pokrył cały makaron. Na koniec posypujemy danie resztą fety. Danie jest gotowe, a minęło jakieś 20 min. Szybko prawda ? Życzymy smacznego i miłego weekendu
vegetanie. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-) Nadzienie rurek: 1 cebula 500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka 3,2% 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)zioła prowansalskie 250g makaronu cannelloni 1/2 kostki sera feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się
Szefowa kuchnipołączeniu np. z sałatą czy ulubioną surówką stanowią dla mnie pożywne danie obiadowe. Do takich faszerowanych ziemniaków możemy oczywiście sporządzić dowolny farsz, możemy użyć też sera żółtego zamiast fety, jednak ja lubię farsz właśnie z fetą, gdyż jest lżejszy i mniej kaloryczny niż z dodatkiem pięknie ciągnącego się serka :-) W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację(...)przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju, aż odparuje z nich woda. Studzimy. Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz
Walijskie Pichceniekolacji. Daniem, które moim zdaniem świetnie spełnia wszystkie te oczekiwania jest tarta. Często korzystam z gotowego ciasta francuskiego, a składniki farszu komponuję dowolnie, choć najczęściej bazą jest ser feta i szpinak. Dziś jednak upiekłam tartę na kruchym spodzie, korzystając z przepisu na ciasto M. Roux. Kruchą tartę wypełnił farsz z fety i szpinaku, z dodatkiem czarnych oliwek(...)ząbki czosnku spora garść czarnych oliwek sól, pieprz do smaku Szpinak rozmrozić i odparować. Kurczaka pokroić w drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem i lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Fetę pokruszyć . Połączyć ze szpinakiem, jajkiem, śmietaną i czosnkiem. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać podsmażonego kurczaka i pokrojone oliwki (część odłożyć do dekoracji) i dobrze wymieszać z resztą nadzienia. Piekarnik
KUCHARNIAwyrwą nie wiedzieć kiedy, gdy tylko spróbujecie pierwszej porcji pęczaku z fetą, czerwonymi pomarańczami i szalotkowym vinaigrette. Uwielbiam ten stan, gdy dania smakują jak najpiękniejsza poezja. Ta sałatka jest jednym z najsmaczniejszych wierszy. Szalotkowe vinaigrette splata się cudownie z krwistym sokiem z pomarańczy. Ostrość kremowej fety i jędrne ziarna pęczaku wydają się tylko czekać(...)zanurzyć się w tych pysznych sokach i nigdy nie wyjść z objęć pomarańczy. Dla mnie ideał. PĘCZAK Z FETĄ, CZERWONYMI POMARAŃCZAMI I SZALOTKOWYM VINAIGRETTE /proporcje na 3 osoby/ 1 szklanka pęczaku 2 czerwone pomarańcze kostka fety Na vinaigrette 2 szalotki 1 ząbek czosnku świeżo mielony czarny pieprz - do smaku 1/2 szklanki oliwy 1/4 szklanki octu jabłkowego
KUCHARNIArazem wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ladnie sie przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane! =====dodatkowe informacje * Parmezan powinien byc pokrojony w kostke, a nie starty - kostki sera zamienia sie w nieregularne, przyrumienione brylki, natomiast stary(...)tagliuzzato - cubetti di formaggio si trasforma in grumi irregolari brunito , mentre le vecchie formaggio si scioglie e agosto cambiano solo le texture zapiekanki.na ogni fetta piatto centimetro di feta può położyć.oryginalny fornitura di Internet plus miei integrazioni .SMACZNEGO
w mojej kuchnifeta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny z oliwą i nutą miodową. LISTA ZAKUPÓW: makaron conchiglioni szpinak 250 gram ser feta puszka krojonych pomidorów 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 82 % 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyzki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz(...)cayenne PRZEPIS: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. 2. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy pokrojone 3 ząbki czosnku. Następnie pokrojony w kostkę ser feta. Zostawiamy odrobinę sera do przystrojenia. Pieprzymy, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, oregano. W razie potrzeby solimy, ale pamiętajmy, że ser jest już słony. 3.W rondelku gotujemy puszkę pomidorów, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Solimy, pieprzymy, wsypujemy
Mój Smak na Życiesycący omlet z dodatkiem szpinaku. Omlet ze szpinakiem i serem feta Składniki: Omlet: 3 jajka 1 łyżka wody sól, pieprz 1 łyżka masła Nadzienie: 50 g sera feta 150 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorów suszonych ½ świeżego pomidora 2 łyżki startego parmezanu pieprz oliwa do smażenia rukola Przygotowanie: Liście(...)szpinaku myjemy i osuszamy. Jeśli używacie mrożonego najlepiej w takiej postaci wrzucić go na patelnię i przesmażyć do momentu odparowania całej wody. Czosnek siekamy, pomidora, fetę i suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4 minuty. Następnie dodajemy wszystkie pomidory i fetę. Smażymy jeszcze
Mania Gotowaniafety to świetna alternatywa dla zwykłych placków , a jeszcze dodatek sosu curry to już niebo w gębie :) Poszukując pomysłu z czym podać moje placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka(...)octu jabłkowego WYKONANIE Cukinię myjemy, obieramy i wydrążamy pestki (jeśli używamy dużej cukinii). Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyciskamy z niej sok, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy, rozkruszamy fetę i całość mieszamy. Smażymy na oleju na złoty kolor. W miseczce mieszamy składniki na sos i schładzamy go chwilę w lodówce. Podajemy gorące placki z dodatkiem zimnego sosu curry. Robicie
Zofiana. SKŁADNIKI ciasto 225 gram mąki 140 gram masła szczypta soli łyżka zimnej wody farsz 4 średni buraki oliwa z oliwek do skropienia buraków 200 gram sera feta (może być również ser bałkański albo wszelkie fetopodobne) 2 jajka 2 ząbki czosnku pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewam do miski, dodaję do niej kawałki zimnego masła i szczyptę(...)Wierzch ciasta nakłuwam w kilku miejscach widelcem. Podpiekam w 170 stopniach przez 15 minut. Jajka wybijam do misy blendera i i miksuję przez chwilę. Następnie dodaję połowę sera feta i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całośc miksuje do uzyskania gładkiej masy. Masę wylewam na podpieczone kruche ciasto, ma wierzchu układam pieczone buraczane plastry. Posypuje pozostałym serem feta
Magiczna kuchnia Dariisię do pracy! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 1 sztuka papryki żółtej, zielonej i czerwonej 3,5 garści makaronu 1 garść orzeszków ziemnych 150g sera feta 1 łyżeczka cząbru suszonego Pieprz czarny Sól Himalajska Olej słonecznikowy Przygotowanie: 1/ Nastawiamy piekarnik na 160 stopni, kroimy paprykę w paski i przekładamy na małą blaszkę do pieczenia(...)było czym polać sałatę. Wstawiamy do piekarnika paprykę i pieczemy aż zmięknie i będzie powoli się kurczyć 2/ W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie i przygotowujemy ser feta. Gdy papryka jest gotowa, łączymy ją z ugotowanym makaronem, dodajemy orzeszki oraz ser feta. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnazapraszam Was na sałatkę, tym razem według przepisu mojej siostry Dori. Smakuje bardzo fajnie, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do pysznych sezonowych warzyw. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie brokuł + feta + czosnek + inne dodatki :) Składniki: 1 brokuł 4 jajka 3 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 kostka fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy(...)pomidory kroimy w kostkę. 4. Fetę kroimy w kostkę (chyba, że kupiliśmy już pokrojoną, to ten punkt mamy z głowy). 5. Warzywa i jajka układamy warstwowo: część pomidorów, jajka, feta, brokuły, kukurydza i czynność powtarzamy, aż do skończenia się składników. 6. Mieszamy sos ze składników podanych powyżej, polewamy nim sałatkę. 7. Całość schładzamy w lodówce przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani