śmietany. Prawdziwe greckie tzatziki to jednak chyba jogurt i taki też składnik będzie zawierał przepis. Przepis na tzatziki z twarogiem. Smak sosu tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka(...)właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto eksperymentować, aby poznać nowy wymiar smaku tradycyjnych potraw np. surówka z sałatą, pomidorkami koktajlowymi, kiełkami i fetą razem z sosem tzatzki - gwarancja niepowtarzalnego smaku. Pycha! :) Tztatziki - wypróbowany, tradycyjny przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :) Polecam! Jak zrobić tzatziki Oto składniki na domowe tzatziki SKŁADNIKI : 350g naturalnego
Moja Książka Kucharskawszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne oliwki! Smakuje wyśmienicie,najlepiej oczywiście zaraz po wyjęciu z piekarnika! Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą / 1 duża focaccia lub 2-3 mniejsze o średnicy 25 cm (jeśli zrobisz mniejsze-focaccia będzie niższa, jeśli lubisz grubsze ciasto-przygotuj 1 dużą focaccię) Ja wybrałam pierwszą opcję(...)cieście układamy oliwki, lekko dociskając. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Układamy na placku. Łodygi szparagów kroimy w grubsze plastry i posypujemy po wierzchu. Oprószamy pokruszona fetą i suszonymi pomidorami w młynku. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Podajemy posypane startym parmezanem lub grana padano. Smak można wzbogacić posypując suszonym oregano. Focaccię można
Moja smaczna kuchniaweekendu, róbcie sałatki z moich przepisów! Satysfakcja gwarantowana :) Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami / 6-8 porcji Składniki: 150 g kaszy kuskus 1 kostka sera feta 1 ogórek zielony 350 g czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula dymka sól, pieprz do smaku 2 limonki pokrojone na ćwiartki Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie(...)skórą kroimy w kostkę. Dodajemy do pozostałych składników. Zieloną część dymki drobno kroimy, a białą cześć kroimy w ukośne plastry. Dodajemy do miski z kaszą. Fetę kroimy w kostkę lub możemy ją pokruszyć prosto do sałatki. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". Aby feta dobrze kroiła się
Moja smaczna kuchniaSałatka z tortellini i brokułem – Składniki: 1 brokuł (ok. 500g) 125g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem) 6 pomidorów (u mnie śliwkowe, ok. 500g) 250g sera typu feta duża garść migdałów Sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek(...)pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku. Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki. Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę. Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić. Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski
Kulinarne Przebojedominować w Waszej sałatce. To już Wasz gust i Wasz smak. Mam nadzieję, że skusicie się na tę smaczna sałatkę. Składniki: połowę średniej wielkości arbuza ok. 120 g sera feta czarne oliwki bez pestek zielone winogrona bezpestkowe mandarynki (z puszki) listki świeżej mięty listki bazylii pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mój arbuz ważył ponad 2,5 kg. Miał miękką skórkę(...)Oliwki odcedziłam z zalewy, część z nich i część winogron przekroiłam na połówki. Na półmisku rozłożyłam kostki arbuza, a następnie układałam oliwki i winogrona. Na wierzchu rozkruszyłam ser feta. Całość okrasiłam pociętymi listkami mięty i bazylii. Sałatkę można podać również w formie szaszłyków . Dla podkreślenia delikatności smaku mojej sałatki dodałam jeszcze cząstki mandarynek. Dla zaostrzenia smaku
Kuchnia u Krysicebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta pieprz czarny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól olej rzepakowy z bazylią masło Polędwiczkę pokroić na 1 cm plasterki i za pomocą dłoni lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni(...)Stale mieszając dolewać gorący bulion. Wlać śmietankę i przyprawić. Na końcu dodać pokrojone pomidory suszone i oliwki. Sos rozlać po mięsie i na wierzch dodać pokrojony w kostkę ser feta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i zapiekać przez 15 min. Podawać np z ziemniakami. Smacznego
https:KKuchniaMniamgrillowaną papryką i słonym serem feta. Uwielbiam :) 3-4 porcje: 200 g komosy ryżowej/quinoa w 3 kolorach małe różnokolorowe papryczki (słodkie i pikantne) ok. 100 g sera feta łyżka oleju rzepakowego z bazylią natka pietruszki tymianek Komosę ryżową gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W tym czasie papryki myjemy i kroimy w plasterki, i smażymy na rozgrzanej patelni(...)grillowej. Fetę kroimy w kosteczkę. Ugotowaną quinoa doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z papryką, serem oraz ziołami. Smacznego :) Artykuł Komosa ryżowa z grillowaną papryką i fetą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdanie bogate w przeróżne składniki odżywcze. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania makaronu ze szpinakiem (3 porcje): 200g makaronu, 450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 2 ząbki czosnku, pół opakowania sera feta (około 135g), 1 kulka mozzarelli, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania makaronu ze szpinakiem: Rozmrażam szpinak (najlepiej wyjąć go z zamrażalnika rano przed wyjściem do pracy). Gotuję(...)makaron. Fetę kroję w kostkę, mozzarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Odlewam nadmiar wody z rozmrożonego szpinaku i wrzucam go na patelnię, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę całość przez około 5 – 7 minut. Dodaję fetę i mieszając smażę do momentu rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaję mozzarellę i mieszam jeszcze
Gotuj Się Kto Możeopakowanie tego sera więc dodałam go do farszu. Dzięki temu konsystencja nadzienia była miękka ale zwarta i farsz nie rozsypywał się na talerzu. W smaku feta była mniej wyczuwalna niż się spodziewałam i nadzienie było raczej łagodne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania papryki faszerowanej: 6 czerwonych papryk o płaskim spodzie(...)mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z udźca indyka), 150g ryżu ( w moim przypadku basmati), 150 – 200g fety, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania papryki faszerowanej: Ryż gotuję na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju, przyprawiam pieprzem
Gotuj Się Kto Możepostaci past. To proste smarowidło przygotowałam na bazie fety i wędzonej makreli. Doskonałym, nadającym paście wyrazistości dodatkiem są suszone pomidory. Składniki: 2 puszki makreli w oleju 1 kostka fety (użyłam twardej) kilka suszonych pomidorów (użyłam pomidorów bez zalewy) pieprz Rybę odsączyć z oleju, rozgnieść widelcem rybę oraz fetę. Dodać posiekane pomidory. Jeśli używacie pomidorów w oleju, należy(...)odsączyć. Pastę doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Ryba i feta są wystarczająco słone, dlatego nie dodałam soli. Pastę można również doprawić ziołami śródziemnomorskimi lub bazylią
Czerwień i błękittych małych przekąsek. Ja dziś chcę pokazać trochę inne, taki zestaw z kumulacją smaków. wędzone śliwki kilka pasków wędzonego surowego boczku pieprz cayenne pomidorki koktajlowe ogórek kiszony feta wykałaczki Na pasku boczku układamy śliwkę, lekko oprószamy pieprzem, zwijamy i spinamy wykałaczką. Jeśli paski boczku są dłuższe, śmiało(...)można jednym paskiem owinąć dwie śliwki. Układamy na kratce z piekarnika, wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 - 200 stopni) i pieczemy aż się boczek zarumieni. Gdy lekko ostygnie dodajemy kawałek fety, pomidorka lub ogórka. Cayenne, łamie słodycz śliwki, nadaje lekkiej pikanterii boczkowi, do tego słona feta lub kwaśny pomidorek czy ogórek i mamy coś na przegryzkę
Dieta moja pasjau0142\u00f3wek suszonych pomidor\u00f3w + kilka \u0142y\u017cek oliwy spod nich\r","1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej\r","gar\u015b\u0107 oliwek\r","pestki dyni\r","feta, natka, cebula (opcjonalnie)\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Kasz\u0119 gotujemy zgodnie z instrukcj\u0105(...)plasterki. Pestki dyni jeśli nie były z pomidorami to podprażamy na suchej patelni. Kaszę doprawiamy, dodajemy kilka łyżek oliwy spod pomidorów i mieszamy z dodatkami. Posypujemy na koniec fetą i natką jeśli lubimy i pestkami dyni. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-z-suszonymi-pomidorami-i-oliwkami/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i oliwkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w Garnkudoskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek(...)sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce
Szalona Kuchnia Ewelinykurczaka. Szpinak bogaty jest w składniki cenne dla naszych kości takie jak wapń czy witamina K. Ponadto jest lekki, ma cudowny smak i świetnie komponuje się z serem feta. Takim farszem oprócz piersi z kurczaka możecie napełnić np. papryki i zapiec w piekarniku. Otrzymacie w ten sposób smaczne i lekkie danie na obiad czy lunch do pracy. Składniki(...)piersi z kurczaka 25 dag mrożonego szpinaku 5 dag sera feta 1 mała cebulka pokrojona w drobną kostkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki oleju sól, pieprz, tymianek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim cebulkę oraz czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy aby odparowała z niego woda. Doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Garnek zdejmujemy
Życie ze smakiemiconsicon=”food” wrap=”i”] Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 200 ml (1/3 słoika) dyni marynowanej ( Przepis ) 100 g mix sałat 100 g sera feta 10 sztuk pomidorów koktajlowych 10 sztuk czarnych oliwek Sos: francuski sos sałatkowy (np. Knorr) 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki wody Przygotowanie: Sos sałatkowy mieszać z olejem(...)wodą. Ser feta pokroić w kostkę, pomidorki w ćwiartki, a oliwki w krążki. Do miski przełożyć mix sałat, a na wierzch wyłożyć pozostałe składniki. Całość polać sosem. Krok po kroku: 1. Przygotować sos 2. Pokroić warzywa oraz ser 3. Do półmiska przełożyć sałatę oraz dodatki 4. Polać sałatkę sosem Poprzedni
KuchniaWeDwoje.pl