kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2-3 pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Rozgrzej olej. Podsmaż cebulę. Dodaj marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów(...)zucchini and eggplant and again cook over low heat between ten and twenty minutes (until veggies are soft and all water has evaporated). Add tomatoes, seasonings and diced feta at the end of cooking. Serve with baked potatoes
Qlinarnie i Qlinarnieobiady. PS. Do ciasta naleśnikowego można dodać posiekaną natkę pietruszki. Składniki: olej 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 500g pieczarek 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 opakowanie fety Drobno pokrój czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa. Dodaj drobno pokrojone pieczarki (np. w blenderze) i również podsmaż przez chwilę. Następnie dodaj szpinak i duś przez kilka minut(...)them for a short while. Next add spinach and simmer over low heat for a few minutes (or longer) until most of the water has evaporated. Add finely diced feta and season to taste with salt and pepper. Stir well and stuff the crêpe s with the filling
Qlinarnie i Qlinarniepokrojone suszone pomidory. Smacznego! Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ szklanki kaszy gryczanej 2 szklanki pokrojonych grzybów leśnych masło/olej do smażenia 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 małe cukinie ½ opakowania fety natka pietruszki sól, pieprz lubczyk, majeranek Ugotuj obie kasze w jednym garnku (ok. 10 minut). Grzyby podsmaż na tłuszczu. Drobno pokrój cebulę i czosnek i również podsmaż. Cukinie przekrój(...)also fry them. Cut zucchinis lengthwise in halves and remove the seeds and pulp. Preheat oven to 180°C. Stir: millet, buckwehat, wild mushrooms, onion, Garlic and finely chopped feta. Add parsley, salt, pepper and herbs. Stuff zucchinis with the filling and bake them for ca. 20-30 minutes
Qlinarnie i Qlinarniewielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka(...)natki pietruszki 1/2 papryczki chili bez pestek 150 g sera feta garść rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak
Gosia gotujeJest smaczna i zdecydowanie warta powtórzenia! Zapraszam, oto sałatka z soczewicy, z cukinią, fetą i miętą Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią Składniki: 1 szklanka suchej soczewicy (u mnie verde) 2 cukinie około 200 g sera fety 1-2 łyżki suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów garść świeżej mięty sól, pieprz olej do smażenia Soczewicę(...)plasterki i posypać suszonym tymiankiem. Smażyć na patelni grilowej z dodatkiem nieobranego czosnku, z dwóch stron aż nabierze złotego koloru. Pomidory i miętę posiekać. Do ugotowanej soczewicy dodać pokruszoną fetę, zgrilowaną cukinię, posiekane pomidory i miętę. Doprawić pieprzem i lekko solą. Smacznego Post Sałatka z soczewicy z fetą i cukinią pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plłososia, który świetnie się komponuje z serem feta oraz musztardą francuską. Przygotowanie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek 1 łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy(...)osuszamy i układamy na talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismaczną kolację bądź śniadanie? Jeżeli wasza odpowiedź brzmi "tak" to ja mam dla Was propozycję;) Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek, pyszną, lekka i ekspresową. Połączenie sera fety ze świeżymi warzywami to dla mnie strzał w dziesiątkę. Polecam bardzo;) Składniki: 2 pomidory 2 ogórki szklarniowe połowa kapusty pekińskiej opakowanie sera feta 4 łyżki(...)następnie pokroić w kostkę, pomidory wymyći również pokroić w kostkę. Kapustę wymyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa połączyć w misce i dodać pokrojony w kostkę ser feta. W szklance wymieszać wodę, oliwę oraz sos grecki, polać sałatkę, dobrze wymieszać i odstawić na około 30 minut do przegryzienia się. Smacznego
Krakowskie smaki Animojej kuchni. Na powitanie na pewno przygotuję tą sałatkę! SAŁATKA Z PATISONÓW Z FETĄ, CZERWONĄ CEBULA, BAZYLIĄ I MIĘTĄ Jest pyszna. Podsmażone lekko na oliwie patisony są chrupkie, lekko słodkie. Otulone karmelizowaną w balsamico czerwoną cebulą, aż proszą się o dodatek słonej dla kontrastu fety. Bazylia i mięta dodają sałatce świeżości. Wspaniale smakuje na ciepło, także w formie bruschetty(...)grzankach z bagietki. Składniki na 2 osoby 10 mini-patisonów 1 czerwona cebula 1/2 opakowania fety kilka łyżek oliwy 2-3 łyżki balsamico 2-3 łyżki miodu sól, pieprz świeże listki mięty i bazylii Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanej oliwy. Trzymać na średnim ogniu aż cebula zmięknie, wtedy dodać ocet balsamiczny
KUCHARNIAporcje) 1l esencjonalnego wywaru warzywnego ( może być również mięsny) 1 kg żółtej papryki 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 4 cm świeżego imbiru 50 g sera feta + odrobina do posypania zupy przed podaniem świeżo zmielona sól morska i pieprz oraz szczypta cukru 1 łyżka świeżej kolendry rozdrobnionej w moździerzu, pół łyżki startej gałki muszkatołowej dodatki: śmietana(...)może wyjść zbyt rzadki. Jeśli zaś wyjdzie dość gęsty to spokojnie wlewamy płynną część z powrotem) Następnie odlewamy 1 szklankę kremu i przelewamy do miski. Dodajemy pokruszoną fetę i blendujemy aż do zaniknięcia grudek sera. Zawartość odlewamy z powrotem do zupy tym samym ją zabielając i całość mieszamy. Doprawiamy rozdrobnioną kolendrą, startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem
Symfonia SmakówPrzepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać(...)się zeszkli. Gdy cebula będzie już usmażona należy dodać drobno pokrojony szpinak i wszystko jeszcze trochę podsmażyć. Podsmażony szpinak zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać do niego pokruszony ser feta i jajko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była
Na słodko lub wytrawnieJeżeli znudziła nam się tradycyjna mizeria z zielonych ogórków, polecam ogórki z serem feta i ziołami :-) Prosta, szybka do wykonania. Składniki : 2 duże ogórki szklarniowe 1/3 opakowania sera feta Odrobina świeżego lub suszonego koperku Sposób wykonania: Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Ser feta pokruszyć drobno i wymieszać z ogórkami. Dodać koperek. Surówkę najlepiej jest zrobić
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam suszone pomidory. Oliwę, którą są zalane wykorzystuję do przygotowywania dań z makaronów. Dzisiaj jednak pokusiłam się o przygotowanie fety w zalewie. Bardzo prosta sprawa, a niezwykle aromatyczne małe co nieco. SKŁADNIKI: zalewa (oliwa) po suszonych pomidorach feta pokrojona w kostkę(...)pokrojone suszone pomidory 1 przekrojony na pół ząbek czosnku suszone oregano i tymianek po 1/3 łyżeczki A jak to zrobić: Zalewę (oliwę) wymieszać z ziołami. Dodać czosnek, fetę i pomidory. Całość delikatnie zamieszać, aby nie uszkodzić zbytnio sera. Odstawić na 2-3 dni do lodówki, aby feta nabrała aromatu
Kuchnia w opałachszynkę, majonez czy jogurt naturalny, jajko. Składniki: jeden mały brokuł puszka kukurydzy 3-4 pomidory (ja miałam tylko dwa małe, więc mało widać je na zdjęciach) opakowanie sera feta pieprz,suszona pietruszka(...)koperek, czosnek granulowany Brokuły myjemy, dzielimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą (lub wrzucamy do wody z lodem). Kroimy ser feta, pomidory i razem z kukurydzą dodajemy do brokuł. Przyprawiamy, pamiętając, że ser feta jest słony. Mmm pycha
NA MOIM TALERZUratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi(...)atarem Cygara z filo z fetą i ziołami Makaron z suszonymi pomidorami Roladki z papryki i koziego sera Kolorowa tortilla z piekarnika Risotto z grzybami i dynią Cypryjskie kanapki z halloumi Parmigiana z patisonów Fasola w sosie pomidorowym Turecka pasta z bakłażana Gulasz warzywny po hiszpańsku Pasta z fasoli i fety Minestrone z młodych warzyw Omlet ze szparagami
Chilli Czosnek i Oliwamleko – 350 ml * jajko L – 1 szt * sól – 1 szczypta * proszek do pieczenia – 1 szczypta * szpinak ( może być mrożony ) – 100 g * czosnek – 2 ząbki * olej – 50 ml DODATKOWO: * ser feta – 200 g * suszone pomidory – 5 szt * pieprz – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju . Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy. Dodajemy oczyszczony wcześniej(...)przestudzony szpinak. Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ). Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. CAŁOŚC: Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony. Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki. Zajadamy
Ostra na Słodko