feta - 6903 przepisów (strona:66/461)

Sałatka z kurczakiem 433

sałatkę z kurczakiem. Podstawą tego dania jest mieszanka sałat, na to dajemy ulubione, dostępne warzywa, a na końcu kurczaka (który np. został nam z wczorajszego obiadu) i ser feta(...)Całość polewamy ulubionym sosem. Mniam! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Ugotowany kurczak (lub usmażony) Sałata Papryka Zielony groszek (inne dowolne warzywa, na które mamy ochotę :)) Ser feta Na talerzu układamy sałatę, na nią rozrzucamy zielony groszek i paprykę. Następnie nakładamy kawałki kurczaka i sera feta. Wierzch polewamy sosem pietruszkowym . Sałatkę możemy podawać z grzankami

Kolizje Smaków
Tarta szpinakowa 172

jest fantastyczna i już lepsza w smaku być nie może… myliłam się. :) Okazało się bowiem, że moja teściowa robi dużo smaczniejszą tartę niż moja. Tajemniczym składnikiem okazała się feta, której ja nigdy nie dodawałam. Jednak dzięki mojej szwagierce, która „sprzedała” mi przepis, już wiem jak ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą(...)Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę rozdrabniamy. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy

Kolizje Smaków
Papryki zapiekane z farszem serowym 209

ciągnącą nutką sera…  mniam.* *Jeśli ktoś nie przepada za paprykami idealnie zastępują je cukinie :). Czas przygotowania: 20 minut Ilość osób: 4 Składniki: 4 małe papryki 270g sera feta półtłustego 200g(...)sera mozzarella tartego 2 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość

Kolizje Smaków
Tańcowała roszponka z buraczkami 227

koniec wplecione, Orzeszki prażone oliw ą skropione Tańcowała roszponka z buraczkami Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść orzeszków pinii Do smaku: Sól, pieprz, koperek, cytrynowa oliwa z oliwek Kroimy ser feta i ugotowanego buraczka w kostkę(...)prażymy orzeszki na teflonowej suchej patelni. Roszponkę rozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami pinii, skrapiamy cytrynow ą oliw ą z oliwek i posypujemy przyprawami. Tym super lekkim, zdrowym i ekspresowym przepisem biorę udział w zabawie kulinarnej dla blogerów "Inspiruje nas Fit&Easy" Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Arbuz na upał 218

dziś pyszną, szybką przekąskę, która dla mnie równie dobrze może być kolacją. Szybka sałatka z arbuza i fety składniki: na 4 porcje   1/4 arbuza 100 g fety kilka listków mięty 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz wykonanie: Arbuza i fetę kroimy w kostki, dodajemy posiekane listki mięty. Z oliwy i octu balsamicznego robimy(...)dresing, który doprawiamy pieprzem. Skrapiamy nim arbuza z fetą. Podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki
Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 180

banalnie proste. To co zapraszam po przepis.   Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół ) Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej. Na patelnię wrzucamy szpinak, podlewamy(...)dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy   Smacznego !   ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego

Kuchnia na wzgórzu
Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami 249

jajek 120g sera feta 8 suszonych pomidorów sól pieprz Składniki na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Przepis na jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na pół i wyciągamy żółtko. Żółtko przekładamy do miseczki, dodajemy fetę i wszystko rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojone(...)suszone, szczyptę soli, pieprzu i mieszamy. Białka faszerujemy przygotowanym farszem. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nim jajka. Najlepiej to zrobić chwilę przed podaniem. Smacznego! Artykuł Jajka faszerowane fetą i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z rukolą i fetą 308

opakowania sera feta półtłustego – garść pestek słonecznika – zioła prowansalskie Przygotowanie: Wszystkie warzywa myjemy. Rukolę osuszyć i wyłożyć na talerz. Dodać pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną fetę. Polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy pestkami słonecznika i ziołami prowansalskimi. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z rukolą i fetą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Omlet ze szparagami, fetą i pomidorkami 152

lekki obiad czy kolację - jeśli komuś mało - dorzucając jeszcze jedno jajko :)  SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 316 kcal) 2 jajka  4-5 sztuk zielonych szparagów 40 g sera feta  100 g pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Sól, świeżo mielony pieprz zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Najpierw przygotowujemy szparagi - odłamujemy zdrewniałe końce i kroimy na kilka części - odkładamy(...)główki i podsmażamy na małej patelni na oliwie. Po kilku minutach zalewamy rozbełtanymi jajkami (przyprawionymi solą i pieprzem) oraz dodajemy główki szparagów, fetę pokrojoną w kostkę i połówki pomidorków. Całość oprószamy ziołami i przykrywamy do ścięcia. Smacznego! 1 porcja - 316 kcal - białka - 23 g - tłuszcze - 21 g - węglowodany - 10 g  - błonnik - 3,5 g  Zapraszam do polubienia mojej

Moje Kuchenne Rewelacje
Kasza gryczana z warzywami i fetą 189

serem feta - fajny, zdrowy pomysł na obiad :)  SKŁADNIKI  (1 porcja - 440 kcal) 40 g kaszy gryczanej 100 g cukinii 100 g czerwonej papryki 70 g sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól PRZYGOTOWANIE Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cukinię kroimy w półplasterki, paprykę(...)kostkę i grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy (lekko solimy cukinię). Fetę kroimy w kosteczkę. Odcedzamy kaszę i gorącą mieszamy z warzywami i serem. Smacznego :)  1 porcja - 440 kcal: - białko - 18,2 g - tłuszcze - 26,3 g - węglowodany - 37,6 g - błonnik - 5,4 g Zapraszam na  fanpage na FB  oraz  Instagram

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z arbuzem, awokado i fetą 229

Pyszna, orzeźwiająca, lekka sałatka z fety, arbuza, rukoli i awokado :)  Bardzo letnia - spróbujci e - sprawdzi się jako samodzieln e danie lub dodatek do mięs - na przykład z grilla :)  SKŁADNIKI ( dla 1 -2 os ób - całość - 29 0 kcal) 150 g obranego arbuza(...)pestek 1 garść rukoli ( 2 0 g) 1/2 obranego awokado 30 g sera feta 1 łyżeczka oliwy sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE  Arbuza, awokado i fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z rukolą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :)  1 porcja - 290 kcal - białko- 7,4 g - tłuszcze - 22,1 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Razowy makaron z fetą, szparagami i pomidorkami 196

Pyszny, szybki przepis na obiad w gorący dzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :) SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy  30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy(...)przez 4-5 minut. Dodajemy przekrojone pomidorki koktajlowe - na 1-2 minuty - by się zagrzały. Następnie wrzucamy makaron i mieszamy całość. Doprawiamy ziołami i solą. Przekładamy na talerz, dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i oprószamy pieprzem.  Smacznego :)     Porcja makaronu - 457 kcal - białko - 17 g - tłuszcz - 18 g - węglowodany - 57 g - błonnik - 8 g  Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje