Pieczone klopsiki z fetą i oregano to propozycja na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi, czy jako przekąska na imprezę. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych klopsików. Inspirowane są greckimi keftedes – małymi kotlecikami z mięsa wołowego, które mogą mieć różne nadzienie. Jestem pewna, że przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym. Ser zapieczony w klopsiku nadaje soczystości i wilgotności(...)mięsu, dzięki czemu kuleczki mają wyjątkowy smak. Pieczone klopsiki z fetą i oregano: 500 g zmielonego mięsa wołowego (lub mieszanego) 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki (mogą być też białe części dymki) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka musztardy ser sałatkowy (typu feta) w kostkach sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakuDzień dobry, Mój Mąż śmieje się, że nasze cotygodniowe zakupy nie mogą obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem(...)feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam mieszając jajka z dużą ilość drobno posiekanych świeżych ziół. Omlety mają grubość naleśnika, są chrupiące i dlatego wspaniałe. Ich ziołowy posmak świetnie współgra ze słonym serem, który dodatkowo wzbogaca je kremową konsystencją. Do omletów możecie dodać dowolne świeże zioła, najlepiej sięgnąć od razu po kilka rodzajów, np. koperek, natkę
Chilli Czosnek i OliwaKolejna nasza propozycja na danie z pomidorami. Uwielbiamy takie słodkie i pachnące pomidory, pasują prawie do wszystkiego. Dzisiaj zrobiliśmy filet z ryby zapiekany z pomidorkami i serem feta. Jest to, nie zliczę już który przepis, gdzie wystarczy połączenie trzech, czterech prostych produktów, żeby otrzymać niepowtarzalne i pyszne danie. Starczy tego pisania i przejdźmy do konkretów. Przepis Składniki: 400 g ryby(...)łagodnego sera typu feta ok, 10 małych pomidorków tymianek (świeży albo suszony) 4 łyżki oliwy z oliwek Wybór ryby pozostawiam do własnego wyboru, mu użyliśmy filety z mintaja, ważne żeby ryba miała zbite mięso (zapobiega rozwalaniu się), poza tym można eksperymentować z gatunkami. Feta natomiast powinna być dość zbita, będziemy potrzebować dość małych kostek i fajnie jakby nam się
KasiaiKrzysiu.plskładniki: 10 czarnych oliwek 5 pomidorków koktajlowych ok. 60 g sera feta 1 zielony ogórek oliwa z oliwek oregano sól dodatkowo(...)wykałaczek wykonanie: Pomidorki przekrawamy w poprzek, układamy cięciem do góry, polewamy je oliwą i doprawiamy solą oraz oregano. Ogórek kromiy w dużą kostkę, ok. 2 na 2 cm. Ser feta kroimy w równą kostkę. Na wykałaczkę nabijmy w kolejności: oliwki, połówkę pomidorka, kostkę sera feta oraz kawałek ogórka. Gotowe koreczki przechowywujemy w lodówce do momentu podania
Domowy Smak JedzeniaSzpinak umyć, osuszyć, dodać na patelnię. Suszone pomidory pokroić w paski i dodać do szpinaku. Podsmażyć do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Następnie wlać śmietankę. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem. Wymieszać i smażyć do momentu, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Na patelnię przełożyć ugotowane, odcedzone tortellini. Wymieszać. Spróbować, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (pamiętajcie(...)feta jest słony, dlatego ja już solą nie doprawiałam). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Tortellini w sosie szpinakowym pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcizrobić, kiedy mamy ochotę na sałatkę grecką, ale nie możemy jeść fety? Jest na to sposób! Polecam Wam mój sprawdzony zamiennik fety, dzięki któremu sałatka zachowa swój niepowtarzalny smak. Artykuł Sałatka grecka bez fety pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaIngredients 200 g makaronu ryżowego 250 g zielonych szparagów 1/2 średniej cebuli 10 plastrów cukinii sól do smaku chilli suszone do smaku sok z 1/2 limonki 100 g sera feta kilka łyżek pesto z bazylii Instructions Makaron ryżowy przygotować według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzić. Cukinię pokroić w krążki, a następnie krążki przekroić na połowę, posolić i delikatnie oprószyć(...)szparagów i cebuli dodać cukinię i makaron oraz kilka łyżek pesto, całość podgrzać przez 1- 2 minuty ciągle potrząsając. Makaron przełożyć na talerze, na wierzch każdej porcji pokruszyć ser feta i odrobinę sosu pesto. Smacznego! Artykuł Makaron szparagi i pesto pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plgumy guar 1 szczypta sezamu do dekoracji (opcjonalnie) Nadzienie 75 g boczku pokrojonego w kostkę 8 zielonych szparagów grubych; można przekroić wzdłuż na pół 1 jajko 100 g sera feta lub śmietany kokosowej 1 łyżeczka mieszanki przypraw Vegeta Natur; płaska Sposób przygotowania Kruche ciasto Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, schłodzić przez(...)momentu rozpoczęcia przygotowania galette przechowywać je w lodówce. Nadzienie Szparagi oczyścić, usunąć zdrewniałe końcówki i gotować przez ok. 3-4 minuty, przelać zimną wodą i odcedzić. Ser feta bądź śmietanę kokosową rozgnieść z jajkiem zostawiając ok. 1 łyżkę jajka na posmarowanie brzegów ciasta. Doprawić do smaku. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć całość jajka z serem (lub śmietaną kokosową), poukładać kawałeczki
Modern Cave GirlVegeta Natur która podkręca smak ziemniaka i sprawia że staje się on nie zwykłe w swoim smaku. Składniki na 3 osoby: warstwa ziemniaczana: 6 sporych ziemniaków 1/3 opakowania sera feta około 150 g wędzonego boczku 2-3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków Vegeta Natur sól, pieprz 1 łyżeczka masła kolorowe róże z puree: 2 łyżeczki przyprawy Vegeta Natur(...)niezbyt grube plasterki. 6. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, posypujemy je odrobiną przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków na ziemniaki dajemy połowę boczku oraz fety pokrojonej w kostkę i przykrywamy znów ziemniakami które posypujemy przyprawą do ziemniaków, potem reszta boczku i fety, a na sam koniec szprycujemy kolorowe różyczki. Zapiekankę pieczemy
Gotowanie...to proste !ręką. Jeśli zabrakło mi włoskich orzechów mogę użyć laskowe lub pestki słonecznika czy dyni. Kalafior lub cukinię mogę zastąpić dynią… Lubię przepisy na sałatki, które zawierają ser feta i awokado . Zaspokajają one zapotrzebowanie na białko i tłuszcze.Taka sałatka jest pożywna i zdrowa. Przepisy na sałatki – sałatka z kaszy i dyni 4 porcje Składniki: 60 g szpinaku(...)gryczanej kaszy, u mnie prażona 400 g dyni piżmowej 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy sól do smaku 1 duże awokado 200 g owczego sera feta 60 g laskowych orzechów 2 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika Dressing 2 łyżki musztardy, gruboziarnistej ½ czerwonej chili, drobno pokrojonej 100 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżka
codojedzeniakonsystencję. Dodanie buraków nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą. Składniki na risotto z czerwonymi burakami 250 g ryżu do risotto 250 g czerwonych buraków 1 litr rosołu 150 g sera feta 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku(...)często mieszać, szczególnie na koniec, gdy risotto stanie się gęste. Risotto z czerwonymi burakami doprawić solą do smaku, wyłożyć na talerze i posypać pokruszoną lub pokrojoną w małą kostkę fetą. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Risotto z czerwonymi burakami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparypożywna, wprost idealna na jesienny, szybki obiad. Składniki na szpinakową zapiekankę makaronową 250 g makaronu (np. cavatappi, świderek) 1 pierś z kurczaka 300 g świeżego szpinaku 150 g sera feta 250 ml śmietanki kremówki 3 ząbki czosnku 150 g startego żółtego sera sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś(...)bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą. Do naczynia wsypać szpinak, dodać obrany czosnek, kremówkę oraz rozdrobniony ser feta, zblendować. Mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z mięsem i makaronem. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną, przełożyć do niego makaron z sosem, posypać startym żółtym serem. Wstawić
niecodziennikpary